De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 19 december 2011.

Cultuurmaandag, 19 december 2011

Schrijvers gevraagd voor nieuwe kerstbundel voor kinderen

Leeuwarden | Een projectgroep met mensen van It Fryske Berneboek en It Skriuwersboun wil volgend jaar een nieuwe kerstverhalenbundel voor kinderen uitgeven. Friese schrijvers wordt gevraagd hiervoor kerstverhalen aan te leveren, bedoeld voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Niet alleen proza, ook gedichten en toneelteksten zijn welkom. De verhalen tussen de 500 en 2000 worden moeten voor 1 februari gemaild worden naar Sytske Eringa, sytske.eringa@gmail.com.

Cultuurmaandag, 19 december 2011

Gouden spelden bij kerstconcert Blauhűs

Blauwhuis | Muzikanten Johan van der Meer en Teake Rijpma, beiden lid van Blauhúster blaaskapel De Swalkers en Fanfare Blauwhuis, zijn zaterdag muzikaal onderscheiden. Ze kregen een gouden pompeblęd met muzieksleutel opgespeld omdat ze al meer dan veertig jaar actief musiceren. Dat gebeurde tijdens het kerstconcert van Fanfare Blauhús. Dit concert begon met een optreden van 120 jonge muzikanten van de muziekkorpsen uit Schraard, Tjerkwerd, Bolsward en Blauwhuis.

Economiemaandag, 19 december 2011

Vrees voor nieuwe dierziekte

Leeuwarden | De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verwacht de komende maanden uit heel Nederland meer meldingen van misvormd geboren schapenlammeren en een ongewoon hoog aantal gevallen van diarree, koorts en melkgiftedaling op rundveebedrijven. Veroorzaker is het zogenoemde Schmallenbergvirus. Volgens de GD wordt het virus overgebracht door knutten, dezelfde insect dat het blauwtongvirus overdraagt. Het virus is eind vorige week in Nederland aangetoond.

Hoofdartikelmaandag, 19 december 2011

De kerk moet met gebogen hoofd staan

Priesters en anderen in de Rooms-Katholieke Kerk hebben duizenden kinderen voor het leven beschadigd. Het rapport van de commissie-Deetman heeft tot in detail beschreven wat er is gebeurd, wie erbij betrokken waren, wat de tactiek was van daders en hun meerderen om weg te kijken van het gebeurde en de slachtoffers in de steek lieten. Het rapport is een grote aanklacht tegen de samenleving waarin seksueel misbruik op zo’n schaal en gedurende zo’n lange tijd kon plaatsvinden en tegen de kerk in het bijzonder.

Regiomaandag, 19 december 2011

Een laatste goed seizoen werd de sauna niet gegund: dat steekt

Sauna Westenberg in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden heeft dit weekeinde de deuren gesloten, na 43 jaar. De markt is veranderd, maar de genadeklap kwam van de provincie, zeggen de eigenaren.

Regiomaandag, 19 december 2011

Curator wil in januari over stoomtrein praten

Sneek | Curator Robert Verdonk doet in januari een poging om de impasse rond het faillissement van de Friese Stoomtrein Maatschappij te doorbreken. Hij wil met alle betrokken partijen om tafel en de mogelijkheden van een doorstart bespreken.

Regiomaandag, 19 december 2011

Inschrijving jubileumeditie na een dag al gesloten

Bolsward | De inschrijving voor de Fietselfstedentocht vrijdagavond na een dag al gesloten omdat het maximumaantal deelnemers is bereikt. Op pinkstermaandag 28 mei 2012 kunnen 15.000 fietsers de tocht van 230 kilometer rijden. Het bestuur weet haast wel zeker dat de grote belangstelling te maken heeft met het feit dat de tocht het eeuwfeest viert.

Regiomaandag, 19 december 2011

Gladde wegen in Fryslân

Heerenveen | Hagelbuien hebben vannacht en vanochtend voor veel ongemak gezorgd in Fryslân. Op diverse plaatsen waren straten spekglad. Vooral in het zuiden en noordoosten was het oppassen geblazen. Op de spoedeisende hulp van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen kwamen vijf mensen binnen die door gladheid ten val waren gekomen. De politie heeft daarnaast in totaal acht aanrijdingen afgehandeld waarbij twee personen met nekklachten naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. In andere gevallen was er alleen blikschade.

Geloof & Kerkmaandag, 19 december 2011

Evangelisch-lutherse synode op non-actief

Utrecht | De volledige evangelisch-lutherse synode binnen de Protestantse Kerk in Nederland is op non-actief gezet. Een interim-bestuur neemt de taken waar tot het einde van de zittingsduur van de huidige synode. Dat heeft de Protestantse Kerk zaterdag bekendgemaakt.

Geloof & Kerkmaandag, 19 december 2011

Eijk: we hadden empathischer moeten zijn

Het eindrapport van de commissie-Deetman bepaalde de praatprogramma’s dit weekeinde. In veel katholieke kerken klonk de voorleesbrief van de bisschoppen, waarin ze opnieuw spijt betuigden.

Geloof & Kerkmaandag, 19 december 2011

Volkskerstzang Drachten trekt 2000 mensen

Drachten | Een kleine tweeduizend mensen hebben zondagavond de Volkskerstzang in Drachten bijgewoond. Niet eerder kwamen er zoveel bezoekers naar de kerstavond, georganiseerd door de gezamenlijke predikanten van Drachten en omstreken. De vierde editie werd gehouden in de Bethelkerk en had als thema Kerst. Feest voor iedereen.

Sportmaandag, 19 december 2011

LDOD blij en opgelucht met één puntje

Gorredijk | De korfballers van LDODK waren gistermiddag zo bang om te verliezen van VADA, dat zij voor eigen publiek in Gorredijk uiteindelijk blij moesten zijn dat er een puntje overbleef. In een zinderende slotfase kwam de selectie van coach Gerald Aukes uit op 19-19. Beide ploegen schoten daar niet heel veel mee op, maar de opluchting was groot bij de aanhang van de Friese hoofdklasser. Zo ook bij de coach. ,,Wy hawwe net ferlern en dęr moatte wy tefreden mei węze”, vond Aukes.

Sportmaandag, 19 december 2011

Aris dweilt met de kraan open in Den Bosch

Leeuwarden | Lasaulec Aris heeft het kalenderjaar in mineur afgesloten. In en tegen Den Bosch werd de zegereeks van de Leeuwarders abrupt doorbroken met een ongenadig pak slaag van Brabantse makelij (108-69). Coach Erik Braal noemde de oorwassing bij de medekoploper pijnlijk en ging met een hoop huiswerk het kerstreces in. ,,We werden aan alle kanten voorbij gelopen. Het was een ordinair pak rammel. Dat willen we nooit meer zo.”

Sportmaandag, 19 december 2011

Hardloopkoning van de Friese eilanden

De lokroep van het strand klinkt zelfs in december. Het Friesch Dagblad was te gast tijdens één dag hoogseizoen op Ameland en kroonde Erik Negerman tot koning van de eilanden na diens zege in de achtste editie van de Adventure Run.

Sportmaandag, 19 december 2011

Synchroonzwemmen: jongens gezocht

Bewegingen maken waar je flink wat lenigheid voor nodig hebt, dat ook nog eens in het water én last but not least óók nog gelijktijdig. Zie daar, de moeilijkheid van synchroonzwemmen. Het is misschien wel de meest kunstzinnige tak van sport, vooral beoefend door meisjes. Dat bleek ook afgelopen zaterdag bij het jaarlijkse synchroonzwemgala in Heerenveen. Zonder jongens, overigens.

Sportmaandag, 19 december 2011

Nieuwe touwtrekploeg wil Bartlehiem stilzwijgend uit de anonimiteit trekken

Wie Bartlehiem zegt, zegt Elfstedentocht. Het buurtschap in het noorden van Fryslân verwierf landelijke bekendheid vanwege zijn kleine onopvallende houten bruggetje. Gelegen op een driesprong van waterwegen als laatste pleisterplaats via de trekvaart op weg naar de finish in Leeuwarden. Het buurtschap trekt momenteel op een hele andere manier de aandacht met een eigen touwtrekploeg.

Sportmaandag, 19 december 2011

De Vries geniet van strijd der gladiatoren

Als het Koning Willem II-stadion gisteren als arena gold, dan waren de 22 voetballers de acteurs die het volk brood en spelen gaven. Onderdeel van de onbesliste confrontatie tussen Willem II en Cambuur (0-0) was een ‘strijd der gladiatoren’: aanvaller Mark de Vries van Cambuur versus verdedigers Arjan Swinkels en Stephan Keller van Willem II. Drie sterke, grote kerels die elkaar bevochten. ,,Altijd leuk, die duels”, grijnsde De Vries na afloop.

Sportmaandag, 19 december 2011

‘Dit zorgt voor een bittere nasmaak’

Heerenveen | Tot gisteren was de thuiswedstrijd tegen Vitesse op 11 september 2010 de laatste keer dat Kenny Steppe onder de lat stond bij sc Heerenveen. Gisteren maakte de Vlaamse sluitpost eindelijk weer eens zijn opwachting bij afwezigheid van de geblesseerde Brian Vandenbussche, maar tijdens zijn rentree doemde de ene na de andere PSV’er voor hem op en kreeg hij vijf treffers om zijn oren. Of de malheur nog groter kon zijn? ,,Ach, sinds ik hier speel, ben ik mentaal gelukkig een stuk sterker geworden.”

Sportmaandag, 19 december 2011

Bouwmeester; noteer haar naam maar vast

Het jaar is voorbij gevlogen. Dat hoor ik overal om me heen en zo heb ik dat zelf ook ervaren. Het is een mooi moment om terug te kijken op het sportjaar 2011. Niet om met modder te gooien, maar terug te zien op datgene wat de sport in Fryslân ons heeft gebracht. Dat was weer het nodige, kan ik u wel vertellen. Maar om nu te zeggen welk sportmoment van 2011 het meeste indruk op me heeft gemaakt is moeilijk te zeggen.

Sportmaandag, 19 december 2011

‘Als je naar de investeringen kijkt moet PSV wel kampioen worden’

De eredivisie is weer spannend. Door het verlies van AZ zijn de verschillen in de top kleiner geworden. Desondanks sluiten de Alkmaarders de eerste seizoenshelft af als herbstmeister. Maar staat de ploeg van Verbeek aan het eind van het seizoen nog steeds bovenaan? Vier bekende Friese sporters, maar onbekenden binnen het voetbal, over: wie wordt er dit jaar kampioen?

Sportmaandag, 19 december 2011

Sportquiz: het sportjaar 2011

Nog even en dan zit 2011 er op. En dus kijken we in de laatste editie van de sportquiz van dit jaar terug op memorabele momenten uit de Friese sportwereld. Eén jaar, twaalf maanden, zeven quizvragen. Veel succes!


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties