De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 mei 2014.

Hoofdartikelvrijdag, 2 mei 2014

Van wie zijn mijn (medische) gegevens?

Van wie zijn medische en andere gegevens van de Nederlandse burger? En wie mag die informatie inzien en gebruiken? Deze en dergelijke vragen zijn uiterst actueel en belangrijk. Een patiënt kan in de vertrouwelijkheid van de relatie met bijvoorbeeld een huisarts intieme of zeer privacy-gevoelige informatie verstrekken. Als de minister van Volksgezondheid haar zin krijgt, kan de arts de vertrouwelijkheid van de gegevens niet meer garanderen. In een plan voor het zogeheten Landelijk Schakelpunt wordt het allemaal anders. De huisarts heeft geen overzicht wie van de gegevens gebruik maakt, en dus kan hij de belofte van vertrouwelijkheid en zijn beroepsgeheim niet meer garanderen. Sommige huisartsen zijn naar de rechter gestapt. Zij vinden het onaanvaardbaar dat ze hun beroepsgeheim niet meer kunnen praktiseren.

Hoofdartikelvrijdag, 2 mei 2014

Verhalen over toen voor morgen

De herdenking op vier mei zit, hoe gek het ook klinkt, in een crisis. Die speelt zich af rond vragen als: wie herdenken we nu precies? Of: hoe moeten we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken nu er bijna geen collectief geheugen meer is ten aanzien van de Tweede Wereldoorlog? En: moeten we ook de Nederlandse militairen die tijdens vredemissies zijn omgekomen op 4 mei herdenken? En: is het nu wel of niet verantwoord om op 4 mei langs graven te lopen van Duitse militairen die op Nederlands grondgebied zijn omgekomen?

Regiovrijdag, 2 mei 2014

Jarenlang zoeken naar informatie over het lot van vader

Jan Norg uit Harlingen heeft zijn vader nooit echt gekend: die stierf in 1945 in kamp Neuengamme. Lange tijd wist hij weinig over diens lot, tot hij de archieven in dook.

Regiovrijdag, 2 mei 2014

Opnieuw drie banken in Fryslân dicht

Burgum | Opnieuw gaan er in Fryslân drie bankfilialen dicht. ABN Amro, in aantal vestigingen de op een na grootste bank in Fryslân, maakte gisteren bekend dat het de kantoren in Burgum, Oosterwolde en Wolvega volgende maand sluit. De reden van de sluiting is, net zoals bij de Rabobank, dat het klantbezoek aan de bankkantoren steeds verder terugloopt. Het kan daardoor voor de bank niet meer uit om de kleinere vestigingen open te houden. Wel blijven er op de huidige banklocaties in Burgum, Oosterwolde en Wolvega geldautomaten en blijft het mogelijk om geld te storten.

Regiovrijdag, 2 mei 2014

Nazorgers tellen minder weidevogelnesten

Broek | Het aantal weidevogels in Fryslân lijkt dit jaar een stuk lager te zijn dan vorig jaar. Uit de eerste indrukken van de nazorgers van de Bond Friese Vogelwachten (BFWW) blijkt dat er dit voorjaar voor het eerst in drie jaar aanmerkelijk minder nesten van grutto’s en kieviten zijn te vinden. Dat zegt BFVW-voorzitter Rendert Algra. Hij vindt dat de provincie Fryslân de mogelijkheid moet hebben om weidevogelbeschermende maatregelen af te dwingen.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 mei 2014

Russische kerk: neutraal in conflict Rusland-Oekraďne

Moskou | De Russisch-orthodoxe Kerk is neutraal in het conflict tussen Rusland en Oekraďne. Dat heeft patriarch Kyrill, hoofd van de Russische kerk, gezegd tijdens een bijeenkomst van de hoogste raad van de kerk in Moskou deze week, meldt Radio Vaticaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 mei 2014

Geheime ‘achterkamerkerkdiensten’ in Huizum?

Hetty Runia-Algra (82) uit Heerenveen zou graag in contact komen met mensen die meer weten over mogelijke ‘achterkamerkerkdiensten’ in haar ouderlijk huis in de laatste oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog.

Sportvrijdag, 2 mei 2014

Soms verwachtte Van Basten bij Heerenveen 'AC Milan-niveau' van speler

Marco van Basten gaat niet prat op zijn verleden als topvoetballer van Ajax en AC Milan. Hoewel hij nauwelijks over vroeger sprak, was er voor spelers van Heerenveen de afgelopen twee jaar geen ontkomen aan. ,,Hij heeft op heel hoog niveau gespeeld en dat was voor beide partijen wennen”, merkte verdediger Chris Kum.

Sportvrijdag, 2 mei 2014

Klusjesman Kruiswijk zoekt het avontuur

Heerenveen | Twee jaar geleden was sc Heerenveen hem liever kwijt dan rijk. Arnold Kruiswijk mocht vertrekken uit het Abe Lenstra Stadion. De komst van trainer Marco van Basten veranderde veel. De verdediger groeide uit tot een zekerheidje en inmiddels wil de club zijn contract verlengen. Maar nu is het Kruiswijk die andere plannen heeft. ,,Ik heb de leeftijd voor een mooi avontuur.”

Sportvrijdag, 2 mei 2014

De andere kant van Cambuur-spits Martijn Barto

Martijn Barto begint vandaag tegen ADO Den Haag als topscorer van Cambuur aan het slotduel van dit seizoen. De spits is echter zoveel meer dan dat. In zijn vrije tijd geeft hij workshops, presentaties en gastcolleges. Over de andere kant van Barto.

Sportvrijdag, 2 mei 2014

Ondernemingsraad Heerenveen dreigt met stappen

Heerenveen | De ondernemingsraad (or) van sc Heerenveen dreigt naar de Ondernemingskamer te stappen. De or vindt dat de Heerenveen-leiding onvoldoende mogelijkheid heeft geboden om advies te geven over de ontslagaanvraag voor vijf personeelsleden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties