De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 april 2004.

Bijschriftvrijdag, 2 april 2004

Het gebed als wapen

Ieder jaar wordt het weer Pasen in het voorjaar. Voor ons is dat een wetmatigheid geworden.

Cultuurvrijdag, 2 april 2004

Fanfares springen in het oog op festival in Heerenveen

Voor de 23ste keer ging donderdagavond het Frysk Fanfare Festival van start. Een festival dat tot zaterdagavond zal duren. De deelnemende korpsen komen op een na allen uit Fryslân. Vaak zijn dat korpsen die niet deelnemen aan concoursen. Maar daarnaast hebben ook echte concourskorpsen zich laten inschrijven.

Economievrijdag, 2 april 2004

Gezamenlijke aanpak lichtuitstoot tuinbouw

Harmelerwaard - De Stichting Natuur en Milieu gaat samen met landbouworganisatie LTO een plan opstellen om de ‘lichtvervuiling’ van de glastuinbouw terug te dringen. Deze afspraak maakten vertegenwoordigers van beide organisaties gisteren tijdens de opening van het publieksproject ‘Kom in de Kas’. Dit weekend houden telers van groenten, fruit en snijbloemen in het hele land ‘open kas’.

Hoofdartikelvrijdag, 2 april 2004

De PvdA in ontwikkeling

Wanneer het huidige kabinet zijn periode afmaakt, zijn er pas in 2007 verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tot die tijd kan er nog heel veel gebeuren, zeker in een onzekere tijd als de onze. Daarom doet elke partij er goed aan zich niet teveel vast te klampen aan de huidige opiniepeilingen. Zij geven slechts een tendens aan, meer niet, omdat plotselinge gebeurtenissen de kiezers weer een heel andere richting op kunnen duwen. Kiezers die ook lang zo honkvast niet meer zijn als vroeger.

Regiovrijdag, 2 april 2004

Meerderheid voor winning

Leeuwarden – De kans is levensgroot dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij na de zomer gas mag gaan winnen vanaf de bestaande winningslocaties bij Paesens/Moddergat en Lauwersoog. Regeringspartij CDA wil dat na het verschijnen van het rapport van de commissie Meijer niet langer tegenhouden. It Fryske Gea reageert diep teleurgesteld.

Regiovrijdag, 2 april 2004

Adoptieagent houdt oogje op de veelpleger

Leeuwarden – De 35 meest actieve veelplegers in Fryslân krijgen elk hun eigen adoptieagent. Deze agent houdt het reilen en zeilen van de draaideurcrimineel nauwlettend in de gaten. De groep notoire veelplegers zal niet met rust worden gelaten, totdat zij hun leven beteren. Daartoe staan hulpverleningsorganisaties klaar om hen te begeleiden. Op die manier gaat Fryslân voortaan de overlast aanpakken die veelplegers, meerderjarigen die in vijf jaar tijd minimaal tien processen verbaal aan de broek hebben gekregen, veroorzaken. Nederland telt naar schatting 6000 recidivisten, die verantwoordelijk zijn voor 10 procent van alle strafzaken.

Regiovrijdag, 2 april 2004

Veel kritiek op plannen voor een nieuw Fries Museum op Zaailand

Leeuwarden – Het is een slecht idee om de eigen historische collectie te integreren met moderne kunst in een nieuw te bouwen Fries Museum op het Zaailand in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 2 april 2004

Vertrekcentrum niet groter

Dokkum – Het vertrekcentrum voor asielzoekers in Dokkum wordt niet groter dan gepland. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar aanleiding van de weigering van Eindhoven om daar ook een vertrekcentrum te vestigen. Deze maand komt er in Dokkum nog een informatieavond over het vertrekcentrum.

Regiovrijdag, 2 april 2004

Veel verlegenheid bij uitdragen identiteit

Leeuwarden – ,,Het is zo’n groot goed dat we er zijn. We moeten ons laten horen en laten zien waar we voor staan. Plaats je identiteit niet onder de korenmaat.’’ Dat was gisteren de boodschap die landelijk voorzitter Janine Verbaan van Passage, de christelijke maatschappelijke vrouwenbeweging, had voor de paar honderd Friese vrouwen die bij elkaar waren gekomen in de Kurioskerk in Leeuwarden voor hun jaarvergadering.

Regiovrijdag, 2 april 2004

Waterberging op overbodige landbouwgrond

Leeuwarden – Landbouwgronden die in de komende tien tot vijftien jaar overbodig worden, moeten grotendeels worden ingezet voor waterberging. De Friese natuurorganisaties vinden dat die doelstelling in het streekplan moet komen.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 april 2004

Het wordt een Passion-Pasen

Leeuwarden – Tot donderdag was de discussie over de film een theoretische: hoe expliciet mag je het lijden van Christus verbeelden? Donderdag is de Nederlandse premičre van The Passion of The Christ . Dat zet niet alleen de discussie in een ander licht, maar voor de kijkers ook de viering van de paasdagen. Wie Gibsons filmbeelden op het netvlies heeft, zal anders luisteren naar het lijdensverhaal.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 april 2004

Het christelijk leven samengevat in vijf doelen

Het is al maanden het best verkochte christelijke boek: Doelgericht Leven van Rick Warren. Er gingen er in ons land inmiddels 30.000 exemplaren van over de toonbank. Het boek spreekt kerkelijken en niet-kerkelijken aan. Prof. dr Henk de Roest analyseert de theologie erachter.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 april 2004

‘Bethel’ nu grootste kerk van Nederland

Leeuwarden – De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is op dit moment de grootste evangelische kerk van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van het blad Bulletin voor gemeentegroei dat de groei van kerken regelmatig in kaart brengt.

Sportvrijdag, 2 april 2004

Bronkhorst tekent bij voor twee seizoenen

Leeuwarden – Het aftellen is begonnen bij Cambuur Leeuwarden. Nog zeven wedstrijden en dat zit een kleurloos seizoen er eindelijk op. Er is een tijd van komen en gaan. Die is maandag begonnen, toen een elf spelers te horen kregen dat er voor hen volgend seizoen geen plaats meer is. Het ‘gaan’ is dus begonnen, nu het ‘komen’ nog. Raymond Bronkhorst is er één van. De huurling heeft een contract getekend dat hem voor twee seizoen aan Cambuur bindt.

Sportvrijdag, 2 april 2004

Van der Velde wint op Indoor Tolbert

Tolbert – Amazone Gea van der Velde uit Twijzel heeft donderdag op Indoor Tolbert een overwinning behaald.

Sportvrijdag, 2 april 2004

Nominatie voor Heerenveen-preses

Heerenveen – Riemer van der Velde, voorzitter van SC Heerenveen, is met nog negen andere voetbalbestuurders genomineerd voor de titel ‘voetbalbestuurder van de gouden jaren.’

Sportvrijdag, 2 april 2004

Achtste bekerfinales op woensdag 5 mei

Leeuwarden – De achtste finales van de noordelijke voetbalbeker worden op woensdagavond 5 mei afgewerkt.

Weervrijdag, 2 april 2004

Regen

Vanavond en vannacht volgt vanuit het zuidwesten regen. Morgen valt er eerst regen, daarna is er een droge periode met 16 graden. De zuidwestenwind is matig tot krachtig. Vanaf zondag wordt het kouder met buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties