De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 december 2003.

Bijschriftvrijdag, 19 december 2003

Symmetrie

Eén van de dingen die me boeien, is symmetrie.

Cultuurvrijdag, 19 december 2003

Enthousiasme in Bachs kerstverhaal

Het was weer genieten bij dat geweldige openingskoor van de zesde cantate uit Bachs Weihnachtsoratorium , Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben . De onafgebroken na elkaar inzettende stemgroepen geven een koor echt de kans te laten horen wat het waard is.

Cultuurvrijdag, 19 december 2003

Spetterende West Side Story

Onwillekeurig denkt men bij het noemen van de naam West Side Story aan de puur Amerikaanse en meest bekende musical. Het stuk ontstond na de Tweede Wereldoorlog en veroverde na de première in 1957 in New York, waar het verhaal in de West Side zich afspeelt, op verbluffende wijze de wereld.

Dossiervrijdag, 19 december 2003

75 Avonden feest bij vijftigste verjaardag


Economievrijdag, 19 december 2003

Project voor behoud boeren Oranjewoud

Beetsterzwaag – Met het Masterplan Oranjewoud-Katlijk moet de boerenstand in dit gebied behouden blijven. In de gebiedsvisie Oranjewoud-Katlijk van juni 2002 werd door de Stuurgroep ROM Zuidoost Friesland nog geconcludeerd dat de agrarische bedrijvigheid als hoofdactiviteit binnen afzienbare termijn uit het gebied zou verdwijnen als niet wordt ingegrepen.

Hoofdartikelvrijdag, 19 december 2003

Bos is aan het herformuleren…

‘Nog drie jaar.’ Er klonk een lichte wanhoop in de stem van de (uiteraard) linkse Nova -presentator. Hij had zo juist met een collega van Den Haag Vandaag weer eens de oppositie van de PvdA tegen het kabinetsbeleid besproken. Tja, zoals het er nu naar uitziet kon het inderdaad wel eens drie jaar duren eer de PvdA weer kansen heeft op het regeringspluche.

Regiovrijdag, 19 december 2003

Urenregistratie scholen hoeft niet in detail

Drachten – Leerkrachten van basisscholen hoeven niet in detail bij te houden wat hun werkzaamheden per uur zijn. Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft gisteren in een arrest bepaald dat de gedetailleerde urenregistratie niet verplicht is. De uitspraak is een overwinning voor het protestants christelijke basisonderwijs (pcbo) in Smallingerland.

Regiovrijdag, 19 december 2003

Kleine supermarkt krijgt geen rijksssteun

Leeuwarden –Kleine dorpssupers krijgen geen steun vanwege de supermarktoorlog. De Friese supers vinden dat niet raar.

Regiovrijdag, 19 december 2003

‘CDA huichelt over opvang asielzoekers’

Witmarsum – Huichelachtig. Een ander woord heeft hij er niet voor. De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft in zijn ogen alleen maar besloten dat er toch noodopvang aan asielzoekers mag worden geboden omdat het bijna kerst is. ,,En dan mag er kennelijk niemand op straat worden gezet. Nou, dat noem ik huichelachtig. Ik vind dat er nóóit asielzoekers op straat gezet mogen worden.’’

Regiovrijdag, 19 december 2003

Sportpark Drachten opgeknapt

Drachten - Het sportcomplex Sportlaan langs de Zuiderhogeweg in Drachten wordt voor miljoenen euro’s opgeknapt. De speelvelden worden gemoderniseerd, zodat ze voldoen aan internationale sporteisen en er komen kantines van diverse verenigingen die gebruik maken van het sportcomplex.

Regiovrijdag, 19 december 2003

Tolhuisbad los van gemeente

Dokkum - Het Tolhuisbad in Dokkum mag worden geprivatiseerd. De gemeenteraad van Dongeradeel stemde gisteravond hiermee in, zij het schoorvoetend. Een meerderheid van de raad ziet eigenlijk meer heil in een reorganisatie bij de huidige gemeentelijke beheerder. Volgens B en W is het daarvoor te laat.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 december 2003

Leger des Heils zet mes in uitgaven

Leeuwarden – Het Kerkgenootschap Leger des Heils gaat in 2004 fors bezuinigen. Het Leger heeft op dit moment een tekort van 3,5 miljoen euro op een begroting van 19 miljoen. Het is het grootste tekort van het kerkgenootschap in 25 jaar. Er zijn ingrijpende maatregelen aangekondigd die ook de 77 korpsen gaan treffen, zegt directeur majoor Hans van Vliet.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 december 2003

Laatste kerstviering in kapel Bonifatius Hospitaal

Leeuwarden – Na 68 jaar komt er op Kerstavond een einde aan een lange traditie van kerstvieringen in de kapel van het Bonifatius Hospitaal, het huidige MCL-Noord. Met de sluiting van de locatie MCL-Noord gaat ook de kapel, die in 1935 werd gebouwd, dicht.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 december 2003

Doopsgezinde kerk van Hindeloopen

Hindeloopen – Er zullen vanaf 1 januari 2004 geen diensten meer worden gehouden in de doopsgezinde kerk van Hindeloopen. Dat is gisteren bekendgemaakt door de kerkenraad van de menniste gemeente. De Doopsgezinde Gemeente van Hindeloopen maakt deel uit van een combinatie van Doopsgezinde Gemeenten. Samen met Bolsward, Makkum, Workum vormt ze de ‘Kustcombinatie’. Elke zondag worden twee diensten gehouden. In Makkum en Workum of in Bolsward en Hindeloopen. Het kerkgebouw van laatstgenoemde plaats gaat nu dicht wegens het kleine aantal van elf leden - waarvan er vier regelmatig in de diensten kwamen - , de kosten voor instandhouding en onderhoud van het monumentale gebouw en het vrijkomen van de naastgelegen kosterswoning. Het godshuis met kosterwoning wordt verkocht en blijft als monument behouden. Het pand zal niet meer gebruikt worden voor kerkdiensten. Voor het harmonium in de kerk is nog geen bestemming gevonden.

Sportvrijdag, 19 december 2003

‘Marcel Nijboer is krekt in ekster. Hy bewarret alles’

Leeuwarden - Goed zal het tussen fierljepvereniging Grijpskerk en de in 2002 gestopte tweevoudig Nederlands kampioen Marcel Nijboer uit Twijzelerheide waarschijnlijk wel nooit meer komen. Maar dat is op dit moment voor Grijpskerk van ondergeschikt belang. De fierljepvereniging wil nog slechts één ding van Nijboer: dat hij nu eindelijk de in de zomer van 2001 gewonnen wisselbeker terugbrengt. Grijpskerk-bestuurslid Douwe Boersma: ,,Nijboer is krekt in ekster; hy bewarret alles.’’ - ,,Ach’’, reageert Nijboer. ,,Wêr prate wy hjir oer. In wikselbekerke.’’

Sportvrijdag, 19 december 2003

Martijn Roosenburg, parel van de toekomst

Leeuwarden – Cambuur-trainer Dick de Boer noemde hem al eens een ,,exponent van de opleiding van Cambuur.” Martijn Roosenburg geniet van het vertrouwen dat hij krijgt van de technische staf. Na zijn debuut als invaller tegen FC Den Bosch startte hij vorige week in de thuiswedstrijd tegen Haarlem voor het eerst in de basis bij de Leeuwarders. Ook vrijdagavond zal dat het geval zijn in de thuiswedstrijd tegen Sparta.

Sportvrijdag, 19 december 2003

Ids Postma: ‘Titel is net it wichtichste’

Dearsum - Spannend wordt het Nederlands kampioenschap allround schaatsen in Eindhoven komend weekeinde zeker, maar voor de schaatsers staat er veel meer op het spel dan alleen de titel. Alleen de eerste vier in het klassement na vier afstanden verdienen immers een startbewijs voor de Europese kampioenschappen, drie weken later in Heerenveen. Ids Postma is één van de negen. De Dearsumer is na het kampioenschap van 1994 en 1999 klaar voor zijn derde titel. ,,Sa’n titel is moai fansels, mar it is lang net it wichtichste.’’

Weervrijdag, 19 december 2003

Veel regen

Vanavond en vannacht valt er af en toe wat regen en het wordt bewolkt. Het wordt niet kouder dan 5 graden. Morgen komt er veel regen en buien. Het kwik schommelt rond 8 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties