De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 18 september 2006.

Bijschriftmaandag, 18 september 2006

Naast ons


Cultuurmaandag, 18 september 2006

Kleurig panorama van Friese muziek

Zoals alle jaren is Tsjoch een caleidoscoop van bekende namen. Van aankomende talentjes in Sjoch op Tsjoch , die proeven van de sensatie om op het toneel te staan en ervaren wat er kan gebeuren als je een muziekinstrument bespeelt. En van muzikanten van wie je verder eigenlijk het hele jaar (bijna) niets hoort of ziet. Vaak liefhebbers die vooral veel samen oefenen, om zo nu en dan goed voor de dag te kunnen komen. Daar hebben ze machtig veel plezier in. Maar optreden! Daar gaat het om. Op de kop af zestig groepen en solisten presenteerden zich afgelopen zaterdag in De Lawei in Drachten en als je op de website van Tsjoch kijkt, vind je een veelvoud van namen van muzikanten die lid zijn van Tsjoch.

Cultuurmaandag, 18 september 2006

Volksdans en djembé in De Harmonie

In de Friese Vlag Foyer van De Harmonie in Leeuwarden klinkt traditionele volksmuziek. In een grote cirkel volgen 22 vrouwen de instructies op van een dansleraar. De cirkel gaat linksom, dan weer rechtsom. Een, twee, drie, een pasje hier, een huppeltje daar. Zo aan het eind van de workshop volksdansen gaat het al aardig gelijk op. Volksdansen is slechts een van de activiteiten die zaterdag een plaats vinden in de stadsschouwburg tijdens de Dag van de Amateurkunst. Van 14.00 tot 24.00 uur zijn er demonstraties en presentaties op allerlei gebied; van dans en muziek tot toneel en beeldende kunst. Alles wat er in de provincie aan amateuristische activiteiten te beleven valt, is vertegenwoordigd.

Cultuurmaandag, 18 september 2006

Filmysk leafdesdrama op Minnertsgeaster slot

Twa weinen mei hynders stiene de besikers op te wachtsjen by de Arriva-loads op Moaie Peal, freedtejûn by de premjêre fan De muze fan Lyts Hermana . Dat it toanielspektakel binnendoar plakfûn, om gjin risiko te rinnen mei it waar, hie skriuwer Sybe Joostema en de organisaasje fan it toanielstik der dúdlik net fan wjerhâlden om der in echt spektakel fan te meitsjen.

Dossiermaandag, 18 september 2006

De grootse allure van een martelaar


Dossiermaandag, 18 september 2006

Informatieve en vermakelijke bondscoachverhalen


Dossiermaandag, 18 september 2006

De Kraai-norm biedt de jeugd een waardevol richtpunt


Dossiermaandag, 18 september 2006

Rini is meer dan de wielrenner van weleer


Dossiermaandag, 18 september 2006

Kleine, begripvolle verhalen over grote bekenden


Dossiermaandag, 18 september 2006

Verslaafd aan het trainerschap


Dossiermaandag, 18 september 2006

Topsport zonder ouders onmogelijk, met ouders een ramp


Dossiermaandag, 18 september 2006

Achterhoekse nuchterheid in alle uithoeken van de wereld


Dossiermaandag, 18 september 2006

Een ‘neus’ voor goals is ook niet alles


Economiemaandag, 18 september 2006

Lifting Force net als voorganger failliet

Leeuwarden - Hijs- en heftechniekbedijf Lifting Force uit Leeuwarden is failliet. Dat maakte de rechtbank gisteren bekend. Het bedrijf is een doorstart van Frasco, dat in januari failliet ging.

Hoofdartikelmaandag, 18 september 2006

De ophef rond de paus...

Een herhaling van de Deense cartoon-affaire. Zo zou je de ophef kunnen noemen rondom de uitspraken van de paus over de islam. De overeenkomst zit in de totstandkoming van de rel en in de ongebreidelde effecten. Er is ook een verschil: de aanleiding voor de ophef. Bij de Deense cartoons werd de islam willens en wetens beschimpt. De paus citeerde een keizer uit de veertiende eeuw die het geweld hekelde waarmee de islam het geloof wil verbreiden. De keizer vond voorts dat de islam geen enkele nieuwigheid brengt, maar uitsluitend slechte en onmenselijke dingen. Deze zinnen staan in een lang verhaal, dat vooral filosofisch van aard is; het gaat over geloof en rede. De paus spreekt over ‘krachtige’ taal van de keizer en relativeert de betekenis ervan. Anders dan bij cartoons, kan bij het gewraakte citaat op geen enkele wijze worden gesproken van opzettelijke belediging. Toch hebben enkele moslims reden en aanleiding gevonden om verontwaardigd te zijn en zelfs om oproepen te doen iedereen te doden die de profeet beledigt.

Hoofdartikelmaandag, 18 september 2006

overtuiging...

Op 18 september 1961 kwam de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammarskjöld, om bij een vliegtuigongeluk. Het ongeluk is nooit opgehelderd; er zijn vermoedens dat het de bedoeling was dat het vliegtuig zou verongelukken. Achtergrond van deze wrede daad zou kunnen liggen in de dekolonisatie-politiek (ten aanzien van Afrika) van de Verenigde Naties. Een medewerker van de VN die als een van de eersten het lijk van Hammarskjöld zag, verklaarde dat de secretaris-generaal een schotwond aan zijn hoofd had; hij zou de crash hebben overleefd en vervolgens zijn vermoord. Een onverwachte wending namen de speculaties in 1998, door een rapport van de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. De voorzitter van die commissie, bisschop Desmond Tutu, verklaarde dat zijn commissie aanwijzingen had gevonden dat Zuid-Afrika of westerse mogendheden betrokken zijn geweest bij de gebeurtenissen met het vliegtuig.

Regiomaandag, 18 september 2006

Een dag vol Nationale dagen

Leeuwarden - Het gaf een drukte van belang afgelopen weekend: tal van instellingen, organisaties en verenigingen zetten onder het mom ‘de Dag van..’ hun beste beentje voor om mensen te trekken.

Regiomaandag, 18 september 2006

Een rescuedag vol van jongensdromen

Burgum - Vraag een kind dat zaterdag de Rescuedag in Burgum bezocht niet: ‘Wat wil je later worden?’ Want álles kon even: soldaat zijn, brandweerman, politievrouw, zelfs helikopterpiloot. En ja, wat wil je dan?

Regiomaandag, 18 september 2006

Partijen: veel vragen over afvalcentrale

Harlingen - Politici in de Friese gemeenten zijn nog lang niet overtuigd van nut en noodzaak van een afvalverbrandingsoven in Harlingen. De VVD Leeuwarden heeft een waslijst aan vragen gesteld aan het college van B en W. Ook Groenlinks in Harlingen en in de Friese Staten zetten ‘grote vraagtekens’.

Geloof & Kerkmaandag, 18 september 2006

Scheuringen door Rick Warren

New York - Het concept voor gemeentegroei van Rick Warren zorgt in de Verenigde Staten voor scheuringen in tal van kerkelijke gemeenten. Dat meldt de gerenommeerde krant Wall Street Journal .

Geloof & Kerkmaandag, 18 september 2006

Geschrift voor ‘zoekers’ naar antwoord

Driebergen - Het esoterische geschrift Het evangelie van Judas, dat begin april werd gepresenteerd in Washington begint langzamerhand een hype te worden. Boeken over de apostel Judas - is hij nu de verrader of een ingewijde? - verschijnen in rij. Zaterdag werd in Driebergen een symposium gehouden over één van deze boeken. Wat trekt mensen zo aan in het Judasevangelie?

Sportmaandag, 18 september 2006

ONS laat zich gek maken

Sneek - ,,Ik heb geen enkel respect voor deze ploeg.” Het hoofd van ONS Sneek-Sandor van der Heide stond zaterdag na de wedstrijd tegen Genemuiden op onweer. De tegenstander had de Friese opponent tot het uiterste getergd, de wedstrijd werd zelfs even gestaakt en kreeg als onverdiende beloning nog een punt mee naar huis.

Sportmaandag, 18 september 2006

Dubbel feest bij Oeverzwaluwen

Stavoren - Streekderby’s zijn er in vele soorten en maten, de één specialer dan de andere. In sommige gevallen is de jeu er al min of meer af, maar niet in Koudum en Stavoren.

Sportmaandag, 18 september 2006

Woon!Aris wint weer in Duitsland

Grevenboich Woon!Aris heeft zijn oefencampagne in Duitsland beëindigd met een zege op Grevenbroich. De Leeuwarder basketballers waren te gast op de Open Dag en de ploeg won eenvoudig met 86-70. Kemmy Burgess was met 27 punten de grote man. Grevenbroich uit de tweede Bundesliga had enkele dagen eerder nog verrassend gewonnen van eredivisionist Landstede Zwolle. Aris heeft een zevende Amerikaan aangetrokken. Herman Favors komt omdat het verwachte herstel van Erik Schuur tegenvalt. Schuur zal in ieder geval tot januari niet in actie kunnen komen.

Sportmaandag, 18 september 2006

WK volleybal als ijkpunt op weg naar Spelen

Heerenveen - Over anderhalve maand hoopt het nationale damesvolleybalteam op het WK in Japan te scoren. Het is een ijkpunt op weg naar de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Daar in Azië hoopt bondscoach Avital Selinger meer duidelijkheid te krijgen waar zijn team momenteel staat, ruim anderhalf jaar alvorens de olympische missie gaat beginnen. En niet zomaar een missie, want Selinger wil daar met zijn vrouwen geschiedenis schrijven.

Sportmaandag, 18 september 2006

Yousef en Postma winnen kassenloop

BerlikumDe tweede editie van de Glazenstadloop werd zaterdag een ware triomftocht voor Saher Yousef. De Heerenvener soleerde op de 10 Engelse mijlen naar een afgetekende zege in 55 minuten en 22 seconden. Met een achterstand van 2 minuten en 10 seconden kwam Albert van der Ziel uit Zandeweer als tweede binnen. 33 seconden later werd Jan Scheenstra (Zuidveen) derde.

Sportmaandag, 18 september 2006

Gebroken neus en scoren vanaf stip

Leeuwarden - Mario Dekker van ONT speelde zaterdag een opvallende rol in het met 1-5 gewonnen duel bij Blauw Wit’34. De speler brak zijn neus na een ongelukkig kopduel, maar hij speelde gewoon verder. Twee seizoenen geleden had hij namelijk ook al eens zijn neus gebroken (tegen Waterpoort Boys) en destijds speelde hij na een week rust verder met een beschermkap.

Sportmaandag, 18 september 2006

Toni trainer van Vitória Setúbal

Setúbal - Antonio Conceiçao, beter bekend als Toni, is de nieuwe trainer van de Portugese voetbalclub Vitoria Setubal. Hij volgt Helio Sousa op, die vorige week vrijdag werd ontslagen door de clubleiding van de Portugezen. Dat gebeurde een dag na de nederlaag van 0-3 in Lissabon tegen SC Heerenveen in de eerste ronde van de UEFA Cuptoernooi.

Sportmaandag, 18 september 2006

Weening definitief niet naar het WK

Harkema - Pieter Weening kan deelname aan het wereldkampioenschap wielrennen uit zijn hoofd zetten. Twijfelgeval Bram Tankink kan deelnemen. De renner van Quick-Step kampte na een val in de Ronde van Polen met nekklachten. Hij trainde gisteren met een groot deel van de WK-selectie in Limburg. Dat leverde geen problemen op, bevestigde bondscoach Egon van Kessel.

Sportmaandag, 18 september 2006

Heerenveen op tandvlees naar de zege

Heerenveen - Het Europese avontuur in Lissabon was SC Heerenveen ondanks het uitstekende resultaat niet in de kouwe kleren gaan zitten. Ruim zestig uur later wachtte alweer een nieuwe klus in eigen stadion tegen ‘angstgegner’ NEC. Maar de Nijmegenaren konden nauwelijks angst inboezemen en Heerenveen pakte op het tandvlees de winst.

Sportmaandag, 18 september 2006

Heerenveen op tandvlees naar de zege

Heerenveen - Het Europese avontuur in Lissabon was SC Heerenveen ondanks het uitstekende resultaat niet in de kouwe kleren gaan zitten. Ruim zestig uur later wachtte alweer een nieuwe klus in eigen stadion tegen ‘angstgegner’ NEC. Maar de Nijmegenaren konden nauwelijks angst inboezemen en Heerenveen pakte op het tandvlees de winst.

Weermaandag, 18 september 2006

Wolken en zon

Vandaag is er veel bewolking, maar breekt de zon gaandeweg de middag ook af en toe door. Het wordt 20 graden en de west tot zuidwestenwind is matig en bij zee soms vrij krachtig. Morgen is er veel bewolking en valt er eerst regen, mogelijk komt een enkele onweersklap voor. Later is er wat zon bij 19 graden. <br>De zomer gaat steeds meer richting een grote zomer, hoewel de maand augustus het natuurlijk helemaal heeft laten afweten. Maar toch, het warmtegetal - iedere dag krijgt punten, hoe warmer hoe meer punten - staat inmiddels op de tweede plaats na 1947 maar geleidelijk aan loopt de zomer meer en meer in op dit beruchte jaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties