De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 oktober 2002.

Achtergrondvrijdag, 18 oktober 2002

Door Noord-Korea ontvoerde Japanners even terug

Noord-Korea heeft vorige maand eindelijk opgebiecht de hand te hebben gehad in de mysterieuze verdwijningen van Japanners. De ontvoerden moesten Noord-Koreaanse spionnen inwijden in de Japanse taal en cultuur. Enkelen van hen zijn even terug in hun vaderland.

Bijschriftvrijdag, 18 oktober 2002

De komst van de Heer

Als er gesproken wordt over de Komst van de Heer, zijn er altijd mensen die zeggen, dat dat nog wel duizend jaar kan duren.

Cultuurvrijdag, 18 oktober 2002

Kostuum Mata Hari ‘thuis’ in Fryslân

Leeuwarden – Het lag zestien jaar lang opgeborgen in een kist. Materieel gezien is het niet veel meer waard dan een paar tientjes. Maar het is hét topstuk uit de collectie van de Stichting Mata Hari: een authentiek danskostuum van de Leeuwarder spionne en danseres. Donderdag, precies 85 jaar en twee dagen na haar executie, kwamen de hoofdtooi en de twee metalen bustehouders in het bezit van het Fries Museum.

Economievrijdag, 18 oktober 2002

Administratieve lasten landbouw gaan omlaag

Den Haag – Boeren zijn in 2006 een 25 procent minder geld kwijt aan administratieve verplichtingen jegens het ministerie van Landbouw. Dat wil demissionair landbouwminister Veerman. De Tweede Kamer moet het plan nog goedkeuren.

Economievrijdag, 18 oktober 2002

‘Huidige hygiënecode gaat niet ver genoeg’

Uithuizermeeden - Voedselveiligheid is een maatschappelijk item dat steeds belangrijker wordt. Het bedrijf Ranks Meel met een meelfabriek in het Groningse Uithuizermeeden vindt die aandacht meer dan terecht.

Hoofdartikelvrijdag, 18 oktober 2002

Terrorisme…

Wie er achter de verwoestende aanslag zondag op een toeristenoord op Bali zit, is nog onduidelijk. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist. Er zijn wel serieuze verdenkingen. Islamitische terreurgroepen als al-Qaeda of Jemaah Islamiah zouden er de hand in hebben gehad. In Indonesië wordt overigens ook niet uitgesloten dat radicale elementen binnen de strijdkrachten er mee te maken hebben. Het leger zou gebaat zijn bij de constatering dat de politie niet is toegerust om het terrorisme te bestrijden en aldus meer invloed willen verwerven.

Regiovrijdag, 18 oktober 2002

Overlast jongeren aangepakt

Buitenpost – Overlast veroorzakende jongeren in de gemeente Achtkarspelen worden strenger aangepakt. Overwogen wordt in bepaalde gebieden een samenscholingsverbod in te stellen. Dat zei burgemeester Lyklema van Achtkarspelen gisteravond tijdens de raadsvergadering.

Regiovrijdag, 18 oktober 2002

‘Criminaliteit onder asielzoekers overschat’

Groningen – De gevaren van een asielzoekerscentrum (azc) voor de omgeving worden overschat. De werkelijkheid achter de cijfers blijkt veel minder dreigend dat veelal verondersteld wordt.

Regiovrijdag, 18 oktober 2002

Friese jeugd massaal geënt tegen nekkramp

Leeuwarden – De meeste Friese ouders hebben ervoor gekozen hun kinderen te laten inenten tegen meningokokken C. Na twee inentingssessies is 92,3 procent van de kinderen tussen veertien maanden en achttien jaar ingeënt.

Regiovrijdag, 18 oktober 2002

Rijke erfenis van zorg voor arme kindjes

Sneek- Door het stichten en onderhouden van weeshuizen lieten stadsbewoners zich vroeger van hun charitatieve kant zien. De geschiedenis van deze vorm van liefdadigheid gaat ver terug: het Old Burger Weeshuis in Sneek bijvoorbeeld bestaat al sinds 1581. De stichting die erachter zit onderhoudt nu geen weeskinderen meer, maar stimuleert de cultuur in de stad.

Regiovrijdag, 18 oktober 2002

‘Vrijwilligers over tien jaar passé’

Drachten – ,,Over tien jaar zijn er in mijn visie geen vrijwilligers meer, maar zijn het de sportmanagers die de verenigingen tegen betaling runnen. Vrijwilligerswerk is uit de tijd.’’ Dat zei turntrainer Tjalling van den Berg gisteravond in Drachten, tijdens de eerste Sportmarktmanifestatie in het nieuwe Sportcentrum Drachten. Hij stelde het vrijwilligerswerk ter discussie, en ontlokte daarmee heftige reacties. Hij stond met z’n bewering wel alleen in het forumpanel dat verder bestond uit Henk Gemser, de directeur van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV), Jos Valentijn, fysiotherapeut van SC Heerenveen en Joop Atsma, CDA-Tweede-Kamerlid en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU).

Regiovrijdag, 18 oktober 2002

Overlast jongeren aangepakt

Buitenpost – Overlast veroorzakende jongeren in de gemeente Achtkarspelen worden strenger aangepakt. Overwogen wordt in bepaalde gebieden een samenscholingsverbod in te stellen. Dat zei burgemeester Lyklema van Achtkarspelen gisteravond tijdens de raadsvergadering.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 oktober 2002

De levensbestemming: lot of keuze?

Leeuwarden – Is de levensbestemming lot of keuze? Die vraag hield de leden van de Friese Gereformeerde Vrouwenbond donderdag bezig op hun jaarlijkse najaarsbijeenkomst. Het was slechts één onderdeel uit de lezing van de Zwolse predikante Nelleke Beimers, maar duidelijk het meest aansprekende, bleek uit de discussie naderhand.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 oktober 2002

Laatste rit van ‘Rijdend Bijbelhuis’ NBG

Leeuwarden – Het Rijdend Bijbelhuis van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) voltooide donderdag zijn laatste rit. Die ging door het Zuid-Hollandse Nieuw-Lekkerland. Mensen konden voor het laatst het Rijdend Bijbelhuis bezoeken of een vrijwilliger aan de deur krijgen die in een mandje de bijbelkoopwaar aanbood.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 oktober 2002

Een eredoctoraat voor ‘enfant terrible’ Oosterhuis

Huub Oosterhuis (1933) is het enfant terrible van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, die door tallozen op handen gedragen wordt.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 oktober 2002

Musical ‘Jacob’ twee maal te zien in Gerkesklooster

Gerkesklooster – Inwoners van Gerkesklooster-Stroobos voeren dit weekend twee maal de musical Jacob op. De uitvoeringen vinden plaats in de gereformeerde kerk van Gerkesklooster-Stroobos en beginnen om 19.00 uur, zaterdagavond en zondagavond.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 oktober 2002

‘Kindermis’ op cd gezet door Elly en Rikkert Zuiderveld

Leeuwarden – Zangersechtpaar Elly en Rikkert Zuiderveld hebben een cd gemaakt met een ‘kindermis’.

Sportvrijdag, 18 oktober 2002

‘Alleen nog maar meters op het veld maken’

Bij CVVO lopen ze niet weg voor de derde helft. Maar het alcoholgebruik bij de club moet aan banden gelegd worden. Naast gedragsregels voor op het veld heeft de voetbalclub uit Lemmer die ook voor in de kantine. En: ,,één ding is duidelijk’’, zegt redactielid Piet Loonstra in het clubblad. ,,Er mogen voortaan alleen nog maar meters op het veld worden gemaakt.’’ De vrijwilligers van de derde helft gaan nog verder. Geen kratten bier in de kleedbox na afloop, zelfs niet bij een kampioenschap.

Sportvrijdag, 18 oktober 2002

Nathalie van der Mei super met Ottawa

Leeuwarden – In de finale van het springconcours in de klasse Z ging de overwinning op de vierde dag van Indoor Friesland naar Nathalie van der Mei. In de barrage was de 37-jarige amazone uit Makkinga een halve seconde sneller dan de veertien jaar jongere Maaike Koopmans uit het Drentse Fluitenberg. In de barrage sneuvelde Petra van der Lei (Warten) met vier strafpunten.

Sportvrijdag, 18 oktober 2002

Peter Geerink wint Rabobankprijs langs ideale lijn, net voor Rus Tuganov

Leeuwarden – Internationaal springruiter Peter Geerink uit Gelselaar heeft gisteravond de prestigieuze Rabobankprijs van Indoor Friesland gewonnen. Hij volgde het spoor van de Vladimir Tuganov, tot dan de rapste in de barrage.

Weervrijdag, 18 oktober 2002

Pittige buien

Vandaag en morgen is het nog zeer wisselvallig met vooral morgen pittige buien. Het wordt ongeveer 8 à 9 graden, bij een matige tot krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Zo nu en dan komt de zon even tevoorschijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties