De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 19 juli 2012.

Cultuurdonderdag, 19 juli 2012

Uitwisseling Aaipop en festival in Wales

Nijland | Aaipop in Nijland gaat artiesten uitwisselen met het festival Gwyl Pen Draw Byd in Wales. Dat heeft de organisatie van het Friestalige muziekfestival gemeld.

Cultuurdonderdag, 19 juli 2012

Dichteres Baukje van Kesteren overleden

Sneek | Auteur en dichteres Baukje van Kesteren (62) is maandag in haar woonplaats Sneek overleden aan kanker. Van Kesteren schreef zes dichtbundels met (voornamelijk) religieuze poëzie.

Cultuurdonderdag, 19 juli 2012

Fries Kamer Orkest haalt 4000 euro op

Leeuwarden | Het Fries Kamer Orkest (FKO) heeft door middel van crowdfunding tot nu toe vierduizend euro opgehaald voor de financiering van een nieuwe compositie.

Cultuurdonderdag, 19 juli 2012

Grote ambities met de Leeuwarder popcultuur

Leeuwarden | De Leeuwarder popcultuur moet een grote impuls krijgen met de bouw van het nieuwe Harmoniekwartier. Drie nieuwe popzalen, van klein tot groot, moeten ervoor zorgen dat er meer dan dertigduizend bezoekers per jaar naar het gebied tussen de Nieuwestad en het Ruiterskwartier komen.

Economiedonderdag, 19 juli 2012

Geen verspreiding van miltvuur in Duitsland

Stendal | Bij hercontroles bij een kudde zoogkoeien in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zijn in de afgelopen week geen nieuwe besmettingen met miltvuur geconstateerd, meldt de gemeente Stendal. Door de ziekte zijn tien dieren doodgegaan. Mensen die in contact zijn geweest of een hoog risico hebben gelopen de ziekte op te lopen, zijn behandeld met antibiotica. Ook de andere dieren uit de kudde zijn behandeld. De komende twee weken wordt de kudde nog intensief gecontroleerd.

Economiedonderdag, 19 juli 2012

Weidegang levert boer meer geld op

Wageningen | Boeren die hun koeien buiten laten weiden kunnen in veel gevallen rekenen op meer inkomen. Dat stelt de Stichting Weidegang op basis van eigen onderzoeken en een Overijsselse studiegroep van accountants- en adviesorganisatie Countus.

Economiedonderdag, 19 juli 2012

Uitbreiding zilte teelt met groentegewassen

Den Hoorn | Onderzoekers op Zilt Proefbedrijf Texel telen na de ontdekking van de eerste zouttolerante aardappelrassen dit jaar ook groentegewassen die tegen zout water kunnen. Dit jaar worden onder andere gerst, quinoa, strandbiet, zilte rucola, zeevenkel, zeekraal en zeekool geteeld. Vandaag wordt de eerste proefoogst aardappelen boven de grond gehaald. De onderzoekers zijn op zoek naar verschillende aardappelrassen voor verschillende gehaltes aan zout.

Hoofdartikeldonderdag, 19 juli 2012

De Europese Unie en de verkiezingen

Het wordt steeds duidelijker dat het Nederlandse beleid met betrekking tot de Europese Unie een bepalende rol gaat spelen bij de verkiezingen van 12 september. Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling. Te lang was Brussel een non-item voor politici en burgers zowel in de verkiezingsstrijd als in de politiek van iedere dag. Dit terwijl ingewijden heel goed wisten dat het beleid van de Europese Unie op veel gebieden bepalend is voor de gang van zaken in dit land.

Regiodonderdag, 19 juli 2012

De klas van 1958-1962 deelt nog altijd veel met elkaar

Uitwellingerga | ,,Meinimme: in noflike túnstoel, wat âlde foto’s en fansels in goed sin”, staat op de uitnodiging voor de reünie van één van de klassen van Kweekschool Klaarkamp uit Dokkum. Vandaag komt de lichting van 1958-1962 bijelkaar in Uitwellingerga, in de tuin van echtpaar en oud-klasgenoten Baukje (70) en Jaap van der Bij (71). De dames zoeken elkaar nog altijd elk jaar op om bij te kletsen. En in dit jubileumjaar - het is namelijk vijftig jaar geleden dat de lichting van school ging - zijn ook de mannen daarvoor uitgenodigd.

Regiodonderdag, 19 juli 2012

Selectie bij overname Friese kerkgebouwen

Leeuwarden | De stichting Alde Fryske Tsjerken gaat een selectiebeleid ontwikkelen voor de overname van Friese kerkgebouwen. De stichting krijgt steeds meer gebouwen aangeboden, maar niet elke rijksmonumentale kerk kan worden overgenomen. Dat staat in het Beleidsplan 2013-2016 dat de stichting vandaag presenteert.

Regiodonderdag, 19 juli 2012

Sunlight zeep voor ouderen met Alzheimer

Appelscha | Het compleet vernieuwde zorgcentrum Stellinghaven in Appelscha is volledig ingericht op de beleefwereld van dementerende ouderen. De vier miljoen euro kostende verbouw van het historische pand Beatrixoord werd gisteren officieel geopend.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juli 2012

Minister De Jager op Flevo Festival

Apeldoorn | Demissionair Minister van Financiën Jan Kees de Jager komt op zaterdag 18 augustus naar het Xnoizz Flevo Festival. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. De minister gaat onder meer in op de huidige financďele crisis in Europa en met bezoekers in gesprek over hoe het economische landschap er over tien jaar uit ziet. Het gesprek en debat staat onder leiding van Klaas van Kruistum. Het Flevofestival is van16 tot en met 19 augustus in Bussloo (bij Apeldoorn). Tot en met dinsdag 31 juli zijn tegen een voordeeltarief tickets voor het Xnoizz Flevo Festival bestellen: www.flevofestival.nl.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juli 2012

Jehovah’s Getuigen in TT-hal

Assen | De Jehovah’s Getuigen gaan de komende weken langs de deuren met uitnodigingen voor hun grote jaarlijkse congres in het Noorden. Van 10 augustus vindt het drriedaagse evenement plaats in de TT-hal in Assen. Het congresthema ‘Beveilig je hart!’ is gebaseerd op Spreuken 4:23. Naar verwachting zullen er zo’n vijfduizend bezoekers bijeenkomen voor bijbels onderwijs en programma’s. In Nederland zullen vijf grote congressen worden gehouden in vier verschillende steden. Wereldwijd zijn er meer dan 7,6 miljoen Jehovah’s Getuigen in ruim 109.000 gemeenten.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juli 2012

Magnifieke Gertrudis van Workum

Tijdens de negende editie van Tsjerkepaad zetten ruim 260 kerken op zaterdagmiddag hun deuren open. Het Friesch Dagblad portretteert enkele deelnemende kerken. Deze week de Gertrudiskerk van Workum.

Sportdonderdag, 19 juli 2012

Sagan aan de start in Surhuisterveen

Surhuisterveen | De Slowaakse wielrenner Peter Sagan verschijnt op dinsdag 31 juli aan de start van het criterium in Surhuisterveen. De organisatie van de Profronde van Surhuisterveen maakte gisteren de komst van de renner van Liquigas, de huidige groenetruidrager in de Ronde van Frankrijk, bekend. Sagan won al drie etappes in de Tour de France en maakt grote kans om zondag in Parijs te worden gehuldigd als winnaar van het puntenklassement.

Sportdonderdag, 19 juli 2012

Vrijeformatiewedstrijd van Minnertsga gestaakt

Minnertsga | De vrijeformatiewedstrijd voor hoofdklassers in Minnertsga is gisteren na afloop van de eerste omloop vanwege de slechte weersomstandigheden gestaakt. De voortdurende regenval maakte het speelveld steeds onbespeelbaarder, waarna scheidsrechter Hendrik Sweering na overleg met de organiserende vereniging, de technische commissie en de kaatsers besloot om te stoppen.

Sportdonderdag, 19 juli 2012

Kaatsen op mooiste plekje van Fryslân: Noarderleech

Niet ver van de plaats waar eind 2006 de spectaculaire reddingsactie van de beroemde ‘paarden van Marrum’ plaats had, wordt zaterdag een bijzondere kaatspartij gespeeld. Het Noarderleech, het gebied in het noorden van Fryslân tussen de zeedijk en de Waddenzee waar de natuur regeert, vormt het decor voor een ‘wilde’ vrijeformatiepartij voor dames en heren. ,,Een van de mooiste Friese sporten op het mooiste plekje van Fryslân”, zoals Jetse Monsma het omschrijft.

Sportdonderdag, 19 juli 2012

Jaco de Groot springt opnieuw 21 meter

Polsbroekerdam | Fierljepper Jaco de Groot heeft gisteravond in Polsbroekerdam bij de wedstrijden van Polsstok Bond Holland (PBH) voor de tweede keer dit seizoen de 21 metergrens gepasseerd. Daar waar in Winsum de wedstrijden werden afgelast, liet de Woerdenaar gisteravond 21,00 meter noteren. Eerder dit seizoen kwam hij al tot een afstand van 21,01 meter. In Fryslân is dit seizoen in de wedstrijden nog geen 21 meter gesprongen. Bart Helmholt kwam dit seizoen tot 20,20 meter.

Sportdonderdag, 19 juli 2012

Olijnsma twijfelt nog over deelname aan PC

Minnertsga | Martijn Olijnsma mist mogelijk de PC. Dat zei de opslager van Hylke Bruinsma en Alle-Jan Anema gisteren in Minnertsga. Hij kampt met een spierscheuring in het bovenbeen. ,,Normaal stiet der trije oant seis wike foar en dat soe betsjutte dat ik de PC mis. Earlik sein ha ik in bytsje myn nocht fan it keatsen. Je traine in hiel seizoen en dan komt de PC yn sicht en dan dit. Oare wedstriden lit ik sjitte, mar de PC, dat wit ik noch net. Ik bin sels net sa foar in spuit deryn.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties