De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 maart 2015.

Achtergrondmaandag, 2 maart 2015

Koptische martelaren van Al-Aour verloochenden hun geloof niet

Al-Aour - Westerse christenen hebben veelal de neiging om bij het woord 'martelaar' bijna automatisch te denken aan lang vervlogen tijden. Ze denken bijvoorbeeld aan het Romeinse Rijk met zijn bloedige christenvervolgingen. De slachtoffers hiervan kan men ondermeer vinden in de catacomben van Rome. Wie deze catacomben weleens heeft bezocht weet uit eigen ervaring dat de duizenden pelgrims die hier dagelijks komen deze laatste rustplaats van waarschijnlijk duizenden martelaren vooral 'bezichtigen' als betrof het een museum. Hoe verschillend is de perceptie en beleving van oosterse christenen van het martelaarschap. Wie hiervan iets wil proeven zou dezer dagen de stad Al-Aour in Egypte moeten bezoeken.

Hoofdartikelmaandag, 2 maart 2015

Volgen van regels en verantwoordelijkheid

Het VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft, in zeker opzicht, pech. Was hij de eerste VVD'er die niet helemaal correct had gedeclareerd, dan hadden zijn politieke meerderen Mark Rutte en Halbe Zijlstra zijn gedrag niet gebagatelliseerd. En waren de provinciale verkiezingen niet aanstaande geweest, dan was hij nu waarschijnlijk nog Kamerlid.

Regiomaandag, 2 maart 2015

Oproep tot actie tegen ontvoering christenen Syrië

Den Haag - Coalitiepartij PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP manen minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) actie te ondernemen tegen de ontvoering van Syrische christenen door terreurgroep Islamitsche Staat (IS). De partijen hebben Koenders gevraagd om de hulp die Nederland op dit moment geeft aan de Koerden, ook ten goede te laten komen ,,aan christenen, yezidi's en andere minderheden".

Regiomaandag, 2 maart 2015

Vaak lager advies voor Friese scholier

Leeuwarden - Kinderen in groep acht van de Friese basisscholen hebben allemaal hun schooladvies gekregen. Gisteren verliep de deadline voor het verstrekken van het advies voor vervolgonderwijs. Het was de eerste keer dat dit gebeurde voordat de Citotoets is afgenomen. Die toets, dit jaar omgedoopt tot Centrale eindtoets, telt alleen nog als tweede controle en is dus niet (meer) leidend.

Sportmaandag, 2 maart 2015

Tweeënzeventig seconden in één minuut

Door Daan Rieken

Sportmaandag, 2 maart 2015

Personele nooddruft nekt Heerenveen

Rotterdam - Menigmaal liep Heerenveen dit seizoen tegen de narigheid van een (te) krappe selectie aan, maar nimmer richtte die personele nooddruft zoveel schade aan als gisteren op Woudenstein. Niets te vertellen had Heerenveen tegen Excelsior: 3-0.

Sportmaandag, 2 maart 2015

Cambuur laat graag twee gezichten zien

Leeuwarden - Hoewel SC Cambuur zaterdagavond twee gezichten liet zien in het met 1-0 gewonnen duel met Heracles Almelo, gingen die allebei gepaard met een grote grijns. In de eerste helft was daar het vaak geroemde combinatiespel van de Leeuwarders en na rust bleek de club ook uit een ander en minder bekend vaatje te kunnen tappen.

Sportmaandag, 2 maart 2015

Sneek doorbreekt spiraal en krikt vertrouwen op

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdagavond in de Sneker sporthal het zelfvertrouwen flink opgekrikt. De tweede wedstrijd in de kampioenspoule tegen Set Up'65 werd in drie straight sets (25-19, 25-15 en 25-23) gewonnen. Die opsteker in de vierde wedstrijd in acht dagen tijd kon de formatie van Petra Groenland goed gebruiken na twee onnodige nederlagen. Hoewel Sneek beide keren goed speelde, verzuimde de ploeg zichzelf acht dagen geleden in de bekerfinale in Zwolle tegen Sliedrecht Sport te belonen. Datzelfde herhaalde zich in het uitduel tegen Europsped, waarin de Friese vrouwen andermaal de winst door de vingers lieten glippen.

Sportmaandag, 2 maart 2015

Plaatselijke 'babyboom' biedt perspectief voor Hielpen

Hielpen staat onderaan in de laagste amateurklasse, maar de mensen blijven onverminderd positief. Op bezoek bij de kleinste stadsclub van Friesland.

Sportmaandag, 2 maart 2015

Hiddink kan niet meer om de in topvorm verkerende Dost heen

Je hebt mensen die in vorm zijn en je hebt Bas Dost. Sinds de jaarwisseling is de spits van een onopvallende bankzitter in vier weken tijd uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Met elf doelpunten in de laatste zes Bundesliga-wedstrijden is Dost een nogal op dreef en wordt hij al gelinkt aan het Nederlands elftal. Verdient Bas Dost een plek in Oranje?

Sportmaandag, 2 maart 2015

ONT schudt Berlikum af en gaat vol voor titel

Opeinde - Zowel ONT als SC Berlikum koesteren dit seizoen hoop op het kampioenschap in de derde klasse B. Het was de eerste die zaterdag de tweede gewond achterliet in de jacht op de titel: 1-0, door een discutabele penalty. ONT hield daardoor druk op koploper FC Grootegast.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties