De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 2 maart 2005.

Agendawoensdag, 2 maart 2005

Klassiek

De uitagenda van 3-9 maart 2005

Bijschriftwoensdag, 2 maart 2005

Wegwerpmensen

Voor je er zelf erg in hebt, ben je behept met een vooroordeel.

Cultuurwoensdag, 2 maart 2005

Shakespeare, Voltaire, Churchill en ik

Zelden vraagt een voorstelling zoveel van het uithoudingsvermogen van beide partijen. Soms is het de duur van het stuk wat het voor de spelers een tour de force maakt; soms is het de inhoud of het spel die het voor het publiek een avondje vechten tegen de slaap maakt. Maar bij De Theatermaker (Thomas Bernhard) door de PaardenKathedraal moet iedereen zijn uiterste best doen: de hoofdrolspeler staat voor bijna een onmogelijke taak van het twee uur en een kwartier lang onafgebroken bekritiseren van de burgerij en het publiek moet deze tirades zien te verwerken.

Cultuurwoensdag, 2 maart 2005

Dramatische familiegeschiedenis

Jan Siebelink schreef in zijn vele romans vaker over het geloof zoals hij dat van huis uit meekreeg. Veelal in de marge van zijn romans en verhalen kwamen godsdienstige noties ter sprake. In zijn nieuwe roman, Knielen op een bed violen , richt hij de aandacht compleet op de specifieke vorm van christendom die zijn vader aanhing. Het resultaat is een dramatische geschiedenis, die met mededogen wordt beschreven. Maar de tragiek is er niet minder om.

Cultuurwoensdag, 2 maart 2005

Hessel Miedema, leginde tsjin wil en tank

Docht de iene alle war om yn syn libben in leginde te wurden, de oare wurdt it sűnder dat er der wat oan docht. Keunsthistoarikus Hessel Miedema (1929) wit der fan mei te praten. As in twirre dűkte er yn de sechtiger jierren op yn de Frysk- literęre wrâld om trije jier letter radikaal de hakken te nimmen en it Frysk literęre fermidden ferbjustere achter te litten. Ta gelegenheid fan de werútjefte fan syn epos De greate wrakseling wurdt kommende freed in sympoasium hâlden oer Miedema en oare Fryske eksperimentelen. Hysels is der ek by.

Cultuurwoensdag, 2 maart 2005

Dokkumer haalt ‘kunst’ uit China

Dokkum - Een echt olieverfschilderij voor de prijs van een reproductie. De Dokkumer vormgever Frank van Dijk kan het aanbieden dankzij zijn ontdekking van ambachtelijke kunstschilders in China. Onlangs keerde hij terug van een reis naar de provincie Fujian, tussen Shanghai en Hong Kong, waar hij zijn eigen ontwerpen heeft laten kopiëren door de academisch geschoolde kunstenaars.

Expowoensdag, 2 maart 2005

Bears, Uniastate: Permanente tent. over de geschiedenis van Staten en Stinzen in Fryslân.

Hoofdartikelwoensdag, 2 maart 2005

Passie voor paarden…

Ooit is de club ontstaan uit passie voor paarden. En voor de meeste van de twaalfduizend leden in binnen- en buitenland zal dat nog steeds de band zijn die hen bindt met het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS). Een mooie vereniging met een rijk en schitterend verleden, maar met een schamel, dieptreurig heden. Na de opening van het Fries Paarden Centrum in Drachten, in augustus 2001 door koningin Beatrix, is het stamboek in de neerwaartse spiraal geraakt van een financieel debacle, bestuurscrises, machtspolitiek en – het actuele dieptepunt - doodsbedreigingen.

Regiowoensdag, 2 maart 2005

Kinderen de dupe van regeltjes

Gorredijk – Stel: in een wijk ligt een grasveld waar niemand ooit iets mee doet. Kinderen zeuren hun ouders de oren van het hoofd of ze er geen speeltuin kunnen bouwen. Net zolang tot een groepje ouderen besluit daar inderdaad maar eens werk van te maken. Maar wat dan?

Regiowoensdag, 2 maart 2005

Sonac mag nog twee maanden overwerken

Sumar – Slachtafvalverwerker Sonac, het voormalige Rendac, in Sumar krijgt van de provincie Fryslân twee maanden de tijd om overwerken in het weekeinde te beëindigen. Daarna zal de provincie een dwangsom van 25.000 euro per overtreding opleggen. Die kan oplopen tot een miljoen euro.

Regiowoensdag, 2 maart 2005

Zoveel sneeuw in één nacht is voor Fryslân heel bijzonder

Leeuwarden - Een sneeuwdek van twintig tot dertig centimeter over de hele provincie Fryslân is heel bijzonder. Nog nooit viel er op zo uitgebreide schaal binnen 24 uur zoveel sneeuw. De situatie is enigszins vergelijkbaar met de winter van 1979. Toen viel er echter veel minder sneeuw, maar zorgde een storm voor een complete chaos in het Noorden.

Regiowoensdag, 2 maart 2005

Sneeuwdek overvalt Fryslân

Leeuwarden - Fryslân is vannacht overvallen door een dik pak sneeuw. Het openbare leven ligt voor een belangrijk deel plat. Veel mensen zijn niet aan het werk gegaan. De meeste scholen zijn dicht. De wegen zijn slecht begaanbaar. Bussen en taxi’s rijden niet. Her en der zijn ongelukken gebeurd. De vooruitzichten: het blijft sneeuwen en gaat hard waaien.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 maart 2005

‘Laat me zijn zoals Hij het wil’

Helvoirt – ‘Ontvangen om te geven, een weg voor geestelijke groei’. Rond dat thema vond dit weekeinde in Helvoirt |een congres over de eucharistie plaats voor pastores in de Rooms-Katholieke Kerk. Een verslag. ,,In de eucharistie deelt Christus zijn leven met ons.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 2 maart 2005

Geref. Kerk Urk: ‘tot het uiterste gegaan’

Urk – De Gereformeerde Kerk op Urk betreurt het ten zeerste dat een groep gemeenteleden niet mee wil naar de Protestantse Kerk in Nederland en zich nu afsplitst. Dat zegt ds C. Bijman, voorzitter van de kerkenraad op Urk.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 maart 2005

Training voor kringleiders

Leeuwarden - Veel vrijwilligers zetten zich in voor kringwerk in kerken. Maar het is ook een klus waar velen vaak met enige aarzeling aan beginnen. Want hoe leid je een kring? Het Protestants Dienstencentrum Gelderland en de Christelijke Hogeschool Ede hebben een werkmap en cd-rom ontwikkeld om leiders te trainen.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 maart 2005

Een op de vijf kerken helpt asielzoekers

Leeuwarden – Een op de vijf plaatselijke gemeenten die behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland is op een of andere wijze betrokken bij asielzoekers die op straat gezet zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Kerkinactie. Veel minder kerkelijke gemeenten (8,3 procent) hebben ook concrete hulp geboden bij de terugkeer van asielzoekers naar hun vaderland.

Sportwoensdag, 2 maart 2005

Vertrouwen in Cambuur keert weer wat terug

Leeuwarden - Het is koud en guur, geen dag om even lekker bij de training van Cambuur te gaan kijken. De pakweg vijftien vaste volgers van de oefenarbeid laten zich voor het grootste deel niet zien. Alleen Jeroen Muizer (23) en Tjippie Feenstra (74) trotseren de barre omstandigheden om te kijken hoe de spelers van Cambuur zich in het zweet werken. ,,Ik kom regelmatig, om de jongens te motiveren’’, zegt de jongste.

Weerwoensdag, 2 maart 2005

Sneeuw

Bij de vele sneeuw van de afgelopen nacht valt vandaag nog meer, later volgt een droger weertype. De wind uit zuidelijke richtingen is matig, later vrij krachtig, wat voor sneeuwduinen kan zorgen. Vannacht blijft de kans op sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties