De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 mei 2005.

Cultuurmaandag, 2 mei 2005

Concert NNO in koninklijke sfeer

Het concert door het Noord Nederlands Orkest aan de vooravond van Koninginnedag was geheel gewijd aan muziek die iets met koninginnen had te maken. Het als eerste geprogrammeerde werk, de Symfonie nummer 85 in Bes van Joseph Haydn, één van de zes Parijse symfonieën, draagt als ondertitel La Reine . Deze bijnaam is door de uitgever toegevoegd nadat Marie Antoinette haar bewondering speciaal voor deze symfonie had uitgesproken. Wat de koningin zo aan het werk had bevallen was wellicht het langzame tweede deel, dat bestaat uit een reeks variaties op een populair Frans volksliedje. Ook kenmerkt dit werk zich door de combinatie van geleerde en populaire stijl. Het fraaist is misschien het gracieuze eerste deel. Ook op vocaal gebied is er met name in de achttiende eeuw veel toepasselijks te vinden. Nadat Philipine in Shakespeare’s Midzomernachtsdroom heeft meegespeeld als elfenkoningin Titania en een toegift moet geven, zingt zij in de opera Mignon van Thomas de aria Pour ce soir je suis la Reine , vanavond ben ik de koningin.

Dossiermaandag, 2 mei 2005

Trainerschap als uitzendbaan


Dossiermaandag, 2 mei 2005

Stilte voor de storm


Hoofdartikelmaandag, 2 mei 2005

Europa, calvinisten…

De maand van het debat is begonnen. Nemen we de tram die vanmorgen in Den Haag is gaan rijden en die ons oproept om 1 juni te gaan stemmen? Of bekennen we ons gebrek aan kennis en besluiten we om niet te gaan. Nog een maand om daarover na te denken en onze kennis bij te spijkeren. En dan? Stemmen we dan vóór of tegen die Europese grondwet?

Regiomaandag, 2 mei 2005

Terschellinger baby geboren op reddingboot

Terschelling - Aan boord van de Terschellinger reddingboot Arie Visser is zaterdagochtend een baby geboren. De moeder, Monique Cupido uit Lies, was onderweg naar het ziekenhuis aan de wal.

Regiomaandag, 2 mei 2005

Toerismeclubs begraven de strijdbijl

Leeuwarden – De strijd tussen de toerismebureaus Friesland Holland en Fryslân Marketing is voorbij. E. Wind van de Kamer van Koophandel in Fryslân heeft via bemiddeling toch voor elkaar gekregen dat de partijen gaan samenwerken.Sinds begin dit jaar lagen de twee toeristische organisaties met elkaar in de clinch. Probleem was dat Fryslân Marketing, de opvolger van het failliete Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme, Friesland Holland van A. Hendriks niet op zijn internetsite duldde.

Regiomaandag, 2 mei 2005

Zetels Friesch Paarden-Stamboek snel verdeeld

Houten – Het nieuwe bestuur van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) dat in de nacht van vrijdag op zaterdag in Houten is gekozen, verdeelt morgen de functies. Oud-voorzitter Jaap van der Meulen is niet herkozen. Van der Meulen stelt dat dit komt doordat veel Friese leden – van wie hij de meeste steun verwachtte - verzuimden naar Houten te komen.

Regiomaandag, 2 mei 2005

Vrijmarkten zijn steeds vaker het domein van professionele handelaren

Sneek/Leeuwarden - ,,Je moet er de humor van inzien’’, zegt de 56-jarige Gerry van der Pal uit Sneek die haar waren heeft uitgestald op de hoek van de Gedempte Pol en de Prins Hendrikkade. Door de motregen op de ochtend van Koninginnedag is haar waar – kleding – nat. ,,Het is gewoon leuk om te doen. En als er geen handel is, dan is er geen handel. Dan heb ik pech gehad.’’

Regiomaandag, 2 mei 2005

Veel jonge kieviten overleven inzaaien van maïsvelden niet

Kollum – Van de kieviten die in maïsvelden ter wereld komen overleeft zeker tachtig procent het dezer dagen begonnen inzaaien niet.

Geloof & Kerkmaandag, 2 mei 2005

35.000 katholieke jongeren in Arena

Amsterdam - In de Amsterdam Arena hebben zaterdag meer dan 35.000 rooms-katholieke jongeren uit diverse Europese landen een campagne afgesloten om leeftijdsgenoten te werven voor de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in augustus in Keulen. ,,De Kerk is niet oud of ziek, maar jong en vol leven’’, zei bisschop Punt van Haarlem.

Geloof & Kerkmaandag, 2 mei 2005

De wezenlijke vragen aan de orde stellen

Londen – In Groot-Brittannië zijn donderdag verkiezingen. In de campagne hebben de kerken duidelijk van zich laten horen. Dr Herman Noordegraaf ziet er een voorbeeld in voor de Nederlandse kerken.

Geloof & Kerkmaandag, 2 mei 2005

Gebedstiendaagse in Noordwolde

Noordwolde - Tussen Hemelvaart en Pinksteren ( 5 tot en met 14 mei) komt een groep mensen uit Noordwolde en omgeving tien dagen bijeen om te bidden voor hun dorp en land.

Sportmaandag, 2 mei 2005

Heerenveen zet Feyenoord in De Kuip te kijk

Rotterdam – SC Heerenveen is dit seizoen onder trainer Gertjan Verbeek grensverleggend bezig. Zondagmiddag kwam daar in De Kuip een nieuwe episode bij. Voor het eerst in de clubhistorie wonnen de Friezen een uitduel bij Feyenoord. Heerenveen zette de Rotterdammers voor eigen publiek te kijk en deed goede zaken met het oog op Europees voetbal.

Sportmaandag, 2 mei 2005

‘Historisch? Het gaat om Europees voetbal’

Rotterdam – De historische overwinning die SC Heerenveen zondag tegen Feyenoord in de snikhete Kuip behaalde, hield de Friese gemoederen amper bezig. Het was vooral een welkome zege in de strijd om het enig overgebleven Europese ticket. ,,Historisch? Dat is mooi meegenomen, maar het maakt me niet zoveel uit. Het gaat om Europees voetbal en dat is het belangrijkste. We hebben nu nog zes punten nodig’’, denkt aanvaller Ugur Yildirim.

Sportmaandag, 2 mei 2005

Van den Berg: Ontslag Bijlholt geen afrekening

Heerenveen – Turnvereniging WIK-FTC en vrouwencoach Rietje Bijholt gaan na twaalf jaar uit elkaar. De Heerenveense club heeft ontslag aangevraagd per 1 augustus. Bijlholt heeft zich echter ziek gemeld en blijft waarschijnlijk nu al weg. De trainster stond jaren geleden samen met collega’s Frank Louter (Pro Patria) en Boris Orlov (De Hazenkamp) aan de basis van de bloei van het vrouwenturnen in Nederland.

Sportmaandag, 2 mei 2005

De ‘reus van Minnertsga’ stilt honger met zege

Weidum – Sinds hij in 1994 zijn debuut op het hoogste platvorm bekroonde met een zege op de Bangmapartij heeft Chris Wassenaar ‘iets’ met de afdelingswedstrijd in Weidum. Zondag won de ‘reus van Minnertsga’ voor de zesde keer – op een totaal van negen deelnames – de eerste wedstrijd van het kaatsseizoen.

Weermaandag, 2 mei 2005

Geleidelijk koeler

Het wordt vanmiddag nog warm met temperaturen rond 22 graden, maar het wordt vanaf morgen geleidelijk koeler. We hebben te maken met pittige regen- en onweersbuien, waarbij er kans is op hagel en windstoten. Morgen blijft het bij 18 graden zo goed als droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties