De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van donderdag, 18 september 2003.

Bijschriftdonderdag, 18 september 2003

Hart op de tong

U kent vast deze uitdrukking: het hart op de tong hebben liggen.

Cultuurdonderdag, 18 september 2003

Nieuw educatief programma in Jopie Huisman Museum

Workum – Het Jopie Huisman Museum in Workum heeft een nieuw educatief programma ontwikkeld. Dat heeft het museum woensdag laten weten.

Economiedonderdag, 18 september 2003

‘Droogte heeft weinig schade aangericht’

Groningen - De bietencampagne is begonnen. Tot eind december zullen de Groninger suikerfabrieken, CSM Vierverlaten in Hoogkerk en Suiker Unie in Groningen, continu draaien om alle binnengebrachte bieten te verwerken.

Economiedonderdag, 18 september 2003

Grasdrogerijen draaien flink minder omzet

Loënga – Van de overgebleven acht Nederlandse grasdrogerijen verdwijnen er op korte termijn nog enkele. Dat verwacht directeur Ben Reuvekamp van grasdrogerij Fribecoh uit Loënga. De helft van de drogerijen bevinden zich in Fryslân. De droogte van de afgelopen maanden en internationaal landbouwbeleid spelen de bedrijfstak parten.

Hoofdartikeldonderdag, 18 september 2003

Knieval…

De oorlog in Irak is Bush boven het hoofd gegroeid. Hij moet nu noodgedwongen de Verenigde Naties inschakelen. Op de vergadertafel van de Veiligheidsraad ligt momenteel een ontwerpresolutie waarin wordt voorgesteld het VN-mandaat te vergroten en een internationale troepenmacht voor Irak samen te stellen.

Regiodonderdag, 18 september 2003

Atsje H haalt als enige merrie eerste premie

Drachten – De Friese merrie Atsje H, dochter van de reeds overleden Pike, heeft gisteren als enige een eerste premie weten te halen tijdens de stamboekkeuring voor merries en veulens in het Fries paardencentrum in Drachten. Aan de keuring namen bijna veertig paarden deel. De merrie is eigendom van Roel van der Hoek uit Kûbaard. Atsje bezit over de ‘ruimte in haar beweging’, wat haar het toonbeeld van een merrie maakt zoals veel liefhebbers van het Friese paard dat graag zien.

Regiodonderdag, 18 september 2003

Weer pleidooi voor opvang

Leeuwarden – De Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) gaat bij de regering andermaal pleiten voor een professionele opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De VFG deed dit al eerder, maar kreeg toen nul op rekest. De regering vindt dat asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd zelf verantwoordelijk zijn voor hun terugkeer naar het land van herkomst.

Regiodonderdag, 18 september 2003

‘Begraafplaatsen niet adequaat beschermd’

IJlst – Begraafplaatsen worden niet adequaat beschermd omdat de term ‘rijksmonument’ voor een begraafplaats te beperkt is omschreven. Nu worden slechts onderdelen beschermd en niet de begraafplaats als geheel. B en W van Wymbritseradiel willen daarom samen met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg bij wijze van proef een beheerplan opstellen voor het behoud van monumentale begraafplaatsen. Het plan zou kunnen dienen als wegwijzer voor andere gemeenten.

Regiodonderdag, 18 september 2003

Weer onderzoek naar 30 km-zone Buitenpost

Buitenpost – De gemeente Achtkarspelen gaat bekijken of het aanpassen van de maximumsnelheid van 30 km/uur naar 50 km/uur zonder extra investeringen kan plaatsvinden. De raadsfractie van de VVD is ervan overtuigd dat bij een terugkeer naar de oude limiet niet allerhande kostbare geluidssanerende voorzieningen getroffen hoeven te worden.

Regiodonderdag, 18 september 2003

Massa-ontslag bij Prins treft Dokkum hard

Dokkum - Het metaalbedrijf Prins in Dokkum schrapt 88 van de 240 banen. Dat heeft directeur J. Spoelstra gistermiddag bekend gemaakt. Prins produceert onder meer vangrails, stalen en kunststof wielen en tuinbouwkassen. Prins is een van de grootste bedrijven in Dongeradeel. Vorig jaar maakte het nog 1,5 miljoen euro winst. Dat was 11 procent minder dan het jaar ervoor.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2003

‘Toerisme naar Israël leeft weer op’

Drachten/Putten – In De Lawei in Drachten is woensdagavond het 55-jarig bestaan van de staat Israël (1948-2003) gevierd. Liefst 730 mensen waren aanwezig bij het feest, georganiseerd door Christenen voor Israël.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2003

Het spirituele boek doet het goed

Zwolle - Het spirituele boek doet het goed, ook of misschien wel juist in een tijd dat de kerken steeds meer lege plekken kennen. De uitgevers van christelijke boeken merken het duidelijk: ze zien hun omzet minder hard teruglopen dan elders in de branche. ,,Er zit nog steeds groei in’’, zegt er een. ,,De groep lezers wordt wel kleiner, maar de zogenaamde ‘heavy users’ lezen stug door.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2003

Overzicht van het rijke leven van pater Titus

Sint Nicolaasga – Een boek dat een overzicht biedt van de vele aspecten van het rijke leven van Titus Brandsma. Dat is het nieuwe boek Titus Brandsma onder ons , geschreven en bewerkt door pastoor Henk Nota uit Sint Nicolaasga. Zaterdag is de officiële presentatie.

Sportdonderdag, 18 september 2003

Henk de Boer (‘t Fean’58) hamert op strakke organisatie

Trainersvisie

Weerdonderdag, 18 september 2003

Zonnig

Vanmiddag is het zonnig na het oplossen van de mist. Het kwik ligt rond 23 graden. Vanavond en vannacht is het wat bewolkter, en opnieuw is er kans op mist. Morgen krijgen we meer bewolking. Eerst is het nog vrij zonnig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties