De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 19 mei 2004.

Agendawoensdag, 19 mei 2004

Klassiek

De uitagenda van 20-26 mei 2004

Bijschriftwoensdag, 19 mei 2004

Niet alleen

Johannes 14: 15-20

Cultuurwoensdag, 19 mei 2004

Verplichte werken NBK in Groningen bekendgemaakt

Groningen – De verplichte werken voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) van 2004 zijn bekend. Dat heeft de taakgroep NBK dinsdag gemeld. De werken zijn op 12 mei vastgesteld door Unisono.

Dossierwoensdag, 19 mei 2004

‘Frysk eksamen einliks ris wat oars as oars’

Sneek – ,,Einliks in Frysk eksamen dat ris wat oars as oars wie.’’ docent Fries Douwe Willemsma van de christelijke scholengemeenschap Bogerman uit Sneek is vol lof over het Fries examen vwo van gisteren.

Dossierwoensdag, 19 mei 2004

8000 Friese leerlingen zweten

Leeuwarden – Met vwo Fries gingen gistermiddag de landelijke eindexamens 2004 van start. Dat vak trok nog maar zeven kandidaten – vijf in Sneek en twee in Leeuwarden. Met vakken als Arabisch, Russisch, havo Fries en muziek zal het ook vandaag nog niet echt druk zijn in de examenzalen. Voor havo Frans zullen nog de meeste kandidaten komen opdraven.

Economiewoensdag, 19 mei 2004

‘Laat je leeftijd geen belemmering zijn’

Vrouw in zaken

Economiewoensdag, 19 mei 2004

Philips in Stadskanaal kan doorstarten

Stadskanaal – De vakbonden zien nog mogelijkheden voor een doorstart van Philips Semi-conductors in Stadskanaal. De bonden vinden dat de directie van Philips Stadskanaal te stringente voorwaardes heeft gesteld aan overnamekandidaten.

Expowoensdag, 19 mei 2004

Aldeboarn, Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo met aquarellen van Harm de Jong uit Akkrum, tot 29 mei.

Hoofdartikelwoensdag, 19 mei 2004

Nederland, Irak…

De vraag of Nederland in Irak blijft of niet, wordt steeds minder spannend. Het antwoord wordt steeds duidelijker hoorbaar: ‘ja’. De uitspraken van minister Bot van Buitenlandse Zaken, eerder deze week, zijn een bevestiging van wat iedereen wel zo’n beetje voelde aankomen. De minister sprak over nut en noodzaak van de Nederlandse aanwezigheid in Irak, ook al is het daar erg onrustig, en over de voorwaarde van een goed mandaat voor de ‘vreemde’ troepenmacht in Irak van de Verenigde Naties.

Regiowoensdag, 19 mei 2004

Auto krijgt weer de ruimte

Leeuwarden – Het beperken van de groei van het autoverkeer in Fryslân is geen hoofddoel meer van de provincie. Dat blijkt uit de herziene notitie van het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan . De slogan luidt nu: mobiliteit mag.

Regiowoensdag, 19 mei 2004

Wad opnieuw in race voor ‘Werelderfgoed’

Schiermonnikoog – Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil opnieuw proberen het waddengebied van Nederland, Duitsland en Denemarken aan te melden als zogenoemd ‘Werelderfgoed’ bij de Unesco. Dat zou moeten gebeuren bij de eerstvolgende ministersconferentie van de drie landen, op 4 november 2005 op Schiermonnikoog. Bij de vorige conferentie, in 2001 in het Deense Esbjerg wilde LNV de wadden ook al op de werelderfgoedlijst laten plaatsen. Uit gesprekken met eilandbewoners bleek toen echter dat er geen draagvlak voor was. ,,Ook in Denemarken was geen draagvlak, en in Duitsland was men nog niet eens met de discussie begonnen”, zegt burgemeester Geldorp van Texel. De vice-voorzitter van het Overlegorgaan Waddeneilanden verwacht dat tijdens de nieuwe gespreksronde, die LNV op de eilanden gepland heeft, dezelfde bezwaren als drie jaar geleden op tafel zullen komen. ,,De eilanders zijn huiverig voor beperkende regels. Het is de vraag hoe ze zullen reageren op nieuwe informatie, zoals van iemand uit Midden-Beemster, waar de droogmakerijen op de lijst staan.” Geldorp verwacht dat net als de vorige keer ongeveer de helft van de eilanders tegen zal zijn.

Regiowoensdag, 19 mei 2004

600 Oldtimers op de weg

Sloten - ,,Ik denk niet dat het elkaar bijt. We zijn redelijk vroeg in Fryslân en ach, die oude bakken rijden niet zo hard’’, zegt Guus Schilderman van de vereniging Citroën Traction Avant Nederland. Juist op de dag dat in Fryslân de Elf Steden Oldtimer Rally wordt verreden, zaterdag, doet ook zijn vereniging met antieke Citroëns de provincie aan. Beide routes lopen door Sneek en Bolsward.

Regiowoensdag, 19 mei 2004

‘Kwaliteit van Friese docent onder de maat’

Buitenpost – De achterstanden in het Friese onderwijs ontstaan voor een groot deel doordat de kwaliteit van de leerkrachten ondermaats is, concludeerden onderzoekster Van Ruijven en docenten gisteravond in Buitenpost.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 mei 2004

Identiteitservaring doe je op aan de bronnen zelf

Wie bij een christelijke organisatie een pijnlijke stilte wil laten vallen moet het woord ‘identiteit’ laten vallen. Hoe geef je in een tijd waar niets zeker lijkt daar vorm aan zonder in een kramp of nietszeggendheid te verzanden? Zo’n 1500 vrouwen van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage bogen zich vorige week over het thema identiteit. Volgens Gerrit de Kruijf is identiteit geen etiket maar krijgt dat vorm door bezig te zijn met je bronnen.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 mei 2004

Bijna zeker rechtszaak PKN tegen bezwaarden

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) spant hoogstwaarschijnlijk een rechtszaak aan tegen de hervormde tegenstanders van de kerkfusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen die zich hebben verenigd in de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk. Dat zei algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de PKN gisteren.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 mei 2004

Met passie PKN-dominee

Doorn - Onder de titel Met Passie verscheen gisteren een bundel, waarin Desiree Berendsen en Theo Hettema een kleurrijk boeket bijeengebracht hebben. Er staan dertien persoonlijke verhalen in van jonge protestantse predikanten, maar geen verhalen van het soort dat spreekwoordelijk met evenzoveel in het dozijn gaat.

Sportwoensdag, 19 mei 2004

Halve marathon op Ameland

Ballum (Ameland) – Een samenwerkingsverband tussen de Stichting Sportpromotie Ameland en de Sportvereniging Friesland heeft geleid tot een nieuw loopevenement op Ameland. Op 11 december wordt de eerste Ameland Adventure Run gehouden.

Sportwoensdag, 19 mei 2004

Fryslân loopt nog één keer uit voor Foppe

Sneek - Fryslân liep gisteravond nog één keer uit om afscheid te nemen van Foppe de Haan. Onder het toeziend oog van bijna 4.500 toeschouwers werkte hij in Sneek zijn laatste wedstrijd als trainer van SC Heerenveen af.

Sportwoensdag, 19 mei 2004

Adventure Race: expeditie met stopwatch

Leeuwarden – De dertien teams, waarvan drie uit Fryslân, die in de nacht van donderdag op vrijdag tussen twee en drie uur op weg gaan voor het Open NK Adventure Race weten nog niet wat ze allemaal te wachten staat. De gemengde teams, bestaande uit vier personen waarvan tenminste één van het andere geslacht, weten in elk geval dat ze binnen 65 uur een afstand van ongeveer vierhonderd kilometer moeten afleggen. Een expeditie met een stopwatch.

Sportwoensdag, 19 mei 2004

Buitenpost en Hardegarijp in finale

Leeuwarden - Buitenpost en Hardegarijp treffen elkaar zaterdag in Zwaagwesteinde met als inzet een startbewijs voor de tweede klasse volgend seizoen. Buitenpost knikkerde woensdagavond Be Quick Dokkum uit de nacompetitie en Hardegarijp bleef – hoewel pas na strafschoppen - de baas over Wykels Hallum.

Sportwoensdag, 19 mei 2004

Blauw Wit’34 valt weg uit top amateurvoetbal

Bedum – De geest wilde nog wel, het lichaam niet meer. Na een seizoen waarin vrijwel niets lukte, degradeerde Blauw Wit’34 dinsdagavond naar de tweede klasse. Daarmee komt een einde aan een unieke serie; sinds de oprichting speelde Blauw Wit’34 altijd in de hoogste of de één na hoogste klasse. ,,Maar wellicht is het voor even wel beter zo’’, zei trainer Klaus Roosenburg.

Weerwoensdag, 19 mei 2004

Vrij zonnig

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon afgewisseld door een paar wolken. Het blijft droog en het warmt op tot 18 à 19 graden. Er waait een matige tot krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Morgen is het wisselend bewolkt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties