De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 2 juni 2004.

Bijschriftwoensdag, 2 juni 2004

Meer dan een pleister

In mijn eerste gemeente bedankte een begrafenisondernemer mij na een rouwplechtigheid steevast voor de ‘woorden van troost’. Ik had daar wat bedenkingen bij.

Cultuurwoensdag, 2 juni 2004

NNO komt met Streektaalfestival

Leeuwarden - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) gaat samen met producent Jaap Alkema een Streektaalfestival opzetten. In een wedstrijd die aan dit festival gekoppeld is, daagt het orkest liedjesschrijvers uit om nummers in het Fries, Gronings en Drents te componeren.

Dossierwoensdag, 2 juni 2004

‘Talent wordt overschat’

Martijn van Rosmalen heeft vandaag zijn scheikunde-examen. ,,Dat zal wel goed gaan”, vertelde hij gisteren monter. ,,Ik ben er heel goed in.” Leren heeft volgens hem geen zin meer vlak voor een examen. ,,Nu is het nog een kwestie van de puntjes op de i zetten”, zegt hij. De gymnasiast vertelt dat hij een 7,5 staat voor zijn lievelingsvak. Als hij nu een 9,5 haalt, staat hij nog een 9. ,,Maar die kans is klein, je maakt altijd wel ergens een foutje.”

Dossierwoensdag, 2 juni 2004

Allerhande tips

De examenkandidaten die in deze rubriek worden uitgelicht, vertellen waar zij veel aan hebben gehad tijdens de examens.

Dossierwoensdag, 2 juni 2004

Meer vmbo

Tot nu toe staat de teller bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op een totaal van 58.000 binnengekomen klachten. Hiervan kwamen er gisteren 7500 meldingen binnen. De meeste grieven hadden examenkandidaten over vwo-examen wiskunde (ruim 2100 klachten) en havo Engels (bijna 1500). In het wiskunde-examen kwamen economische begrippen voor in de vraagstelling waardoor velen het niet meer snapten. Van het examen Engels waren de teksten te lang en de vraagstelling onduidelijk. Opmerkelijk was dat er gisteren meer vmbo-leerlingen geklaagd hebben dan normaal. Bijna 1200 leerlingen klaagden omdat het examen economie te moeilijk was. Er zaten veel ingewikkelde berekeningen in waardoor mensen in tijdnood raakten. ,,Het is bijzonder dat we zoveel klachten vanuit het vmbo hebben gekregen”, zegt Sebastiaan Steenman van het LAKS. ,,Vmbo-ers zijn over het algemeen minder mondig. Dat zou een verklaring kunnen zijn.” De gekste melding kwam gisteren uit Venray. Daarvandaan schreef iemand per e-mail aan het LAKS: ,,Geiten en kippen naast het lokaal maken veel lawaai.”

Economiewoensdag, 2 juni 2004

Afschaffing hypotheekrenteaftrek: vloek of zegen?

Reeds jaren komt de discussie over de handhaving van de fiscale aftrekbaarheid van hypotheekrente op bepaalde momenten weer boven drijven. Politieke partijen durven zich niet aan dit onderwerp te branden. Zeer verrassend was het opeens de Nederlandse Vereniging van Banken die de discussie weer eens aanzwengelde.

Hoofdartikelwoensdag, 2 juni 2004

Openheid…

Openheid is een groot goed, in diverse sectoren. Bijvoorbeeld in politiek, in bestuur, in bedrijven en in organisaties. In de politiek was het een verkiezingsonderwerp: iedereen was wars van de achterkamertjessfeer waarin alles werd bedisseld. De Tweede Kamer was gedegradeerd tot een decor voor toneelstukjes; er werd wel gediscussieerd, maar achter de gesloten deuren van bijvoorbeeld het torentje waren de beslissingen al genomen. In bedrijven is openheid of transparantie een nieuw kernwoord. In beleidsplannen staat het woord voor bovenaan het lijstje van bedrijfsdoelstellingen. Laat alles zien en je wint aan vertrouwen en betrokkenheid. Niet alleen bij de medewerkers, maar ook in de samenleving.

Regiowoensdag, 2 juni 2004

Bewindsman wil halvering

Eindhoven - Het aantal regels voor de arbeidsomstandigheden in bedrijven moet worden gehalveerd. Dat kondigde staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) gisteravond aan tijdens een VVD-bijeenkomst in Eindhoven. De bewindsman wil ernaar streven dat de wetgeving zich op den duur beperkt tot bescherming tegen de ergste risico’s.

Regiowoensdag, 2 juni 2004

Schimmel bedreigt kastanjes

Suwâld – Een besmettelijke ziekte bedreigt de vele kastanjebomen in Fryslân. Vermoedelijk gaat het om phytophtora. Tegen deze schimmelziekte is weinig te doen. Boomverzorger M. Zeinstra uit Friens vreest het ergste voor de beeldbepalende groenmonumenten in de provincie. ,,Der stiet ús noch hiel wat te wachtsjen.’’

Regiowoensdag, 2 juni 2004

Personeel ziet af van acties

Leeuwarden - Acties in het bus- en treinvervoer in het Noorden zijn vooreerst van de baan. Het ultimatum van het personeel van vervoersbedrijf NoordNed over het vertrek van de directeur is twee weken opgeschort. Eerst wordt afgewacht wat het resultaat van de bemiddeling zal zijn.

Regiowoensdag, 2 juni 2004

Het meisje heeft het mooi gered

Hallum – Ruim veertig jaar geleden werd ze noodgedwongen de eerste vrouwelijke vrachtwageninstructrice van Nederland, vandaag zet Sijke (Suzy) Kammenga-Wagenaar uit Hallum (58) haar laatste examenkandidaat af bij het CCV. De vrachtwagen groeide in die tijd uit van een Hanomag van 3500 kilo tot een 19.000 kilo zware Volvo en de kandidaten van hobbyisten tot beroepschauffeurs.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 juni 2004

Hechte band met Fryslân

Hegebeintum - Slechts de eerste vier jaar van zijn leven woonde ds William Buursma in Fryslân. Toch voelt hij zich zo verbonden met deze provincie dat hij zijn kinderen en kleinkinderen de Friese taal probeert bij te brengen. Zelf preekt hij komende zondag in het Fries in de kerk van zijn geboorteplaats Hegebeintum, 75 jaar nadat zijn familie naar de Verenigde Staten emigreerde.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 juni 2004

‘Weer allemaal in de eigen plaats naar de kerk gaan’

Leeuwarden – Iedereen dient weer ter kerke te gaan in zijn eigen woonplaats en het ‘kerkforens’ zijn moet ophouden. Christenen die vlakbij elkaar wonen, kunnen namelijk beter ,,zout en licht zijn dan christenen die over een grote oppervlakte verspreid wonen’’. Hiervoor pleit Maarten Pijnacker Hordijk deze maand in Idea , het gemeenteopbouwblad van de Evangelische Alliantie.

Sportwoensdag, 2 juni 2004

EBC: in één stap van de kelder naar de zolder

Oosterzee - Het seizoen kon al niet meer kapot voor EBC, na het kampioenschap in de zevende klasse A. Omdat die klasse na dit seizoen verdwijnt krijgt de Easterse-Bantega Combinatie woensdagavond in Jubbega als een soort bonus ook nog eens de kans om via de nacompetitie te promoveren naar de vijfde klasse.

Sportwoensdag, 2 juni 2004

Sanna Visser debuteert in Oranje

Woerden - De uit Deinum afkomstige Sanna Visser is door bondscoach Avital Selinger opgenomen in de volleybalselectie van het damesteam.

Sportwoensdag, 2 juni 2004

Jaco de Groot evenaart nationaal record

Polsbroekerdam – Jaco de Groot heeft dinsdagavond op de schansen van Polsbroekerdam tijden de eerste klasse wedstrijden van de Polsstok Bond Holland (PBH) het Nederlands record bij de junioren, dat met 18.74 meter al in zijn bezit was, geëvenaard.

Weerwoensdag, 2 juni 2004

Morgen zon

Vanmiddag enkele buien. Er waait een matige en in het Waddengebied later vrij krachtige wind, draaiend noordwest. Vannacht ongeveer 10 of 11 graden. Morgen droog weer met 19 of 20 graden. Vrijdag koel, het weekend warmer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties