De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 19 februari 2009.

Economiedonderdag, 19 februari 2009

Kans op doorstart aannemer Andringa nihil

Leeuwarden - De kans dat aannemersbedrijf Andringa uit Sneek na het faillissement eerder deze week een doorstart kan maken is nihil. Dat is de inschatting van advocaat Rimar Goudberg die namens curator Robert Verdonk de zaak op zich heeft genomen. Door de neergang in de economie is er nu een einde aan de groei in opdrachten en nemen branchegenoten niet snel een ander bedrijf over of personeel.

Economiedonderdag, 19 februari 2009

Producent van elektro-auto’s wil naar Leeuwarden

Leeuwarden - Miles Benelux B.V. uit Maasdijk wil in Leeuwarden een assemblagefabriek voor elektrische auto’s vestigen. Directeur Noordam van het bedrijf praat vandaag in Leeuwarden met mogelijke investeerders.

Economiedonderdag, 19 februari 2009

Veertig werklozen aan slag bij contactcenters

Leeuwarden - Ruim veertig werklozen uit Leeuwarden en Boarnsterhim krijgen een jaarcontract bij re-integratiebedrijf Detawerk, met als doel detachering bij contactcenters. De actie is ingezet omdat contactcenters in Leeuwarden hun vacatures ondanks de economische crisis moeilijk vervuld krijgen.

Hoofdartikeldonderdag, 19 februari 2009

Ontwikkelingssamenwerking

De recessie zet de begroting, en zelfs het regeerakkoord, in een nieuw licht. Op het moment van schrijven zag het er in Nederland economisch een stuk zonniger uit. De grote vraag is nu of de regering moet investeren om de economie op gang te helpen of moet bezuinigen om de staatsschuld niet op te laten lopen.

Regiodonderdag, 19 februari 2009

Edelhert geschoten ondanks vakantie

Terschelling - Er zijn sinds dinsdagavond nog drie edelherten over op Terschelling. Formeel is de jacht op de dieren stilgelegd vanwege de krokusvakantie, maar eilander jagers kregen op hun ‘normale beheersronde’ een drachtig hert in het vizier en hebben dat geschoten.

Regiodonderdag, 19 februari 2009

Joure opent deur voor ambachten

Joure - Joure moet een favoriete vestigingsplek worden voor ambachtslieden. De gemeente Skarsterlân wil onder meer een verzamelgebouw creëren voor startende ambachtelijke bedrijven van bijvoorbeeld meubelmakers, klokkenmakers en zilversmeden.

Regiodonderdag, 19 februari 2009

Opgraving geeft geheimpjes van bunker prijs

Harlingen - Na meer dan een jaar leuren bij de politiek is gisteren dan eindelijk de ingang van de bunker in de Engelse Tuin in Harlingen opengegraven. Voor het eerst echt, sinds de ingang kort na de Tweede Wereldoorlog moet zijn dichtgegooid.

Regiodonderdag, 19 februari 2009

Huisbezoeken in strijd tegen de armoede

Leeuwarden - Met huisbezoeken proberen maatschappelijke organisaties te voorkomen dat Friese burgers in financiële nood komen. Vakbonden, diaconieën en belangenclubs als het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU) gaan actief de armoede te lijf.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 februari 2009

Crisis treft pensioen predikanten

Geloof & Kerkdonderdag, 19 februari 2009

Modeshow van predikantenkledij in Drachten

Drachten - In de Grote Kerk in Drachten wordt op donderdag 16 april een modeshow gehouden waarin vier eeuwen predikantenkledij voorbij komt. De show, die gelopen wordt door gemeenteleden, is onderdeel van een programma rond ‘Vijf jaar Protestantse Gemeente Drachten’.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 februari 2009

Lesje goed luisteren bij verziekte verhoudingen

Steenwijkerwold - Verziekte verhoudingen, slechte communicatie en conflicten: iedere predikant en pastoraal werker komt ermee in aanraking. Annelies Klinefelter-Koopmans merkte echter dat pastores weinig vaardigheden hebben om ermee om te gaan. Ze schreef een boek over mediation in het pastoraat.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 februari 2009

God spreekt en schept ook vandaag

Na de ontboezeming van Andries Knevel dat hij niet langer kan geloven dat God in zes dagen van 24 uur de aarde met alles er op en er aan heeft geschapen is de discussie tussen aanhangers van de evolutietheorie en de scheppingstheologie weer eens in alle hevigheid uitgebarsten. Zoals elke hype zal ook dit debat weer spoedig uit de actualiteit verdwijnen. En dat is maar goed ook want de simplistische wijze waarop het debat soms gevoerd wordt is ronduit stuitend.

Sportdonderdag, 19 februari 2009

Aris in halve finale tegen Amsterdam

Leeuwarden Basketbalclub Aris Friesland uit Leeuwarden speelt in de halve finale van de NBB-beker tegen Amsterdam. De landskampioen versloeg dinsdagavond in Bergen op Zoom West Brabant Giants met 63-72.

Sportdonderdag, 19 februari 2009

Cramer weg bij VPZ

Heerenveen Wieteke Cramer moet na dit seizoen vertrekken bij VPZ. Het na dit seizoen aflopende contract van de 27-jarige schaatsster wordt niet verlengd. Cramer was bezig aan haar derde seizoen bij VPZ. Eerder kwam ze uit onder meer uit voor DSB. In 2004 won ze brons bij het WK allround.

Sportdonderdag, 19 februari 2009

De tijd van ‘aanrommelen’ achter schaakbord is geweest

Sneek - Er is een tijd geweest dat de jongste deelnemers aan het Fries kampioenschap jeugdschaken vaak maar wat aanrommelden achter het bord. Een zet hier, een zet daar, maar een achterliggende gedachte was vaak ver te zoeken. Geen schande, getuige de beginnersobstakels die de denksport met zich meebrengt. Toernooidirecteur Joe Hania bespeurde vorig jaar echter al een opwaartse lijn. Die positieve curve wordt de afgelopen drie dagen in Sneek alleen maar doorgetrokken.

Sportdonderdag, 19 februari 2009

Sterk slaat ‘laffe’ aanval af

Groningen - De toon is gezet voor de laatste vier wedstrijden die de marathonschaatssters deze week nog voor de kiezen krijgen in de strijd om de KNSB-cup. Na een onderbreking van zestien weken, met onder meer de Essent-competitie en natuurwedstrijden in Nederland, Oostenrijk en Zweden, pakten de dames en heren gisteravond in het Groningse sportcentrum Kardinge de draad weer op.

Sportdonderdag, 19 februari 2009

Wisselend succes voor bedwingers Heerenveen

Heerenveen - De bedwingers van de sc Heerenveen in de groepsfase van de UEFA Cup hebben gisteravond op weg naar de achtste finales wisselend gepresteerd. Het Portugese Sporting Braga verschafte zichzelf een uitstekend uitzicht op de laatste zestien door thuis de Belgische kampioen Standard Luik met 3-0 te verslaan. AC Milan, al jaren achtereen een vaste waarde op het Europese voetbaltoneel, liet in Bremen de winst op Werder glippen: 1-1. VfL Wolfsburg ten slotte verloor in Frankrijk vrij kansloos met 2-0 van Paris Saint Germain.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties