De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 februari 2010.

Cultuurvrijdag, 19 februari 2010

Princessehof toont keramiek met tijgers

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof exposeert een selectie Chinese en Japanse keramiek waarop de tijger als motief figureert. Aanleiding is het begin van het Jaar van de Tijger dat zondag in China begonnen is. De tijger, in het Chinees hu, wordt in China gezien als de koning der dieren. Het museum toont onder meer een wierookbrander uit de vijftiende eeuw, borden van kraakporselein en kleine tijgerplastiekjes.

Cultuurvrijdag, 19 februari 2010

Wandeling in sporen van Jopie Huisman krijgt vervolg

Workum - Het Jopie Huisman Museum in Workum organiseert dit jaar weer een wandeltocht langs plaatsen die als inspiratiebron dienden voor de Workumse kunstschilder Jopie Huisman. Dat heeft het museum bekendgemaakt. Vorig jaar werd de wandeling voor het eerst georganiseerd. De reacties waren volgens het museum zo enthousiast dat is besloten de tocht, met een lengte van 25 kilometer, dit jaar opnieuw te organiseren. Net als vorig jaar is die op 30 april, Koninginnedag.

Cultuurvrijdag, 19 februari 2010

Metalfestival Wâldrock gaat dit jaar niet door

Burgum - Het Waldrock-festival in Burgum gaat dit jaar niet door. Onder meer de oplopende kosten voor artiesten, het wegvallen van geldschieter Mojo en het teruglopend aantal bezoekers zijn voor de organisatie reden om het jaarlijkse, zeer succesvolle metalfestival af te lasten. De komende maanden wordt bekeken of het evenement in 2011 wel kan worden gehouden of dat het definitief van de baan is. Dat heeft de organisatie van Wâldrock gisteren bekendgemaakt.

Economievrijdag, 19 februari 2010

‘Enten tegen ziekte blauwtong blijft noodzakelijk’

Den Haag - Herkauwers moeten ook dit jaar ingeënt worden tegen blauwtong, ondanks het feit dat in 2009 zijn er geen nieuwe gevallen van blauwtong vastgesteld. Dit stellen onder meer landbouwkoepel LTO, de Gezondheidsdienst voor Dieren, de gezamenlijke veehandelaren en de gezamenlijke dierenartsen.

Economievrijdag, 19 februari 2010

Fryslân telt meer werkzoekenden

Leeuwarden - Het aantal werkzoekenden in Fryslân is de afgelopen maanden sterker gestegen dan landelijk het geval was. In Fryslân stonden er bij het UWV eind januari ruim 23.000 mensen ingeschreven. Vergeleken met een maand eerder is dat 4,2 procent meer. Eind januari 2009 ging het in Fryslân nog om ruim 19.000 personen. Dat blijkt uit cijfers van UWV Werkbedrijf van gisteren. Het aantal werkzoekenden is daarmee in een jaar tijd gestegen met 20,5 procent.

Hoofdartikelvrijdag, 19 februari 2010

Kritiek op marktwerking

Als politici kiezen voor marktwerking, moeten zij dat zorgvuldiger voorbereiden. Daarvoor pleit de Sociaal Economische Raad (SER). Politici moeten streven naar meer maatwerk en meer transparantie. Als hulpmiddel heeft de raad een checklist opgesteld - een effectenanalyse - die beleidsmakers hierbij kan helpen.

Regiovrijdag, 19 februari 2010

De Tarissing helemaal klaar voor modern onderwijs

Drogeham - Na een grondige verbouwing is de enige basisschool van Drogeham geschikt gemaakt voor modern onderwijs. De schoolmuren van kbs deTarissing zijn blijven staan, maar de binnenkant is volledig onder handen genomen.

Regiovrijdag, 19 februari 2010

Nooit verveeld door Troelstra wel eens aan hem geërgerd

Den Haag - Pieter Jelles Troelstra: de kleurrijkste politicus die Nederland ooit heeft gekend. Geen gemakkelijk man, wel een politicus van formaat.

Regiovrijdag, 19 februari 2010

Vanuit Friese azc’s naar de Randstad: een gemiste kans

In elke gemeente speelt wel iets in het bijzonder. Spelen de politieke partijen daar op in? Vandaag de integratie van vluchtelingen.

Regiovrijdag, 19 februari 2010

Smallingerland zucht onder een overdaad aan partijen

Drachten - De politiek in Smallingerland maakt het de burger niet gemakkelijk. Door Erik Betten.

Regiovrijdag, 19 februari 2010

Meer ijs door het stopzetten van bemaling

Leeuwarden - Het stopzetten van de bemaling in de polders door Wetterskip Fryslân levert tijdens een vorstperiode een snellere ijsaangroei op. Nadelig effect is de sterke stijging van het waterpeil in de polders. In enkele polders dreigt het water buiten de oevers te treden. Vanmorgen zijn de gemalen weer in werking gesteld.

Sportvrijdag, 19 februari 2010

Amateurvoetbal opnieuw afgelast

Leeuwarden - District Noord van de KNVB heeft voor zaterdag en zondag alle wedstrijden in het amateurvoetbal afgelast. De meeste velden zijn door de weersomstandigheden nog steeds onbespeelbaar. Alleen de wedstrijden in de landelijke competities bij de jeugd en de vrouwen en de hoofdklassen zijn nog niet afgelast. Harkemase Boys speelt zaterdag in Rottevalle een oefenwedstrijd tegen d’Olde Veste’54, het thuisduel tegen Berkum zal geen doorgang vinden. Een dag later ontvangt SC Joure op eigen veld SC Babberich. Sneek Wit Zwart gaat op bezoek bij de regerend landskampioen bij de amateurs WKE uit Emmen.

Sportvrijdag, 19 februari 2010

Blackwood met Aris tegen Giants

Leeuwarden - De Friesland Aris kan zaterdagavond tegen Giants/Bergen op Zoom nog beschikken over pointguard Tristan Blackwood. Wel is de kans groot dat het zijn laatste duel bij de Leeuwarder basketbalclub is. Blackwoods overgang naar EiffelTowers Den Bosch is op een werkvergunning na rond. Het CWI behandelt vandaag de aanvraag, maar de daadwerkelijke vergunning kan volgens manager Gert Schurer alleen worden afgegeven als Aris de oude werkvergunning inlevert. In overleg met Den Bosch gebeurt dat pas na het weekeinde. Van het Bossche voorstel om Sonny Waaldijk weer in Leeuwarden te stallen, zal Aris geen gebruik maken.

Sportvrijdag, 19 februari 2010

Tweede zege vrouwen Heerenveen

Sneek - De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond in Sneek voor de tweede keer dit seizoen een zege gepakt. Op het kunstgrasveld van Sneek Wit Zwart werd FC Utrecht met 2-1 verslagen. De gasten kwamen na een kwartier spelen nog wel op voorsprong, maar international Sylvia Smit zorgde vlak na rust voor de verdiende gelijkmaker. In de slotfase was Smit opnieuw trefzeker voor Heerenveen, dat daarmee voor de tweede keer dit seizoen won. Door de zege bracht de hekkensluiter van de eredivisie de achterstand op Utrecht terug tot vier punten.

Sportvrijdag, 19 februari 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal.

Sportvrijdag, 19 februari 2010

Cambuur - Oss gaat vooralsnog door

Leeuwarden De wedstrijd van SC Cambuur tegen FC Oss gaat vanavond vermoedelijk door. Scheidsrechter Bart van der Scheer, die namens de KNVB het veld moest keuren, oordeelde vrijdag halvewege de ochtend dat er gespeeld kan worden. Het besluit komt als een verrassing, aangezien Cambuur bij monde van algemeen directeur Alex Pama donderdag nog meldde dat er tot twintig centimeter vorst in de grond zit. De Leeuwarders hopen nu dat Ben Haverkort, de scheidsrechter van dienst, het veld in de loop van de dag alsnog afkeurt. Indien er gespeeld wordt, zal Cambuur dat doen met Dennis van der Ree als rechtsback. Hij vervangt dan Nuelson Wau, die met een knieblessure kampt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties