De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 juli 2008.

Cultuurvrijdag, 18 juli 2008

Oude tijden herleven met Gert Oost op orgel

Een populaire orgelbespeling, wat versta je daaronder? De organist Gert Oost gaf daar in zijn interessante inleiding en in zijn programma antwoord op. In de eerste plaats het spelen van bekende werken en in de tweede plaats ook het spelen van muziek die oorspronkelijk niet bedoeld is voor orgel, maar op een of andere manier wel heel populair is. Gert Oost gaf gisteravond in de Martinikerk in Easterein deze populaire orgelbespeling waarvan het publiek dan ook zichtbaar genoot.

Economievrijdag, 18 juli 2008

Nederlander drinkt meer verpakt water

Den Haag - In vergelijking met andere Europeanen houdt het nog niet over, maar Nederlanders beginnen zoetjes aan steeds meer water uit het pak of de fles te drinken. Het afgelopen jaar dronken Nederlanders gemiddeld 21,9 liter verpakt water, ruim een halve liter meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse vereniging Frisdrank, Waters, Sappen (FWS).

Hoofdartikelvrijdag, 18 juli 2008

Nieuwjaarsrellen...

Tientallen jongeren uit Haulerwijk maakten in de nieuwjaarsnacht de brandweer het werken onmogelijk. Terwijl de vrijwilligers probeerden om twee brandende caravans te blussen, en te verhinderen dat het vuur zou overslaan naar een meubelzaak, werden ze bestookt met vuurwerk. Op een zeker moment zette zelfs iemand de motor af van de brandweerauto, waardoor de druk van de slangen ging.

Regiovrijdag, 18 juli 2008

D’Halve Maen pikt overwinning

Langweer - Jitze Mink, de verrassende smaakmaker met zijn derde plaats in de eindrangschikking van het vorige skûtsjesylseizoen, stuurde gisteren op de Langwarder Wielen zijn d’Halve Maen als eerste over de finishlijn. Hij wist net te voorkomen dat Douwe Visser van Sneek zijn tweede zege zou behalen. De vijfde wedstrijd van deze competitiereeks kende een moeizaam begin.

Regiovrijdag, 18 juli 2008

Even een uurtje Sven zijn in Heerenveen

Heerenveen - Hoe geef je informatie over overwegend Friese sporten aan een wereldwijd publiek? Met een informatiepaneeltje bij een pop met houtjes trek je geen volle zalen voor het schaatsen, snapt Sportstad Heerenveen wel. Daarom nam het BRC Imagination Arts in de arm om het concept te bedenken voor het nog te bouwen Sport Experience Center, een informatie- en entertainmentcentrum dat draait om sport.

Regiovrijdag, 18 juli 2008

OM tevreden over straffen relschoppers

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden over het verloop van de speciale oud- en nieuwzitting, gisteren voor de politierechter in Leeuwarden. Daar werden vijftien jongens en mannen berecht voor hun aandeel in de oudejaarsonlusten in Fryslân. Zij kregen vooral taakstraffen. Huisarrest werd hier - anders dan in andere provincies - niet opgelegd.

Regiovrijdag, 18 juli 2008

Orkaan Bertha brengt zomer terug in Fryslân

Leeuwarden - Er is warm weer in aantocht. De weermensen zinspelen op een terugkeer van het zomerse weer. Deze weersverbetering hebben we te danken aan de restanten van de tropische storm Bertha. Deze storm steekt de Atlantische Oceaan over en stuwt veel warme lucht naar Europa.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 juli 2008

Verdwenen klooster tot leven gewekt

Bolsward - De paters Cisterciënzers, beter bekend als de schiere monniken, zijn het komende half jaar terug in Fryslân. Niet in oude kloosterterp Klaarkamp boven Rinsumageest, de plaats waar men hen traditioneel verwacht, maar in Bolsward. Het Titus Brandsma Museum belicht in een nieuwe expositie de historie van abt Thomas van Groningen, de laatste abt van Bloemkamp, en zijn cisterciënzer kloosters Bloemkamp en Nijeklooster.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 juli 2008

Na restauratie weer kerk voor het hele dorp

Scherpenzeel - Meer dan tweehonderd kerken doen deze zomer mee aan Tsjerkepaad. Op diverse manieren tonen ze hun rijke historie als bedehuis, monument en ontmoetingsplek. In deze serie staat wekelijks een van deze kerken in de kijker. Vandaag: de voormalig hervormde kerk in Scherpenzeel.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 juli 2008

Vijfde zomerconferentie New Wine over Medewerkers van God

Biddinghuizen - Het koninkrijk van God komt met kracht, maar is er nog niet defintief. Op de vijfde zomerconferentie van New Wine, die morgen begint nabij Biddinghuizen, is er oog voor dat spanningsveld. ,,We proberen beide kanten te laten terugkomen in de seminars.”

Geloof & Kerkvrijdag, 18 juli 2008

Kerk bespaart Rotterdam miljoenen

Rotterdam - Een kerklid in Rotterdam bespaart de samenleving gemiddeld 665 euro per jaar. Samen besparen de ruim 200.000 kerkleden de stad tussen de 110 en 133 miljoen euro, door onder meer maatschappelijke hulpverlening. Dat blijkt uit een onderzoek naar het maatschappelijk rendement van de 250 tot 300 kerken in Rotterdam.

Sportvrijdag, 18 juli 2008

Bradley in olympische selectie van VS

Heerenveen Sportclub Heerenveen zal Michael Bradley moeten afstaan voor de Olympische Spelen. De 20-jarige middenvelder maakt deel uit van de Amerikaanse selectie voor Peking. De bondscoach van het olympisch elftal, Peter Nowak, riep gisteren ook verrassend Brian McBride op. De 36-jarige spits speelde afgelopen seizoen voor Fulham maar is nu clubloos. Hij gaat als dispensatiespeler naar Peking. De Verenigde Staten is een de tegenstanders van Nederland in groep A. Bradley, zoon van bondscoach Bob Bradley, was afgelopen seizoen topscorer bij sc Heerenveen met vijftien treffers. Zijn contract loopt nog een jaar door, maar in juni gaf de jonge Amerikaan aan een transfer naar Engeland te ambiëren.

Sportvrijdag, 18 juli 2008

Leyenaar en Fonk oppermachtig

Winsum Anna-Jet Leyenaar en Alwin Fonk hebben gisteravond in Winsum met overmacht de fierljepwedstrijd in respectievelijk de dames- en juniorenklasse gewonnen. De inwoonster van Sneek gaf met 14.79 meter de andere vrouwen geen kans: Hiske Galama (tweede) kwam tot 13.12, nummer drie Dilys Vlieger zette 12.97 neer. Bij de junioren heerste Fonk op zijn beurt. De Burgumer sprong 17.77, ruim een meter verder dan Jelle Douwe de Vries (16.56). Die werd tweede, voor Sjoerd Hobma (16.54). In de jongensklasse was het spannender, maar toch slaagde Folkert Heida (Haskerdijken) er in om met 15.65 zijn zevende dagtitel van het seizoen te winnen. Hij liet de beide Veenwoudsters Albert-Jan Venema (15.20) en Daan de Vries (14.79) achter zich.

Sportvrijdag, 18 juli 2008

Blunder overschaduwt duel Helmholt en Galama

Winsum - Een boeiend duel tussen Bart Helmholt en Oane Galama en een blunder tijdens het meten van afstanden die de tweestrijd overschaduwde; dat waren de twee opvallendste zaken gisteren bij het fierljeppen in Winsum. Maar zo mogelijk nog opvallender was na afloop de ontboezeming van een official dat er al vaker fouten zijn gemaakt betreffende het meten van afstanden. En dat riekt naar competitievervalsing.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties