De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 juni 2009.

Cultuurvrijdag, 19 juni 2009

Liefde voor God geuit in ‘Windnomaden’

Terschelling - Tientallen beschilderde panelen op palen wiegen zachtjes in de wind bij de Noordsvaarder op West-Terschelling. Alsof het een grote zwerm vogels betreft, deels met de ‘voeten’ in het water. De schilderijen vormen tezamen het kunstwerk Windnomaden van Stichting Landschapstheater en Meer (SLEM).

Economievrijdag, 19 juni 2009

‘Snelle overstap naar duurzame energie nodig‘

Leeuwarden - Jeremy Leggett, een Britse ondernemer in zonnepanelen, laat er geen twijfel over bestaan: vertrouwen op fossiele brandstoffen is een gevaarlijke strategie. En dat niet alleen door de CO2-uitstoot die er mee gepaard gaat. De mogelijke instabiele productie van olie en gas, doordat die steeds moeilijker te winnen zijn, zijn ook een ernstig probleem. Leggett was een van de sprekers op de laatste dag van de conferentie over 50 jaar Nederlands gas in Groningen

Economievrijdag, 19 juni 2009

LTO wil snel EU-herstelplan

Den Haag - Er is op korte termijn een economisch herstelplan nodig voor de agrarische sector. Dat is de inzet van Europese landbouworganisaties, die maandag een manifestatie houden in Luxemburg. De gevolgen van de recessie worden voor de sector steeds meer voelbaar.

Economievrijdag, 19 juni 2009

Ontmanteling van de Friese KvK

Groningen - De Kamer van Koophandel Noord Nederland (KvK Noord) verhuist een groot deel van de activiteiten uit Leeuwarden naar de hoofdvestiging in Groningen. In totaal verhuizen er 35 mensen (28 werkplekken). In Leeuwarden werken er nu nog ongeveer zestig mensen. De KvK Noord Nederland heeft de maatregel gisteren bekend gemaakt. De kans is reëel dat dit het begin is van de verhuizing van alle personeel.

Hoofdartikelvrijdag, 19 juni 2009

Van uitbreiden naar inbreiden...

De bevolking gaat krimpen. Een decennium, hooguit twee, en dan zie we in veel gemeenten in Nederland de bevolkingscurve een neerwaarts bochtje maken. Het is een toekomstscenario waarover we de afgelopen paar jaar een mooi staaltje voortschrijdend inzicht hebben aanschouwd. Toen zo’n jaar of wat geleden de eerste onderzoekers hun waarschuwende vingers hieven, schoten veel bestuurders onmiddellijk in de verdediging. In de kramp van de krimp. Het ging van oogkleppen op en volle kracht vooruit: onverdroten inzetten op méér woningbouw en en méér bedrijfsterreinen, en een eenzijdige gerichtheid op het zo aantrekkelijk mogelijk maken van de eigen gemeente. Alles gericht op groei, omdat dat nu eenmaal geacht werd de belangrijkste welvaartsfactor te zijn.

Regiovrijdag, 19 juni 2009

Friesch Dagblad fotowedstrijd zomer 2009

In de zomermaanden juli en augustus organiseert het Friesch Dagblad een fotowedstrijd. Wekelijks wordt de beste foto in onze krant geplaatst, samen met een kort verhaal over wat er op de foto staat en waarom de foto werd ingestuurd. De eerste foto plaatsen wij op woensdag 8 juli. Maandag 31 augustus maken wij de winnaar bekend. Deze winnaar krijgt een aardigheidje.

Regiovrijdag, 19 juni 2009

Achtkarspelen strijdt mee tegen malaria in Afrika

Buitenpost - Achtkarspelen profileert zich sinds gisteren als millenniumgemeente, en neemt dat serieus. Niet alleen zuinig stoken dus, maar ook malaria bestrijden in Uganda. Dankzij een plantje van De Kruidhof.

Regiovrijdag, 19 juni 2009

‘Gehandicapte verdient een beter lot’

Koudum - Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking worden in onze samenleving nog veel te vaak met allerlei ongemakken geconfronteerd. Van een gelijke behandeling met niet-gehandicapten is geen sprake.

Regiovrijdag, 19 juni 2009

Miljoenenjacht vaart langs z’n ontwerpers in Sneek

Sneek - Voor het eerst na de tewaterlating acht jaar geleden is het motorjacht Alumercia - verkoopprijs tien miljoen euro - terug in Nederland. Gisteren voer het schip met een breedte van acht meter en een lengte van veertig meter Sneek binnen.

Regiovrijdag, 19 juni 2009

Toezicht op huisvesting politie faalde

Sneek - De korpschef, de korpsbeheerder, de Friese burgemeesters, het ministerie van Binnenlandse Zaken: ze hebben geen van allen ingegrepen toen de huisvestingskosten van de politie Fryslân de pan uitrezen. Sterker nog: niemand vroeg ernaar, terwijl de informatie wel beschikbaar was.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 juni 2009

‘Orthodoxe diensten in Leeuwarden voorzien in behoefte’

Leeuwarden/Hemelum - De nieuwe orthodoxe diensten in de lutherse kerk in Leeuwarden zijn een groot succes. Met Pinksteren (31 mei) hield het Russisch-orthodox Klooster uit Hemelum voor het eerst een zogenaamde moleben (gebedsdienst) in de Leeuwarder kerk. ,,Toen mochten we een verheugend groot aantal van bijna zeventig bezoekers ontvangen”, aldus Vader Jewsewy van het klooster in Hemelum. ,,We mogen hieruit afleiden dat er duidelijk behoefte bestaat aan diensten in Leeuwarden.”

Geloof & Kerkvrijdag, 19 juni 2009

ChristenUnie biedt manifest Schuldhulp aan

Den Haag - ChristenUnie-parlementariër Cynthia Ortega heeft gistermiddag een manifest aangeboden aan staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor een betere aanpak van de schuldhulp.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 juni 2009

Je redt het niet meer met bruine gordijnen in de kerk

Doorn - Is er een conferentie over het probleem dat er zo weinig dertigers en veertigers in de kerk zijn, en dan nodigt de kerk juist uit die groep niemand uit. Typerend voor de blinde vlek van de kerk. Volwassenen van nu willen geen kerkbanken maar twitter, weblogs en netwerken. Er is behoefte aan een meer vloeibare vorm van kerkzijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 juni 2009

Bijbel weer samen lezen in gezinnen

Haarlem - Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) wil het samen Bijbel lezen in gezinnen gaan bevorderen. Er komt hiervoor op termijn een proef onder gezinnen. Dat meldt het jaarverslag over 2008.

Sportvrijdag, 19 juni 2009

Easterein, Weidum en Wjelsryp door

Easterlittens Easterein, Weidum en Wjelsryp hebben zich gisteravond in Easterlittens geplaatst voor de kwartfinales van het Open Fries kampioenschap jeu de pelote. In de openingswedstrijd had Easterein geen enkele moeite met Raerd: 8-2. Die eindstand kwam later op de avond ook op het scorebord bij Wjelsryp - Reahûs-Turns. De zege van de Wjelsrypsters was overigens ietwat geflatteerd, want in deze partij kwam tot vijfmaal toe 40-40 aan de telegraaf te hangen waarbij Wjelsryp de meeste punten binnenhaalde. Het treffen tussen Weidum en Grou kende een spannende beginfase. Na 4-3 zette Weidum de eindsprint in en won met 7-4.

Sportvrijdag, 19 juni 2009

Mulder trainer vrouwen Heerenveen

Heerenveen Rick Mulder is de nieuwe trainer van de vrouwen van sc Heerenveen. De 37-jarige onderwijzer uit Hoogeveen volgt de naar FC Emmen vertrokken Harry Sinkgraven op. Mulder had eerder onder meer de C- en B-jeugd van FC Emmen onder zijn hoede en was het afgelopen jaar assistent-trainer bij de jeugdopleiding van FC Groningen.

Sportvrijdag, 19 juni 2009

Cambuur doet Meul een aanbieding

Leeuwarden De nieuwe doelman van SC Cambuur-Leeuwarden wordt naar alle waarschijnlijkheid de Belg David Meul. De 27-jarige keeper, die over een aflopend contract beschikt bij Fortuna Sittard, sprak woensdag in Leeuwarden over een eventuele verbintenis voor komend seizoen, met een optie voor een tweede. Cambuur heeft Meul volgens algemeen directeur Alex Pama een aanbieding gedaan. Naast Meul was ook ex-Heerenveendoelman Boy Waterman nog in beeld als kandidaat. Hij zou naar verluidt zelf geen trek hebben in een overgang en opteren voor een eredivisieclub in de Randstad.

Sportvrijdag, 19 juni 2009

Weening en Moerenhout vallen af voor de Tour

Leeuwarden - Niet de Alpen of pak ’m beet Parijs, maar het middelgebergte van Oostenrijk wordt waar Pieter Weening komende maand zijn kilometers gaat maken. Het is de conclusie nadat gisteren bekend werd dat de wielrenner uit Harkema voor het eerst sinds 2005 zal ontbreken in de Tour de France. Als die op zaterdag 4 juli van start gaat, zal dat zonder Friese deelname zijn. Weening, voor wie nu koersen als de Sachsen Tour en de Ronde van Oostenrijk wachten, reageerde gelaten op het nieuws.

Sportvrijdag, 19 juni 2009

Vonk zoekt heil opnieuw in Zuid-Afrika

Kaapstad - Doelman Hans Vonk vertrekt na een half jaar alweer bij sc Heerenveen. De 39-jarige sluitpost, die een maand geleden met de Friese club de KNVB beker won, zoekt zijn heil opnieuw in Zuid-Afrika. Bij zijn gezin en Ajax Cape Town.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties