De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 2 november 2011.

Economiewoensdag, 2 november 2011

Oranjewoud neemt Croonen in Zuiden over

Heerenveen - Ingenieursbureau Oranjewoud heeft branchegenoot Croonen met vestigingen in het zuiden van het land over. Croonen heeft locaties in Rosmalen (Croonen Adviseurs) en Maastricht (Buro5) en ging afgelopen maand failliet. Croonen geeft advies op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur. Het bedrijf gaat onder de nieuwe eigenaar verder onder de oude namen. Oranjewoud is voor 83,3 procent in handen van Centric en telt ongeveer 9500 medewerkers met een omzet van 1,8 miljard euro in 2010.

Economiewoensdag, 2 november 2011

Materieelverhuurder Verno breidt uit in Groningen

Leeuwarden - Verno Materieelverhuur heeft een pand betrokken in Groningen. Daarmee opent de noordelijke verhuurder van materialen en apparatuur voor grond-, weg- en waterbouw zijn achtste vestiging. Fryslân telt er vijf. Verno, onderdeel van De Hon, profiteert van de economische teruggang. ,,Gemeenten en bouwers kozen eerder voor het uitbesteden van werk of het aanschaffen van eigen materieel. Doordat het minder gaat, doen ze het nu zelf en kopen het materiaal niet, maar huren het.” In Groningen gaan eerst vier mensen aan het werk.

Hoofdartikelwoensdag, 2 november 2011

Grieks ‘dankjewel’ gevaar voor Europa

De koersen op de beurzen zijn na enkele dagen euforie over het jongste Europese financiële hulppakket, diep in het rood geduikeld. De voornaamste reden: het aangekondigde referendum in Griekenland. Vorige week kwamen de Europese regeringsleiders met een zwaarbevochten akkoord om de Griekse schuldenlast te verminderen en de eurocrisis op te lossen. Dat leverde koerswinst op. Inmiddels blijkt dat de zorgen over de kredietwaardigheid van Italië niet zijn weggenomen. En gisteren kwam het nieuws dat politiek en financiële wereld verbijsterde: De Griekse regering wil een referendum houden over het noodpakket. De regering wil van de kiezers horen of ze het steunen of niet.

Regiowoensdag, 2 november 2011

Sip slijpt alles, daarom komen de mensen

Zelfs uit Tilburg komen mensen messen brengen, want Sip van der Weide (68) uit Leeuwarden weet er wel raad mee. Zijn harde werk is gisteren, na vijftig jaar, beloond met het Leeuwarder Leeuwtje.

Regiowoensdag, 2 november 2011

Fryslân opent de deur voor megastallen

Leeuwarden - Melkveehouders in Fryslân mogen hun bedrijf fors uitbreiden, mits ze voldoen aan alle voorwaarden voor ruimtelijke inpassing. Dat heeft gedeputeerde Hans Konst vanochtend bekendgemaakt. Als het aan Gedeputeerde Staten (GS) ligt, kunnen straks enkele honderden veehouders uitgroeien tot een ‘familiebedrijf’ met 330 koeien.

Regiowoensdag, 2 november 2011

Extra controle op jonge bromfietsers

Leeuwarden - De politie Fryslân gaat jeugdige bromfietsbestuurders deze maand extra controleren op onder meer helmgebruik, rijbewijs en rijden onder invloed. Samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân heeft de politie een campagne en website opgezet om jongeren te wijzen op de gevaren van te hard rijden en rijden onder invloed.

Regiowoensdag, 2 november 2011

Onderzoek naar toekomst Middelsee

Stiens - De gemeenten Menameradiel, Leeuwarderadeel en het Bildt gaan onderzoeken of verdere ontwikkeling van de samenwerking in Middelseeverband nog wel zin heeft. Dat hebben de burgemeesters van de drie gemeenten besloten na het ‘nee’ van Ferwerderadiel. Burgemeester Van Delft-Jaasma van Menameradiel - woordvoerder namens de burgemeesters - concludeert dat de toekomst ,,ongewis” is en dat het samenwerkingsverband ,,er in ieder geval niet sterker op is geworden.”

Geloof & Kerkwoensdag, 2 november 2011

Kerken zullen ook in dorp andere gestalte krijgen

Leeuwarden - Kerksluiting gaat het platteland niet voorbij. Ook in dorpen zal de kerk andere vormen aannemen. Dat stelt prof.dr. Kees van der Kooi in de kroniek van het jongste nummer van Kerk en Theologie.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 november 2011

Woorden voor het verdriet dat te groot is

Dertien rouwdeskundigen selecteerden hun mooiste gedichten voor de bundel Leven met de dood van Leo Fijen. Binnen een week was het boek uitverkocht. Er is veel behoefte aan woorden van troost.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 november 2011

Bezinnings- en stilteplek in Leeuwarder belwinkelstraat

Leeuwarden - Tien jaar geleden had ds. Tjitske Hiemstra (52) uit Leeuwarden op het Schotse eiland Iona een droom: wat zou het fantastisch zijn als er ook gewoon in Fryslân een plek zou zijn waar je je voor rust, meditatie en bezinning zou kunnen terugtrekken. Een decennium later is het werkelijkheid, vlak naast de doopsgezinde kerk in Leeuwarden. Daar wordt zondag het Huis voor Bezinning en Bezieling geopend.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 november 2011

‘Bankier van God’ helpt St. Paul’s

Londen - De invloedrijke topbankier Ken Costa is door de bisschop van Londen, Richard Chatres, gevraagd om leiding te geven aan gesprekken in St. Paul’s Cathedral over de financiële sector en hoe de kerk daar op kan reageren. Hij moet het financiële met het ethische verbinden, zo is gisteren bekendgemaakt.

Sportwoensdag, 2 november 2011

Balk moet voor eerste periodetitel bij BCV in de wachtkamer

Balk Balk heeft gisteravond in eigen huis verzuimd om officieel de eersteperiodetitel in de tweede klasse I op te eisen. Wel was het zeer aantrekkelijke en open inhaalduel met BCV reclame voor het amateurvoetbal. Het treffen verdiende geen verliezer en kreeg die ook niet: 1-1.

Sportwoensdag, 2 november 2011

Financieel herstel voor sc Heerenveen

Heerenveen - heeft het boekjaar 2010 - 2011 afgesloten met een operationele winst. Dat is voor het eerst sinds 4 jaar, zo meldt de Friese voetbalclub. De operationele winst, dat is winst uit bedrijfsvoering, kwam uit op 36.226 euro. ,,Dit betekent een stevig financieel herstel van de club over het boekjaar 2010 - 2011'', zo meldt sc Heerenveen, dat er van uitgaat met deze cijfers door de licentiecommissie van de KNVB opnieuw in categorie 2 te worden ingedeeld. Heerenveen hoopt op termijn, mede door de verkoop van één of meerdere spelers, weer in categorie 3 terecht er komen. In categorie 3 zitten de clubs die financieel gezond zijn

Sportwoensdag, 2 november 2011

Flyers komt nog tekort voor de echte top

Den Haag De ijshockeyers van Friesland Flyers zijn er gisteravond niet in geslaagd ook hun vierde wedstrijd op rij in winst om te zetten. Uit werd de wedstrijd tegen HIJS Den Haag, die eerder wegens dichte mist werd gestaakt, kansloos met 7-1 verloren. Pas vlak voor het einde van de tweede periode zorgde Michael Nason voor de eretreffer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties