De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van maandag, 19 augustus 2013.

Cultuurmaandag, 19 augustus 2013

Kunst over Schepping te zien in Nijehorne

Nieuwehorne | In de kerk van Nieuwehorne opent zaterdag een expositie van leden van de groep Geloof en Creativiteit van de protestantse kerk in Heerenveen. Te zien zijn kunstwerken die het afgelopen seizoen door de groep zijn gemaakt rond het thema Schepping. De expositie is gevarieerd, met schilderijen, beeldhouwwerken en een beamerpresentatie.

Cultuurmaandag, 19 augustus 2013

Meindert Talma maakt roman- en albumcyclus

Leeuwarden | Meindert Talma (Surhuisterveen, 1968) is bezig met een roman- en albumcyclus genaamd Nederlands onbekendste popster. Dat heeft de zanger, muzikant en (liedjes)schrijver gemeld.

Cultuurmaandag, 19 augustus 2013

Nomadisch Drijvend Filmfestival in Terherne

Terherne | Bij watersporteiland Roune pôlle in Terherne wordt vanaf donderdag de eerste editie gehouden van het Nomadisch Drijvend Filmfestival (NDFF). Het festival is een initiatief van Cinevloot in samenwerking met het Kameleoneiland.

Cultuurmaandag, 19 augustus 2013

Galerie 92 in Leeuwarden sluit haar deuren

Leeuwarden | Galerie 92 in Leeuwarden sluit eind september haar deuren. Dat heeft galeriehouder Jan Menger gisteren gezegd. De in hetzelfde pand gevestigde pottenbakkerij van zijn echtgenote Ynke Vogel verhuist per 1 oktober naar de Kleine Hoogstraat.

Hoofdartikelmaandag, 19 augustus 2013

Vrij werkverkeer: een probleem dat blijft

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft voor enige onrust gezorgd in politiek en ondernemend Nederland. In een ingezonden brief in de Volkskrant bepleit de minister een Europese aanpak van de negatieve effecten van het vrije werkverkeer in Europa. De feiten zijn helder: Oost-Europese chauffeurs nemen werk over van Nederlandse collega’s tegen veel lagere lonen. Of: tuinders huren Poolse krachten in die bereid zijn tegen lagere lonen te werken.

Regiomaandag, 19 augustus 2013

Caja Moeskaer prolongeert fokdag-titel

Oldeholtpade | De vijfjarige Friese merrie Caja Moeskaer van Petra Zeelen uit Luttgelgeest prolongeerde zaterdag op de fokdag van Het Friese Paard in Oldeholtpade de kampioenstitel. De merrie, een dochter van de hengst Loadewyk 431, maakte veel indruk op de jury. ,,Het was het meest complete paard van de keuring”, aldus juryvoorzitter Louise Hompe uit Groningen.

Regiomaandag, 19 augustus 2013

One French stick: Elisa weet precies wie wat bestelt

Joure | ,,Deze zijn voor de groene zeilboot. Hier is de Big Ben. En de Cascara. Even tempo meid.” Elisa Bandstra (16) uit Joure moet er even een tandje bij zetten van moeder Janny Zijlstra, want ze zijn al laat. Anders moeten de bootjesmensen in de Jouster passantenhaven wel wat lang wachten op hun broodjes. Elisa: ,,Normaal gaat het wat smoother hoor. Het is nu een zooitje. Het is erg druk. 29 bestellingen hebben we vandaag. 160 broodjes.”

Regiomaandag, 19 augustus 2013

Anonieme jongeren vervangen vernielde bank

Canada | De picknickbank aan het Canadameer, die vorige maand werd vernield, is toch vervangen. Een groep anonieme jongeren heeft vorige week een nieuwe bank geplaatst aan het meer bij buurtschap Canada, tussen Appelscha en Elsloo. Grondeigenaar Staatsbosbeheer is verrast door de actie.

Regiomaandag, 19 augustus 2013

Weinig gedaan met Wad-status werelderfgoed

Harlingen | Betrek de visserijsector meer bij beheer en behoud van de Waddenzee als werelderfgoed. Dat is een van de aanbevelingen die de Waddenvereniging doet in het rapport Waddenzee biedt Kansen, dat vandaag aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wordt gepresenteerd. Vissers kunnen, doordat juist bij hen veel kennis en ervaring is van het gebied, goed helpen bij de instandhouding van de Waddenzee als werelderfgoed.

Geloof & Kerkmaandag, 19 augustus 2013

Flavor Festival: vooral heel erg relaxt geloven, waarbij twijfelen mag

Het Flavor Festival - de opvolger van Flevo - beleefde sinds donderdag zijn eerste editie. Het bleek er goed toeven, in de wat kleinere setting. Een impressie.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Column Bert Kalteren: Jubileum

Jubilea. We hebben er dit kalenderjaar al heel wat voorbij zien komen in de sportwereld. Zo viert PSV dit jaar het eeuwfeest en datzelfde gold voor kaatsvereniging Minnertsga. In Berltsum wordt zelfs al 125 jaar gekaatst. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Als je de kans krijgt om de PC te winnen, dan moet je die pakken

In Weidum is woensdag de Frouljus PC. Het is de derde kaatsklassieker in de maand augustus. Hoe kijken de herenhoofdklassers naar het evenement en wie is in hun ogen favoriet?

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Nederland pakt eerste WK-titel in historie

Swingfield | De Friezen Jannick de Jong, Dirk Fabriek en Theo Pijper hebben Nederland gisteren in het Engelse Swingfield de eerste WK-titel langbaan bezorgd. Het trio grasbaancoureurs koesterde na zes heats één punt voorsprong op achtervolger Frankrijk en volgde Duitsland op als kampioen.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Iseger is koning te rijk in Broeksterwâld

Broeksterwâld | Het partuur van Jelte-Pieter Dijkstra, Alle Jan Anema en Daniël Iseger pakte zaterdag de kransen in de uitnodigingswedstrijd voor herenhoofdklassers in Broeksterwâld. Met een bedrag van negenhonderd euro deed het trio de grootste greep uit de prijzenpot van kaatsclub Sla Raek. Voor Iseger geen nieuwe ervaring, want de Goutumer was de laatste drie keer ook al succesvol op dezelfde locatie. Met de koningstitel was hij zaterdag opnieuw de koning te rijk.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Galama heeft het vuur in de staart in Grijpskerk

Grijpskerk | Het mocht gerust een lesje in uitspringen volgens het grote fierljepboek worden genoemd, de manier waarop Oane Galama zaterdag in Grijpskerk als enige de grens van twintig meter wist te slechten. Vlekkeloos was het eerste gedeelte van zijn laatste finalesprong allerminst verlopen, maar een laatste krachtinspanning van de ljepper uit Wiuwert werd rijkelijk beloond. En terwijl nadien de klassementsprijzen over het hele seizoen verdeeld werden, vierde Galama met zijn 20,09 meter de dagzege.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Havinga troeft Friezen af in strijd om Grote Prijs Burgum

Burgum | Robert Havinga heeft zaterdag de Grote Prijs van Burgum gewonnen. De springruiter uit Eelderwolde troefde in de barrage zijn laatste concurrenten af. De Friezen die na Havinga in de ring kwamen, beten zich stuk op zijn snelle tijd. Ook Friezin om utens Elina de Jong uit Kropswolde kwam net tekort.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Tannane: ze hebben me te snel laten gaan

Vorig seizoen. Dezelfde tijd van het jaar. Na perikelen en aanvaringen met coaches bij PSV was Oussama Tannane neergestreken in Heerenveen. Eindelijk lachte het voetballeven hem weer toe, dacht hij. Uiteindelijk moest de aanvaller nog een jaar wachten voor de zon voor hem definitief doorbrak in het Abe Lenstra Stadion. Al scheen die dan op het shirt van de tegenpartij.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Slap Heerenveen schaakt zichzelf mat tegen Heracles

Heerenveen | Schaken is niet het favoriete spelletje van Marco van Basten. Vrijdag nog had hij een vies gezicht getrokken bij het woord. Want een schaakspel zou het worden tegen Heracles, voorspelde hij. Een vroege goal zou kunnen helpen. Gisteren bleek het tegendeel het geval. Hoewel Heerenveen al na drie minuten op voorsprong kwam tegen Heracles zette de ploeg zich vervolgens eigenhandig schaakmat: 2-4.

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Hemmen heeft veel en weinig tijd nodig

Het had hem aanvankelijk weinig gezegd, maar ineens leefde Cambuur-spits Michiel Hemmen op na het met 4-1 gewonnen duel tegen FC Groningen. ,,Was 14 mei 2000 de laatste keer dat Cambuur in de eredivisie scoorde? Mooi dat ik historie heb geschreven door nu de volgende te maken. Maar dertien jaar wachten, meestal heb ik niet zoveel tijd nodig om te scoren.”

Sportmaandag, 19 augustus 2013

Het wachten voorbij: Cambuur grilt Groningen

Dertien jaar geen eredivisiegoal. Wachttijd van Elfstedentocht-allure. Michiel Hemmen rekende er zaterdagavond in twee minuten mee af. Op de avond dat Cambuur Groningen grilde: 4-1.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties