De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 19 januari 2004.

Bijschriftmaandag, 19 januari 2004

Een aanstelling tot wachter

Een wachter in Israël had zijn uitkijkpost boven de ingang van de stadspoort.

Cultuurmaandag, 19 januari 2004

Verrassend mooi concert Jeugdorkest Nederland

Het Jeugdorkest Nederland is een orkest dat bestaat uit 85 getalenteerde jonge musici in de leeftijd van veertien tot en met negentien jaar. Onder de enthousiaste en deskundige leiding van Jurjen Hempel musiceren deze jongeren op een zeer hoog niveau. De meeste van deze jongeren, zo’n zestig procent, gaan vaak vakmatig door met muziek maken, terwijl de rest als betere amateurs in verschillende amateurorkesten en ensembles hun muzikale weg vervolgen.

Cultuurmaandag, 19 januari 2004

Swier stik sterk spile

De 134 jier âlde rederikerskeamer M.R.V. Tesselschade fan Hurdegaryp heart ta de top fan it Fryske amateurtoaniel. Dat de ploech hiel wat oan kin, litte se al jierren sjen en sneontejűn waard dat opnij bewiisd mei de Fryske premięre fan Din-ner Party , in komeedzje fan Neil Simon mei as oarspronklike titel The Dinnerparty . Tryntsje van der Zee makke de Fryske oersetting en dy mei der węze.

Cultuurmaandag, 19 januari 2004

KFFB foar it earst ynternasjonaal

Ljouwert - Foar safier by it bestjoer bekend, krige de jiergearkomste fan de Kristlik Fryske Folksbibleteek (KFFB) sneon yn Ljouwert foar it earst in ynternasjonaal tintsje. Foar de presentaasje fan it boek Teatske Alzum har wrâld wie skriuwster Kate Ashton spesjaal út Skotlân wei nei Fryslân kommen.

Dossiermaandag, 19 januari 2004

Gracieus en kleurrijk turnfestijn in Sneek

Het was een groot feest, de turnbetoging van het Koninklijk Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond in Sneek, op Tweede Pinksterdag 1961. Alle factoren waren aanwezig om het massale feest in Sneek tot een waar festijn te maken: het was mooi weer, de organisatie was goed en de gymnastiekverenigingen hadden een gezonde onderlinge rivaliteit.

Hoofdartikelmaandag, 19 januari 2004

Mislukte integratie en onderwijs

Het is vandaag een belangrijke dag; presentatie van het rapport over de integratie in Nederland. Er is al een en ander uitgelekt: de integratie is mislukt naar het oordeel van de commissie, bestaande uit Kamerleden. Zonder twijfel is het onderwijs een belangrijk element in de analyse en in de aanbevelingen. Dat onderwerp heeft sinds vorige week een rouwrand, na de dood van een leraar op een Haagse school.

Hoofdartikelmaandag, 19 januari 2004

Wethouder Oudkerk…

De affaire-Oudkerk heeft verschillende aspecten. In de eerste plaats is er de vraag of een Kamerlid, wethouder of drager van een ander ambt, hoerenloper kan zijn. Formeel kan dat; prostitutie is immers een gewoon beroep geworden in dit land. Iets anders is het of je als wethouder naar een tippelbaan kunt gaan waar het leed van drugsverslaafden zichtbaar is op ongeveer de meest aangrijpende wijze en waarvan de gemeente heeft gezegd dat die moet worden gesloten.

Regiomaandag, 19 januari 2004

Actiegroep in verweer tegen duivenvangen

Leeuwarden – De Dierenbescherming Leeuwarden gaat aangifte bij de politie doen vanwege het illegaal vangen en doden van stadsduiven. Volgens de club is er voor de vangst geen vergunning aangevraagd.

Regiomaandag, 19 januari 2004

‘Samen tegen sloopplan’ verenigt buren Professorenbuurt

Franeker – De bewoners van de Professorenbuurt in Franeker hebben weer wat met elkaar. De onderlinge band is de afgelopen weken versterkt. Er gaan zelfs stemmen op om de buurtvereniging weer nieuw leven in te blazen. En dat allemaal dankzij de gemeente Franekeradeel en Woningstichting Franeker.

Regiomaandag, 19 januari 2004

‘Het is een must om hier te staan’

Düsseldorf - Precies 35 jaar geleden stond Henk Hokwerda al op de eerste Boot Düsseldorf. Bij de opening afgelopen zaterdag van deze internationale watersporttentoonstelling met zo’n vierhonderdduizend bezoekers gaf de eigenaar van jachtwerf De Boarnstream uit Jirnsum opnieuw acte de présence. In al die jaren heeft Hokwerda (62) het nooit laten afweten. ,,Eigenlijk is het een must om hier te staan’’, geeft hij te kennen.

Geloof & Kerkmaandag, 19 januari 2004

Gereformeerd appčl moet deze week

Giessenburg – Gereformeerde Kerken die het niet eens zijn met het verlies van de plaatselijke zelfstandigheid bij de fusie met de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk, moeten voor 23 januari appčl hebben aangetekend tegen het fusiebesluit. Dat werd zaterdag benadrukt op de bezinningsdag van ‘bezwaarde’ Gereformeerde Kerken in Giessenburg. Daar waren 91 vertegenwoordigers aanwezig van 30 kerken die moeite hebben met het fusiebesluit van 12 december.

Geloof & Kerkmaandag, 19 januari 2004

Willibrordvereniging in zwaar weer

Den Bosch - De Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord heeft grote financiële zorgen. Op een begroting van 270.000 euro heeft de vereniging een structureel tekort van 45.000 euro. ,,Er moet wel wat veranderen”, zegt directeur Geert van Dartel. ,,Als over een halfjaar gesproken wordt over de begroting voor volgend jaar, moeten de zaken er echt beter voor staan. Anders zal het bestuur ongetwijfeld ingrijpen.”

Sportmaandag, 19 januari 2004

SDS wint Midwintercup na inhaalrace

Leeuwarden – De futsal-spelers van SDS uit Easterein hebben zaterdag in het FEC in Leeuwarden verrassend de zeventiende Midwintercuptitel op hun naam geschreven. In het toernooi dat een recordaantal bezoekers kende. René Ahlers van het organiserende voetbaldistrict Noord wist dat er nog nooit zoveel mensen op af waren gekomen. ,,De precieze cijfers zijn nog niet bekend, maar het was veel drukker dan in alle voorgaande edities.’’

Sportmaandag, 19 januari 2004

ONS Sneek wint vanaf stip Wintercup

Leeuwarden – Vanwege enkelproblemen werd Elma Westerhof keepster bij ONS Sneek . Zaterdag ondervond ze in de strijd om de Midwintercup dat je dan in de herfst van je sportloopbaan nog kunt uitgroeien tot een held. De Sneker dames wonnen voor de eerste maal de Midwintercup, nadat Friesland College min of meer werd gestuit door de 34-jarige keepster.

Sportmaandag, 19 januari 2004

Ernstige hoofdblessure speler Friese Boys

Leeuwarden - André Hoeksma uit Kollumerzwaag heeft tijdens het Midwintercuptoernooi een ernstige hoofdblessure opgelopen. De speler van Friese Boys kwam in de wedstrijd tegen FVC na een ongelukkige botsing met de FVC-doelman op zijn achterhoofd terecht.

Sportmaandag, 19 januari 2004

Schokeffect blijft uit bij volleybalsters Sneek

Amstelveen – De volleybalsters van VC Sneek zijn er na het breken van de club met hoofdcoach Arjen Verseput nog niet in geslaagd een set te winnen. Na het verlies in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi in Amstelveen tegen Martinus was plaatsgenoot AMVJ gistermiddag ook te sterk. Het schokeffect bleef uit, zo moest coach Bert Jansma tot zijn spijt constateren. ,,Ik had graag wat vorderingen gezien, maar dat was niet het geval. Daarom ben ik ook niet tevreden’’, aldus Jansma.

Sportmaandag, 19 januari 2004

‘Dames Akkrum nog lang niet aan plafond’

Drachten - Met de ervaring die Marco Draaisma als volleybaltrainer heeft bij onder meer de reserves van Sneek, Volco en Lycurgus, moet de tweede helft van dit seizoen blijken dat de dames van AVC’69 uit Akkrum meer kunnen dan zich handhaven in de middenmoot van de tweede divisie.

Weermaandag, 19 januari 2004

Kouder

Na de regen van vandaag volgt morgen een bijna droge dag met kans op zon en lagere temperaturen. Morgen 4 of 5 graden een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, in de macht een graad vorst. Woensdag koud met kans op sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties