De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 19 maart 2005.

Bijschriftzaterdag, 19 maart 2005

Berg van licht

Tussen mijn paperassen vind ik een kort krantenbericht, ooit uitgeknipt. In de binnenstad van Rotterdam is een huis afgebrand.

Economiezaterdag, 19 maart 2005

Metaalsnijbedrijf Nauta neemt DCC Nieuwleusen over

Sneek – Metaalsnijbedrijf Nauta uit Sneek neemt de Dutch Cutting Company (DCC) uit Nieuwleusen over. Dat maakte directeur F. Nauta gisteren bekend. Nauta wil met de overname zijn diensten uitbreiden. Volgens Nauta gaat het goed met zijn bedrijf. Kort geleden nam hij twee mensen aan, waarmee hij nu acht mensen in dienst heeft.

Economiezaterdag, 19 maart 2005

Kleine ict-bedrijven in het Noorden samen

Sneek - Het Noorden krijgt een brancheorganisatie voor kleinere automatiseringsbedrijven, de ICT Vereniging Noord-Nederland (ICTN.nl). Daartoe gaat de ICT-vereniging Friesland samen met de zogenoemde digikringen van Groningen en Drenthe.

Economiezaterdag, 19 maart 2005

Steun provincie voor waterzuivering Bosnië

Leeuwarden - De provincie Fryslân draagt 50.000 euro bij aan een waterzuiveringproject in Bosnië. Het gaat om een proefproject, waarbij een mobiele zuiveringinstallatie afvalwater van huishoudens zuivert. Dat water is daarna niet geschikt voor consumptie, maar wel voor wassen en irrigeren. Water dat in de rivier geloosd wordt, is schoon genoeg om in te zwemmen.

Hoofdartikelzaterdag, 19 maart 2005

Kerken, jongeren…

De teneur van gesprekken over de kerk is vaak negatief. De toon wordt gezet door verhalen over de neergang in aantallen kerkgangers, in verlies van zekerheden of over gebrek aan betrokkenheid. De jeugd is daarbij vaak mikpunt van kritiek. Die lijkt zich niet meer te interesseren in wat er in de kerk gebeurt; de jeugd is meer geďnteresseerd in uitgaan – ze blijft op zondag nota bene in bed liggen tot na het middaguur. In menig kerkelijk gezin is de strijd over het meegaan naar de kerk gestreden: ouders hebben zich er bij neergelegd dat kinderen zo vanaf hun twaalfde niet meer mee gaan. De strijd om de jeugd voor de kerk te behouden is al decennia oud. Van alles is geprobeerd om de kerkdienst aantrekkelijk te maken voor jongeren: beatmuziek in de kerk is in geweest; jeugddiensten met allerlei elementen die de jeugd zouden aanspreken; discussiebijeenkomsten en wat niet al. Niet zelden zijn dergelijke initiatieven meer het resultaat van de worsteling van ouderen dan van interesses van de jeugd. Het lijkt alsof de kerk en de jongeren elkaar niet verstaan: jongeren vormen een probleem voor de kerk en andersom.

Regiozaterdag, 19 maart 2005

Van der Meulen krijgt steun oude FPS-garde

Heerenveen - De twee ereleden van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) doen samen met vijf oud-voorzitters van gelieerde verenigingen een dringend beroep op de FPS-leden om de afgetreden voorzitter Jaap van der Meulen te herkiezen.

Regiozaterdag, 19 maart 2005

ChristenUnie en D66 samen voor ‘theaterkijkwijzer’

Leeuwarden – De ChristenUnie-Statenfractie heeft met steun van D66 gepleit voor het instellen van een ‘kijkwijzer’ voor theatervoorstellingen in de provincie. Volgens de ChristenUnie durven veel mensen tegenwoordig niet naar het theater te gaan omdat ze bang zijn geconfronteerd te worden met hen onwelgevallige uitingen. Een kijkwijzer zoals die voor films en televisieprogramma’s bestaat (met symbolen voor onder andere grof taalgebruik, geweld, spanning, erotiek en racisme) zou bezoekers voorbereiden op wat hen te wachten staat. In Provinciale Staten kreeg het idee opmerkelijk genoeg uitsluitend steun van D66, een partij die landelijk in culturele en morele kwesties doorgaans lijnrecht tegenover de ChristenUnie staat.

Regiozaterdag, 19 maart 2005

Strenge eisen van ‘giro 555’ nekken tsunami-initiatieven

Burgum – Het valt niet mee om een hulpproject voor de slachtoffers van de vloedgolven van tweede kerstdag gefinancierd te krijgen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) kregen ruim 180 miljoen euro gestort op giro 555, maar particuliere initiatiefnemers moeten hemel en aarde bewegen om een graantje mee te kunnen pikken.

Regiozaterdag, 19 maart 2005

Dorpsbelang Kollum viert eeuwfeest

Kollum – Best grappig eigenlijk dat er in honderd jaar tijd zo weinig is veranderd. Een van de redenen om in 1905 de Vereniging Plaatselijk Belang Kollum op te richten, was de abominabele toestand van de Rijd. Schepen konden elkaar niet passeren en de vaart was ook nog eens ondiep. ,,No binne wy der wer mei dwaande’’, vertelt secretaris Trudy Bosgraaf. En werd er in de beginjaren al gevraagd om urinoirs in het centrum van Kollum, anno 2005 is daar opnieuw om gevraagd vanuit buurdorp Munnekezijl.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 maart 2005

Van de zee van overvloed in de baai van wijsheid

Harderwijk - Titia Dijk-Gilhuis uit Harderwijk is lid van de Protestantse Kerk in Nederland, predikantsdochter, predikantsvrouw en predikantsmoeder. Ze vast ieder jaar. Ze beschrijft hoe ze die periode beleeft. ,,Ik voel me een soort eeuwig zoekende ervaringsdeskundige, die elk jaar weer opnieuw moet beginnen.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 19 maart 2005

Hervormde gemeente kiest voor kerken in Murmerwoude

Akkerwoude - De Hervormde Gemeente van Akkerwoude en Murmerwoude heeft besloten om voortaan samen te komen in de middeleeuwse kerk van Murmerwoude. De achttiende-eeuwse kerk van Akkerwoude wordt alleen nog gebruikt bij bijzondere diensten waarbij veel mensen te verwachten zijn. Het groot onderhoud aan dit gebouw is op een zacht pitje gezet, bevestigt D. Bakker van het College van Kerkrentmeesters.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 maart 2005

Specialisten in christelijke boeken

Dokkum - Dit jaar viert de Evangelische Boektiek in Dokkum haar 25-jarig bestaan. Wat ooit begon in een klein zaaltje van de Filadelfia-gemeente, is uitgegroeid tot ‘een lange winkel vol boeken, muziek en cadeaus op christelijk gebied’. Een gesprek met Afke en Douwe van der Mark die in 1980 de winkel begonnen en nog altijd de drijvende krachten zijn.

Sportzaterdag, 19 maart 2005

Flyers kan titel Amsterdam niet voorkomen

Amsterdam - Om nog aanspraak te maken op het winnen van de Nederlandse ijshockeytitel, moest Vadeko Flyers vrijdagavond in het hol van de leeuw proberen te winnen van de Amsterdam Bulldogs. De ijshockeyers uit Heerenveen slaagden er in de Jaap Eden-hal niet in om de Amsterdammers van de beslissende derde zege in de best-of-five -serie af te houden.

Sportzaterdag, 19 maart 2005

VIOD thuis voor de beker tegen Urk

Leeuwarden – Het bekerduel dat vierdeklasser VIOD in het kader van de Amstel amateurcup speelt tegen Urk, met als inzet een plaats in de achtste finales, heeft plaats op aanstaande dinsdag 22 maart in Driesum. Aanvankelijk zou het duel op Urk worden gespeeld, maar vanwege het drukke programma van beide ploegen is er voor gekozen het duel naar voren te halen. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Sportzaterdag, 19 maart 2005

Jan Bruin leert Cambuur hoe je moet scoren

Veendam - Cambuur mag zijn handen dichtknijpen dat het Jan Bruin nog niet heeft afgeschreven. Zijn tweede balcontact was gisteravond in en tegen Veendam goed voor een verdiend, doch moeizaam verkregen punt. De vaak bejubelde spits rondde een prima lopende aanval af en tikte de steekpass van Dominique van Dijk beheerst in de touwen, 1-1.

Weerzaterdag, 19 maart 2005

Druilerig

Vandaag is het bewolkt en valt er nu en dan een druilerige regen. Het wordt 8 graden en de oostenwind is matige tot vrij krachtig. Vannacht zijn er opklaringen en koelt het af naar 2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties