De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 18 oktober 2012.

Cultuurdonderdag, 18 oktober 2012

Tromboneworkshop bij jubileum Excelsior Schraard

Makkum | Jörgen van Rijen, solotrombonist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, geeft op zaterdagmiddag 24 november een workshop in MFC Maggenheim in Makkum. Van Rijen is uitgenodigd door fanfare Excelsior Schraard die dit jaar haar negentigjarig bestaan viert.

Cultuurdonderdag, 18 oktober 2012

Bijzondere portretten voor Museum Martena

Franeker | De Ottema Kingma Stichting heeft, met hulp van de Vereniging Rembrandt, twee portretten aangekocht van de Franeker theologieprofessor Henricus Antonii Nerdenus en zijn echtgenote Ludovica van Wijncoop.

Cultuurdonderdag, 18 oktober 2012

Anton Wachterprijs voor Peter Buwalda

Harlingen | Peter Buwalda krijgt dit jaar de Anton Wachterprijs voor zijn roman Bonita Avenue. Dat heeft de jury van de tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor beginnende schrijvers gisteren bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 18 oktober 2012

Gestage groei in het areaal met giele wâldbeantsjes

Rottevalle | De afzet van wâldbeantsjes neemt voorzichtig toe. Volgens projectleider Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht blijkt dat uit het areaal waarop de boontjes worden geteeld. ,,Exacte cijfers hebben we helaas niet, maar we zitten nu tussen de vijf en tien hectare. De wâldbeantsjes worden geteeld in de Fryske Wâlden. Dat hoort traditioneel ook zo, op de zandgrond.”

Economiedonderdag, 18 oktober 2012

Biowinkelketen Marqt breidt fors uit in de Randstad

Amsterdam | Supermarktketen Marqt, met voornamelijk biologische producten in het assortiment, wil de komende jaren sterk uitbreiden. Volgens oprichter Quirijn Bolle groeit het aantal vestigingen de komende jaren van 5 naar 25. Vandaag opent de keten de vijfde vestiging in Rotterdam. In eerste instantie wordt in de Randstad uitgebreid.

Hoofdartikeldonderdag, 18 oktober 2012

Politiek moet buiten rechtszaken blijven

Het is een trend aan het worden in Nederland. Politici en bestuurders in Den Haag doen steeds vaker en vrijmoediger uitspraken over lopende rechtzaken. Het jongste voorbeeld hiervan is staatssecretaris Fred Teeven van Justitie die naar aanleiding van de dood van een inbreker in een kranteninterview zei dat dit een ,,inbrekersrisico” is. Hij zei dat niet als privépersoon, maar als bewindsman van Justitie. Teeven weigert deze opmerking in te trekken, met als argument dat hij niet over een specifieke zaak heeft gesproken. Dat mag dan formeel juist zijn, maar iedereen kon tussen de regels doorlezen dat er werd gehint op een geval in het Brabantse Diessen waar kort ervoor een inbreker om het leven kwam na een worsteling met bewoners.

Regiodonderdag, 18 oktober 2012

Ouderen moeten oppassen voor natte vloeren en babbeltrucs

Thuiszorg Het Friese Land geeft de komende periode in samenwerking met de politie voorlichting aan senioren om de veiligheid in en om het huis te verbeteren. Gisteren was de primeur in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 18 oktober 2012

Meldkamer doet beter z’n best voor het Fries

Boazum | Korpsbeheerder Ferd Crone garandeert dat er bij de Noordelijke meldkamer in Drachten voortaan tenminste één persoon aanwezig is die Fries verstaat. Deze werkafspraak bestond al, maar wordt nu officieel vastgelegd in het beleidsplan van de meldkamer.

Regiodonderdag, 18 oktober 2012

Gedeputeerden door het stof om grondbeleid

Leeuwarden | De politiek heeft de afgelopen jaren niet de controle gehad over het provinciale grondbeleid. Dat harde oordeel velden Provinciale Staten gisteren op basis van het ophefmakende rapport van de Noordelijke Rekenkamer, dat op 1 oktober verscheen.

Regiodonderdag, 18 oktober 2012

Staten splijten na debat over grondbeleid

Leeuwarden | Coalitie en oppositie in Provinciale Staten zijn gisteren frontaal in botsing gekomen in het debat over het grondbeleid van de provincie Fryslân in de jaren 2007-2010. Hoewel gedeputeerde Johannes Kramer het boetekleed aantrok, excuses aanbood en liet zien dat er veel verbeteringen ingezet zijn, eindigde het debat na zeven uur in een motie van wantrouwen voor het gehele college van Gedeputeerde Staten. Die werd ingediend door de oppositiepartijen VVD, PVV, SP, GrienLinks, ChristenUnie, SP en D66.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 oktober 2012

Inge Lievaart gaf stem aan Gods liefde

Groot is de verslagenheid bij uitgeverij Kok, en bij mijzelf over het bericht dat dichteres Inge Lievaart is overleden.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 oktober 2012

Protestantse Kerk begint internetkerk

Utrecht | De Protestantse Kerk in Nederland begint een eigen internetkerk. Op dit moment wordt gezocht naar een internetpastor, die samen met een community-manager en een webredacteur het kernteam vormen van de nieuwe internetkerk Mijnkerk.nl.

Sportdonderdag, 18 oktober 2012

Marco verslaat Foppe in benefietduel

Heerenveen | Zonder zich bovenmatig in te spannen won Heerenveen gisteren een benefietduel tegen een Fries elftal onder leiding van oud-Heerenveentrainer Foppe de Haan met 4-0. De opbrengt van ‘Marco versus Foppe’ gaat naar het Foppe Fonds en KiKa.

Sportdonderdag, 18 oktober 2012

Stroetinga en Schep aan kop in Amsterdam

Amsterdam | De Zesdaagse van Amsterdam heeft halverwege vier koppels die in dezelfde ronde strijden om de leidende positie. De Nederlandse baanrenners Wim Stroetinga uit Oldeberkoop en Peter Schep namen gisteravond met 152 punten de eerste plaats in het klassement over van Deen Michael Morkov en de Nederlander Pim Ligthart (141 punten).

Sportdonderdag, 18 oktober 2012

Jong Oranje verplettert ook Hongkong: 47-21

Barcelona | Het Nederlands korfbalteam heeft op het WK korfbal voor spelers onder 23 jaar ook Hongkong ruim verslagen: 47-21.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties