De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 2 januari 2003.

Bijschriftdonderdag, 2 januari 2003

Begin

Het jaar 2003 is net begonnen. Waarschijnlijk hebt u velen een gezegend nieuwjaar gewenst en hebben velen u dat ook gedaan.

Cultuurdonderdag, 2 januari 2003

Nijjiersrevu Berltsum mei ferrassende sęnes

Al foar de tredde kear hat Berltsum in nijjiersrevu, mar in tradysje wolle de beskieden Berltsumers it noch net neame. ,,It moat net in moatten wurde”, sa meldt it programmabledsje. ,,It is elke kear mar wer ôfwachtsjen oft elkenien wer nocht, tiid, ynspiraasje en enerzjy hat om soks op poaten te setten.”

Cultuurdonderdag, 2 januari 2003

Fries Natuurmuseum trekt ruim 7000 bezoekers meer

Leeuwarden – Het Fries Natuurmuseum heeft in het afgelopen jaar 36.487 bezoekers getrokken. Dat zijn er 7275 meer dan in 2001. Dat heeft het museum bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 2 januari 2003

Overname bakkerij Van der Kloet

Franeker - Banketbakkerij van der Kloet in Franeker is overgenomen door Joop en Corrie van der Veen van banketbakkerij Van der Veen uit dezelfde plaats. De overname heeft geen consequenties voor de medewerkers. Ook de voormalige eigenaren, bakker Wiep Rodenhuis en zijn vrouw Janny, blijven gewoon in de zaak werken.

Economiedonderdag, 2 januari 2003

Liberalen buigen zich over landbouw

Drachten - De VVD campagnetour bezoekt maandag Fryslân en Groningen. Thema van deze dag is de toekomst van de landbouw.

Economiedonderdag, 2 januari 2003

Nieuwe Friese horecavoorzitter

Bartlehiem - Het regiobestuur van Koninklijk Horeca Nederland afdeling Fryslân heeft Z. Davidzon, eigenaar van Schenkerij De Vlier in Bartlehiem, per 1 januari benoemd tot voorzitter.

Economiedonderdag, 2 januari 2003

Omzet groothandel Sligro groeit met 11 procent

Veghel - De levensmiddelengroothandel Sligro, met onder meer een vestiging in Drachten, heeft over 2002 een omzet van 1,3 miljard euro geboekt, 11 procent meer dan een jaar ervoor.

Economiedonderdag, 2 januari 2003

Vuurwerk in Nederland vrijwel uitverkocht

Leeuwarden - Het vuurwerk in Nederland is vrijwel uitverkocht. Importeurs hadden dinsdagmiddag niets meer over, terwijl ze voorgaande jaren met zo’n 5 procent restant bleven zitten. Dat heeft secretaris J. Tinga van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN) gezegd.

Economiedonderdag, 2 januari 2003

Koninklijke Smilde haalt positief resultaat

Heerenveen – Het internationale voedingsmiddelenconcern Koninklijke Smilde behaalde over 2002 een iets lagere winst dan over het jaar ervoor.

Hoofdartikeldonderdag, 2 januari 2003

De duik in het water…

De VVD en de LPF hebben hun campagnes voor de komende verkiezingen ingezet met een duik in het koude Noordzee-water, op nieuwjaarsdag. Politici van beide partijen hoopten daarmee de nodige publiciteit te krijgen; Mat Herben van de LPF vroeg zich af waar ‘de camera’s’ waren, zodat hij daar naar toe kon gaan.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Folgeren bespot ambtenaren Drachten met It Woanskip

Drachten - Ze ontkenden het nog zo stellig. ,,Wy hawwe it Woanskip net’’, liet Sytze Jan Hof van de nieuwjaarsploeg Frijstaet Folgeren uit Drachten desgevraagd weten toen het authentieke Woanskip uit 1890 eind vorig jaar uit de jachtwerf in Warten werd gestolen. Een leugentje, bleek gistermorgen. De twaalf bij 2,80 meter grote woonboot dook op in de Folgeren.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Brandweer en politie met pijlen bestookt

Leeuwarden – Brandweer en politie zijn in de oudejaarsnacht op verscheidene plaatsen in Fryslân lastiggevallen, bedreigd en met vuurwerk bestookt, waar zij branden wilden blussen. De politie heeft een aantal hardnekkige amokmakers opgepakt, maar spreekt desondanks van ,,een rustige oudejaarsnacht’’.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Oud IFKS-skűtsje moet Stavoren winst brengen

Stavoren – SKS-schipper Meindert de Groot van Stavoren zeilt dit SKS-seizoen met het oude IFKS-skűtsje ‘Hoop op Welvaart’ van Kouferderrige. De Stichting Skűtsje Súdwesthoek heeft het skűtsje dinsdag gekocht.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

De slag om de nieuwjaarsduiker

Burdaard – Elk jaar gebeurde het bij Bartlehiem: de nieuwjaarsduik. Elk jaar weer, maar dit jaar niet. Het bleef stil op de plek die in den lande wereldberoemd werd dankzij de Elfstedentocht. Er werd op nieuwjaarsdag al op zo veel plaatsen gedoken, dat voor de organisatie de lol eraf was. De concurrentie werd te groot. Op liefst acht plekken in de provincie kon gisteren gedoken worden. Niet meer bij Bartlehiem dus, maar wel in Hindeloopen, Burum, Berlikum, Oudega (W), Tytsjerk, Deinum en op Vlieland en Terschelling. Zo’n driehonderd duikers gingen dapper – of gek, wie zal het zeggen? – kopje onder om het nieuwe jaar in te luiden.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Vuurwerkshow bij FEC afgelast door harde oostenwind

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft de grote vuurwerkshow op oudejaarsavond op het terrein bij het FEC in Leeuwarden verboden. Vanwege de straffe oostenwind was er angst dat brandende resten van het vuurwerk op de vuurwerkopslag van JNS Pyrotechniek aan de Harlingertrekweg zouden kunnen komen. De vuurwerkopslag ligt ongeveer 160 meter verwijderd van het FEC-terrein, waar het vuurwerk zou worden afgestoken.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Roemrucht café Kleine Bontekoe volledig afgebrand

Leeuwarden – Het voormalige café De Kleine Bontekoe aan de mr. P.J. Troelstraweg in Leeuwarden is afgelopen nacht volledig afgebrand. Omstreeks drie uur werd het vuur ontdekt. Een uur later kon het sein ‘brand meester’ worden geven. Over de oorzaak van de brand tast de politie nog in het duister. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Het roemruchte café stond al geruime tijd leeg. Mogelijk vonden zwervers in het pand een plekje om er te overnachten. In oktober 2002 verleende de gemeente Leeuwarden een sloopvergunning. Het pand moet plaatsmaken voor woningen.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Oud en Nieuw: stunts, feesten en duiken in hele provincie

Drachten – In Fryslân is dit jaar weer volop ‘gestunt’ tijdens de jaarwisseling. De schadeclaims die naar aanleiding van een aantal stunts tijdens de vorige jaarwisseling waren geëist, hebben de oudejaarsploegen dit jaar allerminst doen afschrikken. Ook in het Westerkwartier kwam op nieuwjaarsdag een aantal stunts aan het licht. Voor twee mannen uit Tolbert eindigde de stunt in de cel.

Regiodonderdag, 2 januari 2003

Jaarwisseling: twee doden, diverse rellen

Leeuwarden – Door ongevallen met vuurwerk zijn rond de jaarwisseling twee doden gevallen in Nederland. Op diverse plaatsen moest de mobiele eenheid charges uitvoeren tegen relschoppers. In Oudwoude raakten vier agenten gewond toen zij de brandweer het blussen mogelijk wilden maken. Friese ziekenhuizen vingen twintig vuurwerkgewonden op.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 januari 2003

Bouwtekeningen voor de kerk als herberg

In 1999 schreef Jan Hendriks zijn boek Gemeente als herberg. De kerk van 2000 - een concrete utopie . Dit boek over de opbouw van de kerkelijke gemeente bleef bepaald niet onopgemerkt en beleefde een aantal herdrukken. Zijn nieuwste boek Op weg naar de Herberg. Bouwen aan een open kerk is bedoeld als concrete uitwerking van Gemeente als herberg.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 januari 2003

Ds Henk Last nieuwe schrijver ‘Bijschrift’

Vanaf donderdag 2 januari verzorgt ds Henk Last het dagelijkse ‘Bijschrift’ op pagina 2 van het Friesch Dagblad . Ds Last (61) uit Veenendaal is zendingssecretaris van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Een functie die hij sinds 1994 bekleedt.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 januari 2003

Het stempel van ‘losgemaakt’ zijn

Zeist - Een predikant die losgemaakt wordt van zijn gemeente ‘daar zal wel wat mee aan de hand zijn’. Het is het vooroordeel dat binnen kerken in Nederland gemeengoed is. Het ligt vaak allemaal veel genuanceerder, weet ds Jaap Huttenga uit Zeist. Huttenga is in dienst bij de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) als adviseur van predikanten in conflictsituaties.

Sportdonderdag, 2 januari 2003

Tonny de Jong voelt zich bevrijd en leidt totaal ander leven

Na het WK allround, afgelopen maart, bond ze nog eenmaal de ijzers onder voor een clinic in Den Haag. Sindsdien heeft Tonny de Jong geen enkele keer meer op de schaatsen gestaan. ,,En ik mis het helemaal niet. Ik kom nog wel eens bij mijn vriend Mark Knoll op de training kijken, maar ik heb nooit de aandrang gehad dat ik het ijs op moest.”

Sportdonderdag, 2 januari 2003

‘Eerlijke strijd, daar gaat het om’

Eén van de mooiste herinneringen die Tomas Gustafson aan zijn schaatscarričre heeft, komt nog altijd uit Fryslân. De Zweed schaatste de Elfstedentocht in 1985 samen met onder meer de Nederlandse bondscoach Henk Gemser en langebaanschaatsster Ria Visser.

Sportdonderdag, 2 januari 2003

‘Nederlanders worden beter van vol Thialf’

De Nederlanders lijken bij voorbaat in het voordeel op het EK allround schaatsen in Heerenveen. De cijfers liegen niet. Sinds het ijsstadion is overdekt, mocht bij de mannen op de slotdag van alle zeven edities een Nederlander in de arrenslee plaatsnemen. Of gaan de Russen het feestje voor Gianni Romme, Mark Tuitert, Rintje Ritsma en Ralf van der Rijst verstoren.

Sportdonderdag, 2 januari 2003

Een tweede carričre met de benen als motor

Marum – Marianne Gall maakte een opmerkelijke overstap van het motorracen naar het veldrijden. Na een zwangerschap zette ze de motor aan de kant.

Sportdonderdag, 2 januari 2003

Gerry Mühren in toernooi Schatzenburg

Menaldum – Oud-international Gerry Mühren uit Volendam doet zondag als gastspeler mee in het zaalvoetbaltoernooi van het Menaldumer recreatiecentrum Schatzenburg.

Weerdonderdag, 2 januari 2003

Nog zacht

Vanmiddag is het nog erg zacht met 8 graden en valt er regen. De wind komt uit west tot zuidwestelijke richting en is zwak tot matig. Vannacht is er veel bewolking met soms nog wat lichte regen bij 5 graden. In het weekend wordt het kouder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties