De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 november 2010.

Cultuurvrijdag, 19 november 2010

‘Zeker 3000 mensen bij cultuuractie Leeuwarden’

Leeuwarden - Zeker drieduizend mensen zullen morgen naar Leeuwarden komen om daar actie te voeren tegen de aangekondigde cultuurbezuinigingen. Die verwachting sprak gisteren Siart Smit uit, zakelijk leider van Tryater en initiatiefnemer van de manifestatie ‘Hang cultuur aan de wilgen’ die morgenmiddag in de Friese hoofdstad plaatsvindt. Ook in onder meer Drachten, Heerenveen en Franeker wordt actie gevoerd.

Economievrijdag, 19 november 2010

Pact veeteelt en plantenteelt is noodzaak

Eelde - De landbouw in Nederland, de tuin- en akkerbouw met de veehouderij, moeten de komende jaren de samenwerking zoeken om te overleven. ,,Ze moeten met elkaar worden verbonden. In de afgelopen jaren hebben we een grote ontkoppeling tussen de branches gehad. Dat leidde in de veehouderij tot het verlies van veel voedingsstoffen in het milieu. Door nu elkaar weer op te zoeken, zoals voorheen bij een gemengd bedrijf, kun je veel efficiënter werken en worden de nutriënten opnieuw gebruikt in de akkerbouw”, zei gisteren hoogleraar Rudy Rabbinge van de universiteit in Wageningen. Volgens de hoogleraar Duurzame ontwikkeling en Voedselzekerheid is het pure noodzaak om de komende decennia de landbouw in Nederland te laten overleven op het internationale speelveld.

Economievrijdag, 19 november 2010

Onderwijs blijft aansluiting met bedrijven missen

Drachten - Ondanks de vele inspanningen tussen onderwijs en bedrijfsleven, is de nieuwe beroepsbevolking nog steeds onvoldoende voorbereid op het bedrijfsleven. Vooral in een neergaande economie was dat de afgelopen jaren sterk te merken. Bedrijven investeren amper in stageplekken voor nieuw aanstormend personeel. Maar ook de opleidingen blijven in het algemeen achter in hun begeleiding.

Hoofdartikelvrijdag, 19 november 2010

Van meer naar beter

Zo langzamerhand lijken we dan in het derde stadium te zijn beland van ons denken over bevolkingskrimp. Lange tijd zijn de toekomstscenario’s door de meeste overheden, corporaties, bedrijfsleven en andere betrokkenen zo’n beetje genegeerd, in het al dan niet zo vaste vertrouwen dat als we maar gewoon ons best bleven doen voor onze gemeente, bedrijf, provincie en vul maar in, het vast wel goed zou komen.

Regiovrijdag, 19 november 2010

Heerenveen: nog altijd liefst met Skarsterlân

Heerenveen - Heerenveen wil nog steeds het liefst samengaan met Skarsterlân. Een grote meerderheid van de gemeenteraad ging er gisteren mee akkoord dat burgemeester en wethouders een negatieve zienswijze bij de provincie indienen tegen de voorgenomen fusie van Skarsterlân met Gaasterlân-Sleat en Lemsterland.

Regiovrijdag, 19 november 2010

Ter Keurs krijgt maatje groter

Burgum - De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel draagt Eric ter Keurs voor als opvolger van burgemeester Polderman.

Regiovrijdag, 19 november 2010

Afvalwater onder de loep genomen

Leeuwarden - De onderzoekslocatie voor zuivering van afvalwater in Leeuwarden is gisteren in gebruik genomen. Het is de eerste in zijn soort in Nederland. Wetterskip Fryslân en andere bedrijven ontwikkelen er nieuwe technieken voor de zuivering van afvalwater.

Regiovrijdag, 19 november 2010

Oudheidkamer Kollum moet misschien sluiten

Kollum - De Oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum moet het vanaf 2012 mogelijk zonder jaarlijkse subsidie van de gemeente stellen. Ook wil het college van Kollumerland stoppen met het project om het museum te moderniseren. De ruim dertigduizend euro extra subsidie die de gemeenteraad begin dit jaar daarvoor beschikbaar had gesteld komt daarmee te vervallen.

Regiovrijdag, 19 november 2010

Een bruggetje voor Nederlandse kolonie in Brazilië

Harlingen - Een container vol brugdelen met een maquette erbovenop vastgebonden. Dat is wat sinds gisteren in 25 dagen verscheept wordt vanuit de Harlinger haven naar die van Parnagua in Brazilië. Vandaar wordt de container door een vrachtwagen naar Carambeí gereden, de Hollands-Friese kolonie: drie kleine steden met ongeveer twintigduizend Brazilianen die ook een Nederlands paspoort hebben.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 november 2010

Onderzoek naar vertrek van jongeren uit kerken

Leeuwarden - Er komt een groot landelijk onderzoek naar kerkverlating door jongeren in de kleine gereformeerde kerken. Kerkenraden in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) krijgen volgende week een vragenlijst toegezonden waarin hen gevraagd aan te geven waarom ze denken dat bij hen jongeren uit de kerkbanken verdwijnen.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 november 2010

Waarom verlaten honderden jongeren de kerken?

Leeuwarden/Zwolle - Liefst 230 mensen uit het hele land komen morgen naar een themadag over kerkverlating in Amersfoort; het is een initiatief van een organisatie uit de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt). Het is voor het eerst dat binnen de kleine gereformeerde kerken een themadag wordt gehouden over de problematiek van jongeren die de kerk verlaten.

Sportvrijdag, 19 november 2010

Eerste zege VC Sneek is kwestie van tijd

Sneek - Met smart wachten de volleybalsters van VC Sneek erop: de eerste seizoensoverwinning in de A-League. Ook in volleyballand is geduld een schone zaak. En dus wanhopen de speelsters niet en hun nieuwe trainster Petra Groenland evenmin. Gisteravond bleek bij het nipte verlies tegen Alterno waarom: de potentie is er zeker, het goede gevoel ook. Die eerste zege komt steeds dichterbij.

Sportvrijdag, 19 november 2010

‘Cultuurbewaker’ Bruin staat bij Cambuur dolblij op het veld

Leeuwarden - Met een glimlach groter dan groot deed Jan Bruin gisteren zijn verhaal aan de verzamelde pers, na de training van SC Cambuur. Opgewekt. Opgetogen. Vrolijk. Noem het hoe je het noemen wilt. Duidelijk is dat Bruin, topscorer aller tijden van Cambuur, enorm blij is dat hij sinds maandag weer op het veld staat met de spelers van de eerste selectie. Nu nog als spitsentrainer, maar op korte termijn hoopt Bruin op een vaste rol als assistent. Als het aan hoofdtrainer Alfons Arts en rechterhand Henk de Jong ligt, is-ie meer dan welkom.

Sportvrijdag, 19 november 2010

De vriendelijke ‘reus’ met het onbekende gezicht

Igor Djuric was afgelopen dinsdag de man van de wedstrijd in het bekerduel van het belofteteam van sc Heerenveen tegen Sparta Rotterdam. De 25-jarige Servische verdediger scoorde de openingstreffer in het met 1-3 gewonnen duel, waarin hij vanwege twee gele kaarten het einde niet haalde. ,,Ik verlengde de bal maar een beetje met het hoofd. Maar het is mooi dat ik die treffer op mijn naam heb gekregen.”

Sportvrijdag, 19 november 2010

Vrouwen Heerenveen weer aan kop

Heerenveen - De vrouwen van sc Heerenveen hebben de koppositie in de eredivisie weer overgenomen van AZ. Daar waar de Alkmaarders verloren bij FC Utrecht (1-0), pakte de formatie van trainercoach Rick Mulder op sportpark Skoatterwâld een 2-1 zege op ADO Den Haag. Het was de eerste overwinning ooit van de Friese ploeg tegen de Haagse vrouwen. Heerenveen kwam op eigen veld nog wel op achterstand, nadat doelvrouw Roxanne van den Berg de bal ongelukkig in haar eigen doel bokste. Na rust trok de thuisclub het duel naar zich toe door twee treffers van topscorer Sylvia Smit. Heerenveen heeft na negen duels één punt voorsprong op AZ en drie op FC Twente, dat vanavond in actie komt tegen VVV-Venlo.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties