De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 oktober 2012.

Cultuurvrijdag, 19 oktober 2012

De Harmonie doet mee aan ‘Sirene Sale’

Leeuwarden | Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden gaat vanaf november meedoen aan de zogenaamde Sirene Sale. Iedere eerste maandag van de maand, wanneer het luchtalarm in Nederland worden getest, kunnen bezoekers kaarten met 50 procent korting kopen voor een voorstelling. Om welke voorstelling het gaat, wordt tijdens het alarm gemeld op de website.

Cultuurvrijdag, 19 oktober 2012

Buma Brass Award voor componist Jan de Haan

Leeuwarden | Componisten Jan de Haan (Warns, 1951) en Martin Ellerby (Worksop, 1957) krijgen dit jaar de Buma Brass Award. Dat heeft de organisatie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) vanochtend bekendgemaakt.

Economievrijdag, 19 oktober 2012

Wilde staking De Vries Kozijnen in Gorredijk om sociaal plan

Bij De Vries Kozijnen in Gorredijk werd vanochtend een wilde staking gehouden. Zeventig werknemers toonden hun ongenoegen over een reorganisatie waarbij 35 van de 125 banen verdwijnen. De toegekende ontslagvergoeding is te laag, vinden ze. Volgens FNV zijn de ontslagen ook te laat bekendgemaakt en is het machinepark, vreemd genoeg, net uitgebreid. De kantonrechter oordeelde over een eerdere ontslagronde eind 2010 al dat de procedure niet zorgvuldig was. Toen kregen werknemers alsnog een miljoen euro extra mee.

Economievrijdag, 19 oktober 2012

Noorderland levert aan Kaasfabriek Heerenveen

Ezinge | De te bouwen kaasfabriek in Heerenveen heeft de eerste melk voor de productie binnen. Coöperatie NoorderlandMelk uit het Groningse Ezinge zorgt jaarlijks voor 120 miljoen liter melk. Dat maakte de partijen gisteren bekend. De coöperatie bestaat vijf jaar en telt 155 melkveehouders. Andere noordelijke boeren die de kaasfabriek willen bedienen moeten dat ook via Noorderland doen. De kaasfabriek van A-ware Food Group moet eind 2014 draaien. De rest van de benodigde 600 tot 800 miljoen liter melk voor de productie moet komen van losse contracten en de spotmarkt.

Economievrijdag, 19 oktober 2012

Stabilisatie na herstel prijzen op zuivelmarkt

Zoetermeer | Zuivelfabrieken ontvangen al 1,5 maand redelijk stabiele prijzen voor de door hen verkochte producten. Na een sterke stijging van de boter- en melkpoederprijzen sinds mei, zijn er sinds begin september amper veranderingen. Dit meldt het Productschap Zuivel (PZ). Voor de boeren ligt de opbrengstprijs rond de dertig cent per liter melk. Dat is minder dan in 2011 en 2010. In 2010 lag de prijs volgens de LTO-Melkprijsvergelijking rond de 32 cent in september en in 2011 rond de 36 cent.

Hoofdartikelvrijdag, 19 oktober 2012

Dictatuur meerderheid in Friese Staten

Sinds dit jaar vergaderen Provinciale Staten weer in de monumentale Statenzaal van het vernieuwde Provinciehuis, die al meer dan honderd jaar als het decor van de Friese politiek dient. Elk Statenlid heeft daar zicht op de in gouden letters geschreven woorden Concordia res parvae crescunt. Het was het motto van de Nederlandse Republiek. Letterlijk betekent het ‘door eendracht groeien kleine zaken’, maar de gebruikelijke vertaling is ‘eendracht maakt macht’.

Regiovrijdag, 19 oktober 2012

Snelheidsmeter langs de weg maakt hardrijder bewust

De Hoeve | Een digitaal snelheidsdisplay moet de Weststellingwervers bewuster maken van hun rijgedrag. De gemeente heeft voor drieduizend euro zo’n apparaat gekocht waarop automobilisten kunnen zien hoe hard ze rijden. Vandaag is het elektronische bord langs de Kontermansweg in De Hoeve geplaatst. Om de vier weken is een ander dorp of andere buurt aan de beurt.

Regiovrijdag, 19 oktober 2012

Súdwest wil zwembad sluiten

Sneek | De gemeente Súdwest-Fryslân wil een van haar drie overdekte zwembaden sluiten. Zwembad Vitaloo in Bolsward lijkt daarvoor het meest in aanmerking te komen.

Regiovrijdag, 19 oktober 2012

Temperatuur uitzonderlijk hoog voor tijd van het jaar

Leeuwarden | Het is vandaag begonnen te nazomeren, precies op tijd voor de herfstvakantie die vandaag ingaat. Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Mogelijk wordt ook in Fryslân hier en daar de grens van twintig graden overschreden en dat is uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 oktober 2012

Vier bussen met noordelijke pelgrims naar Rome

Bolsward | Zo’n 180 mensen beginnen zaterdagochtend in alle vroegte aan een bedevaart naar Rome vanuit bisdom Groningen-Leeuwarden. Met vier bussen - inclusief een bus met jongeren - vertrekken de deelnemers vanuit de noordelijke provincies. Ruim de helft van hen komt uit Fryslân. Zij stappen op in Leeuwarden, Bolsward en Heerenveen.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 oktober 2012

Gereformeerde vrouwen voelen zich thuis bij ‘PVO Fryslân’

De Protestantse Vrouwen Organisatie oftewel ‘PVO Fryslân’ ligt op koers. Was het vroeger ‘GVB’ (Gereformeerde Vrouwen Bond); inmiddels is de afkorting PVO aardig goed ingeburgerd, aldus provinciaal secretaris Griet Prins-Kamstra.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 oktober 2012

Donner: kerk moet helder, bondig spreken

Amsterdam | Piet Hein Donner, vice-president van de Raad van State, ontving gisteren de nieuwe Christelijke Dogmatiek uit handen van prof. Kees van der Kooi, tijdens de officiële presentatie van het boek aan de Vrije Universiteit. Samen met zijn collega prof. Gijsbert van den Brink werkte Van der Kooi vier jaar aan het boek, op initiatief van uitgever Nico de Waal van Boekencentrum.

Sportvrijdag, 19 oktober 2012

Jong Oranje op WK in de finale tegen België

Barcelona | De korfballers van Jong Oranje hebben zich gisteren in Barcelona probleemloos geplaatst voor de finale van het WK onder 23. Daarin zal de ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer het morgen moeten opnemen tegen de Belgen. In de halve finale werd een vermoeid ogend Chinees Taipei met 35-17 verslagen. De Friezen Sieta Bijker en Erwin Zwart uit Gorredijk bleven de gehele wedstrijd aan de kant. Mick Snel was aan de kant van Oranje topscorer met negen doelpunten.

Sportvrijdag, 19 oktober 2012

Aris loopt opnieuw in de verlenging tegen de lamp

Den Bosch | Een krankzinnige wedstrijd, een krankzinnig scoreverloop en krankzinnige spanning; de wedstrijd van Aris Leeuwarden in en tegen Den Bosch had gisteren alles in zich. Alles, op één ding na: punten voor de gasten. Want de Leeuwarder basketballers liepen in Brabant in de verlenging opnieuw tegen de lamp en moesten het hoofd buigen voor EiffelTowers: 79-75.

Sportvrijdag, 19 oktober 2012

Michiel Hemmen, goalgetter van beroep

Toen SC Cambuur deze zomer Michiel Hemmen contracteerde, rees de vraag of hij na een mislukt buitenlands avontuur weer de topscorer kon worden die hij bij AGOVV was. Zijn antwoord: zeven goals in acht duels. In gesprek met een goaltjesdief.

Sportvrijdag, 19 oktober 2012

Cambuur ongewijzigd in en tegen Den Bosch

Leeuwarden | SC Cambuur begint vanavond in en tegen Den Bosch met dezelfde elf spelers als tegen FC Dordrecht (2-1 winst) twee weken geleden. Trainer Alfons Arts ziet naar eigen zeggen geen reden om de opstelling te wijzigen. Opvallendste afwezige in de selectie is Marco van der Heide. Hij kampt met de naweeën van een hersenschudding die hij opliep tegen de Dordtenaren.

Sportvrijdag, 19 oktober 2012

De Jong: verlenging Cambuur en rentree bij amateurs

Leeuwarden | Henk de Jong is de komende twee seizoenen ook nog assistent-trainer van SC Cambuur. De Leeuwarder club maakte gistermiddag wereldkundig dat het aflopende contract met de Drachtster is verlengd tot medio 2015. Opvallend: vanaf komend seizoen mag de assistent náást zijn werk voor Cambuur ook nog een amateurploeg gaan trainen. Daarmee is een terugkeer van De Jong in het amateurvoetbal aanstaande.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties