De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 18 april 2012.

Achtergrondwoensdag, 18 april 2012

Voorkomen is ook op het wad beter dan genezen

De Waddenzee is een zeer gevoelig en kwetsbaar gebied. Om calamiteiten te voorkomen is het beter als de overheid de mogelijkheden tot strengere preventieve maatregelen benut, dan dat er achteraf dure technische ingrepen moeten komen.

Cultuurwoensdag, 18 april 2012

Circustheaterdagen op Schiermonnikoog afgelast

Schiermonnikoog | De vijfde editie van de Circustheaterdagen op Schiermonnikoog gaat dit jaar niet door. Het is de organisatie niet gelukt om de begroting van het festival rond te krijgen, zo meldde zij gisteren. ‘Doorgaan met minder middelen zou te veel afbreuk doen aan de kwaliteit van het festival’, aldus een persverklaring.

Cultuurwoensdag, 18 april 2012

Nieuw uitgeversinitiatief

Leeuwarden | Stichting Farsk begint een nieuw initiatief voor het uitgeven van essays en tweetalige poëzie: HotSum. De Farsk-bestuursleden Gerben de Vries, Jetske Bilker en Abe de Vries, vergezeld door Ytsje Hoekstra, willen twee keer per jaar een Fries- en Nederlandstalige poëziebundel uit gaan geven en eens per jaar een essaybundel. Dat hebben zij gisteren bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 18 april 2012

Garnalenpelsters protesteren

Tanger | Garnalenpelsters in het Noord-Marokkaanse Tanger hebben gisteren en vandaag actie gevoerd om te protesteren tegen slechte werkomstandigheden. De vrouwen klagen erover dat hun werkgever geen of te weinig sociale premies afdraagt en met contracten sjoemelt.

Economiewoensdag, 18 april 2012

Bouwbedrijf Noppert Heerenveen in problemen

Heerenveen | Bouwer Noppert in Heerenveen zit in financiële problemen en heeft uitstel van betaling aangevraagd. De rechtbank in Leeuwarden heeft een bewindvoerder aangesteld om te kijken of er nog toekomst is voor het bedrijf. Bij Noppert werken 120 mensen. Vorig jaar moesten er bij een reorganisatie al veertig vertrekken.

Hoofdartikelwoensdag, 18 april 2012

Sterkste schouders dragen zwaarste lasten

Ik ben rijk, dus belast mij maar. Superrijken in Amerika en Europa lieten onlangs weten meer belasting te willen betalen om bij te dragen aan het bezweren van de economische crisis.

Regiowoensdag, 18 april 2012

Monumentenstatus moeilijk

Burum | Het verkrijgen van de monumentenstatus voor de molen Windlust in Burum zal een zwaarder traject zijn dan het bestuur van de Stichting Erfgoed Kollumerland & Nieuwkruisland had verondersteld. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de regels aangescherpt.

Regiowoensdag, 18 april 2012

In recordtijd besluit over herindeling

Grou | De gemeenteraden van Súdwest-Fryslân, Skarsterlân, Heerenveen, Leeuwarden en Boarnsterhim zijn gisteren definitief akkoord gegaan met het opheffen van de gemeente Boarnsterhim. Die wordt per 1 januari 2014 verdeeld over Leeuwarden, Heerenveen, Skarsterlân en Súdwest-Fryslân.

Regiowoensdag, 18 april 2012

Hillen: Sluiting vliegbasis Leeuwarden niet aan de orde

Leeuwarden | Sluiting van vliegbasis Leeuwarden is niet aan de orde. Dat heeft defenisieminister Hans Hillen gistermiddag letterlijk gezegd tegen burgemeester Ferd Crone. Die had hem gebeld naar aanleiding van uitspraken van Hillen gisteren tegen BNR Nieuwsradio.

Regiowoensdag, 18 april 2012

Kwaliteit Friese basisscholen verder omhoog

Leeuwarden | De kwaliteit van de basisscholen in Fryslân is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Onderwijsinspectie, dat gisteren is gepubliceerd.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 april 2012

Verklaring markeert toenadering kerken rond de doop

Amersfoort | Negen landelijke kerken zullen op 29 mei in Heiloo een verklaring ondertekenen waarin ze vastleggen dat ze elkaars doop erkennen.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 april 2012

Orde verwelkomt nieuwe ridders in Groningen

Groningen | In de Sint Jozefkathedraal in Groningen worden zaterdag dertig nieuwe leden van de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem tot ridder geslagen. Het is de eerste keer dat het ongeveer tweejaarlijkse gebeuren in het noordelijke bisdom plaatsheeft.

Sportwoensdag, 18 april 2012

Onderzoek naar brand in uitvak van Ajaxfans

Zeist | De aanklager betaald voetbal heeft een vooronderzoek ingesteld naar wanordelijkheden in het uitvak tijdens de competitiewedstrijd sc Heerenveen - Ajax (0-5) van vorige week woensdag. Meegereisde Ajaxsupporters staken fakkels af, waardoor een spandoek vlam vatte.

Sportwoensdag, 18 april 2012

Carlo Rietdijk vertrekt naar Red Bull Salzburg

Leeuwarden | Carlo Rietdijk maakt deze zomer de overstap naar Red Bull Salzburg. De jeugdtrainer van de RVO Groningen/Cambuur wordt bij de Oostenrijkse topclub hoofd opleidingen voor spelers onder 15 jaar.

Sportwoensdag, 18 april 2012

Merkekeatsen of kaatsen als merk

De kaatsbond moet de taal van de Friezen spreken wil hij zinvol overleven. Dat zegt Tjisse Wallendal, initiatiefnemer van een grootschalig marktonderzoek onder 3000 leden van de KNKB en 2500 niet-leden.

Sportwoensdag, 18 april 2012

Zwaagwesteinde neemt kop over, Noordbergum degradeert

Leeuwarden | In de vierde klasse B stonden gisteravond maar liefst vier inhaalduels op het menu. De belangrijkste werd gespeeld in Gerkesklooster/Stroobos, waar Zwaagwesteinde zich middels een 2-4 overwinning op GSVV tot koploper kroonde. De Readsjes hebben met 48 punten één punt meer dan Ropta Boys en De Sweach.

Sportwoensdag, 18 april 2012

Heerenveense Boys verzuimt afstand te nemen van Balk

Leeuwarden - Blauw Wit’34 heeft gisteravond in de eerste klasse E een kostbare nederlaag nederlaag geleden tegen CVVB: 2-3. ,,Een hectische wedstrijd, mede door de harde wind en regen”, zo omschreef coach Sjoerd-Jan Eppinga van de Leeuwarders, die het derde verlies op rij incasseerden.

Sportwoensdag, 18 april 2012

Heerenveense Boys verzuimt afstand te nemen van Balk

Sportwoensdag, 18 april 2012

Zwaluwen grijpt laatste strohalm

Oentsjerk | Leeuwarder Zwaluwen leeft nog. De hekkensluiter in de eerste klasse E zorgde gisteravond na een waardeloze eerste helft voor een opmerkelijke comeback in het duel met VC Trynwâlden en zegevierde met 2-3. Het was, na zes verliespartijen op rij, pas de derde overwinning van het seizoen voor de Leeuwarder equipe van interim-coach Johan Groote. Desondanks mag Zwaluwen, dat nog een flinke achterstand heeft op de concurrentie, een sprankeltje hoop blijven koesteren op handhaving.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties