De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 18 juli 2005.

Bijschriftmaandag, 18 juli 2005

Vergeven (2)

In het vorige bijschrift zagen we dat God geen automaat van vergeving is.

Dossiermaandag, 18 juli 2005

Een uitgekiend rijdende kampioen


Dossiermaandag, 18 juli 2005

De titel


Dossiermaandag, 18 juli 2005

‘Zeg, hoe heet die renner ook al weer?’


Hoofdartikelmaandag, 18 juli 2005

Een bloedig weekeinde…

Het zijn slechts woorden: een bloedig weekeinde, maar achter die paar woorden schuilt een wereld aan leed, spanning en angst. Afgelopen weekeinde was het op diverse plaatsen in de wereld weer raak. Alleen al in Irak kwamen meer dan honderd mensen om na zelfmoordaanslagen, en in Israël vielen slachtoffers als gevolg van acties van Palestijnen en van Israëlische soldaten. In Turkije kwamen vijf mensen om het leven nadat een bom in een bus was ontploft. Wie de daders zijn, is nog onduidelijk. De verdenking viel op de afscheidingsbeweging van de Koerden, maar die ontkent iedere betrokkenheid. In Afghanistan kwamen zeker twintig strijders om in gevechten tussen Talibanstrijders en regeringstroepen. In het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan zijn zeker achttien mensen gedood in gevechten tussen Pakistaanse militairen en Afghaanse milities.

Regiomaandag, 18 juli 2005

Rijk geeft 10,3 miljoen uit aan Zaailandplan

L eeuwarden – De rijksoverheid draagt 10,3 miljoen euro bij aan het project Nieuw Zaailand. De subsidie is bestemd voor de inrichting van het plein. Ondanks de bijdrage is er nog steeds een tekort van 2,5 miljoen euro op het hele project.

Regiomaandag, 18 juli 2005

Veel gemopper aan de pomp over hogere prijs

Hurdegaryp – Friese pomphouders moeten met de stijgende brandstofprijzen steeds meer moeite doen om hun klanten tevreden te houden. W. de Jager van Autobedriuw De Jager uit Hurdegaryp, eigenaar van een witte pomp, probeert het vaak met een grapje. ,,Een dure tank vol weer hč?, zeg ik dan maar.” Ook de beheerder van de Shellpomp aan de Loswal in Drachten zegt dat hij ,,steeds meer mopperende klanten’’ binnen krijgt. Maar, voegt hij eraan toe, mensen blijven gewoon net zo veel rijden als altijd. ,,Ze laten de auto niet vaker staan.’’ J. van der Veer van Demarol in Hilaard constateert hetzelfde: mensen praten massaal over de hogere prijzen maar ,,ze willen nu eenmaal niet allemaal gaan fietsen. Iedereen beseft dat de brandstofprijzen net als andere levensbehoeften duurder worden.”

Regiomaandag, 18 juli 2005

‘Scooters worden veiliger’

Drachten – Brommers en scooters zijn binnen enkele jaren hun imago van onveilig vervoermiddel kwijt. Jongeren raken steeds beter doordrongen van het nut van helm en beschermende kleding. Tegelijkertijd wordt ‘opvoeren’ na september lastiger, omdat rijwielhandelaren zich daar niet meer voor zullen lenen.

Regiomaandag, 18 juli 2005

‘Kantorencomplex Crystalic een zootje’

Leeuwarden – Het gebouw van Crystalic is vies en slecht onderhouden. Dat verklaart volgens de nieuwe interim-manager B. Oosterbaan het faillissement van het kantorencomplex.

Regiomaandag, 18 juli 2005

Te hard, maar wel altijd een helm

Drachten – De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Waar de gemiddelde brommer- of scooterbestuurder op de openbare weg zijn uiterste best doet om uit de greep van oom agent en zijn gevreesde ‘rollenbank’ te blijven, staan op het VerkeersEducatieCentrum (VEC) in Drachten zaterdag wel twintig jongens te dringen om hun rijwiel op vermogen te laten testen door een politieman. En ze lachten nog ook als de diender de ene na de andere overtreding constateert.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2005

Lijden om derder te groeien

Hein Stufkens is filosoof, dichter, leraar en schrijver van boeken op het terrein van spiritualiteit en bewustzijn. Deze zomer schrijft hij een serie over de zaligsprekingen van Jezus. Vandaag deel 2.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2005

Korte bachelor aan ThUK is te moeilijk

Kampen – Een relatief groot deel van de studenten die vanuit het hbo een verkort of deeltijd bachelorprogramma aan de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) volgen, staakt de studie of loopt snel vertraging op. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag over 2004 Weten van geloven .

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2005

Belgische krijgt boete omdat ze

Kortrijk – Een islamitische vrouw in de Belgische stad Maaseik kan een boete tegemoet zien omdat als ze een burqa draagt. De gemeente, die grenst aan Nederland, verbiedt de verhullende kleding die alleen de ogen vrijlaat.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2005

R.-k. jongeren leggen contacten op Flevo

Liempde – Nederlandse rooms-katholieke jongeren die half augustus naar de grootscheepse rooms-katholieke jeugdconferentie Wereld Jongeren Dagen (WJD) in Keulen gaan, zullen in het weekeinde daaraan voorafgaand het Flevo Festival in het Noord-Brabantse Liempde bezoeken.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2005

GOR kiest nieuw dagelijks bestuur

Utrecht – De Gereformeerd Oecumenische Raad, die dezer weken in Utrecht assembleert, heeft een nieuw dagelijks bestuur gekozen. Ds Douwe Visser, de voormalige gereformeerde predikant te Stiens, werd gekozen tot voorzitter van de GOR.

Sportmaandag, 18 juli 2005

In Houtigehage kan iedereen meedoen

Houtigehage - Het is de eerste officiële grasbaanrace van Houtigehage en het smaakt naar meer. Veel toeschouwers rond het sfeervolle grasveld en ook boven verwachting veel deelnemers: 148.

Sportmaandag, 18 juli 2005

Schievink kan zijn doelen nu verder bijstellen

It Heidenskip – Er kwam zaterdagavond in It Heidenskip slechts één achttienmetersprong op papier, terwijl daar twee weken eerder nog liefst zes fierljeppers over de achttien meter gingen. De strijd ging tussen Bart Helmholt (Hurdegaryp) en Burgumer Henk Schievink.

Sportmaandag, 18 juli 2005

‘Wat is er mooier dan een goede bal slaan?’

Leeuwarden – Golf leeft in Fryslân. Naast het informele en ontspannen karakter van deze sport, komt het sportieve en competitie-element steeds meer naar voren. Dat blijkt als de NTA Golf Tour de Friese hoofdstad aandoet met op zaterdag een wedstrijd voor nationale professionals en topamateurs.

Sportmaandag, 18 juli 2005

Exotische winnaars bij 15de Windmill Cup

Leeuwarden – De Oostbloklanden mogen dan al een tijdlang het jeugdtennis domineren, ook elders ter wereld wordt nog steeds stevig getennist. Zondag kreeg de Windmill Cup, die haar vijftiende editie beleefde, twee winnaars uit landen die nog niet eerder in Leeuwarden succes hadden. Bij de meisjes won de Chinese Yi-Miao Zhou, bij de jongens was het een Braziliaan: Jose Pereira.

Sportmaandag, 18 juli 2005

Fernando Derveld wil bij de eerste elf horen

Elahuizen - SC Heerenveen sloot zaterdagavond in een benauwd Elahuizen de eerste periode van de voorbereiding af met een oefenpotje tegen de selectie van Gaasterlân-Sleat. Een periode van keihard werken en spielerei.

Weermaandag, 18 juli 2005

Even zomer 


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties