De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 april 2012.

Cultuurmaandag, 2 april 2012

Friezen scoren goed op festival voor amateurfilms

Leeuwarden | De film Costa Rica Pura Vida van Hans Jonker uit Oosterwolde heeft zaterdag het 53e NOVA-Noord filmfestival in Westerbork gewonnen, een filmfestival voor amateurfilmers. De film gaat over het ontstaan van het regenwoud en toont de bijzondere vogels en planten van het woud. Totaal werden op het festival 24 films door een jury beoordeeld. Jonker won vanwege zijn haarscherpe camerawerk.

Cultuurmaandag, 2 april 2012

Twee Friezen lopen finale muziekconcours mis

Leeuwarden | De twee Friese deelnemers aan de Dag van de Genomineerden, de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours, zijn niet doorgedrongen tot de landelijke finale van het muziekconcours voor jonge muziektalenten. De Dag van de Genomineerden vond zaterdag plaats in Den Haag. Wel kreeg celliste Wytske Holtrop (17) uit Gersloot een eervolle vermelding van de jury toegekend.

Cultuurmaandag, 2 april 2012

Afval verheven tot kunst tijdens Oerol

Terschelling | Zwerfvuil krijgt dit jaar een prominente plek op het Terschellings festival Oerol. Afval gevonden op het eiland wordt verwerkt in kunstobjecten en in theatervoorstellingen. Dat meldt de Waddenvereniging, die het project samen met Oerol organiseert. Het initiatief sluit aan bij het thema van Oerol van dit jaar: De wind voert het woord.

Economiemaandag, 2 april 2012

Oefenen met rooier helpt brandweer bij ongeluk

Sint Annaparochie | In Noordwest-Fryslân raken jaarlijks zes mensen verstrikt in een aardappelrooimachine met vaak verminking van armen of benen tot gevolg. Afgelopen jaar vielen er landelijk zelfs twee doden. Zes Friese brandweerkorpsen simuleerden daarom zaterdag in Sint Annaparochie zo’n ongeval om de situatie te leren herkennen en sneller goede hulp te kunnen geven.

Economiemaandag, 2 april 2012

Friesland Bank overgenomen door Rabobank

Leeuwarden | Friesland Bank raakt zijn unieke zelfstandige positie als Friese kleinbank kwijt. Het bankbestuur heeft met Rabobank overeenstemming bereikt over een coöperatieve fusie. Dat hebben de twee banken vanochtend bekendgemaakt.

Hoofdartikelmaandag, 2 april 2012

Hoeveel geld gaat er precies over de grens?

Plotseling werd afgelopen week gelekt uit het Catshuis. Een of meerdere partijen (van VVD, CDA en PVV) had er belang bij melding te maken van een voorlopig akkoord over een bezuinigingspost: ontwikkelingssamenwerking. De precieze omvang moet nog worden vastgesteld maar dat op Ontwikkelingssamenwerking gekort gaat worden staat vast.

Regiomaandag, 2 april 2012

School maakt kans op gratis fruit

Leeuwarden | Basisscholen kunnen zich aanmelden voor een jaar lang schoolfruit. De eerste twintig weken zijn gratis, dankzij een nieuwe regeling van de Europese Unie (EU).

Regiomaandag, 2 april 2012

Politie vandaag aanwezig op Bogerman om dreigtweet

Sneek | De politie is naar aanleiding van een dreigtweet vandaag preventief aanwezig op csg Bogerman College in Sneek. In de tweet werd gedreigd met brandstichting en geweld. De politie sluit niet uit dat het om een grap gaat, maar neemt de bedreiging serieus.

Regiomaandag, 2 april 2012

Studiebeurs voor peuters en koala spotten: 1 april

Eastermar | ,,Der wiene net een soad minsken dy’t tochten dat it echt wie, mar dochs fine wy de 1 aprilgrap geweldich slagge.” Albert Bakker van de redactie van de dorpswebsite van Eastermar heeft wel een aantal mensen op het verkeerde been gezet. Begin vorige week plaatste hij een artikel op de site, waarin gewag werd gemaakt van het voornemen van de gemeente Tytsjerksteradiel om de karakteristieke lindebomen langs het water tussen het Wâltsje en de Elte Martens Beimastrjitte te kappen.

Regiomaandag, 2 april 2012

Vervolging grap is moeilijk

Leeuwarden | De bedenkers van de 1 aprilgrap met een nep-zeemijn in Leeuwarden moeten opdraaien voor de geleden schade door de grote inzet van hulpverleners. Dat zegt burgemeester Ferd Crone, die de grap ,,een buitenproportionele 1 aprilgrap” noemt.

Geloof & Kerkmaandag, 2 april 2012

Vicaris Johan te Velde wordt monnik

Groningen | Vicaris-generaal Johan te Velde van het bisdom Groningen-Leeuwarden verlaat per 1 september het bisdom en de parochies in de Noordoostpolder om als postulant in te treden in de benedictijnse kloostergemeenschap van de St. Willibrordabij in Doetinchem. Dit heeft hij gisteren bekend gemaakt in de parochies van de Noordoostpolder.

Geloof & Kerkmaandag, 2 april 2012

Dopersen redden het niet met een paasontbijt

Waar kun je beter in de historie van de doopsgezinden en mennonieten duiken dan op de plek waar juist nu tentoonstellingen over hen te zien zijn? Dat gebeurde dan ook zaterdag in Tresoar.

Geloof & Kerkmaandag, 2 april 2012

Leeuwarder evangelist Jaap Fijnvandraat overleden

Eindhoven | Evangelist en bijbelleraar Jaap Fijnvandraat (86) is afgelopen zaterdag overleden. Hij was zeer bekend, zowel in Nederland als in het buitenland en onder meer grondlegger van evangelische boekhandelketen De Fakkel.

Geloof & Kerkmaandag, 2 april 2012

Christian Aid: snijden in bedrag ontwikkelingshulp is verraad

Londen | Als ontwikkelingshulp onder het niveau komt van 0,7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen is dat ,,verraad’’. Dat heeft de Engelse organisatie Christian Aid gezegd in reactie op een voorstel van de Engelse regering om fors te gaan bezuinigen op de post ontwikkelingssamenwerking.

Sportmaandag, 2 april 2012

Doe eens gek

In 2009 maakte ik een rondreis door de Verenigde Staten. Mooi tripje. Aardige lui leren kennen, mooie natuur gezien (Grand Canyon in een helikopter, tip!), leuke feestjes gehad en zowaar een lousy 122 dollar weten te winnen in een casino in Las Vegas. Dit en nog zoveel meer. Zoals de bizarre reis in een Greyhound-bus. Sta me toe u mee terug te nemen naar dat avontuur.

Sportmaandag, 2 april 2012

Arnhemmer snelste in run-bike run Ter Idzard

Ter Idzard | Dirk Londema heeft zaterdag de run-bike run van Ter Idzard gewonnen. De Arnhemmer was als eerste terug van de 40 deelnemers op de midden afstand en won na 10 kilometer hardlopen, 38 kilometer fietsen en nog 5 kilometer hardlopen in 1.54,54.

Sportmaandag, 2 april 2012

Goedemoed weer beste Friese sneldammer

Cornjum | Tjalling Goedemoed is zaterdag in Cornjum voor de achtste keer in zijn carričre Fries kampioen sneldammen geworden.

Sportmaandag, 2 april 2012

Giri en Fridman naar Remco Heite-toernooi

Wolvega | Het vierde Remco Heite Schaaktoernooi (15 tot 18 november in Wolvega) heeft een sterk bezette invitatiegroep. Zowel de Nederlandse (Anish Giri) als de Duitse kampioen (Daniël Fridman), treden aan.

Sportmaandag, 2 april 2012

LDODK is geklopt maar niet geknakt

Alphen aan den Rijn | De korfballers van LDODK krijgen morgenavond in Alphen aan den Rijn de laatste kans om door te dringen tot de finalewedstrijd voor een plaats in de Korfbal League. Het lukte het vlaggenschip van de ploeg uit Gorredijk zaterdag niet om de eerste wedstrijd tegen Tempo in de kruisfinales een goed vervolg te geven. De selectie van trainer Gerald Aukes verloor de return in Alphen aan den Rijn met 22-19.

Sportmaandag, 2 april 2012

VC Sneek mist de landstitel, maar is wel eervol tweede

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek zijn er het weekeinde niet in geslaagd een superseizoen te bekronen met de landstitel, voor het eerst sinds twintig jaar. Het stuntteam van trainercoach Petra Groenland moest met twee nederlagen binnen 24 uur in de eigen Sneker Sporthal met 1-3 in de best-of-five serie haar meerdere erkennen in Sliedrecht Sport, dat voor het eerst in haar bestaan kampioen werd. Met betraande ogen en een eervolle tweede plaats nam Sneek gisteravond voor duizend toeschouwers afscheid van een bewogen seizoen.

Sportmaandag, 2 april 2012

Oebele Schokker wijst Harkemase Boys de weg

Harkemase Boys heeft de kansen op handhaving levend gehouden. Op bezoek bij concurrent SVZW ging de ploeg zaterdag dankzij een sterke tweede helft met een belangrijke zege aan de haal (1-3).

Sportmaandag, 2 april 2012

Ontketend Cambuur in deze vorm zekerheidje voor top 5

Leeuwarden | Met de play-offs in aantocht heeft SC Cambuur op het juiste moment de smaak te pakken. De laatste weken was dat al de trend, maar de overtuigende 3-0 thuisoverwinning op koploper FC Zwolle vormde er gistermiddag het ultieme bewijs van. Het was de vijfde zege in zes duels en dat met een op veel plaatsen gewijzigde ploeg. Andere poppetjes, zelfde resultaat. Die conclusie was misschien nog wel belangrijker dan de overwinning zelf.

Sportmaandag, 2 april 2012

Bas Dost zou bij Oranje rol kunnen hebben zoals ooit Van Hooijdonk

De topscorer van de eredivisie op dit moment loopt in Heerenveen. Bas Dost schoot al 25 keer raak in 28 wedstrijden. De laatste Nederlander die dit lukte was Klaas Jan Huntelaar in het seizoen 2007/2008. Met het Europees kampioenschap voetbal voor de deur lijkt bondscoach Bert van Marwijk bijna niet meer om de jonge spits heen te kunnen. Moet Dost mee naar het EK?

Sportmaandag, 2 april 2012

Getergd Heerenveen legt Groningen over de knie

De Euroborg stroomde zaterdag tegen half negen al leeg toen het ‘Frysk bloed tsjoch op’ in het stadion klonk. Heerenveen was een kwaliteitsarm FC Groningen de baas (3-1) en is klaar voor het duel met Ajax.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties