De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 19 april 2003.

Achtergrondzaterdag, 19 april 2003

Haat en liefde

Oud zeer heeft mede geleid tot het mislukken van de formatie van een CDA/PvdA- kabinet, vertelde PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar zijn Friese partijgenoten. Hij sprak zelfs van haatgevoelens over en weer, geworteld in enerzijds de arrogantie van de PvdA tijdens acht jaar paars en anderzijds de machtswellust van het CDA in de decennia daarvóór. Met inhoud van beleid hebben die gevoelens niets te maken. Want, zo beaamden de PvdA’ers in Heerenveen, CDA en PvdA zijn programmatisch naaste buren in het centrum van ons politieke spectrum.

Bijschriftzaterdag, 19 april 2003

Jozef

In kerkelijk spraakgebruik heet bij ons deze zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen de Stille Zaterdag.

Economiezaterdag, 19 april 2003

Detailhandel wordt geteisterd door recessie

De detailhandel kampt met tegenwind - recessie en oorlog hebben een einde gemaakt aan de bijna ongeremde kooplust van het winkelende publiek. De resultaten van Vendex KBB spreken in dit verband boekdelen.

Economiezaterdag, 19 april 2003

Softwarebedrijf ProScope failliet; 13 man op straat

Lemmer – Automatiseringsbedrijf ProScope uit Lemmer is failliet. De dertien medewerkers verliezen hun baan. Directeur Jacob Iedema denkt dat er een redelijke kans is op een overname door een ander bedrijf: ,,Er zijn enkele serieuze kandidaten.”

Economiezaterdag, 19 april 2003

Buitenlandse bedrijven niet naar Noorden

Leeuwarden – Het Noorden is niet in trek bij buitenlandse bedrijven. Van de vijfduizend buitenlandse bedrijven in Nederland zijn er slechts 215 gevestigd in de drie noordelijke provincies.

Hoofdartikelzaterdag, 19 april 2003

En na Bagdad…

‘De weg naar vrede in Jeruzalem loopt via Bagdad’. Die uitspraak werd vóór de Irak-oorlog vaak vernomen in Amerikaanse regeringskringen. Als eerst de Iraakse dreiging maar weg is en ook andere Arabische landen de democratie omhelzen, zou het klimaat rijp zijn voor hervatting van de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Washington moet nu zijn best doen die belofte te laten uitkomen, wil het niet ongeloofwaardig worden.

Regiozaterdag, 19 april 2003

Schrikdraad weert vossen bij nesten van weidevogels

Oudemirdum – De Vogelwacht van Gaasterland heeft in schrikdraad een succesvol middel gevonden om nesten van weidevogels te beschermen tegen vossen.

Regiozaterdag, 19 april 2003

Zwembad Witmarsum investeert zonder moeite

Witmarsum – Met jaloerse blikken kijken andere zwembadbestuurders naar het goed draaiende zwembad Mounewetter in Witmarsum. Al dertig jaar heeft de stichting elk jaar weer een sluitende begroting. Terwijl baden gesloten dreigen te worden (Wommels) of in grote geldproblemen hebben gezeten (Sint Annaparochie), heeft het openluchtbad in Witmarsum juist een kostbare verbetering van het zwembad laten doen.

Regiozaterdag, 19 april 2003

Onrust bij Rijkswaterstaat

Leeuwarden – Rijkswaterstaat Noord Nederland gaat banen schrappen. Mogelijk vallen hierdoor gedwongen ontslagen. Hoeveel mensen hun baan kwijtraken is nog onduidelijk. Onder het personeel is onrust ontstaan over de plannen van de directie. Hoofdingenieur-directeur J. Hoogland zegt dat het zeker is dat de organisatie in de toekomst kleiner gaat worden.

Regiozaterdag, 19 april 2003

Gaasterland krijgt Wyldemerk terug

Oudemirdum – Een markt die op twee dagen gehouden wordt: eentje voor de gehuwden en eentje voor de ‘vrijers’ en ‘vrijsters’. Het is in deze tijd haast niet meer voor te stellen, maar enkele eeuwen geleden was deze formule vaste prik op de Wyldemerk, die dus in feite ook een soort huwelijksmarkt was.

Regiozaterdag, 19 april 2003

Waardevermindering dreigt voor Fries stamboekpaard

Drachten – Een paard dat is ingeschreven in het Friesch Paarden Stamboek (FPS) kan wel eens flink in waarde kelderen als het FPS wordt meegesleurd in het faillissement van het Fries Paarden Centrum (FPC) in Drachten. Die waarschuwing uit Max van den Berg, voormalig lid van de financiële commissie van het FPC.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 april 2003

EO-Jongerendag al bijna ‘uitverkocht’

Leeuwarden - De EO-Jongerendag, die zaterdag 14 juni in de Gelredome in Arnhem wordt gehouden, is al bijna ‘uitverkocht’. Alle 32.000 (gratis) zitplaatsen op de tribunes en het veld van het voetbalstadion zijn gereserveerd. De Evangelische Omroep, die het evenement voor de 29ste keer organiseert, heeft daarom besloten extra plaatsen open te stellen aan de achterzijde van het podium, vertelt Jan-Willem Bosman, eindverantwoordelijk voor de EO-Jongerendag. ,,Dit noemen we de ‘EO-Jongerendagbioscoop’. Bezoekers kunnen op de tribunes achter het podium op een groot videoscherm alles volgen. Het gaat om zesduizend extra zitplaatsen. Reserveren kan dus nog steeds.’’ Ook vorig jaar werd de ‘bioscoop’ gebruikt.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 april 2003

EO-Jongerendag al bijna ‘uitverkocht’

Leeuwarden - De EO-Jongerendag, die zaterdag 14 juni in de Gelredome in Arnhem wordt gehouden, is al bijna ‘uitverkocht’. Alle 32.000 (gratis) zitplaatsen op de tribunes en het veld van het voetbalstadion zijn gereserveerd.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 april 2003

Encycliek: rem of stimulans voor oecumene?

Leeuwarden - Twee dagen geleden, op Witte Donderdag, publiceerde paus Johannes Paulus II zijn veertiende encycliek. Het document is gewijd aan de eucharistie en heet naar de Latijnse beginwoorden Ecclesia de Eucharistia . De kerk leeft vanuit de eucharistie, dat is de grondgedachte van de encycliek.

Sportzaterdag, 19 april 2003

IJshockeyers spelen teleurstellend gelijk

Boedapest - Het Nederlands ijshockeyteam heeft op het WK (eerste divisie) niet kunnen afrekenen met Litouwen. De ploeg van Theo van Gerwen bleef gisteren in Boedapest in het sleutelduel op 2-2 steken.

Sportzaterdag, 19 april 2003

Futsalfinales top voor Lorenzo en Ed

Leeuwarden – Futsalbekerfinales kunnen soms synoniem zijn aan spektakel. Dat bewezen vrijdagavond in de Cambuurhal in Leeuwarden de noordelijke bekerfinales. De uitbreiding van het aantal finales met de B-junioren, de A-junioren en de tweede teams, bleek een gouden greep.

Sportzaterdag, 19 april 2003

Samaras moet nog even geduld hebben

Heerenveen – Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd eer de Sirtaki door het Abe-Lenstrastadion zal klinken als Georgios Samaras weer eens heeft gescoord voor SC Heerenveen. Het achttienjarige Griekse talent dat zomaar kwam aanwaaien, heeft alles in zich om een grote te worden en is vastberaden en zelfverzekerd genoeg om die belofte in te lossen.

Sportzaterdag, 19 april 2003

Matig Heracles maat te groot voor Cambuur

Almelo - Mochten er nog rasoptimisten zijn geweest die dachten dat Cambuur Leeuwarden nog iets meer dan een theoretische kans had op nacompetitievoetbal, dan is ook de hoop bij die groep supporters vervlogen. Een niet bepaald geweldig en met weinig vertrouwen spelend Heracles Almelo was vrijdagavond twee maten te groot voor de Leeuwarders.

Weerzaterdag, 19 april 2003

Koel

Vanmiddag is er bewolking en kans op enige regen, maar geleidelijk breekt de zon ook even door. De temperatuur loopt op naar maximaal 12 graden. Morgen is het droog met meer zon en het wordt zachter met 17 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties