De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 19 juni 2017.

Economiemaandag, 19 juni 2017

Economie-1

Leeuwarden - Medisch Centrum Leeuwarden heeft van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uitstel gekregen voor het indienen van de jaarcijfers 2016. Zorginstellingen horen die uiterlijk 1 juni in te leveren. Het Leeuwarder ziekenhuis draagt de complexiteit van de regels voor topinkomens in de zorg als reden aan.

Economiemaandag, 19 juni 2017

A. Th. de Boer mag verder met speelgoed

Drachten - Groothandel A. Th. de Boer in Drachten hoeft zijn detailhandelsactiviteiten niet te staken en mag zelfs het huidige assortiment in stand houden. Dat heeft het college van B en W van Smallingerland besloten. Vorig jaar oktober werd de omgevingsvergunning die hiervoor nodig was nog afgewezen en dreigde De Boer 80 procent van zijn bedrijfsactiviteiten te moeten staken. Op het industrieterrein waar agrarische groothandel De Boer is gevestigd, is geen detailhandel toegestaan. De Boer voerde echter voor de verhuizing naar De Jade in 2003 al een breed assortiment consumentenartikelen. De gemeente stelde na de verplaatsing geen beperkingen in voor die handel. De verkoop aan particulieren van onder meer agrarische spullen, gereedschap, ijzerwaren, tuinmaterialen, kleding en speelgoed ging door, naast de zakelijke bedrijvigheid.

Hoofdartikelmaandag, 19 juni 2017

Voor Nederland is brexit een extra verlies

De beste ambtenaren die de Europese Commissie in huis heeft, zijn al een half jaar vrijgesteld om de onderhandelingen over de brexit voor te bereiden. Het ligt niet aan hen, maar ze hebben tot nu toe niet veel kunnen doen. Tot verbazing van Brussel legden de Britten weinig gevoel van urgentie aan de dag om hun land door het pijnlijke proces van de brexit te loodsen. De slechte voorbereiding van Londen voorspelt weinig goeds voor het verdere verloop van de onderhandelingen die vandaag officieel beginnen en die binnen twee jaar moeten zijn uitgemond in een afscheid van Groot-Brittannië van de Europese Unie.

Regiomaandag, 19 juni 2017

Veel kritiek in Staten op proces Skieding REGIO4

Surhuisterveen - De provincie had veel meer en beter moeten overleggen met aanwonenden van de Skieding over de reconstructie van de weg bij Surhuisterveen. Deze kritiek werd gisteravond breed gedeeld in de commissievergadering van Provinciale Staten. Een meerderheid wil dat gedeputeerde Sietske Poepjes opnieuw om tafel gaat met bewoners over de aanleg van een parallelweg. Een nieuw tracé is definitief van de baan. Wanda Ottens (PvdA) wees erop dat de provincie de bewoners de afgelopen jaren ieder hun eigen variant liet intekenen voor een nieuw tracé, maar dat Poepjes uiteindelijk koos voor opwaardering van de huidige weg. ,,Er zijn ontzettend veel verwachtingen gewekt bij de mensen, die allemaal meenden de juiste oplossing aan te dragen. We hebben gemerkt dat dat tot veel teleurstelling heeft geleid in de streek. Dit had anders gekund en gemoeten."

Regiomaandag, 19 juni 2017

Minderheidskabinet is eigenlijk geen optie

Informateur Tjeenk Willink is aan het afstrepen. De enige mogelijkheid is nog dat VVD, CDA en D66 regeren met een vierde partij. Na het definitief afvallen van GroenLinks zijn ChristenUnie en PvdA de enige overgebleven serieuze opties voor de vierde partij.

Regiomaandag, 19 juni 2017

Engie beraadt zich op situatie rond vergister

Burgum - Energiebedrijf Engie gaat zich de komende weken buigen over de situatie rond de zogeheten co-vergister bij de energiecentrale in Burgum. De gemeenteraad van Tytsjerkseradiel hield donderdag de komst van die mestvergister tegen.

Regiomaandag, 19 juni 2017

Extra maatregelen voor Afsluitdijk

Sneek - Rijkswaterstaat gaat de komende periode de noordbrug in de Afsluitdijk extra koelen. Ook wordt het aantal inspecties en onderhoudsbeurten opgeschroefd. Verkeer op de dijk wordt al jaren regelmatig geteisterd door stremmingen. Stichting Ondernemersfederatie Súdwest-Fryslân stuurde daarom deze week een brandbrief naar minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu).

Regiomaandag, 19 juni 2017

Gemeenten wapenen zich tegen misdaad

Leeuwarden - Friese gemeenten wapenen zich tegen ondermijnende criminaliteit door steeds vaker de achtergrond van vergunningaanvragers te controleren. Dat moet voorkomen dat ondernemingen gebruikt worden voor malafide praktijken. Dat blijkt uit een rondvraag van deze krant bij de Friese gemeenten.

Regiomaandag, 19 juni 2017

Herinneringsplaquette voor enige oorlogsslachtoffer uit It Heidenskip

It Heidenskip - Hendrik Kuiper hielp in de Tweede Wereldoorlog zowel onderduikers als een Duitse piloot. Die hulp werd hem noodlottig. Gisteren werd hij geëerd met een herinneringsplaquette.

Regiomaandag, 19 juni 2017

Oerol stevent af op nieuw verkooprecord

Terschelling - Het theaterfestival Oerol op Terschelling heeft dit jaar zo’n 50.000 bezoekers getrokken, die samen 120.000 kaarten voor voorstellingen kochten. ,,Daarmee stevenen we af op een nieuw verkooprecord, want de polsbandjes die toegang tot het festival geven komen hier nog bij", zei algemeen directeur Marelie van Rongen gisteravond. Vooral de bezettingsgraad bij de voorstellingen was hoog: 90 procent, tegen een gemiddelde van 80 procent. ,,Het zonnige, droge weer heeft hier zeker aan bijgedragen."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties