De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 2 maart 2006.

Cultuurdonderdag, 2 maart 2006

Fraaie Ferrabosco in Grote Kerk

Alfonso Ferrabosco senior (ook zijn zoon was componist) leefde van 1543 tot 1588, voor een belangrijk deel van zijn leven in Engeland. Hij componeerde madrigalen en motetten, en daarvan hoorden we er gisteravond in de Leeuwarder Grote Kerk zes, plus een breed opgezette serie Lamentaties.

Cultuurdonderdag, 2 maart 2006

Indrukwekkende ‘Stille Sneon’

Met doorzichtige en fragiele klanken van harmonium, orgel en viool begon gisteravond om precies negen minuten voor negen de theatrale passie Stille Sneon van Hoite Pruiksma en Romke Toering in de Martinikerk te Bolsward. De klaagzang over de dood van Jezus, van Maria, de moeder van Jezus en Maria Magdalena - hier genoemd als de vrouw van Jezus - vormde in een verstilde sfeer met onopgeloste dissonanten het begin van een indrukwekkende verbeelding van Jezus lijden en sterven.

Economiedonderdag, 2 maart 2006

Dongeradeel steunt doorstart van Enna met 100.000 euro

Dokkum - De gemeente Dongeradeel steunt de doorstart van spuitbussenfabrikant Enna Aerosols in Dokkum met 100.000 euro. Dat deelde burgemeester R. Cazemier gisteren mee tijdens de raadsvergadering. Cazemier zei de afgelopen weken intensief contact met de curator van de failliete fabriek te hebben gehad. Hij is blij met de doorstart, na de overname van de failliete boedel door vier investeerders. Dongeradeel heeft vanwege de werkgelegenheid veel belang bij het voortzetten van het productiebedrijf. Na de doorstart kunnen 26 van de 91 werknemers aan de slag.

Economiedonderdag, 2 maart 2006

Fries pluimvee is nu bijna overal onder dak

Leeuwarden - Friese houders van hobbypluimvee hebben het grootste deel van hun dieren goed afgeschermd van de buitenwereld om de kans op besmetting met vogelgriep zo klein mogelijk te houden.. ,,Meer dan 90 procent is al goed. Tijdens onze ritten door de provincie komen we bijna geen dieren meer tegen die nog buiten lopen’’, vertelt inspecteur Hans Heus van de Algemene Inspectie Dienst AID tijdens een controlerit door de provincie.

Hoofdartikeldonderdag, 2 maart 2006

Lokaal kiezen…

Voor veel kiesgerechtigden kan het een lastige opgave worden, volgende week een stem uit te brengen voor het bestuur van hun lokale overheid. De keuzemogelijkheden verschillen sterk van plaats tot plaats. In Fryslân zijn er gemeenten waar het aanbod zich beperkt tot drie partijen, terwijl het assortiment een paar kilometer verderop vier keer zo groot is. En eenmaal in het stemhokje krijgt men een palet kandidaten voorgeschoteld van wie veel kiezers er letterlijk niet één bij name kennen, zoals gisteren nog bleek uit een onderzoek naar de persoonlijke bekendheid van raadsleden in Sneek. Het vergt enig vertrouwen van mensen, hen dan toch één van die kandidaten te laten aanwijzen als de vrouw of man die hen de komende vier jaar zal vertegenwoordigen in het lokale bestuur.

Regiodonderdag, 2 maart 2006

Landelijke actie om ‘erfgoed van het platteland’ onder aandacht te brengen

Beetsterzwaag – Er moet veel meer geld komen voor het beheer en onderhoud van de elzensingels en andere karakteristieke landschapselementen, zoals heggen en graften (wallen). Dat vinden stichting De Landschapswacht en Landschapsbeheer Friesland, die vandaag een landelijke campagne beginnen om aandacht te vragen. De beide organisaties gaan op dertig plaatsen in het land onderhoud plegen aan elzensingels. Als eerste is het erf van de Cornelia Stichting in Beetsterzwaag aan de beurt: daar wordt een elzensingel teruggezaagd tot de grond, zodat hij zich kan verjongen. ,,Door op zoveel mogelijk plekken met de landschapselementen aan de slag te gaan, willen we de aandacht vestigen op de waarde ervan”, zegt F. van der Meer van Landschapsbeheer. ,,Er is nu te weinig aandacht voor beheer en onderhoud, vooral door geldgebrek.”

Regiodonderdag, 2 maart 2006

‘Grootste beeldcollectie van Noorden’

Leeuwarden –,,Mensen met een hekel aan geschiedenis hebben het tegenwoordig erg zwaar. Geschiedenis is niet meer te vermijden.’’ Met die woorden opende Tom van Mourik, wethouder cultuur van Gemeente Leeuwarden, gisteren de nieuwe Beeldbank van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Op deze nieuwe beeldbank zijn naast de foto’s nu ook oude kaarten en plattegronden te vinden van Fryslân. ,,Het HCL heeft hiermee de grootste beeldcollectie van Noord-Nederland.’’

Regiodonderdag, 2 maart 2006

Nieuwe oostzijde voor Markt

Dokkum – De oostzijde van de Markt in Dokkum, het gebied tussen de Grote Kerk en het VVV-gebouw, krijgt een ander aanzien. Corporatieholding Friesland gaat de vervallen panden slopen en er woningen voor in de plaats zetten. Op de begane grond is plaats voor ruim 400 vierkante meter winkelruimte.

Regiodonderdag, 2 maart 2006

Centrale As kan best als tweebaansweg

Dokkum – De Centrale As, de nieuwe weg tussen Dokkum en Nijega, hoeft helemaal geen vierbaans autoweg te worden. Een tweebaansweg met een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur is voldoende om het verkeersaanbod in Noordoost-Fryslân af te handelen.

Weerdonderdag, 2 maart 2006

Winters

Het blijft vandaag en morgen winters en koud. Vandaag krijgen we geregeld sneeuwbuien of buien met natte sneeuw en soms ook onweer. Het kwik komt te liggen rond 3 à 4 graden, bij een matige tot krachtige west-zuidwestenwind. Morgen nog een winters buitje en geregeld zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties