De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 november 2009.

Cultuurmaandag, 2 november 2009

Lintje voor Gerben Nicolai, man van koren- en korpsen

Bakkeveen - Gerben Nicolai, al vele jaren vrijwilliger bij diverse koren, korpsen en orkesten, is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde zaterdag bij het jubileumconcert van de regionale brassband Spijkerpakkenband.

Cultuurmaandag, 2 november 2009

Sami-band wint opnieuw Liet International

Leeuwarden - De Sami rockband Somby uit het noorden van Finland heeft zaterdag Liet International gewonnen. De band kreeg op het liedjesfestival voor minderheidstalen de meeste stemmen van de jury. De publieksprijs ging naar hiphopformaasje Dr. Drer &CRC posse uit Sardinië. Beide winnaars kregen een cheque van duizend euro.

Cultuurmaandag, 2 november 2009

Friese Anjer voor Hindrik van der Meer uit Goënga

Leeuwarden - Hindrik van der Meer uit Goënga krijgt op 4 december de Friese Anjer 2009, wegens zijn verdiensten voor de Friese cultuur, in het bijzonder op muziekgebied. Dat heeft het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds bekendgemaakt. Van der Meer (1938) is onder meer schrijver en vertolker van Friese liedjes en – samen met zijn vrouw Beitske - organisator van culturele bustochten.

Economiemaandag, 2 november 2009

Zweden wil de eigenaar van Nuon groener maken

Stockholm - De Zweedse regering wil energieconcern Vattenfall, de nieuwe eigenaar van Nuon, dwingen in Europa om te schakelen naar een groenere elektriciteitsproductie. Dat zegt de Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken Altera in een interview met de krant Svenska Dagbladet.

Economiemaandag, 2 november 2009

Verbod bepleit op transport van geiten om Q-koorts

Den Haag - De SP in de Tweede Kamer wil dat er per direct een verbod komt op het vervoer van geiten om de verspreiding van Q-koorts tegen te gaan. Als het aan de oppositiepartij ligt, blijft het transportverbod van kracht tot duidelijk is welke bedrijven al dan niet besmet zijn, zei Kamerlid Henk van Gerven gisteren.

Hoofdartikelmaandag, 2 november 2009

Jeugdzorg, de minister, de politiek...

Het is een hele klus, die minister Rouvoet heeft: de jeugdzorg. De verhalen over wat er allemaal mis is in de sector verhullen dat er ook veel goed gaat. Maar iedere keer dat er iets mis gaat, is een keer te veel. En helaas gaat het vele keren mis. Zo vaak en zo mis dat er wel bijna sprake moet zijn van een structureel probleem. Dat is er dan ook. En het is aan de minister om dat structurele probleem aan te pakken. Hoe moeilijk dat is, weet iedereen die ook maar iets weet van de jeugdzorg. En de minister weet het ook, zoals blijkt uit de Evaluatie Wet op de Jeugdzorg die de minister vandaag naar de Kamer stuurt.

Regiomaandag, 2 november 2009

‘Zorg nog niet beter door rol van provincie’

Leeuwarden - Sinds 2005 zijn de provincies eindverantwoordelijk voor het stroomlijnen van jeugdzorg. Maar daarmee zijn ze te weinig opgeschoten. Veel jongeren kunnen niet op de plek terecht die ze nodig hebben. Dat staat in een nieuwe evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg.

Regiomaandag, 2 november 2009

Oerpony’s begrazen het natuurgebied Houtwiel

Broeksterwâld - In het natuurgebied de Houtwiel tussen Feanwâlden en Broeksterwâld lopen negen oerpony’s. Het gaat om de Exmoor Pony. Het is een van de oudste ponyrassen op de wereld en het bijzondere is dat ze niet door invloeden van buitenaf zijn veranderd. ,,Ut DNA-űndersyk is dúdlik wurden dat de pony’s yn it gebiet net oars binne as dy fan hűnderttűzen jier lyn”, vertelt Jacob Bijlsma, die als boswachter van Staatsbosbeheer in de Houtwiel actief is.

Regiomaandag, 2 november 2009

Ex-directeur hekelt politiek steekspel rond a7

Heerenveen - Meindert Bosklopper, de vorig jaar vertrokken mede-directeur van Centrum voor de Kunsten a7, heeft in een open brief forse kritiek op het politieke spelletje rond de instelling. Volgens Bosklopper is de ‘bizarre situatie’ rond a7 te wijten aan de financiële onbetrouwbaarheid van de vier gemeenten in Zuidoost-Fryslân.

Regiomaandag, 2 november 2009

‘Vrijheid opgegeven voor iets van grotere waarde’

Sneek - ‘U helpt, maar wie helpt U?’ Onder die naam is campagne gevoerd om de positie van mantelzorgers onder de aandacht te brengen. Een cadeautje van de gemeenten in de Zuidwesthoek.

Regiomaandag, 2 november 2009

Handwerksters kleuren cellen in de Blokhuispoort

Leeuwarden - Naaien voor het goede doel. In de Blokhuispoort halen creatieve zelfstandigen geld op voor Pink Ribbon.

Geloof & Kerkmaandag, 2 november 2009

Regiotour en maximaal 1000 liederen in nieuwe ‘Liedboek’

Utrecht - Er komt vanaf volgend najaar een regionale tournee door het land om mensen een voorproefje te geven van het nieuwe Liedboek. Dat werd zaterdag bekendgemaakt in de Nicolaikerk in Utrecht waar zo’n driehonderd mensen bijeen waren op de presentatiedag Liedboek in de smaak.

Geloof & Kerkmaandag, 2 november 2009

PKN Leeuwarden sluit 4 van de 7 kerken

Leeuwarden - De Protestantse Gemeente Leeuwarden (in wording) gaat geen drie, maar vier van haar zeven kerkgebouwen sluiten. Dat is gisteren bekendgemaakt via een kanselboodschap in de kerken. Wélke gebouwen dichtgaan is nog niet bekend. Alle opties zijn weer open.

Sportmaandag, 2 november 2009

Appelscha wil tweede wielerdorp van Fryslân worden

Appelscha - Nee, Appelscha gaat niet in de slag met Surhuisterveen. Voorzitter Marten Visser benadrukt dat stichting Sport Evenementen Appelscha het tweede wielerdorp van Fryslân wil worden, met grote wedstrijden in de zomer én winter. De districtskampioenschappen veldrijden sluiten d precies aan bij een sterk bezet criterium in de zomer en vorig jaar aankomst en start van een etappe in Olympia’s Tour.

Sportmaandag, 2 november 2009

Heerenveen is weer baas in eigen stadion

Heerenveen - Na de midweekse zege in het bekertoernooi versloeg sc Heerenveen zaterdagavond voor eigen publiek ADO Den Haag. Het was de tweede overwinning op rij voor de ploeg van trainer Jan de Jonge en dat gebeurde één keer eerder dit seizoen. Het was voor het eerst dat de thuisclub écht baas was in eigen stadion.

Sportmaandag, 2 november 2009

Papadopulos: Ik kan wel aardig koppen

Heerenveen - ‘Ook al staan we strak onderaan, met passie, strijd en inzet blijven we achter jullie staan.’ Dat was de boodschap die voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag te lezen viel op de Zuidtribune van het Abe Lenstrastadion. Daarmee stak de tegenhanger van Nieuw Noord de spelers van sc Heerenveen een hart onder de riem, nadat ontevreden fans een week eerder na het slechte optreden in Tilburg verhaal hadden gehaald bij de selectie.

Sportmaandag, 2 november 2009

Twee titels voor Kramer, maar overtuigend is ’t niet

Heerenveen - Twee titels pakte hij: zoals verwacht kroonde Sven Kramer zich gisteren in tot kampioen op de tien kilometer, nadat hij dat vrijdag al op de vijf kilometer had gedaan. Overtuigend ging het niet dit weekeinde en dat was verrassend. Maar verrassingen waren er sowieso genoeg in Thialf bij de mannen.

Sportmaandag, 2 november 2009

‘PZN’ blinkt uit, De Vries blij en Leenstra stelt teleur

Heerenveen - Ze maken deel uit van de ploeg-Orie, ze noemen zichzelf liever ‘PZN’. Inderdaad, Ploeg Zonder Naam. Wel eentje met vrouwen in topvorm. De ex-DSB-schaatssters hielden in Heerenveen op het NK afstanden huis als nooit tevoren. Elma de Vries was de enige Friezin die dit weekeinde - in navolging van Thijsje Oenema vrijdag - een worldcupticket in de wacht sleepte. Marrit Leenstra, die andere Friese vrouwentroef, stelde teleur.

Sportmaandag, 2 november 2009

Gewest Fryslân: sportief goed, nu nog wat geld erbij

Sven Kramer, Sjoerd de Vries, Thijsje Oenema en Marrit Leenstra. Het zijn zomaar wat namen van vier Friezen die voor een commerciële schaatsploeg rijden. Maar het overgrote deel van de Friese deelnemers aan de NK afstanden in Thialf deed dat dit weekeinde in dienst van Gewest Fryslân. Minder bekend, maar niet minder fanatiek. En een ploeg voor zowel opkomend als teruggevallen talent.

Sportmaandag, 2 november 2009

‘Met mondkapjes op spelen tegen de Mexicaanse griep’

Spugen naar tegenstanders of scheidsrechters was al not done in de voetballerij, maar in Engeland moet dat ook gaan gelden voor spugen op het veld. De clubs hebben zijn al akkoord na een oproep van de gezondheidsdienst Health Protection Agency. Die kwam met het voorstel om zodoende het risico van overdragen van de Mexicaanse griep te beperken. Roemenië volgde dit weekeinde ook al. Overdreven? Of misschien wel een heel goed plan?

Sportmaandag, 2 november 2009

De droom van Gommers was mooier dan de werkelijkheid

Sportmaandag, 2 november 2009

Niemand om te jennen

Mijn zus was een jaar of vijftien geleden eens hevig verontwaardigd toen een automobilist die schielijk had moeten remmen voor haar overstekende zoontje haar toevoegde dat hij dat de volgende keer niet meer zou doen. Want? Het jongetje droeg een Feyenoord-shirt. Plaats van handeling: Hilversum. Het was mijn zus nog net aan haar verstand te brengen dat de man zelf waarschijnlijk ook geschrokken was en niet noodzakelijkerwijs zou handelen naar zijn woorden. Toch kon zij niet begrijpen dat een simpel shirt zoveel redeloze agressie in iemand losmaakte.

Sportmaandag, 2 november 2009

Hemstra wint Ronde over Ried

Franeker - Saco Hemstra uit Weidum heeft zaterdag de Ronde over Ried gewonnen. Hij liep de halve marathon veertien seconden sneller dan zijn eerste achtervolger Albert van der Ziel. Bij de vrouwen verraste Judith van der Meer uit Dronrijp zichzelf. Door Stefan Vlieger.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties