De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 19 juli 2007.

Cultuurdonderdag, 19 juli 2007

Theatrale kunst in Workumer toren

‘Hoe kom je erop?’ of ‘wat bezielt je om dit te maken?’. Het zijn vragen die kunstenaars vaak gesteld krijgen. Zo ook beeldend kunstenaar Henk de Boer uit Workum. Het liefst omzeilt hij de vragen, want een antwoord heeft hij niet. Of toch? Een soort van antwoord geeft hij in de toren van de Sint-Gertrudiskerk op De Merk in Workum. Daar gaat vanavond het theatrale kunstproject Doolhoofd in premičre.

Economiedonderdag, 19 juli 2007

Voldoende kuilvoorraad voor de hele winter

Leeuwarden - Veel vocht en warmte. De ingrediënten voor een goede grasgroei in de zomer. Het overgrote deel van de Friese melkveehouders heeft nu dan ook al voldoende gras in de kuil om de winterperiode door te komen. ,,We hebben voldoende voorraad”, vertelt melkveehouder en regiobestuurder Siem Cnossen van LTO Noord uit Tzum. ,,Met dit weer blijft het gras groen en blijft het maar doorgroeien. Het is alleen de kunst om tussen de buien door het gras goed binnen te halen.”

Economiedonderdag, 19 juli 2007

‘Regelgeving stoort natuurbeheer boer’

Burgum - Tegenstrijdige regels belemmeren boeren die bezig zijn met natuur- en landschapsbeheer. Het voldoen aan de regels omtrent de subsidies is zo complex, dat het natuurbeheer bijna onmogelijk is. Dat vinden de gemeenten Kollumerland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Dantumadeel. Gisteren hebben ze over de kwestie een brandbrief gestuurd naar minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Economiedonderdag, 19 juli 2007

Lagere boete van NMa voor Accel

Heerenveen - De rechter heeft de boete verlaagd die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) fietsfabrikant Accell had opgelegd voor vermeende prijsafspraken. De boete is van 11,5 miljoen euro naar beneden bijgesteld tot 4,6 miljoen. Dat heeft Accell gisteren bekendgemaakt.

Hoofdartikeldonderdag, 19 juli 2007

Wat het Westen wil...

Een oude oprisping uit de Koude Oorlog steekt weer de kop op. Het gebruik van het vetorecht door de grootmachten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verlamde in de decennia na de Tweede Wereldoorlog de internationale samenwerking. Dat gebeurt nu weer. Rusland wil voorkomen dat de Servische provincie Kosovo onafhankelijk wordt. Dat doet het door gebruik te maken van het vetorecht dat het als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad bezit. Zo blokkeerde Moskou maandag voor de derde keer een resolutie over Kosovo.

Regiodonderdag, 19 juli 2007

Een caravan als luxe tweede woning

Zomertijd is Campingtijd. Sommige kampeerders zitten al jaren op dezelfde plek. Waarom komen ze steeds weer terug? Cor en Betty van Vliet uit Leeuwarden staan al 21 jaar op camping de Kleine Wielen in Leeuwarden

Regiodonderdag, 19 juli 2007

Arts hekelt trampoline

Drachten - Tuintrampolines zouden verboden moeten worden. Dat vinden artsen van de spoedeisende hulp van het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe. Bijna dagelijks worden er mensen, meestal kinderen, binnengebracht die van de trampoline zijn gevallen. Vaak hebben ze hele akelige onderarm- of elleboogbreuken.

Regiodonderdag, 19 juli 2007

Nieuwe jeugdopvang nog dit jaar van start

Kortehemmen - Het nieuwe 24-uurs behandelcentrum van Jeugdhulp Friesland in Kortehemmen gaat eerder open dan gepland. Al in 2009 moet het voormalige conferentiecentrum Woodbrookers zodanig verbouwd zijn, dat er 64 jongeren met gedragsproblemen terecht kunnen. Nog dit jaar start - op andere locaties van Jeugdhulp - de behandeling van de eerste 36 jongeren die in aanmerking komen voor een plaats in het nieuwe centrum.

Regiodonderdag, 19 juli 2007

Fries landschap verkennen op de fiets

Drogeham - Voorzichtig balanceert Veronica Pazderová over het smalle bruggetje. Nou ja, bruggetje... Meer een plank met een armleuning over een klein slootje, dat midden door een verwilderd rietland gaat. De plank buigt door en komt half onder water te staan. Voorzichtig schuift ze haar fiets mee naar voren.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juli 2007

Vakantie: leeglopen en vollopen

Een vakantieganger is een leegloper. In het woord ‘vakantie’ zit het woord vacare dat onder meer ‘leeg worden’ betekent en het woord ‘ganger’ duidt op ‘gaan’.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juli 2007

Jeu de boule als naastenliefde

Drachten - Jongeren van de Bethelgemeente trokken gisteren naar zorgcentrum Servotel en naar het AZC in Drachten. Het was een vervolg op de eerder gehouden ‘dienstbaarheidsactie’ van de Vrije Baptistengemeente.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juli 2007

‘Raad van Kerken moet ambities bijstellen’

Utrecht/Leeuwarden - De Raad van Kerken in Nederland gaat zijn ambities bijstellen. Dat moet omdat er minder inkomsten van kerken zijn en er daardoor minder menskracht is. Na de Rooms-Katholieke Kerk, verlaagt ook de Protestantse Kerk in Nederland de bijdrage structureel. Die wordt in vier jaar tijd met bijna een derde teruggebracht naar iets meer dan 100.000 euro.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Hobma is baas op ‘eigen fierljepschans’

IJlst - Zaterdag had hij al het al min of meer voorspeld, gisteren voegde Thewis Hobma de daad bij het woord: de fierljepper toonde zich in IJlst de sterkste en won zijn tweede dagtitel van het seizoen. Daarmee staat hij op twee uit twee: de eerste wedstrijd in IJlst won hij dit seizoen ook al en dat was meteen zijn enige andere dagtitel van dit jaar. Met recht kan worden gesteld dat de voor IJlst uitkomende Hobma baas is in eigen huis. Of in dat geval: op eigen schans.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Moe Cambuur verliest nipt van CSKA Sofia

Oosterbeek - SC Cambuur-Leeuwarden moest gisteravond volle bak, om maar eens een wielerterm te gebruiken. Tegenstander in een oefenduel in Oosterbeek was namelijk CSKA Sofia, een ploeg die voorronde Champions League speelt. Volgens trainer Jurrie Koolhof werkte niet iedereen het zweet voor de ogen. Toch hielden de Leeuwarders redelijk stand en werd er nipt verloren: 0-1.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Regels zijn regels. Dan maar met z’n tienen verder

Leek - Wat te doen als de tegenstander er tijdens een oefenpotje in de rust mee dreigt te stoppen omdat die zich benadeeld voelt door een scheidsrechterlijke beslissing? Voor dat dilemma stond Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek gisteravond in Leek halverwege het oefenduel met Sheffield Wednesday. De Engelse eerste divisieclub weigerde verder te spelen nadat scheidsrechter Ruud Bossen kort voor de pauze Deon Burton met een rode kaart van het veld had gezonden. De oplossing was uiteindelijk even ludiek als voor de hand liggend: ook Heerenveen speelde het tweede bedrijf met een man minder.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Klompmaker is dichtbij huis goed op dreef

Surhuisterveen - De pijn in de buik die organisatievoorzitter Lo Folkerts had toen begin deze week het wedstrijdterrein voor het Concours Hippique in Surhuisterveen bijna blank stond, zakte gistermiddag snel weg. De baan was zwaar door het vele regenwater van de afgelopen weken, maar dat was voor alle deelnemers gelijk. ,,Miskien is dit sels noch better as ferline jier. Doe wie it hast te waarm foar de hynders en it publyk'', aldus de voorzitter.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Van der Meer leidt puntenklassement

Minnertsga Kaatser Rutmer van der Meer is door zijn overwinning in Minnertsga de nieuwe leider in het puntenklassement geworden. De Sint Jabuurster staat nu op 23 punten, twee meer dan Klaas Berkepas. Chris en Jacob Wassenaar komen eraan en hebben na hun stroeve seizoenstart inmiddels een plekje in de toptien gevonden.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Kaatsende moeders pakken eerste prijs

Minnertsga - Ze kregen alledrie een kind en moesten het kaatsen eraan geven. Dit seizoen zijn ze terug, als de kaatsende moeders. Sjoke van der Veen, Hermanna Miedema en Leonie van der Graaf lieten begin dit seizoen in de eerste klasse al zien dat ze het kaatsen niet verleerd hebben. Gisteren wonnen ze in Minnertsga hun eerste partij in de hoofdklasse.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Sprik: ‘It falt net goed te praten’

Minnertsga - Partuurwisselingen horen bij de kaatsers. Maar Herman Sprik maakt het wel erg bont. Nog geen week geleden stelde hij zich met Simon Minnesma. Dinsdagavond koos hij voor het partuur van Johan van der Meulen. ,,It falt net goed te praten”, zei de Witmarsumer schuldbewust.

Sportdonderdag, 19 juli 2007

Chris Wassenaar wint in Minnertsga; alleen Stiens rest nog

Minnertsga - Chris Wassenaar won de afgelopen jaren bijna overal. Maar in Minnertsga, zijn eigen woonplaats, wilde het maar niet lukken. In het seizoen waarin zijn partuur nou niet bijster op dreef is, sloeg de ‘Grutte’ eindelijk toe. ,,Bin ik einliks fan it geseur ôf.”

Weerdonderdag, 19 juli 2007

Warme dag

Vandaag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. Het wordt 23 graden en de wind draait van het noordwesten naar het noordoosten en is zwak of matig. Morgen is er eerst zon, later volgen regen en onweersbuien en is het 23 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties