De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 juli 2011.

Cultuurdinsdag, 19 juli 2011

Boek Berber van der Geest op IBBY-lijst

Het boek Mem, wat ite wy hjoed van Berber van der Geest is voorgedragen voor de IBBY Honourlist 2012, een tweejaarlijks overzicht van kinder- en jeugdboeken uitgegeven in de ruim zeventig bij IBBY aangesloten landen. Dat heeft stichting It Fryske Berneboek bekendgemaakt. Het boek met illustraties van Babs Wijnstra gaat over Rolf en zijn broertje die toekijken hoe moeder kookt. Ondertussen zingt die liedjes over eten en trek hebben.

Economiedinsdag, 19 juli 2011

Dijkstra Draisma bouwt kazerne

Leeuwarden - De nieuwe brandweerkazerne aan de Aldlânsdijk in Leeuwarden wordt gebouwd door bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Dokkum. Morgen tekent burgemeester Ferd Crone met de aannemer het contract. BDG Architecten Ingenieurs uit Zwolle heeft het ontwerp gemaakt. Half september begint de sloop van de oude kazerne, in oktober wordt gestart met de nieuwbouw die een jaar later klaar moet zijn. De kazerne blijft tijdens het sloop- en bouwproces in gebruik.

Economiedinsdag, 19 juli 2011

Maatregelen in Creil ingetrokken

Creil - De maatregelen die golden naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep in Creil in de Noordoostpolder zijn opgeheven. Dat heeft het ministerie van EL&I bekendgemaakt. Op 24 juni 2011 werd er een beperkingsgebied van drie kilometer ingesteld vanwege een uitbraak van een milde vorm van vogelgriep bij een bedrijf in Creil. Drie dagen later werd het gebied uitgebreid omdat op een tweede bedrijf in Creil ook vogelgriep werd vastgesteld.

Hoofdartikeldinsdag, 19 juli 2011

De vraag voor veel scholen: hoe te sluiten

Leerlingen en leerkrachten zijn bezig met hun laatste schoolweek voor de zomervakantie. Voor de oudste leerlingen betekent dat een afscheid voorgoed, omdat ze nu naar de middelbare school gaan. Voor twee scholen in de provincie geldt dat álle leerlingen definitief afscheid nemen van hun kapstok, hun lokaal, hun tafel en stoel en hun leerkracht. Want hun school gaat dicht. Dat betekent een bijzondere week, met een verwarrende mix van dankbaarheid voor alles wat die school voor zo veel kinderen en het dorp heeft betekent, en verdriet omdat die school, waar vaak ook heit en mem en pake en beppe al schoolgingen, nu sluit.

Regiodinsdag, 19 juli 2011

Het mag allemaal wel wat dorpser langs de Centrale As

Wat kan anders in de dorpen waar de Centrale As straks doorheen gaat lopen? Inwoners dachten mee en gaven hun eigen visie op de herinrichting. Vooral het dorpse mag meer terugkomen, zo blijkt.

Regiodinsdag, 19 juli 2011

Even wennen: je remweg moet kórt zijn

Drachten - ,,Hé Nighel, ik kwam verder dan jij!” Jasper (10) uit groep 7 van obs De Bolder aan De Frisia in Drachten is opgetogen als hij de remtest heeft gedaan. De jongens en meisjes moeten op het schoolplein hard aanfietsen, en bij een pylon in de remmen knijpen.

Regiodinsdag, 19 juli 2011

’t Liefst onstuimig weer op het veer

Iedereen moet werken voor zijn geld. De meeste mensen brengen hun dagen door in een saai kantoor. Slechts een enkeling heeft een bijzondere werkplek. Vandaag kapitein Lieuwe Veltman.

Regiodinsdag, 19 juli 2011

Nieuwe antenne voor klanten KPN Digitenne

Leeuwarden - Alle televisiebezitters in het Noorden die via Digitenne tv kijken, krijgen van telecombedrijf KPN een nieuwe, sterkere antenne. Als gevolg van de brand en het omknakken van de zendmast in Hoogersmilde, vrijdag, is het Digitenne-signaal verzwakt of helemaal weggevallen.

Regiodinsdag, 19 juli 2011

Stilte op de campings en drukte in de musea in Fryslân

Friese campings ondervinden veel last van het slechte weer. De bezettingsgraad ligt gemiddeld rond de 25 procent, veel lager dan de normale 50 procent, zegt directeur Paul van Gessel van Fryslân Marketing.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 juli 2011

Jan van Daatselaar 70 jaar priester

Heerenveen - Hij is de oudste priester van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Pastoor Jan van Daatselaar (94) uit Heerenveen beleeft morgen een bijzonder jubileum: het is zeventig jaar geleden dat hij priester werd gewijd. Zaterdag 6 augustus wordt zijn jubileum tijdens een eucharistieviering (16.30 uur) in de kapel van Zorgcentrum Mariënbosch gevierd. Daar woont de pastoor sinds enige maanden vanwege zijn hoge leeftijd en broze gezondheid.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Over een dopingzondaar die het anders gaat doen

Op 1 juli van dit jaar liep de schorsing af die de Nederlandse wielrenner Thomas Dekker (27) door de Internationale Wielren Unie (UCI) kreeg opgelegd naar aanleiding van het gebruik van het middel dynepo. Twee jaar was de Noord-Hollander out of competition, een periode waarin Dekker gaandeweg tot de conclusie kwam dat hij het verkeerde pad had gekozen.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Wereldtitel voor Jamin in de Ynglingklasse

Attersee - Maarten Jamin (Joure) is op de Oostenrijkse Attersee wereldkampioen geworden in de Ynglingklasse. Na een ongemeen spannende slotrace legde Jamin, samen met Jaap Smolders en Menno Berens, beslag op het goud. In de laatste race finishte de Jouster als negende en dat resultaat was net voldoende om de Sneker Tom Otte (vijfde) met één puntje verschil achter zich te houden. Het was na 2006 de tweede wereldtitel voor de Jouster, die ook al twee keer de beste van Europa was.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Anema koning op eerste klas in Makkum

Makkum - Hyltje Bosma (Makkum), René Anema (Balk) en Feiko Broersma (Easterlittens) hebben gisteren in Makkum de 20ste Douwe Blanksma partij voor heren senioren gewonnen. In de finale legde het trio Gerrit-Jan Duiven (Hartwerd), Pier Hibma (Wons) en Dirk-Yde Sjaarda (Easterein) met 5-2 en 6-4 hun wil op. Anema werd tot koning gekroond. De kleine premie ging naar het partuur Peter de Boer (Leeuwarden), Elgar Boersma (Foudgum) en Jorn Adema (Makkum).

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Van der Duim verliest finale in Saint-Gervais

Saint-Gervais - De Friese tennisser Antal van der Duim is er gisteren niet in geslaagd het futuretoernooi van Saint-Gervais op zijn naam te schrijven. In de eindstrijd verloor de Fries in drie sets van de als eerste geplaatste Fransman Gregoire Burquier. Na de gewonnen eerste set (3-6) trok de thuisspeler de partij met 5-7 en 2-6 naar zich toe. Het duel was vanwege de slechte weersomstandigheden in Frankrijk een dag uitgesteld. Van der Duim had zaterdag wel het dubbelspel gewonnen.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Tweet van de dag: Slapen en gaan met die banaan

De tweede rustdag in de Tour de France zit er weer op

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Thewis Hobma is nieuwe koning van het fierljeppen

Burgum - ,,Pas op: der wurdt hjoed fier sprongen”. Het waren woorden die gisteren iets voor zeven uur werden uitgesproken door Bart Helmholt, de topfavoriet voor de inhaalwedstrijd van het Keningsljeppen in Burgum. Het bleken profetische woorden, want Helmholt kreeg gelijk. Dat was ook het enige dat hij kreeg, want de prestigieuze titel van ‘Kening’ ging aan de Burgumer voorbij. Thewis Hobma (Leeuwarden) stak hem naar de kroon.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Thijs Kort voor tiende keer kampioen in Schakelklasse

Balk - Thijs en Erik Kort (Drachten) zijn gisteren opnieuw Nederlands kampioen in de Schakelklasse geworden. Voor stuurman Thijs Kort was het de tiende nationale titel in deze klasse, die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. Hij won drie keer met Erik en daarvoor zeven keer met vriendin Willy Boomsma.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Cambuur eindelijk een van gezondere Nederlandse clubs

Leeuwarden - Voetbalclub SC Cambuur en financiële problemen, ze gingen de afgelopen jaren hand in hand. Anno 2011 behoort de Leeuwarder eerstedivisionist voor het eerst in jaren tot een van de gezondere betaald voetbalclubs in Nederland. Op basis van de beoordeling van de begroting van de Leeuwarders door de licentiecommissie van de KNVB, is dat een gerechtvaardigde conclusie. Maar - zo benadrukt de clubleiding terecht - vooralsnog ook een voorzichtige.

Sportdinsdag, 19 juli 2011

Uw sportfoto in de krant

Uw hockeyende kleinkind met de beker in de handen? Dat schitterende doelpunt van zoonlief? Of die geconcentreerde blik van uw dochter, aanstormend amazone? Heeft u het op beeld vastgelegd en wilt u het delen met de lezers van het Friesch Dagblad dan biedt de krant u nu die gelegenheid. De sportredactie wil voortaan elke dinsdag een mooie plek inruimen voor de beste, leukste, mooiste, aardigste amateur sportfoto van het voorgaande weekeinde. Mail de foto voor maandagavond 21.00 uur naar sport@frieschdagblad.nl. Foto’s van kampioensteams zijn van harte welkom, maar de voorkeur gaat uit naar spelmomenten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties