De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 januari 2007.

Cultuurvrijdag, 19 januari 2007

Theaters hebben last van storm

Leeuwarden - Theaters in het hele land zijn gisteren gedupeerd door de storm. Verschillende voorstellingen werden geannuleerd, omdat acteurs door het slechte weer niet naar de theaters konden komen.

Cultuurvrijdag, 19 januari 2007

Manuels getier mist ontroering

De storm van gisteren zorgde voor een extra feestelijke stemming tijdens de nieuwe voorstelling Burger van André Manuel. Niet alleen is dit zijn tiende theatervoorstelling en klinkt er vrolijke muziek, terwijl de vreugdelinten op het toneel door de hevige wind sierlijk bewegen op het ritme van het feestgedruis, ook het publiek uit de grote zaal van De Lawei mag gratis en voor niets de jubilaris voor het eerst aan het werk zien. De spelers van De Stille Kracht durfden namelijk de weg niet op. Manuel wel. Dat is toch een feestje waard. Hij trotseerde weer en wind om te spelen: een échte cabaretier!

Economievrijdag, 19 januari 2007

‘We waren de jager, maar zijn nu de prooi’

Heerenveen - De machtsgreep van De Graafschap op de eerste speeldag van de eerste divisie in 2007 was indrukwekkend. In Roosendaal werd koploper RBC vorig week vrijdag dankzij een 1-3 zege onttroond; een mooi succesje voor trainer Jan de Jonge c.s. Hij ruilde eind 2005 zijn functie als assistent bij SC Heerenveen in voor een baan als hoofdtrainer bij de club uit Doetinchem. De oogsttijd lijkt aangebroken voor de ‘Superboeren’.

Economievrijdag, 19 januari 2007

Werkloosheid in Fryslân daalt sterkst

Groningen - De werkloosheid in Fryslân is over 2006 sterker gedaald dan die in de provincies Groningen en Drenthe. Volgens de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) ging het in Fryslân om een afname van 19,5 procent. In de andere provincies was de afname enkele procenten lager. In heel Nederland nam de werkloosheid vorig jaar sterk af.

Economievrijdag, 19 januari 2007

‘Friezen zoeken naar Friese werknemers’

Al jaren wilden Anton (43) en Willie Klapwijk (40) naar Fryslân verhuizen. Ze grepen hun kans toen er een franchisenemer voor de regionale vacaturesite Frieslandvacature.nl werd gezocht. ,,Ik dacht: ‘Als het als buitenstaander zo moeilijk is om hier een baan te vinden, dan wil een Fries blijkbaar graag een Fries hebben’. Een Friese vacaturesite moet dus wel aanslaan”, zegt Anton Klapwijk.

Economievrijdag, 19 januari 2007

Koe-Expo: koeien mogen wat robuuster

Leeuwarden - De koeien die in de ring kwamen op de Koe-Expo van veeverbeteringsorganisatie CR Delta zijn robuuster dan dieren van eerdere shows. Woordvoerder Bertil Muller geeft daarmee aan dat er in het fokkerijbeleid de afgelopen jaren toch iets is veranderd. ,,Dieren die alleen maar gefokt worden op de melkproductie en geen extra’s om de botten hebben, komen er wat ons betreft ook liever niet meer in. Ze mogen best wat extra spieren hebben.”

Hoofdartikelvrijdag, 19 januari 2007

Speculaties over van alles..

Ondanks - of misschien wel dankzij - de ‘geheime’ besprekingen van informateur Wijffels en de politieke leiders van de aanstaande regeringspartijen, worden dagelijks speculaties geuit over het regeringsprogramma en over de poppetjes. Over dat laatste: Wouter Bos krijgt van alle kanten adviezen over zijn politieke carričre: wel of niet in de Kamer blijven. De Volkskrant adviseert de PvdA-leider om in het kabinet te gaan zitten. Als fractieleider in de Kamer moet hij zich vooral teweer stellen tegen de oppositie van de SP. Als minister kan hij zich mooi profileren als bestuurder en dat past beter in zijn carričrelijn en geeft hem bij de volgende verkiezingen een betere positie. Zo gaat het met dergelijke speculaties: de belangen van de volksvertegenwoordigers worden uitgedrukt in termen van het persoonlijk belang. Hoe zo, volksvertegenwoordiger?

Regiovrijdag, 19 januari 2007

Zware storm ontregelt Nederland

Leeuwarden - De zware storm die gisteren over Nederland raasde, heeft zes mensen het leven gekost en tientallen verwond. Weggebruikers ondervonden zeer veel hinder en het treinverkeer raakte ernstig ontregeld. Er is voor minimaal 160 miljoen euro schade aan voertuigen en gebouwen, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Regiovrijdag, 19 januari 2007

Gevolgen storm zijn groot

Honderden meldingen van schade

Regiovrijdag, 19 januari 2007

Water in Friese boezem staat extreem hoog

Leeuwarden - Het waterpeil in de Friese boezem is uitzonderlijk hoog. Wetterskip Fryslân bekijkt vandaag hoe de boezem weer op peil kan worden gebracht. Met name in het oosten van de provincie zit nog veel water.

Regiovrijdag, 19 januari 2007

Het zekere voor het onzekere genomen

Leeuwarden - Werk dat werd stilgelegd, afgelastingen en scholieren die eerder naar huis werden gestuurd. Velen namen gisteren het zekere voor het onzekere met het oog op de storm, of hielden in elk geval een vinger aan de pols. Veel Friezen hielden zich keurig aan het uitzonderlijke advies van het Nationale Crisis Centrum om binnen te blijven op het hoogtepunt van de storm. Winkelstraten waren leeg, terwijl de donderdag doorgaans een populair winkeldagje is. In Sneek werd de koopavond maar afgelast. Degene die zich toch op straat waagde, moest goed uitkijken.

Regiovrijdag, 19 januari 2007

‘Bij windkracht elf is het pas een beetje leuk’

Harlingen - Buiten giert de wind om het boothuis, maar binnen snort de kachel op vier en zit de ‘oude garde’ van het KNRM-reddingsstation Harlingen heel gemoedelijk bij elkaar. Ze vergapen zich aan de tientallen automobilisten die zich op de Willemshaven wagen om over zee uit te kijken. ,,Desnoods dwars door het zoute water heen hoor!”, zegt IJsbrand Brandsma. ,,Vorige week stond hier een busje zo te deinen, het leek wel een schip. Kan ze niks schelen.”

Regiovrijdag, 19 januari 2007

Oppepper wijk Drachten

Drachten - De twee wijken De Bouwen en de Burgemeester Wuiteweg in Drachten worden opgeknapt. De drie autogarages en -dealers die er nu huizen, worden afgebroken. Daarvoor in de plaats komen woningen. Ook sluit de gemeente Smallingerland niet uit dat de zorgcentra, waaronder Bertilla, in de toekomst verdwijnen.

Regiovrijdag, 19 januari 2007

Streekplan en Alice winnen

Leeuwarden - De christelijke W.A. Nijenhuisschool uit Katlijk en het Piter Jelles Gymnasium uit Leeuwarden hebben gisteren de provinciale Onderwijsprijs gekregen. De Onderwijsprijs is een tweejaarlijkse onderscheiding voor originele projecten van scholen. De twee winnende scholen krijgen automatisch een nominatie voor de landelijke Onderwijsprijs, die op 27 maart wordt uitgereikt.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 januari 2007

Fries PKN cursusaanbod stopt per augustus

Leeuwarden - Het Protestants Dienstencentrum Fryslân stopt per 1 augustus met het cursusaanbod naar de Friese kerken. Dat maakte het nieuwe hoofd, Fred Tjeerdsma, donderdag bekend op de nieuwjaarsreceptie. In de loop van het

Geloof & Kerkvrijdag, 19 januari 2007

Vasten, maar een Dextro-energy mag wel

Dokkum - 53 mensen uit heel Nederland zijn in Dokkum bezig met een vastenactie op initiatief van Herman Boon. De cabaratier en evangelist heeft een duidelijk doel met de actie: ,,Het land wakker maken voor de kracht van de Heer.”

Geloof & Kerkvrijdag, 19 januari 2007

Dopersen vragen Wijfels’ aandacht voor vredesbeleid

Leeuwarden - De Broederschapsraad van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit vraagt in een brief aan kabinetsinformateur Herman Wijffels aandacht voor het internationale vredesbeleid. ,,We roepen u op om er bij de president van de Verenigde Staten op aan te dringen de voorstellen van de Commissie Baker over te nemen.” In het belang van de mondiale vrede en de escalatie van spanning en geweld, wordt daarin gevraagd juist meer contacten te leggen met landen als Iran en Syrië.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 januari 2007

Vrijwilligerswerk als gift fiscaal aftrekbaar

Zuidhorn - De kerkrentmeesters van de Gereformeerde Kerk in Zuidhorn hebben een regeling met de Belastingdienst getroffen, waardoor kerkelijk vrijwilligerswerk in 2006 als gift aftrekbaar was.

Sportvrijdag, 19 januari 2007

Aris lijdt zuur verlies in derby tegen Capitals

Leeuwarden - Voor de vijfde keer in evenzovele duels hebben de basketballers van Woon!Aris gisteren een nederlaag moeten slikken. Uitegerekend in de derby in eigen hal tegen Capitals uit Groningen werd het voor de Leeuwarders, die nog altijd naar de vorm zoeken van eind vorig jaar, een bittere pil. Door eigen falen, maar ook door niet consequente arbitrage.

Sportvrijdag, 19 januari 2007

‘We waren de jager, maar zijn nu de prooi’

Heerenveen - De machtsgreep van De Graafschap op de eerste speeldag van de eerste divisie in 2007 was indrukwekkend. In Roosendaal werd koploper RBC vorig week vrijdag dankzij een 1-3 zege onttroond; een mooi succesje voor trainer Jan de Jonge c.s. Hij ruilde eind 2005 zijn functie als assistent bij SC Heerenveen in voor een baan als hoofdtrainer bij de club uit Doetinchem. De oogsttijd lijkt aangebroken voor de ‘Superboeren’.

Weervrijdag, 19 januari 2007

Kouder

Het wordt vanmiddag rustig na de storm van gisteren. Het waait aan zee krachtig tot stoms hard. Het komt vanmiddag tot een paar buien bij maxima tussen 10 en 12 graden. Na het komende weekend wordt het eindelijk wat kouder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties