De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 19 maart 2018.

Achtergrondmaandag, 19 maart 2018

Bevlogenheid Fedde Schurer inspireert nóg

Vijftig jaar na zijn dood maakt zijn dichtkunst een gedateerde indruk, maar als doorbraakpoliticus, Fries beweger en Friestalig schrijver voor kerken heeft Fedde Schurer blijvende betekenis.

Hoofdartikelmaandag, 19 maart 2018

Geld, de bedreiging voor vrije wetenschap

De Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) gaf afgelopen week de politiek een vilein koekje van eigen deeg. De VVD’ers Pieter Duisenberg en Karin Straus hadden vorig jaar in een motie gevraagd of de KNAW onderzoek wilde doen of ‘zelfcensuur en beperking van diversiteit van perspectieven in de wetenschap in Nederland een rol spelen’. Wat Duisenberg en Straus bedoelden, was dat zij vonden dat de Nederlandse wetenschappers te links waren en dat andere politieke opvattingen niet getolereerd zouden worden in de Nederlandse academische wereld.

Regiomaandag, 19 maart 2018

Volledig Friestalig magazine in de maak

Leeuwarden - De Ried fan de Fryske Beweging wil in november een nieuw tijdschrift uitbrengen dat volledig in het Fries is geschreven. ,,Der komt gjin wurd Nederlânsk yn”, zegt voorzitter Pier Bergsma. Het is de bedoeling dat het tijdschrift eens in de twee maanden verschijnt.

Regiomaandag, 19 maart 2018

Bouw Pathé-bioscoop ligt stil om kosten

Leeuwarden - Het werk aan de nieuwe Pathé-bioscoop in het centrum van Leeuwarden is gestaakt. De directie van de bioscoopketen heeft dat aan de gemeente Leeuwarden laten weten. Als reden voert Pathé de ‘stijgende bouwkosten van het huidige ontwerp’ aan. De gemeente heeft om opheldering gevraagd, maar die is nog niet gegeven. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Duidelijk is wel dat de nieuwe bioscoop niet in november open gaat, zoals gepland. Pathé stelt dat er gesprekken worden gevoerd met verschillende partijen om de bioscoop alsnog binnen het budget neer te zetten en zo snel als mogelijk met de bouwwerkzaamheden te starten.

Regiomaandag, 19 maart 2018

Ljipaai al op eerste dag zoeken gevonden

It Heidenskip - Het had niet veel gescheeld of Miedema (20) had niet het eerste kievitsei van Fryslân gevonden, maar zijn kameraad Jesper de Vries. ,,Ik hie freed in fergadering en wie eins net fan plan om te sykjen. Mar it wie earder klear as ik tocht en doe seach ik myn maat Jesper yn it fjild rinnen. En doe besleat ik dochs noch mar in slachje te dwaan.”

Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2018

Bij Hét Aanbod in Haulerwijk lezen ze zelf ook de boeken die ze verkopen

25 jaar geleden begon de Onafhankelijke Baptistengemeente Immanuël in Haulerwijk een evangelisatieproject in de vorm van een evangelische boekhandel. In 2018 is Hét Aanbod nog altijd springlevend.

Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2018

Pesten om merkloze gympies? Dat gaat er bij Danny niet in

Drachten - Op 32 rooms-katholieke basisscholen in Fryslân spelen leerlingen deze week het educatieve bordspel Kinderen en Armoede. Bisschop Ron van den Hout deed gisteren mee op de Sint Lukasschool in Drachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties