De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 19 september 2016.

Economiemaandag, 19 september 2016

De Lawei wil geen media bij behandeling arbitragezaak

Drachten - De zitting van de Raad van Arbitrage voor de Bouw over de problemen bij de nieuwbouw van schouwburg De Lawei in Drachten vindt plaats achter gesloten deuren. Lawei-directeur Stef Avezaat wil niet dat er buitenstaanders aanwezig zijn bij de zitting, uit vrees dat de aanwezigen hier onbewust door worden beïnvloed.

Hoofdartikelmaandag, 19 september 2016

Vergaande gevolgen wet op orgaandonatie

De Tweede Kamer heeft een belangrijke beslissing genomen: iedereen is donor van organen, tenzij iemand heeft aangegeven dat niet te willen zijn. Die beslissing is de uitkomst van een jarenlange discussie over het systeem van donorregistratie. De voorstanders van het nieuwe systeem menen dat er nu meer organen ter beschikking komen en er meer mensen gered kunnen worden. Jaarlijks sterven in ons land tientallen mensen die met een donororgaan gered hadden kunnen worden - vooropgesteld dat de transplantatie was gelukt.

Hoofdartikelmaandag, 19 september 2016

Wil de politiek wel meer duurzaamheid?

Investeren in verduurzamen van energie, transport, maakindustrie en hergebruik van materialen levert Nederland een enorme banenwinst op en groei van de economie. Het adviesbureau McKinsey heeft een berekening gemaakt van de investeringen en opbrengsten van een enorme transitie die Nederland kan maken om in 2050 tot een schoon land te maken.

Regiomaandag, 19 september 2016

Politici: leegloop Friezen uit Kamer moet gekeerd

Leeuwarden - Vijf van de zes Friese Tweede Kamerleden zijn niet meer kandidaat voor de volgende verkiezingen of zijn al vertrokken. Voor Fryslân is het zaak straks weer minstens zo goed vertegenwoordigd te zijn, waarschuwt Sander de Rouwe (CDA), voormalig Tweede Kamerlid en nu gedeputeerde in Fryslân. ,,Het geheugen is kort in Den Haag."

Regiomaandag, 19 september 2016

Waddenbodem mag meer dalen van minister

Lauwersoog De bodem van de Waddenzee bij Ameland en Schiermonnikoog mag de komende jaren meer dalen door gaswinning. Uit nieuw onderzoek in opdracht van minister Henk Kamp (Economische Zaken) blijkt dat de zeespiegel minder snel gaat stijgen dan eerder verwacht. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Waddenvereniging zijn verrast over die conclusie, die als gevolg heeft dat de bodem met 20 tot 30 procent meer mag dalen.

Regiomaandag, 19 september 2016

Zonnepark in Garyp is project van de mienskip

Garyp - ,,Het is een historische dag!" Gjalt Benedictus staat te stralen op het geïmproviseerde podium bij It Griene Nest aan de Bosweg tussen Sumar en Garyp. ,,Dit is vanuit de mienskip ontstaan, en nu start de bouw officieel."

Regiomaandag, 19 september 2016

Tomke is twintig geworden, maar blijft Fryslâns bekendste peuter

Oldeboarn - Een hele generatie groeide met hem op. Dankzij Tomke werd hun Friese woordenschat uitgebreid. Tomke is al twintig jaar een succes en om dit te vieren start vanaf vandaag de Tomkefeestweek.

Regiomaandag, 19 september 2016

Natuurclubs: bescherm de Noordzee boven Schier

Schiermonnikoog - Het kabinet moet het zeegebied Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog op de grens met Duitsland, uitroepen tot beschermd natuurgebied. Dat vinden de Stichting Duik de Noordzee Schoon, het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee.

Sportmaandag, 19 september 2016

Fortuna legt zwakte Cambuur bloot

Sittard - Veel balbezit, veel mogelijkheden, maar geen rendement. De nederlaag van Cambuur gisteravond tegen Fortuna Sittard (3-0) was tekenend voor het seizoen van de Leeuwarders. Geen idee hoe om te gaan met een ingravende tegenstander.

Sportmaandag, 19 september 2016

Pierie voor het eerst in wedstrijdselectie van sc Heerenveen

Heerenveen - Kik Pierie is gistermiddag met de selectie van sc Heerenveen afgereisd naar Kerkrade voor de uitwedstrijd van vanavond tegen Roda JC. Daar zal de, sinds twee maanden, zestienjarige verdediger plaatsnemen op de bank. Het is de eerste keer dat Pierie bij de wedstrijdselectie zit voor een officiële wedstrijd van Friese ploeg, waarvoor hij tijdens de voorbereiding in het oefenduel tegen Drachtster Boys zijn eerste minuten maakte.

Sportmaandag, 19 september 2016

Parlevliet wil FTTC naar hoger niveau tillen

Mede door zijn komst in de winter promoveerde de Franeker Tafeltennis Club (FTTC) voor de zomer naar de landelijke tweede divisie. De 23-jarige Bram Parlevliet is een van de weinige Friese talenten die het tafeltennis rijk is. Samen met drie veertigers in zijn team is de jongeling ambitieus. ,,We willen nog een niveautje hoger."

Sportmaandag, 19 september 2016

Oudega is op de goede weg, maar voor 'echt’ succes moet het roer om

Nog even bikkelen mannen, denk aan de afspraken die we gemaakt hebben. En dat lekkere biertje na afloop." Er zijn nog drie minuten te spelen bij het treffen tussen Oudega en Espel als trainer Yme Vonk bij een 2-0 voorsprong de lachers langs de zijlijn op zijn hand krijgt. Nog even en zijn ploeg kan voor de derde keer op rij drie punten bijschrijven, ware het niet dat Espel in extremis de rug nog weet te rechten (2-2).

Sportmaandag, 19 september 2016

Zilver Rixt van der Horst in Rio bij de kür op muziek

Rio de Janeiro - Dressuuramazone Rixt van der Horst (Grou) heeft gisteren een zilveren medaille gepakt bij het onderdeel kür op muziek. De Friezin behaalde met merrie Caraat een score van 76.250 en leek daarmee op weg naar goud. De Engelse topfavoriet Baker, die al twee keer goud had, eiste met een score van 77.900 ook op deze discipline de hoogste eer op. Het betekende de twaalfde plak voor de Friese delegatie.

Sportmaandag, 19 september 2016

Bruinsma met vijf plakken 'koningin’ van zwembad

Rio de Janeiro - De Friese paralympische delegatie keert morgen terug in ons land met dertien medailles in de bagage. Zwemster Liesette Bruinsma uit Wommels mocht zich met vijf plakken, waarvan twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles, de koningin van het zwembad noemen. ,,Ik had er stiekem wel een beetje op gehoopt, maar het moet altijd nog gebeuren. Je hebt ze pas als je ze alle vijf om je nek hebt hangen."

Sportmaandag, 19 september 2016

Zege brengt Heerenveen in top vijf

Kerkrade - Sc Heerenveen heeft zich na drie zeges op rij in de top vijf van de eredivisie gemeld. Een overwinning op een rood aangelopen Roda JC (0-3) stuurt de Friezen met veel vertrouwen een paar pittige weken in, waarin het zowel PSV als Feyenoord treft.

Sportmaandag, 19 september 2016

Wie staat er op bij SC Cambuur?

Acht punten uit zeven wedstrijden. Titelkandidaat SC Cambuur is het seizoen in de eerste divisie rampzalig gestart. De 3-0 nederlaag tegen Fortuna Sittard van vrijdagavond legde de zwakte van de ploeg van Rob Maas voor de zoveelste keer bloot. Het oogt bij vlagen leuk wat de Leeuwarders doen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Niemand staat op, grijpt in of neemt de verantwoordelijkheid. Cambuur laat het gewoon gebeuren.

Sportmaandag, 19 september 2016

Rio: opeens weer genieten van voetbal

Moet dat nou: op je nuchtere maag een keiharde confrontatie met de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan? Ja, dat moet zeer zeker. Daarbij maak ik graag van de gelegenheid gebruik opluchting te verwoorden over de verlossing van de apocalyptische sportplaag die wielrennen heet, al is het helaas tijdelijk.

Sportmaandag, 19 september 2016

Driftkikkertjes en jaarlijkse dip grootste vijanden van Feyenoord

Sporttribunaal

Sportmaandag, 19 september 2016

Zwart vs Russchen: eerste veldslag op naam van LDODK

Gorredijk - Honderden, misschien wel duizenden keren stonden André Zwart en Menno Russchen op de training van LDODK tegenover elkaar. Maar zaterdagavond was dat voor het eerst anders, toen Russchen in het zwart-rode DOS’46 shirt op bezoek kwam. Hij legde het, zowel persoonlijk als met zijn ploeg, af tegen zijn oude trainingsmaatjes: 22-18.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties