De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 19 mei 2008.

Cultuurmaandag, 19 mei 2008

Liefde tussen Vlaanderen en Fryslân

Fryslân en Vlaanderen hebben wat met elkaar. Op muzikaal gebied in ieder geval. En het is inmiddels meer dan een vluchtige flirt. ‘België barst van het talent’ kopte deze krant enige tijd geleden, naar aanleiding van het festival Vlaanderen roept! dat inmiddels vaste voet op Friese bodem heeft gekregen. En zo hebben de Friezen hier al mogen genieten van de talenten van bands als Mint, Sukilove, Millionaire, Freaky Age en Das Pop en zelfs afgelopen donderdag nog van Creature with the Atom Brain op het podium van het Leeuwarder poppodium Romein.

Cultuurmaandag, 19 mei 2008

‘Hurt like Hell’ absurdistisch theater

De Stichting Blau Hynder werd in 2002 opgericht door de saxofonist Anne Zwaga. Het doel van deze stichting is om de muziektheatercultuur in Nederland en met name in Fryslân te stimuleren. In het muziektheater worden verschillende theaterdisciplines samen gebracht. Vijf jaar geleden bracht de stichting haar eerste productie uit (Funk me up, the untrue story of Johnny Guitar Watson) en dit jaar volgt de tweede: Hurt like Hell. De voorstelling ging vrijdagavond in premičre in De Harmonie in Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 19 mei 2008

Niveau Liet 2008 valt tegen

Na een jaar pauze was er dit jaar weer een Liet-editie. Vorig jaar kwam de organisatie niet rond en dit jaar werd de voorbereiding op zijn kop gezet: in december zijn vijf voorronden gehouden, waaruit uiteindelijk tien artiesten gekozen werden. Dit tiental streed zaterdag in de finale om de prijzen. Dat gebeurde in de Friesland Bankzaal. Dankzij het feit dat deze zaal half zo groot is als de Aegonzaal, was Liet 2008 uitverkocht. De belangstelling lijkt echter terug te lopen. Of ligt dat aan de kleinere opzet? Wie zal het zeggen.

Cultuurmaandag, 19 mei 2008

Advendo en Excelsior winnen Gouden Spikers

Bakkeveen - De fanfares Advendo uit Morra/Lioessens en Excelsior uit Grijpskerk hebben het Gouden Spiker Festival voor fanfares gewonnen. Het festival vond afgelopen zaterdag plaats in gereformeerde kerk De Mande in Bakkeveen.

Hoofdartikelmaandag, 19 mei 2008

Auschwitz...

Een gezelschap van enkele tientallen Marokkaans-Nederlandse mannen heeft een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Auschwitz. Ze gingen op initiatief van een Marokkaanse werkgroep voor ouderen in de Amsterdamse wijk Slotervaart.

Regiomaandag, 19 mei 2008

‘Met regen had ik vast wel wat meer geleerd’

Voor 7870 Friese scholieren beginnen vandaag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Nicolien Hakvoort (16) uit De Tike is niet bang om te zakken, want dat gebeurt eigenlijk niemand op haar school.

Regiomaandag, 19 mei 2008

‘Deze stad heeft te weinig politie’

In de drie jaar dat Jacobs de baas was van de Leeuwarder politie was zijn aandacht vooral gericht op veiligheid. Enerzijds omdat dat thema Jacobs na aan het hart ligt, anderzijds door de manier waarop de toenmalige burgemeester - Geert Dales - aandacht vroeg voor het probleem.

Regiomaandag, 19 mei 2008

Een racemonster voor de allerrijksten

Berlikum - ,,Of ik ga sparen? Nee hoor. Zo’n auto moet je alleen willen als je hem zó kunt betalen. Anders kun je er nooit echt lekker in rijden, durf je hem vast ook nergens neer te zetten. En wat heb je er dan in wezen aan?” Meint van der Veen is een absolute liefhebber van Italiaanse sportwagens, maar het spijt hem niks dat hij zaterdagmiddag alleen maar mag kijken naar de Alfa Romeo 8C Competizone, die voor het eerst in het Noorden te bezichtigen is bij Autobedrijf Rinsma in Berlikum. ,,Ik geniet zo ook wel. Ik hoef hem zelfs niet aan te raken: dan is voor mij de magie eraf.”

Regiomaandag, 19 mei 2008

De droom van Dorothy Rauws komt uit

Earnewâld - Ruim een jaar geleden zat Dorothy Rauws uit Hurdegaryp op een zaterdag op het terras van de hockeyclub de Graspiepers in Drachten. Ze ventileerde daar haar droom, een centrum in Fryslân waar jonge mensen met een verstandelijke beperking volop sportieve en kunstzinnige dagactiviteiten konden doen, wat konden leren en zorg zouden krijgen.

Regiomaandag, 19 mei 2008

Poes en konijn ingezet voor welzijn oudere

Wolvega - De zorgcentra Lindestede in Wolvega, Anna Schotanus in Heerenveen, Zonnehuis in Zuidhorn en Zonnekamp in Steenwijk en de GGZ in Heerenveen willen honden, poezen en konijnen inzetten om het leven en welzijn van de bewoners en cliënten te verbeteren. Lindestede gaat als eerste in Fryslân in zee met de Stichting Zorgdier Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 19 mei 2008

Forse toename giften Trans World Radio

Barneveld - Trans World Radio heeft in 2007 veel meer giften ontvangen dan ze verwachtte. Bij de interkerkelijke radiozendingsorganisatie is ruim twee miljoen euro binnengekomen. Dat is een toename van 37 procent ten opzichte van het vorige jaar, terwijl de doelstelling was om een groei van 14 procent te realiseren.

Geloof & Kerkmaandag, 19 mei 2008

Van stevige rock tot bezinning in Oerrock-tent

Ureterp - Stevige rockmuziek en een stampend publiek. Maar ook een bezinningsmoment met een op de vloer zittend publiek en een biddende man op het podium. Dat kenmerkte zaterdagavond het eerste Festival316 in Ureterp. Als het aan de organisatie ligt, komt er zeker een vervolg van dit christelijke muziekevenement.

Geloof & Kerkmaandag, 19 mei 2008

Groeien vanuit joodse wortels

Leeuwarden - In Post Plaza in Leeuwarden is gisteren het zestigjarig bestaan van de staat Israël gevierd. Burgemeester Crone van Leeuwarden sprak over de gezamenlijke wortels van allen die zich verbonden voelen met Israël. Volgens Crone is er in Fryslân volop de ruimte om te groeien vanuit die wortels.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Geslaagde rentree Epke Zonderland

Volendam - Turner Epke Zonderland uit Lemmer heeft gisteren tijdens kwalificatiewedstrijden voor het Nederlands kampioenschap een geslaagde rentree gemaakt. Zonderland kwam uit op rek en behaalde met een uitgangswaarde van 6,3 een score van 15,100. Daarmee zou hij voldoen aan de eis van NOC*NSF voor vormbehoud.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Guus Planckaert wint Friese editie Omloop Het Volk

Van de sint kreeg ik vorig jaar het boek ‘Michael & Erik, een tijdperk’. Met een lichte aarzeling had ik het op mijn verlanglijstje gezet. Ik zag namelijk de boekpresentatie op tv. Een slappe vertoning. Het eerste exemplaar werd de beide hoofdrolspelers, Michael Boogerd en Erik Dekker, aangeboden door Theo de Rooij.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Colombianen schitteren in Ster van Wolvega

Wolvega - De Colombiaan Antonio Ruales Ceron (18) heeft gisteren de Ster van Wolvega gewonnen. Ingmar Berga uit Hoogeveen en de Nieuw-Zeelander Reyon Kay maakten het internationale podium compleet in de eerste skeelerwedstrijd in Nederland die meetelt voor de World Cup en tegelijk de tweede etappe was van vier wedstrijden om de Holland Inline Cup. Bij de dames maakte Elma de Vries (Haule) achter de Columbiaanse Alexandra Vivas en de Zwitserse Nadine Gloor indruk met een derde plaats.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Promotiekansen voor topfit Drachtster Boys

Drachten - Na de degradatie in 2006 mag Drachtster Boys zaterdag in Emmeloord proberen om via de achterdeur terug te keren in de hoofdklasse. Daartoe zal de formatie van trainer Luitzen Nijboer moeten afrekenen met herkanser Ter Leede, dat op de twaalfde plaats eindigde in de hoofdklasse A. De Drachtsters bereikten de ‘finale’ door gelijk te spelen tegen HZVV, maar achten zich bepaald niet kansloos. Het is een buitenkans en de topfitte Boys willen een serieuze gooi doen naar de hoofdklasse. ,,Hâld der mar rekken mei”, zei Nijboer zonder dralen.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Marloes Oldenburg: laatbloeier op weg naar top

Drachten - Twintig is ze al, maar Marloes Oldenburg laat de progressie zien die past bij een talentvol zwemster van een jaar of twaalf. Op elk onderdeel knabbelt ze dit seizoen een handvol seconden van haar persoonlijke records af en het einde lijkt nog niet in zicht. Afgelopen weekeinde eiste de zwemster uit Leeuwarden een hoofdrol op tijdens de Friese Zomerkampioenschappen in Drachtster bad De Welle. En dan wordt ook duidelijk dat zij op weg is naar de nationale top. Oldenburg hoopt op een medaille bij het NK over twee weken, ze droomt nu van een EK-limiet.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Een regenbuitje; geen winnaar die er om maalt

Grijpskerk – Het duurde even, maar met drie kwartier vertraging kon zaterdagavond onder een dreigende wolkenhemel toch de tweede fierljepwedstrijd van het seizoen gesprongen worden. Op de schansen van Grijpskerk werd het lange wachten beloond met een mooie wedstrijd. Vooral voor Oane Galama bij de senioren, Jacob Scherjon bij de junioren, Anna Jet Leyenaar bij de dames en Albert-Jan Venema bij de jongens. Zij wonnen in Grijpskerk, waarbij vooral de eerste drie de smaakmakers bleken.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Eindelijk overwinning in klassieker voor Postma

Drachten - Tien kilometer voor de finish reed Theo Postma zaterdag weg uit het wielerpeloton tijdens de vijfde A7 Classic in Drachten. Alleen Jeffrie van der Velde kon de wielrenner uit Zwagerbosch bijbenen, maar in de laatste meters moest ook hij zich gewonnen geven. Postma reed een paar honderd meter voor de streep weg uit de rug van Van der Velde, om vervolgens alleen naar de eindstreep te sprinten. Daarmee was de 22-jarige renner van wielervereniging Otto Ebbens de terechte winnaar.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Van der Meer is weer op dreef in Wytgaard

Wytgaard - Alsof hij wist dat hij dat hij aan het einde van de dag de Andringa Koningsprijs weer mee terug kon nemen naar huis. Rutmer van der Meer had het kleinood vrijdagavond wel klaar gezet om mee te nemen naar Wytgaard, maar de kaatser was ’m vergeten in de tas te stoppen. Na de finale zaterdag kreeg hij de koningsbeker opnieuw in handen gedrukt.

Sportmaandag, 19 mei 2008

Wassenaar is terug ‘on tour’

Sint Annaparochie - Bij de eerste vrijeformatiepartij in Franeker, twee weken geleden, wilde het nog niet echt lukken met het partuur van Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar. Gisteren in Sint Annaparochie, thuisbasis van Jacob Wassenaar, was het wel raak. Sprankelend was het allemaal nog niet, maar Chris Wassenaar is in zijn afscheidsjaar weer ‘on tour’.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties