De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 19 november 2008.

Cultuurwoensdag, 19 november 2008

Friese artiesten maken diepe buiging voor Leonard Cohen

De Canadese zanger Leonard Cohen wordt door muziekcritici beschouwd als een van de grootste tekstdichters van de afgelopen decennia. Sommige van zijn liedjes zijn wereldberoemd, zoals Suzanne, een song uit 1968. Toch kan lang niet iedereen Cohens muziek verdragen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de stem van de zanger. Die klinkt inderdaad nogal duister, om niet te zeggen onheilspellend. Van de liedjes zelf hoef je niet somber te worden. Cohens melodieën zijn even eenvoudig als gracieus. De teksten bieden vaak troost en vormen, dankzij een flinke dosis zelfspot en relativering, een wapen tegen cynisme en uitzichtloosheid. Er is altijd een kier waar het licht doorheen valt, zingt Cohen in Anthem (1992). Die woorden, zei hij later, komen het dichtst in de buurt van wat hij zijn geloofsbelijdenis zou willen noemen.

Cultuurwoensdag, 19 november 2008

Freesonica boekt goede resultaten

De laatste jaren staan er steeds Friese bandjes in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ook steeds meer Friese bandjes scoren platencontracten, brengen cd’s uit en scoren hitjes. Wat is er hand? Is er een tweede Friese bries?

Economiewoensdag, 19 november 2008

Sliptraining voor landbouwvoertuigen in Drachten

Drachten - Ongelukken waarbij trekkers betrokken zijn, gebeuren steeds vaker. En landbouwvoertuigen worden steeds groter, zwaarder en sterker. Bewoners in de omgeving van een loonbedrijf voelen zich vaak onveilig als ze in hun dorp, maar ook op plattelandswegen, geconfronteerd worden met een rijbaanvullend voertuig zoals een tractor met een giertank. Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) besloot, ondersteund door het Regionaal Orgaan Verkeer Friesland (ROF) mede daarom een veiligheidstraining te ontwikkelen voor bestuurders van landbouwvoertuigen. Medewerkers van loonbedrijf Wierda uit Goënga volgden gisteren de training, met onder meer een sliptraining op het terrein van het Verkeers Educatie Centrum (VEC) in Drachten.

Economiewoensdag, 19 november 2008

Nominatie Hoekstra voor landelijke transportprijs

Sneek - Transportbedrijf Hoekstra uit Sneek is als enige Friese onderneming genomineerd voor de landelijke ondernemersprijs Transport en Logistiek. De prijs wordt op 29 november door minister Eurlings (Verkeer) uitgereikt tijdens het jaarcongres van Transport en Logistiek.

Hoofdartikelwoensdag, 19 november 2008

Guantanamo Bay...

Met één pennenstreek kan de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama er straks voor zorgen dat de regering weer trouw is aan de principes waarop de Verenigde Staten werden gegrondvest. Hij hoeft er alleen maar het militaire interneringskamp Guantanamo Bay voor te sluiten. Obama zegt dat ook te gaan doen.

Regiowoensdag, 19 november 2008

Grote herten worden nog ’n paar dagjes gegund op eiland

Goos Bies

Regiowoensdag, 19 november 2008

Keten ‘Balk’ blijven nog open

Balk - De jeugdketen in Gaasterlân-Sleat blijven voorlopig bestaan. De meerderheid van de gemeenteraad liet gisteravond weten niets te voelen voor het verplicht opruimen van de keten binnen vijf jaar. De raad vindt wel dat er strenger tegen overlast moet worden opgetreden.

Regiowoensdag, 19 november 2008

‘Oppasse, want dy Wieger Jacobs skriuwt alles op’

Wouterswoude - De mooiste verhalen liggen op straat, weet Wieger Jacobs uit Wouterswoude inmiddels. Hij tekende de anekdotes die hij in het dorp hoorde op en kreeg er een heel boek mee vol. Vrijdag presenteert hij zijn Teltsjes en tinzen aan zijn dorpsgenoten.

Regiowoensdag, 19 november 2008

Coffeeshop voor Ooststellingwerf

Oosterwolde - Ooststellingwerf krijgt een coffeeshop. Tenminste, officieel moet er volgende maand nog gekozen worden door de gemeenteraad, maar een meerderheid neigt naar een winkel waar vrij cannabis te verkrijgen is.

Regiowoensdag, 19 november 2008

Bunkers als ‘nuttig en leuk’

Vlieland - De stille sporen van de Tweede Wereldoorlog kunnen, in combinatie met documenten en herinneringen, een perfecte nieuwe toeristische trekpleister vormen voor de Waddeneilanden. De eilanden hebben voor 2,5 miljoen euro aan plannen bedacht.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2008

Huizumer Lepeltje na drie dagen al uitverkocht

Leeuwarden - Het Huizumer Theelepeltje is uitverkocht. De vierhonderd lepeltjes waren na het weekeinde al op. Het lepeltje was op diverse verkooppunten in de wijk Huizum en in Leeuwarden te verkrijgen. De belangstelling was groot. Er kwamen bestellingen uit het hele land.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2008

PKN: geen overname softwarebedrijf Hagru

Leeuwarden - De overname van het softwarebedrijf Hagru BV uit Scharnegoutum door de Protestantse Kerk in Nederland gaat niet door. Dinsdag is dat door beide partijen besloten.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2008

Duurzame kerk houdt groentemarkt voor het dorp

Utrecht - Houdt als kerk een wekelijkse groentemarkt, kies voor zonnepanelen op het dak van de kerk of exploiteer samen een windmolen. Het is een greep uit de mogelijkheden die dinsdag op een conferentie van het programma ‘Werken aan een Geloofwaardige Economie’ voorbij kwamen.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2008

Help kerk bij duurzaamheid

Utrecht - ,,Ik denk dat we als kerken krachtiger moeten zeggen: en nou is het genoeg! Het verhaal van de economie is doodgelopen. Wij hebben een ander verhaal: dat van mensen en God.” Aldus een bezoeker tijdens de slotconferentie ‘Werken aan een geloofwaardige economie’.

Sportwoensdag, 19 november 2008

Sjinkie Knegt: nieuwe vaandeldrager van shorttrack

Heerenveen - Hoewel Sjinkie Knegt er zelf nog niet helemaal aan wil, wijzen de voortekenen duidelijk in die richting. De 19-jarige shorttracker uit Bantega manifesteert zich dit seizoen heel nadrukkelijk als de vaandeldrager bij de heren. In het keurkorps van de bondscoaches John Monroe en Dave Versteeg lijkt de Friese junior Niels Kerstholt definitief achter zich te hebben gelaten.

Sportwoensdag, 19 november 2008

Verdwijnen olympische status Yngling geen ramp

Leeuwarden - Tijdens de jaarvergadering van de internationale zeilfederatie (ISAF) in Madrid is afgelopen weekeinde besloten dat de Yngling niet wordt opgenomen in het programma voor de Olympische Spelen van London in 2012. Helemaal als een verrassing kwam het besluit niet, dat de driepersoons kielboot voor vrouwen - in 2008 goed voor een zilveren medaille - de schifting niet zou doorstaan. Het is ook geen ramp.

Sportwoensdag, 19 november 2008

Elm en Ibrahimovic in de prijzen

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft na de winterstop de beschikking over de ‘beste middenvelder van het jaar’ van Zweden. Viktor Elm, nu nog in dienst van Kalmar FF, kreeg die onderscheiding maandagavond op een gala in Stockholm. Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic werd uitgeroepen tot voetballer van het jaar. De bijbehorende prijs ontving hij uit handen van de Braziliaan Pelé. Elm behoort tot de selectie van bondscoach Lars Lagerbäck voor de oefeninterland vanavond met het Nederlands elftal. Ibrahimovic kreeg rust voor dat duel in Amsterdam. ,,Heerenveen heeft een fantastische speler gekocht. Aan hem gaan ze echt heel veel plezier beleven”, zei Ibrahimovic nog.

Sportwoensdag, 19 november 2008

Finse spelers op proef bij Heerenveen

Heerenveen Mika Ojala en Wilhelm Ingves zijn deze week op proef bij sc Heerenveen. De twee talenten komen beiden uit Finland en proberen een contract af te dwingen bij de Friese club. Ojala is een twintigjarige middenvelder van Inter Turku. Afgelopen seizoen scoorde hij achtmaal voor de landskampioen. In augustus werd Ojala geselecteerd voor het nationale team, maar hij kwam nog niet in actie daarvoor. Ingves staat onder contract bij IFK Mariehamn. De achttienjarige spits scoorde tweemaal in zijn eerste seizoen in de hoogste divisie. ,,Wij hebben goede rapporten over die jongens gekregen”, licht Heerenveen-directeur Yme Kuiper toe in de nieuwe Voetbal International. ,,De Finse competitie is nu klaar, dus dit is een gelegenheid ze te testen.”

Sportwoensdag, 19 november 2008

Hooiveld verkast naar Zweden

Turku Oud-Heerenveenspeler Jos Hooiveld speelt volgend seizoen voor het Zweedse AIK Solna. De 25-jarige verdediger speelde de afgelopen twee seizoen voor FC Inter Turku, dat mede dankzij de inbreng van de Drent afgelopen seizoen kampioen werd. De voormalig verdediger van SC Heerenveen en FC Zwolle heeft een contract voor drie jaar getekend bij AIK Solna.

Sportwoensdag, 19 november 2008

Twee remises voor Poepjes op NK

Zoutelande Iepie Poepjes blijft het alleszins redelijk doen op het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen in het Zeeuwse Zouteland. De Friezin, die voor de 25e maal deelneemt aan het NK, kwam gisteren in de derde ronde tot een puntendeling met de op papier hoger genoteerde Haagse Christien Fung. Hetzelfde resultaat bereikte Poepjes in de vierde ronde tegen Karlijn Overes uit Hoogblokland, waardoor ze nu gedeeld zesde staat. Nina Hoekman, de kampioene van 2006, won in beide ronden en staat aan kop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties