De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van donderdag, 18 oktober 2007.

Cultuurdonderdag, 18 oktober 2007

Als de werkelijkheid het voor het zeggen heeft

‘Wat wil je van me?’, vraagt Marthy (Jacob Derwig) aan het slot van het toneelstuk Opening Night van John Cassavetes. ‘Alles wat je me niet kunt geven. Liefde, spanning, seks’. De filmcamera maakt daarna een close-up van de hoofdrolspeelster Myrtle Gordon (Elsie de Brauw) en projecteert een bewogen gezicht op de achterkant van het toneel. Haar vochtige ogen laten zien dat nu alles is gezegd, dat alles lijkt uitgesproken. De eenvoudige oplossing voor dit relatieprobleem is dan ook gevonden, volgens haar. Maar hoe ze tot die oplossing - is er überhaupt wel sprake van een oplossing? - is gekomen, is nog een hele zoektocht geweest. En daarvan zijn wij bijna twee en een half uur getuigen. Maar wel bevoorrechte getuigen.

Economiedonderdag, 18 oktober 2007

.Klaar voor drukke baktijd in winter

Leeuwarden - De komende maanden is het in de Nederlandse huishoudens baktijd. ,,De wintertijd is de belangrijkste tijd voor onze fabriek”, zegt directeur Andreas Unruhe van bakmixenfabrikant Dr. Oetker Nederland. ,,Het weer moedigt aan om te bakken.” Voor het bedrijf komt de uitbreiding van de fabriek in Leeuwarden dan ook precies op tijd. Gisteren werd de nieuwe productiehal in gebruik genomen. De nieuwbouw biedt onder meer plaats aan een productielijn die afkomstig is van de vestiging in Koog aan de Zaan. Deze vestiging sluit, een gevolg van de beslissing van Dr. Oetker om de productie in Leeuwarden te concentreren.

Economiedonderdag, 18 oktober 2007

‘De mensen blijven hangen voor de kalfjes’

Leeuwarden - Tot het einde van de middag bleven bezoekers aan de Veekeuring Fryslân in het WTC Expo gisteren hangen. ,,Dat is opmerkelijk”, vertelt bestuurslid Romke Schaap van Fokclub Federatie Friesland (FFF). ,,Bij een veekeuring gaat een groot deel van de mensen aan het einde van de middag weg voordat alles is afgelopen. Nu was dat niet het geval.”

Hoofdartikeldonderdag, 18 oktober 2007

Bouwen...

Saai, kaal en lelijk - dat zijn de kwalificaties waarmee vaak de jaren-vijftigarchitectuur wordt aangeduid. Toch is een heel aantal aangewezen als monument, ondanks dat er veel van die gebouwen zijn waarvoor gemeenten al sloopplannen hebben klaarliggen. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit rammelt. Wat is eigenlijk het criterium geweest voor de selectie van de ‘nieuwe monumenten’?

Regiodonderdag, 18 oktober 2007

Antonius komt met een ambulanceboot

Sneek - Het Antonius Ziekenhuis in Sneek is een ambulanceboot aan het ontwikkelen. De speciale waterambulance moet komend seizoen watersporters met aandoeningen snel eerste hulp bieden. Dat meldt algemeen directeur W. van der Kam van het ziekenhuis.

Regiodonderdag, 18 oktober 2007

Drankvrij feest, want je bent cool als je fris bent

Amsterdam/Leeuwarden - Duizenden jongeren tussen de twaalf en zestien jaar in Amsterdam, Haarlem en Bussum gaan stappen zonder te drinken, te roken of drugs te gebruiken. Vrijwillig. Zij bezoeken de feesten van Benno Nihom en Philippe Hes. Het motto van de feesten - je bent pas cool als je fris bent - slaat zó aan dat jongeren alles proberen om aan kaartjes te komen.

Regiodonderdag, 18 oktober 2007

Rechter legt werk kanaal Nij Beets stil

Nij Beets - De werkzaamheden om het Polderhoofdkanaal bevaarbaar te maken zijn gistermiddag door de rechtbank in Leeuwarden stilgelegd. Daarmee is het onzeker of het kanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop überhaupt nog wel opnieuw toegankelijk wordt voor de pleziervaart.

Regiodonderdag, 18 oktober 2007

Poverty Requiem: ‘Zingen is veel meer dan geld geven’

Heerenveen - ‘Poverty Requiem; afscheid van de armoede’, stond op de affiches. Maar na één zangavond, al is het met honderden zangers en zangeressen, is de wereld natuurlijk nog lang niet van de armoede af, beaamt initiatiefnemer Ate de Jong. Het bewustzijn erover kreeg wel weer even een enorme impuls door een muziek- en zangstuk dat een artistiek en politiek statement is tegen armoede. De uitvoering in een sporthal van Sportstad Heerenveen was de grootste van de meer dan veertig uitvoeringen van het ‘armoederequiem’, in grote steden over de hele wereld. ,,Als mensen hierdoor gaan beseffen dat armoede een oplosbaar probleem is, hebben we al veel bereikt.’’ Behalve in Heerenveen zongen ook mensen in bijvoorbeeld Kenia, de Filippijnen, Portugal en de Verenigde Staten het Poverty Requiem. De tekst voor het stuk is geschreven door Sylvia Borren, directeur van OxfamNovib, en het schetst in vijf delen vijf kanten van armoede.

Sportdonderdag, 18 oktober 2007

Het Friese paard trekt steeds meer bekijks

Joure - Fetze Veldstra (57) uit Joure is net terug van een trip naar Costa Rica, waar hij als inspecteur Friese paarden keurde namens de Koninlijke Vereniging het Friesche Paarden Stamboek (KFPS). Daar werden voor de eerste maal Friese paarden gekeurd, nadat een Costaricaan met zijn Friese paarden vanuit de Verenigde Staten terugkeerde naar zijn vaderland..

Sportdonderdag, 18 oktober 2007

Klompmaker stunt bij start Indoor

Leeuwarden - Indoor Friesland kan nu al haast niet meer stuk voor Hester Klompmaker. De amazone uit Buitenpost zorgde op de openingsdag in het WTC Expo in Leeuwarden voor een stunt. Klompmaker schitterde gisteravond in de klasse Z met Uranus W en Ultrafox. Bij het ZZ-springen moest zij op Tygo alleen Franklin Posmus uit Middenbeemster voor laten gaan, omdat de Noord-Hollander in de barrage dankzij een foutloos parcours één seconde sneller was.

Sportdonderdag, 18 oktober 2007

Expositie zwemsport: succes, succes, succes

Leeuwarden - Foto’s van de badjuffrouw met haar haak in het oefenbassin, van wollen zwempakken, van deftige juryheren met grote snorren en vooral van veel victorie. Om de 120ste verjaardag van de zwemsport in Nederland te vieren, staat er sinds gisteren twee weken lang een kleine tentoonstelling in zwembad het Kalverdijkje. Zwemvereniging Orca haalde de expositie naar Leeuwarden, niet in het minst omdat het precies past in de grootse plannen die de club met de Friese zwemsport heeft.

Sportdonderdag, 18 oktober 2007

Alves ziet Brazilië vanaf reservebank simpel winnen

Rio de Janeiro - Brazilië heeft de eerste zege geboekt in het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi voor het WK voetbal in 2010. De ploeg walste met 5-0 over Ecuador heen en revancheerde zich hiermee voor het teleurstellende optreden van zondag in het eerste duel met Colombia (0-0). Heerenveen-spits Afonso Alves begon op de bank en bleef daar negentig minuten op zitten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties