De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 november 2010.

Achtergronddinsdag, 2 november 2010

Wat is duurzaam voor de Waddenzee?

Iedereen wil duurzame wadden. Maar wat is duurzaam bij een veranderlijk natuurgebied? Volgens prof. dr. Salomon Kroonenberg is die vraag niet zomaar te beantwoorden.

Cultuurdinsdag, 2 november 2010

Brassband Pro Rege brengt ‘Messiah’ van Händel

Heerenveen - Brassband Pro Rege brengt in december samen met Oratoriumkoor COV Heerenveen de Messiah van Händel. Een dergelijke samenwerking tussen brassband en oratoriumkoor is volgens Pro Rege uniek. Oratoriumkoor COV zal de Messiah uitvoeren en wordt daarbij begeleid door de brassband. Het geheel staat onder leiding van dirigenten Merlijn Wackers (COV) en Siemen Hoekstra (Pro Rege).

Cultuurdinsdag, 2 november 2010

Urker Mannenkoor krijgt Koninklijke Erepenning

Urk - Het Urker Mannenkoor Hallelujah heeft zaterdagavond de Koninklijke Erepenning ontvangen. De penning werd in het bijzijn van prof mr. Pieter van Vollenhoven uitgereikt door Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland.

Cultuurdinsdag, 2 november 2010

Al zeventig deelnemers Friese vertaalwedstrijd

Leeuwarden - De wedstrijd om eigen Friese woorden te bedenken voor woorden die nog niet zo lang bestaan in het Nederlands, heeft tot nu toe zeventig inzendingen opgeleverd. De wedstrijd is een initiatief van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. De aftrap van de prijsvraag was op 26 september, de Europese Dag van de talen.

Economiedinsdag, 2 november 2010

Schildersbedrijf Staal in Heerenveen maakt doorstart

Heerenveen - Het failliete schildersbedrijf Staal uit Heerenveen is overgenomen door Spruyt Arkenbouw uit dezelfde plaats. Alle twaalf werknemers van Staal gaan mee over. Staal Meesterschilders werd half oktober door de rechter failliet verklaard. Spruyt, producent van woonarken, was al jarenlang de grootste klant van het schildersbedrijf en had bijna permanent vier schilders aan het werk.

Economiedinsdag, 2 november 2010

Arla Foods in Nederland stimuleert duurzame soja

Nijkerk – Zuivelbedrijf Arla Foods Nederland heeft voor het gebruik en de productie van duurzame soja een samenwerkingsovereenkomst gesloten met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Sinds gisteren ondersteunt de zuivelonderneming kleinschalige gezinsbedrijven in Brazilië bij hun duurzame sojateelt. Boeren krijgen volgens woordvoerder Louis Rippen extra teeltbegeleiding en produceren daarmee volgens hem meer met een hogere opbrengstprijs.

Hoofdartikeldinsdag, 2 november 2010

Herziening ontslagrecht...

Zijn de plannen voor herziening van het ontslagrecht nu echt van de baan? Rutte gaf zijn verlies in het coalitieakkoord ruiterlijk toe: geen herziening van het ontslagrecht. Maar er zijn tekenen die er op wijzen dat minister Kamp toch een slag om de arm houdt. De plannen van het vorige kabinet over het ontslagrecht zijn niet van de lijst onderwerpen voor het huidige kabinet gehaald.

Regiodinsdag, 2 november 2010

Proef: ijswater in leidingen Goutum

Goutum - Vitens gaat morgenmiddag in Goutum een proef doen waarbij ijswater door de waterleidingen wordt gespoten. Met de test wil het waterbedrijf proberen de buizen van binnen te reinigen. Het is een nieuwe methode die in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld.

Regiodinsdag, 2 november 2010

‘Verenigingen Kollumerland verdwijnen’

Kollum - In de gemeente Kollumerland wordt flink gesneden in de budgetten voor Dorps- en Plaatsbelangen. De gezamenlijke Dorpsbelangen vinden dat de leefbaarheid in de gemeente hierdoor op het spel komt te staan. In een brief aan de raad roepen zij op de subsidies te heroverwegen. Donderdag beslist de raad.

Regiodinsdag, 2 november 2010

Raad Opsterland keert bezuiniging

Beetsterzwaag - De gemeente Opsterland draait de voorgenomen bezuiniging van 25.000 euro op het maatschappelijk werk terug. Bijna de voltallige gemeenteraad steunde daartoe gisteren bij de begrotingsbehandeling een amendement van de PvdA.

Regiodinsdag, 2 november 2010

Winnaar Lepelaar: Ze noemen me wel Arendsoog

Gytsjerk - Albert Ferwerda (64) kreeg vrijdag de Gouden Lepelaar opgespeld voor zijn voor zijn uitzonderlijke inzet voor het beschermen van vogels. Hij is elk seizoen weer diep onder de indruk van vogels, en kan haast niet ophouden erover te praten. ,,Ik word lyrisch als het om vogels gaat, daar is geen ontkomen aan.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 2 november 2010

Christenen in Irak vrezen nieuwe burgeroorlog

Een bloedbad in een katholieke kerk in Bagdad kostte zondag tientallen mensen het leven en elders werden Koptische christenen gegijzeld. De Amerikanen zijn bezig met hun militaire terugtrekking uit Irak, het land achterlatend in een steeds sneller om zich heen grijpende chaos. Daarnaast ontbreekt het aan een daadkrachtige en bekwame regering. Irakese christenen zijn zeer bezorgd. Ze vrezen een nieuwe burgeroorlog waarin zij wederom in de frontlinie komen te liggen.

Sportdinsdag, 2 november 2010

Een goudhaantje dat helemaal geen goudhaantje is

In het VPRO-programma Holland Sport - alom geprezen als beste sportprogramma van Nederland - mocht oud-international Johnny Rep (58) onlangs komen uitleggen welk ’n ongerechtigheid het is dat hij, 42-voudig interland met een neus voor talent (‘wie goed kan voetballen zie ik binnen een seconde’), nooit serieuze kansen heeft gekregen om ergens aan de slag te geraken. De vertwijfelde blik van de voormalige aanvaller van Ajax, Valencia, Bastia, St. Etienne, PEC Zwolle, Feyenoord en Haarlem verleidde gastheer Wilfried de Jong ertoe om zijn hoofdpersoon een minuutje te gunnen waarin hij zichzelf aan de clubs kon presenteren. De Jong dirigeerde een cameraman een close up van Rep te maken en leidde het sollicitatiegesprek met de volgende vraag in: hoe de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic af te verdedigen? ‘Die moeten ze z’n benen breken’. Tsja. Ik kan me vergissen, maar ik vermoed dat Rep nog wel even op een job in de voetballerij kan wachten.

Sportdinsdag, 2 november 2010

Surhuisterveenster wint NK sneldoelen

Rotterdam -Jacob Bron uit Surhuisterveen is zondag in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy Nederlands jeugdkampioen sneldoelen geworden. Sneldoelen is het zoveel mogelijk korfbaldoelpunten maken in één minuut.

Sportdinsdag, 2 november 2010

Svec maakt rentree bij Jong Heerenveen

Eindhoven -Michal Švec heeft gisteravond in het duel van Jong sc Heerenveen/FC Emmen met Jong PSV zijn rentree op de velden gemaakt. De Tsjechische middenvelder was sinds 25 september uitgeschakeld nadat hij in het thuisduel tegen Roda JC (2-2) een hamstringblessure opliep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties