De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 april 2007.

Dossiermaandag, 2 april 2007

Van haantje tot parende kikker


Economiemaandag, 2 april 2007

Detacheringsbedrijf Sargas naar Leeuwarden

Leeuwarden - Detacheringsbedrijf Sargas uit Purmerend opent eind volgende maand een vestiging in Leeuwarden aan de Heliconweg. Het bedrijf richt zich op werk bij (semi)overheidsinstanties en bedrijven. In Fryslân heeft het bedrijf vijftig mensen aan het werk. Op het kantoor in Leeuwarden komen zes mensen te werken. Binnen enkele maanden zal dit aantal naar verwachting verdubbelen.

Hoofdartikelmaandag, 2 april 2007

Over huishoudbacteriën...

Bacteriën zijn ongeveer het ergste wat een mens zich kan denken. Tenminste, dat wil de reclame ons doen geloven. Momenteel wordt weer reclame gemaakt voor een ontsmettingsmiddel waarmee die vreselijke bacteriën ‘in een handomdraai’ verdwijnen. Al eerder is reclame gemaakt voor een middel ter bestrijding van ‘huishoudbacteriën’. Met dat middel zouden bijna alle bacteriën worden vernietigd. Een poos geleden konden burgers hun vaatdoekje op bacteriën laten onderzoeken; de bedoeling was dat mensen zouden schrikken van de hoeveelheid en vaker het doekje zouden verwisselen.

Regiomaandag, 2 april 2007

Blauwe weg geen 1 aprilgrap

Drachten - Het Moleneind in Drachten wordt echt blauw geverfd. Vanochtend is de Drachtster kunstenaar Henk Hofstra begonnen met zijn project. ,,Nee echt, het was geen 1 aprilgrap”, aldus gemeentevoorlichtster I. Overstegen van Smallingerland.

Regiomaandag, 2 april 2007

Uitdiepen vaargeul De Boontjes haalbaar

Harlingen - De gewenste verdieping van de vaargeul De Boontjes, tussen Harlingen en Kornwerderzand, is een stap dichterbij gekomen. Een voorstudie heeft uitgewezen dat het verwijderen van ‘drempels’ uit de geul haalbaar is, het kwetsbare Wad niet significant verstoort, en waarschijnlijk rendabel kan worden uitgevoerd, omdat het niet om slib, maar om fijn zand gaat, dat elders weer zijn nut kan hebben.

Regiomaandag, 2 april 2007

Onderzoek naar dood van Duitse vrouw in Sneek

Sneek - In het water aan de Selfhelpweg in Sneek is gistermiddag het lichaam gevonden van een 57-jarige vrouw uit Dorsten in Duitsland. De Duitse vrouw verbleef samen met een 59-jarige man uit Bonn op een motorboot in Sneek. Ze keerde zaterdagavond niet terug na een stapavond en de man waarschuwde de politie. Duikers van de brandweer vonden haar gistermiddag rond vijf uur in het water vlakbij de boot. De politie noemt de omstandigheden verdacht en heeft de man aangehouden. Vandaag wordt sectie verricht. Het buurtonderzoek in de omgeving van de jachthaven wordt vandaag voortgezet.

Regiomaandag, 2 april 2007

Onderzoek achterstand gehekeld

Leeuwarden - Kees Verhaar en Yvonne van Westering, de wetenschappers die afgelopen week schreven dat Fryslân een achterstandsprovincie is, gebruikten de verkeerde criteria bij hun onderzoek, vinden diverse Friese prominenten. Ze hebben daarbij Friezen beschadigd, vindt provinciaal gedeputeerde Andriesen (PvdA).

Regiomaandag, 2 april 2007

Jansma: neemt u dat lintje maar terug

Lammert Jansma, oud-wetenschappenlijk directeur van de Fryske Akademy, werd zaterdag bij zijn afscheid veel geroemd voor zijn inspanningen om het wetenschappelijk onderzoek in Fryslân te stimuleren. Zelf keek hij terug in bitterheid, vanwege de laatste jaren. Jansma, werd in juni 2004 op non-actief gesteld na een dienstverband van ruim 22 jaar. Accountant KPMG rapporteert zeer negatief over de financiële situatie van het instituut. De twee belangrijkste geldschieters - de provincie Fryslân en de KNAW - hielden Jansma daarvoor verantwoordelijk en eisten zijn vertrek.

Regiomaandag, 2 april 2007

Blokrijden is nog even wennen

ARNOUD WOKKEJoure - De vrachtwagenchauffeur die net het verkeersplein bij Joure op wil rijden, is zichtbaar verbaasd als hij de twee felgele wagens van Rijkswaterstaat aan ziet komen over de rotonde. Hij twijfelt even, maar trapt dan toch op de rem. ,,Hij had makkelijk voor kunnen gaan”, aldus ‘blokrijder’ Henk de Jong. ,,Maar ja, hij heeft ons nog nooit gezien, hij is nog niet gewend aan blokrijden.”Blokrijden. Hoewel Rijkswaterstaat al twee proeven heeft gedaan elders in het land, zal bijna nog geen automobilist weten wat het inhoudt. Het is een manier om het verkeer beter te laten doorstromen, legt De Jong uit. ,,Wij rijden met twee wagens van Rijkswaterstaat constant rondjes over de binnenste twee banen van de rotonde. Omdat wij langzaam rijden, creëren wij ruimte voor mensen die willen invoegen.” Want dat is het grootste probleem van de rotonde. Automobilisten willen snel doorrijden op de rotonde - misschien omdat ze al een tijdje in de rij hebben gestaan. ,,Dan gaan ze met zestig of zeventig kilometer per uur over de rotonde en geven anderen geen kans om in te voegen.”

Geloof & Kerkmaandag, 2 april 2007

PKN Dokkum koopt de IJsherberg

Dokkum - De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Dokkum-Aalsum- Wetsens heeft vrijdagavond in meerderheid besloten tot de aankoop van de IJsherberg.

Geloof & Kerkmaandag, 2 april 2007

De Geest komt nu via de beamer

Veenendaal - Het gebruik van beeldapparatuur in de eredienst is een natuurlijke correctie op de kerk als ‘woordenkraam’ en een ,,welkome verfrissing in een sterk geverbaliseerde kerk”. Dat zei ds. Erjan van der Linde zaterdag op de conferentie ‘Nieuwe media en een oude kerk. Negeren of reageren?’ in Veenendaal.

Sportmaandag, 2 april 2007

Stiens sluit roerig debuutseizoen positief af

Leeuwarden - Met een 32-26 overwinning op het tweede team van Hurry Up-HVC, hebben de handballers van Stiens zaterdag hun debuutseizoen in de hoofdklasse op positieve wijze afgesloten. De belangrijkste winst lag echter niet opgesloten in de wedstrijd, maar in de eindstand van de competitie. Handhaving was voor dit seizoen het doel en daar slaagde oranje-zwarte brigade zonder al te veel problemen in. Een knappe prestatie gezien alle ophef rond het opstappen van coach Richard Hoogeveen en het blessureleed dat de ploeg dit seizoen kende.

Sportmaandag, 2 april 2007

Kampioen SSS inspireert heren VC Sneek

Sneek - De volleyballers van VC Sneek lieten vorige week zaterdag in Assen nog drie kostbare punten liggen tegen Sudosa, afgelopen zaterdag maakte de formatie van trainercoach Wim Roosenburg dat ruimschoots goed tegen SSS. Het duel tegen de kersverse kampioen inspireerde Sneek tot grootse daden en leverde winst op na een spectaculaire vijfsetter.

Sportmaandag, 2 april 2007

Leeuwarden is terrein voor alleenheersers

Leeuwarden - ,,Joop Keizer? Nooit van gehoord”, reageerde Remon van Lunzen zaterdag na de dertigste editie van de halve marathon van Leeuwarden. Het is hem vergeven, Van Lunzen was pas negen jaar toen de Noord-Hollander in 1978 de eerste winnaar werd in 1.10,03. Nu ging het 28 tellen sneller. Bij de vrouwen vestigde Mariska Kramer-Postma in 1.17,27 een nieuw parkoersrecord

Sportmaandag, 2 april 2007

FK is judo in de breedte

Franeker- Met 620 deelnemers was het FK zaterdag in Franeker vooral judo in de breedte. Absoluut hoogtepunt in De Trije was de titelstrijd in de open klassen. Een opsteker voor judo in Fryslân én de organisatie was dat na zes jaar eindelijk weer voldoende deelname was bij de dames. Verrassend in dat geweld was de titel voor vlieggewicht Miranda Wolfslag.

Sportmaandag, 2 april 2007

Friese één-twee in eerste grasbaanrace

Vries - Het seizoen is van start gegaan en Jannick de Jong heeft zijn eerste overwinning alweer binnen op de grasbaan. De coureur uit Gorredijk was eerder deze maand in het Duitse Moorwinkelsdamm ook al de beste in de eerste speedwaywedstrijd van de open Nederlandse kampioenschappen. Net als toen werd De Jong zaterdag in Vries op het podium geflankeerd door Dirk Fabriek, toen nog derde. De Jong en Fabriek zorgden in Vries daardoor tijdens de seizoensouverture van de grasbaanracerij voor een Friese één-twee.

Sportmaandag, 2 april 2007

Ravotten, rennen en draven tijdens Nederlandse titelstrijd voor 11- en 12-jarigen in Drachten

Drachten - Wie rugby zegt, zegt Engeland. Of Schotland, Frankrijk of Italië, om maar eens wat van de landen op te noemen die in het wereldberoemde Six Nations-toernooi uitkomen. Maar Nederland is voorwaar geen rugbynatie. Toch groeit de sport in ons land gestaag, ook in Fryslân. Dat is onder meer te merken bij RC Drachten. De rugbyclub werft al jaren actief jeugdleden. Het succes daarvan, in combinatie met een fraai nieuw complex zorgden ervoor dat de Drachtsters zaterdag het Nederlands kampioenschap voor jeugd mochten organiseren. Rugbyers, van 11 en 12 jaar, die met elkaar ravotten dat het een lieve lust is.

Sportmaandag, 2 april 2007

Aris bezwijkt tegen Zwolle onder de druk

Sportmaandag, 2 april 2007

Heerenveen gunt Sparta mooi feestje

Rotterdam - Als een veredeld elftal goedheiligmannen strooide Heerenveen dit seizoen links en rechts met cadeautjes. Dat de Friese vrijgevigheid geen grenzen kent bewees de ploeg gistermiddag op Het Kasteel, waar het weigerde de verjaardag van Sparta - van 1 april 1888 - in de soep te laten lopen.

Sportmaandag, 2 april 2007

Cambuur behoudt én verhuurt De Vries

Leeuwarden - Ale Geert de Vries staat ook de komende drie jaar onder contract bij Cambuur Leeuwarden. De doelman uit Kollumerzwaag beschikte over een aflopend contract en lang was onduidelijk of hij zou blijven. De 26-jarige doelman is voor het derde seizoen op rij de stand-in van Peter van der Vlag en wil volgend seizoen speeltijd. Met Cambuur is afgesproken dat De Vries komend seizoen zal worden verhuurd.

Weermaandag, 2 april 2007

Bewolkt en koel

Vandaag is het nog zonnig met temperaturen rond 16 ŕ 17 graden. De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig. Morgen wordt het bewolkt en met temperaturen rond 12 graden. Het waait matig tot krachtig uit het noordoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties