De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 februari 2007.

Cultuurvrijdag, 2 februari 2007

Dansmix uit smidse van Groenier

Het Internationaal Danstheater jubileert. Dit seizoen is het 45 jaar geleden dat het gezelschap Terpischore werd opgericht. Daarmee werd de basis gelegd voor de huidige dansgroep. Ferdinand van Altena was vanaf het begin een van de drijvende krachten achter het gezelschap. Dankzij zijn inzet werd Het Internationaal Danstheater een van de grote professionele dansgezelschappen van Nederland. Helaas kan hij dit jubileum niet meer meevieren. Hij overleed vorig jaar op zeventigjarige leeftijd.

Cultuurvrijdag, 2 februari 2007

Jeanne, een vrouw naar ieders hart

Ze zijn er niet zoveel: vrouwen die een historisch markante rol hebben gespeeld en dus de geschiedenisboekjes hebben gehaald. En toch zijn ze er. Jeanne d’Arc is er zo een. Geboren in 1412 uit een boerengezin te Domremy en in 1431 wegens ketterij verbrand. Ja, vrouwen mogen best wat buitenshuis doen en een levensvisie hebben die haaks staat op die van de mannen, maar het moet natuurlijk niet te gek worden.

Cultuurvrijdag, 2 februari 2007

Nieuwe dvd van Teake van der Meer

Kollum - Cabaretier Teake van der Meer uit Zwaagwesteinde komt met een tweede dvd: ‘Teake op z’n best’. Dat heeft producent Fred Rootveld van Ivory Tower Records gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 2 februari 2007

‘Bestemming Oerol’ in Paradiso

Amsterdam - De organisatie van het Oerolfestival op Terschelling houdt op 24 februari weer een feest in Paradiso in Amsterdam.

Cultuurvrijdag, 2 februari 2007

Tweede cd violiste Simone Lamsma

Burgum - Violiste Simone Lamsma (21) uit Burgum gaat een tweede cd opnemen voor het internationale klassieke platenlabel Naxos. De opnames, samen met Sinfonia Finlandia, vinden in april plaats in Finland.

Economievrijdag, 2 februari 2007

Directeur Erik Heinen bij een project van oikocredit in Mali. Foto: Oikocredit

Groningen - Je kunt een boer geld lenen om een koe te kopen, maar daarna moet hij de melk ook kunnen laten verwerken. Microkredieten vragen dan ook om een vervolg, zoals het bouwen van een zuivelfabriek, vindt directeur Erik Heinen van Oikocredit International.

Economievrijdag, 2 februari 2007

Weerstand remt doorbraak ‘bio’

Groningen - De weerstand die veel mensen onbewust en bewust hebben tegen biologische producten remt de grote doorbraak van dergelijke producten. Dat werd gisteren duidelijk op het minicongres Bio Baanbrekend Vernieuwd in stadion de Euroborg in Groningen. Volgens medeorganisator Friso van der Wal van Vue for Life is de weerstand onterecht en onder andere het gevolg van de wijze waarop de biologische sector zich in het verleden heeft geprofileerd. ,,We zijn nu bezig om alle voordelen te noemen die biologisch heeft. Voorheen was de branche ‘tegen’ de reguliere landbouw. Wellicht dat dit de belangrijkste oorzaak is van de weerstand die veel mensen hebben”, filosofeert hij.

Economievrijdag, 2 februari 2007

Oranjewoud neemt branchegenoot over

Heerenveen - Ingenieursbureau Oranjewoud neemt branchegenoot Groenland Beheer in Leersum (provincie Utrecht), met tien medewerkers, over. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. Met de overname breidt het ingenieursbureau de activiteiten in het midden van het land verder uit. Oranjewoud werkte al intensief samen met het bedrijf. De overname zal naar verwachting over vijf jaar helemaal zijn afgerond.

Economievrijdag, 2 februari 2007

Lieve kippen laten elkaar leven

Kippen kunnen erg agressief zijn. Vooral wanneer zij dicht op elkaar zitten, zijn ze in staat elkaar tot stervens toe te pikken.

Economievrijdag, 2 februari 2007

‘Marktplaats’ leningen gaat van start

Amsterdam - Consumenten kunnen vanaf nu via een website geld lenen en uitlenen, zonder tussenkomst van een bank. Het initiatief Boober.nl is gisteren gelanceerd door voormalig ABN Amrotopman Guus Drijver, IT-miljonair George Banken en verzekeringsman Ruud Mees. Met het initiatief rijden de ondernemers de banken in de wielen.

Hoofdartikelvrijdag, 2 februari 2007

Parlement, onderwijs...

Het initiatief van PvdA-Kamerlid Hamers voor een parlementair onderzoek naar het onderwijsbeleid, krijgt waarschijnlijk geen vervolg. De aanstaande coalitiepartijen die bij Wijffels aan tafel de laatste zinnen van het regeerakkoord schrijven, hebben er geen belang bij. Het CDA niet, omdat het beleid van de huidige minister Van der Hoeven onder de loep wordt genomen; de PvdA niet omdat de meeste gewraakte onderwijsvernieuwingen onder (mede)verantwoordelijkheid van PvdA-bewindslieden tot stand zijn gekomen.

Regiovrijdag, 2 februari 2007

Lagere straf geëist tegen ATF-directie

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) van Leeuwarden heeft de strafeis tegen drie voormalige directeuren van afvalverwerker ATF, het huidige Van Gansewinkel, in Drachten verlaagd.

Regiovrijdag, 2 februari 2007

Lagere straf geëist tegen ATF-directie

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) van Leeuwarden heeft de strafeis tegen drie voormalige directeuren van afvalverwerker ATF, het huidige Van Gansewinkel, in Drachten verlaagd.

Regiovrijdag, 2 februari 2007

Boodschappen doen tijdens de les

Sint Annaparochie - Cadeautjes inpakken vindt hij een beetje saai. Maar voor de rest is eigenlijk alles leuk in de nieuwe simulatiewinkel op de christelijke scholengemeenschap Ulbe van Houten in Sint Annaparochie, vindt Tjebbe Witteveen. De veertienjarige vmbo-leerling uit Sint Jacobiparochie heeft al een paar keer proefgedraaid achter de kassa, en dat beviel hem goed.

Regiovrijdag, 2 februari 2007

Rekenwerk moet overnieuw

Leeuwarden - Het onderzoek naar het miljoenenplan om weer een beperkte vorm van eb en vloed in het Lauwersmeer in te voeren, moet opnieuw worden doorgerekend. Dat zegt Staatsbosbeheer (SBB) in een eerste reactie op de ontdekking dat er in de huidige rapporten meetfouten zijn gemaakt.

Regiovrijdag, 2 februari 2007

Het bleef gisteravond gewoon licht op straat

Leeuwarden - Samen in het donker vijf minuten over het klimaat nadenken, meer vroegen de Franse milieuorganisaties niet. Genieten van het schijnsel van de volle maan, maak er een romantisch avondje bij kaarslicht van, het is nog voor een goed doel ook. De Eiffeltoren deed mee, het ministerie van VROM ook, maar massale bijval kreeg het initiatief gisteravond niet.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 februari 2007

Antoine Bodar over de presentie van de katholieke onderstroom

Tilburg - In de bundel Onderstroom die vandaag verschijnt, reflecteert een aantal jonge katholieken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Priester prof. dr. Antoine Bodar las het en reflecteerde bij de presentatie van het boek in Tilburg op ‘de katholieke onderstroom in de media’.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 februari 2007

Moeilijke beslissingen PKN Leeuwarden

Leeuwarden - De beide Protestantse Gemeenten binnen de grenzen van de stad Leeuwarden staan voor moeilijke beslissingen. Zowel in Leeuwarden als in Leeuwarden-Huizum moet er flink gereorganiseerd worden omdat de ledentallen dalen en de financiële tekorten oplopen. Dat betekent onvermijdelijk de sluiting van kerken, waarover dit jaar de besluiten moeten vallen. De Dorpskerkwijk in Leeuwarden-Huizum vreest het laatste jaar in te gaan.

Sportvrijdag, 2 februari 2007

Van Noord voelt zich al thuis bij Cambuur

Leeuwarden - Hij speelde de laatste anderhalf jaar bij de beloftes van AZ maar met in zijn achterhoofd dat zijn contract deze zomer afloopt, wilde Bennie van Noord ervaring opdoen in de eerste divisie. Toen Cambuur Leeuwarden zich in december meldde bij de rechtsback, was zijn keuze snel gemaakt. De 20-jarige verdediger uit Den Helder heeft er inmiddels twee wedstrijden op zitten. Verschillen tussen zijn oude en zijn nieuwe werkomgeving zijn er wel. ,,Het is heel anders, bij de beloften spelen of in de eerste divisie. Maar ik raak er steeds meer aan gewend.”

Sportvrijdag, 2 februari 2007

Het gevoel van onverslaanbaar zijn is terug

Drachten - Elke dag wordt Henk de Jong er wel even aan herinnerd, dat hij als Fries werkzaam is in Groningen. Deze week was het, in de aanloop naar de Noordelijke derby van vanavond tussen FC Groningen en SC Heerenveen, nog een tikkeltje erger voor de 42-jarige assistent-trainer van Ron Jans. ,,Niet vijandig hoor, want zo ben ik ook niet. Maar op een leuke manier en daar heb ik geen problemen mee”, zegt De Jong.

Sportvrijdag, 2 februari 2007

Tristan Loy: een Franse Fries als favoriet op de Weissensee

Techendorf - Heel langzaam begint hij te wennen aan de gekte van Nederlanders, zodra het begint te vriezen. Moet ook wel, want Tristan Loy woont sinds afgelopen zomer in Donkerbroek en de Franse Fries is zaterdag zelfs favoriet als de marathonschaatsers op de Oostenrijkse Weissensee strijden in het Open Nederlands kampioenschap (ONK) over 100 kilometer.

Sportvrijdag, 2 februari 2007

Roorda pissig door gebrek aan inzet Aris

Leeuwarden - De terugkeer van Dallas Logan op het Aris-nest heeft de Leeuwarder basketballers gisteren niet geholpen. In de eigen hal in Leeuwarden ging Woon!Aris fors onderuit tegen koploper EiffelTowers uit Den Bosch. Voor de achtste keer op rij werd er verloren. De manier waarop maakte coach André Roorda woest. ,,Ik ben erg pissig. Wat een slappe hap.”

Weervrijdag, 2 februari 2007

Zon

Vanmiddag kan de zon vanuit het westen en noordwesten doorbreken. Morgen is er bewolking, maar ook zon en overdag nog 8 of 9 graden. Een tot matig of vrij krachtig afnemende noordwestenwind. Zondag rustig weer met zon en 7 of 8 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties