De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 2 februari 2009.

Cultuurmaandag, 2 februari 2009

Ondanks verlies een goede match

Een bedrukte Tabachnik betrad gistermiddag het podium. ,,Ik ben erg bedroefd”, sprak hij. De schrik sloeg je al om het hart. Had de pianist zijn polsen gebroken? Nieuwe bezuinigingen van minister Plasterk? Verontruste geluiden klonken in de zaal. Maar de ongerustheid maakte al gauw plaats voor opluchting. Want wat was er aan de hand? Tabachnik had juist gehoord dat Roger Federer had verloren van Rafael Nadal in de finale van de Australian Open. Een klein chauvinistisch drama dat voor de Zwitserse dirigent aanleiding was om het concert dan maar op te dragen aan zijn tennissende landgenoot. Lang bleef hij niet stilstaan bij deze nederlaag. Vrijwel meteen liet hij het orkest inzetten met de geplande opening, de Variaties over een thema van Joseph Haydn van Brahms. Kijk, dat is nou professionaliteit: je eigen gevoelens opzij zetten en ondanks alles de show door laten gaan.

Cultuurmaandag, 2 februari 2009

Twee Groningers winnen finale Haydn Festival

Leeuwarden - Pianist Kees Christiaan Kruit uit Peize en klarinettiste Gerbrich Meijer uit Winsum hebben gisteren het Haydn Festival gewonnen. Daarmee zagen de Friezen de prijzen aan zich voorbij gaan. De negenjarige Kees Christiaan won in de jongste leeftijdscategorie, de elfjarige Gerbrich won in de categorie tien tot en met twaalf jaar. De publieksprijs ging naar Groningse violiste Elisa Dijkstra.

Hoofdartikelmaandag, 2 februari 2009

©De paus, de gaskamers...

Het was tot nu toe betrekkelijk rustig rondom de nieuwe paus Benedictus XVI. Maar dat is nu wel anders. De rehabilitatie van de omstreden Britse bisschop Williamson is reden voor kritiek. Die kritiek lijkt een lont; plotseling worden andere bestuursbesluiten van de paus in een negatief perspectief geplaatst, bijvoorbeeld de benoeming van een zeer conservatieve bisschop: Benedictus XVI is bezig met een restauratie. Wat het resultaat van die restauratie moet zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Wel staat vast dat de paus bezig is de geschiedenis terug te draaien, tot vóór het Tweede Vaticaans Concilie.

Regiomaandag, 2 februari 2009

Eén beheerder van Waddenzee nodig

Harlingen - Eén beheerder van de Waddenzee, één verantwoordelijk ministerie, en één aparte Waddenwet die het allemaal regelt. En dan vertrouwen op afspraken die de maatschappelijke organisaties maken. Dat was de consensus op de jaarvergadering van de Wadvaarders zaterdag in Harlingen.

Regiomaandag, 2 februari 2009

Echt optreden voor kleine streetdancers

Leek - Drie jaar oud zijn ze, de jongste deelnemers aan de streetdancewedstrijd voor het Noorden die zaterdag in Leek werd gehouden. Dansen doen ze eigenlijk nauwelijks - de felle lampen boven de dansvloer maken zoveel indruk dat ze vooral omhoog staan te kijken. Toch is het een echt optreden, met een echt wedstrijdelement. En dat is waar het organisator Marieke de Jong (24) uit Siegerswoude omgaat. Haar Streetdanceschool Marieke heeft vestigingen in Siegerswoude, Surhuisterveen, Zevenhuizen en Nuis.

Regiomaandag, 2 februari 2009

Wie oplet, kan sporen van de tram nog terugvinden

Wolvega - Het netwerk van de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM) bereikte pas in 1916 zijn volle omvang. Ruim dertig jaar later was het personenvervoer per tram al weer voorbij. Maar wie oplet, kan de sporen van de trams nog terugvinden.

Regiomaandag, 2 februari 2009

Genieten

Emma Doornbos (7) heeft het syndroom van Down, ADHD en autisme. Ze functioneert op het niveau van een eenjarige. Emma woont met haar vader Jurrien, moeder Margriet en broertjes Jorien (13) en Thijs (11) in Winsum (Gr.). Binnenkort gaat ze voor dolfijnentherapie naar Curaçao. Emma's moeder schrijft tweewekelijks over haar.

Regiomaandag, 2 februari 2009

Grens tussen mbo en hbo moet vervagen

Leeuwarden - Scholieren die in Fryslân een mbo-opleiding doen, moeten die zonder al te veel obstakels kunnen voortzetten op het hbo. Om dat te bereiken gaan het Friesland College en hogescholen NHL en Stenden komend schooljaar gecombineerde opleidingen aanbieden.

Geloof & Kerkmaandag, 2 februari 2009

Veelkleurige stem voor onderwijs en mensenrechten

Sneek/Gauw - ,,Ontneem een volk haar kennis en het verliest haar grootste kracht.” Ds. Jan Willem Nieboer uit Sneek omschreef gisteren treffend wat het betekent voor de Papua’s dat ze geen goed onderwijs hebben. Drie dagen lang vond in Gauw en Sneek een solidariteitsconferentie plaats voor Papua.

Geloof & Kerkmaandag, 2 februari 2009

Van Luyn: opheffing excommunicatie ramp

Hilversum - De voorzitter van de Nederlandse rooms-katholieke bisschoppenconferentie, bisschop Van Luyn, vindt het ,,rampzalig’’ dat paus Benedictus XVI de excommunicatie van bisschop Richard Williamson heeft opgeheven. Hij zei dat gisteren in het televisieprogramma Kruispunt van de RKK.

Geloof & Kerkmaandag, 2 februari 2009

Incident markeert totale restauratie R.-K. Kerk

Rome - Restauratie. Met dat ene woord is het pontificaat van paus Benedictus XVI nu al te typeren. De paus is in een lastige situatie gekomen door de rel rond bisschop Williams, die de Holocaust ontkent.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Side Out danst niet meer, maar swingt naar de top

IJlst - Jarenlang geldt ‘dansen’ als selectiecriteria om lid te mogen worden van volleybalvereniging Side Out uit Sneek. Het is een van de tien verenigingen die de volleybalstad thans nog rijk is, maar met voorsprong de kleinste. Kwantitatief dan, want kwalitatief is er niet zo veel mis met de club. Side Out debuteert dit seizoen zeer verdienstelijk in de tweede divisie en swingt langzaam maar zeker naar de top.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Aris krijgt opnieuw fors klop in een uitwedstrijd

Leeuwarden - Het goede seizoen en het succes in de beker ten spijt, lukt het Aris Friesland maar niet om ook in uitwedstrijden punten te halen. Gisteren kregen de Leeuwarder basketballers klop in Bergen op Zoom. Het duel tegen West-Brabant Giants was al na het tweede kwart beslist toen het team van coach Pete Miller de laatste drie minuten daarvan opzichtig faalden.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Volop strijd bij G-voetbal en dat is maar goed ook

Heerenveen - Sportstad Heerenveen staat garant voor een aanbod van vele sporten op topniveau. Daar past ook het G-voetbaltoernooi in, dat zaterdag een drukte van belang oplevert. Honderden leerlingen van het van het speciaal onderwijs en voetballers met een verstandelijke handicap strijden in vier tegen vier-wedstrijden tegen elkaar. Competitieve elementen zijn volop aanwezig. En dat is weleens anders geweest.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Victoriusmagic S spot met alle logica

Wolvega - Een zesjarige draver met nog geen 70.000 euro winsom en een elfjarige Europese crack die bijna negen ton aan prijzen verdiende: deze twee paarden van gelijk af laten vertrekken leek op voorhand een ongelijke strijd. Maar in de zaterdag op de Drafbaan van Wolvega verreden DRN Winter Stayers Trofee werd gespot met de logica. Op de streep bedroeg het verschil tussen de twee een lengte, in het voordeel van de aanstormende jeugd.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Wisselvalligheid, een veelgehoord woord bij Flyers

Heerenveen - De ijshockeyers van Hajé Flyers verloren onlangs vijf keer op rij, en dit weekeinde twee achter elkaar. Twee keer met nipt verschil. De manier waarop past in het beeld van dit seizoen. Overtuigende zeges worden afgewisseld met teleurstellende nederlagen en goede wedstrijden met slechte. ‘Wisselvalligheid’ is in Heerenveen dan ook een veelgehoord woord. Naar een verklaring wordt naarstig gezocht, maar aan de instelling ligt het niet. Daarover is iedereen het wel eens. ,,We moeten de kop omhoog houden”, verwoordde verdediger Jacco Landman de enige juiste insteek voor de laatste fase van dit seizoen.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Zilver en WK voor schaatstalent Nauta

Utrecht - Er waren zes gouden medailles te vergeven en één daarvan ging naar het Gewest Fryslân. Dat was de score van de Friese schaatstalenten dit weekeinde tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor junioren. Reina Anema greep bij haar eerste optreden op een NK meteen de titel. De vijftienjarige Gorredijkster deed dat bij de junioren C. Bij de belangrijkste categorie, de junioren A, eindigde Yvonne Nauta als tweede. De schaatsster uit Uitwellingerga plaatste zich daardoor voor het WK. Joey Novak (Grou) zorgde voor de derde Friese medaille: hij pakte brons bij de junioren C.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Sterk draagt zege op aan in coma liggende schoonzus

Techendorf - Maria Sterk heeft zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee het Open Nederlands kampioenschap op haar naam geschreven. Vooral de manier waarop de 29-jarige schaatsster uit Hallum dat deed, dwong respect af . Ze triomfeerde op de Weissensee door solo naar de streep te rijden. De werelduurrecordhoudster noemde het juist daarom haar mooiste overwinning tot nu toe.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Loy laat ‘la Marseillaise’ op de Weissensee klinken

Techendorf - De aanvalsdrift, de wilskracht en het oervermogen van Tristan Loy werd zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee na 100 loodzware kilometers eindelijk beloond. De 35-jarige Fransman schreef historie door er als eerste marathonschaatser voor te zorgen dat een buitenlandse vlag in top ging en het Franse volkslied la Marseillaise werd gespeeld na het Open NK op natuurijs.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Heia Ramsey Nasr!

Bij elke sprintwedstrijd hoop ik weer dat hij meedoet: Pekka Koskela. Niet alleen omdat hij zo mooi schaatst, met dat rare hupje, maar ook omdat hij zo’n mooie naam heeft. Pekka Koskela: een naam als een gedicht. Vooral als Frank Snoeks hem uitspreekt. Doet u uw ogen eens dicht en stelt u zich voor hoe Frank dat zegt. Pèk-ka-Kós-ke-la. Pure poëzie.

Sportmaandag, 2 februari 2009

Heerenveen berooft Ajax van titelkansen

Amsterdam - De krijgsmannen die kort geleden nog incapabel werden geacht om de vesting te verdedigen liepen zaterdagavond, ‘op z‘n Ajax’, met de borst vooruit. Verbazingwekkend was het om te zien met welk een eenvoud Heerenveen de Amsterdammers in de eigen ArenA van de titelkansen beroofde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties