De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 september 2009.

Cultuurvrijdag, 18 september 2009

Friese dj’s in finale producerwedstrijd

Leeuwarden - Benno Schievink, alias dj Bonze, uit Leeuwarden en Niels Tichelaar, alias Van Bielsen uit Gytsjerk, hebben de finale bereikt van de landelijke producerwedstrijd van Dancetour, een landelijk rondreizend dancefestival. De finale telt in totaal vier overgebleven kandidaten. De door hen ingestuurde nummers staan op de website van Dancetour, waar bezoekers tot 30 september kunnen stemmen op hun favoriete nummer. De winnaar mag zijn nummer afmixen, publishen en uitbrengen op een label van dj Dazzle.

Cultuurvrijdag, 18 september 2009

Friese Katterpilaar dupe van autoloze dag in Amsterdam

Leeuwarden - Het Friese muziekgezelschap Katterpilaar heeft zijn première van de muziekvoorstelling Krommels moeten uitstellen. De voorstelling zou zondag in theater de Engelenbak in Amsterdam in première gaan, maar de autoloze zondag gooit die plannen in het water. De muzikanten mogen van het gemeentebestuur de stad niet in met de auto.

Cultuurvrijdag, 18 september 2009

Tijdschrift ‘de Moanne’ vernieuwd

Leeuwarden - Cultureel tijdschrift de Moanne verschijnt vandaag in een vernieuwde uitgave. De lay-out is veranderd en het tijdschrift verschijnt full-colur. Bovendien is het het eerste nummer dat in samenwerking met de Afûk, de Fryske Akademy en Tresoar verschijnt. Het eerste exemplaar wordt vandaag overhandigd aan gedeputeerde Jannewietske de Vries en wethouder Isabelle Diks.

Cultuurvrijdag, 18 september 2009

Website theater De Koornbeurs ook in het Fries

Franeker - Theater de Koornbeurs biedt zijn informatie op de website met ingang van dit seizoen ook in het Fries aan. De bezoeker van de site kan kiezen of hij het theaterprogramma in het Nederlands of in het Fries wil lezen. Het theater werkt hiervoor samen met de Afûk in Leeuwarden. Die vertaalt de teksten in het Fries.

Economievrijdag, 18 september 2009

Aldi en Lidl dupe van prijzenoorlog in supermarkten

Rotterdam - Aldi en Lidl zijn de grote verliezers van de prijzenslag die de afgelopen weken met name door Albert Heijn en C1000 werd aangewakkerd. Met marktleider AH en C1000 zijn ook meteen de twee formules genoemd die juist als winnaar uit de strijd zijn gekomen. Dat blijkt uit cijfers van consumentenorganisatie GfK.

Economievrijdag, 18 september 2009

Europese Unie is eensgezind op G20

Brussel - In 2010 zullen alle lidstaten van de Europese Unie nog hun economie stimuleren. De uitgaven van de overheid zullen op het niveau van de afgelopen jaren worden gehouden. Maar intussen worden wel plannen gemaakt om vanaf 2011 de uitgaven weer in balans te brengen. Op langere termijn blijft de Europese doelstelling om de tekorten dicht bij nul te houden of zelfs een overschot op de begrotingen aan te houden.

Economievrijdag, 18 september 2009

Minder mensen zoeken werk

Groningen - In Noord-Nederland is het aantal werkzoekenden in de periode tussen juli en augustus afgenomen. Landelijk was er sprake van een toename, meldt UWV Werkbedrijf. Vergeleken met een jaar geleden is er wel sprake van een sterke groei.

Hoofdartikelvrijdag, 18 september 2009

Mensenhandelaar krijgt verlof

Politie en justitie zijn op zoek naar een veroordeelde vrouwenhandelaar, die sinds zaterdag spoorloos is. Het gerechtshof in Arnhem, waar zijn zaak in hoger beroep wordt behandeld, had hem een week verlof gegeven wegens persoonlijke omstandigheden, overigens tegen de wil van het Openbaar Ministerie. Hij moest zich dagelijks bij de politie melden. Hij deed dat vrijdag voor het laatst. De man was na een megaproces in Almelo tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensenhandel.

Regiovrijdag, 18 september 2009

‘Ferwert niet meer met rug naar zee’

Marrum - Een duidelijke scheiding tussen akkerbouw en veeteelt, meer profiteren van toerisme en niet langer met de rug naar de zee staan. Dat zijn de belangrijkste conclusies voor de gemeente Ferwerderadiel, na drie dagen brainstormen.

Regiovrijdag, 18 september 2009

Vijf restauraties in tien jaar: ‘wie presteert dat?’

Warniahuizen - Het zijn hoogtijdagen voor de stichting Poldermolens De Lege Midden. Gisteren begon de restauratie van de spinnenkopmolen Warniahuizen. Volgende week worden de Borgmolen en de Haensmolen in gebruik genomen.

Regiovrijdag, 18 september 2009

Heerenveen moet besparen

Heerenveen - De gemeente Heerenveen moet komende jaren flink gaan besparen op haar uitgaven. Dit is de uitkomst van de resultaten van de Meicirculaire, over de algemene uitkering uit het gemeentefonds. In 2010 wordt een tekort verwacht van één miljoen euro, in 2013 van vijf miljoen.

Regiovrijdag, 18 september 2009

Friezen kopen viermaal meer zonnepanelen

Leeuwarden - De Friese subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen is een succes. Dankzij deze regeling zijn er viermaal meer installaties aangebracht dan wanneer mensen alles zelf moeten betalen, berekende de provincie. Ook de werkgelegenheid profiteert van de regeling.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 september 2009

Heleen Maat: religies kennen niet dezelfde God

Burum - Veel mensen vandaag de dag geloven dat het christendom, het jodendom, de islam, het boeddhisme, en het hindoeïsme naar dezelfde God leiden. Dr. Heleen Maat (1968) uit Burum komt tot een andere conclusie in haar promotiestudie. ,,Je mag er nooit zomaar vanuit gaan dat de verschillende religies het over dezelfde God hebben of in grote lijnen hetzelfde zijn.”

Geloof & Kerkvrijdag, 18 september 2009

Mensen hebben behoefte aan leiders met bezieling

Over het onderwerp ‘leiderschap’ zijn boekenkasten vol titels verschenen. De Amerikaanse hoogleraar Spiritualiteit en Management Margaret Benefiel behandelt het thema in haar nieuwste boek De Ziel aan Zet. Spiritueel leiderschap in de praktijk. Het boek is een vertaling van The Soul of a Leader. Eerder schreef ze de bestseller Soul at Work. In de Verenigde Staten is leidinggeven vanuit spirituele bezieling een heel genre als je kijkt naar de vele titels op internetboekwinkel Amazon.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 september 2009

‘Klimaat van vrede niet genoeg’

Leeuwarden - ‘Naar een nieuw klimaat van vrede’ is het motto van de Vredesweek die morgen begint. Deze kreet is niet genoeg, vindt ds. Foekje Fleur Fink van Burdaard. ,,Ik zou liever zeggen: voor wie ben jij de naaste?” Ze signaleert in haar omgeving dat de Vredesweek maar weinig leeft.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 september 2009

Zendingsstichting PKN verliest fors aan beleggingen

Utrecht - De stichting de Zending der Protestantse Kerk heeft in 2008 bijna 8 miljoen eigen vermogen verloren op de aandelenmarkt. Doordat de aandelen van de stichting bijna de helft aan waarde verloren is het eigen vermogen geslonken naar een kleine 29 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de stichting over 2008, die volgende week vrijdag wordt besproken door de kleine synode van de Protestantse Kerk. De kleine synode stelt de financiële zaken van de kerk vast.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties