De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 2 juni 2008.

Cultuurmaandag, 2 juni 2008

Bern Easterwierrum bringe folwoeksen stik

Jong en âld goed twa oeren lang yn ’e besnijing hâlde kinne, is in keunst. Der moat dan ek wol hiel wat barde tidens it berne iepenloftspul yn ’e pastorijtún fan Easterwierrum. En dat gebeurt ek yn it iepenloftspul It swurd út de stien. It publyk kriget de iene nei de oare sęne foar de noas, prachtige lieten (fan Peter Sybenga en Kees van der Meer) te hearren en skitterende klean te sjen. En dat allegearre yn it sfearfolle dekôr fan in kastiel (Jan-Eric Valkema) kompleet mei ophelbręge.

Cultuurmaandag, 2 juni 2008

Leeuwarder Daily Bread wint Kleine Prijs van Fryslân

Leeuwarden - Het Leeuwarder trio Daily Bread heeft zaterdag de finale van de Kleine Prijs van Fryslân gewonnen. De band, die garant staat voor stevige, frisse indierock, heeft hiermee vijf dagen studiotijd gewonnen, een optreden op Freeze 2008 en deelname aan de SenaPerformers POPnl Award in de Amsterdamse Melkweg.

Cultuurmaandag, 2 juni 2008

Ritmefeest met doosjes lucifers en olievaten

Stomp was afgelopen weekend in Leeuwarden. De groep gaf daar in twee dagen vier shows met ritme en slagwerk. Een vermoeiende bezigheid? Wordt het dan niet clichématig werken? Die gedachten vervluchtigden al na een minuut, toen de eerste bezemende leden het podium betraden. Ieder lid had zijn eigen slagmotief. Die speelden ze achter elkaar aan en mengden die, zodat in een krampgevoelens teweegbrengende werveling van geluid, een complexe drumsolo tevoorschijn werd getoverd. Over adembenemend gesproken. Het was niet alleen ritme, maar ook dans wat je zag en er ontstonden zelfs complete skčtches.

Economiemaandag, 2 juni 2008

Vandaag geen dagverse zuivel in supermarkt

Leeuwarden - Supermarkten raken vandaag door hun laatste voorraden dagverse zuivel heen. Dat is het gevolg van de blokkade van melkveehouders bij de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk. Op deze locatie worden alle dagverse producten van het bedrijf gemaakt. De blokkades leiden tot een tweespalt tussen melkveehouders in Fryslân.

Hoofdartikelmaandag, 2 juni 2008

Respect, beschaving...

Het CDA wil nadrukkelijk doorgaan met zijn offensief voor respect en beschaving. De top van de partij, inclusief de minister-president heeft tijdens het congres van afgelopen weekeinde, daartoe opgeroepen. Het offensief richt zich niet alleen op elementen in de samenleving die crimineel gedrag vertonen, voor overlast zorgen of de boel verzieken, maar ook op de politiek zelf. Want, zo zei fractievoorzitter Pieter van Geel, de politiek laat zelf ook niet alleen maar goede dingen zien. De burger krijgt niet bepaald een positief beeld van de manier waarop in Den Haag politiek wordt bedreven.

Regiomaandag, 2 juni 2008

Minder geld, grond en leden voor Fryske Gea

Earnewâld - It Fryske Gea krijgt steeds minder steun. Van het rijk krijgt de Friese natuurbeschermingsorganisatie al jaren geen hectares meer aangeboden, de provincie Fryslân haalt 5 procent van de subsidiebijdrage af en de Friezen zelf melden zich niet meer massaal aan als lid.

Regiomaandag, 2 juni 2008

Straatfestival: lekker ongedwongen en beetje gek

Leeuwarden - Het is dringen geblazen in de buurt van de Waag in Leeuwarden om een glimp op te vangen van theatergroep Hilaria. De acteurs spelen het jaarfeest van Sint Hilarius. Op die ene dag in het jaar gelden er geen rangen en standen. De notaris, de slager, de boerenmeid zijn allemaal één, en zelfs vrouwe Isabella laat zich zien. En de ridders en hun knapen willen maar al te graag laten zien wie van hen de beste, de sterkste is.

Regiomaandag, 2 juni 2008

Fries succes op Showkorpsendag

Dordrecht - Tijdens de nationale Showkorpsendag, afgelopen zaterdag in Dordrecht, hebben twee Friese korpsen een hoofdprijs in de wacht gesleept. Pasveer Leeuwarden werd winnaar van het defilé waaraan liefst 56 korpsen deelnamen. De prijs voor de beste tamboer-maître ging naar Johan Visser van Takostu uit Stiens. Nog nooit waren er zoveel korpsen bijeen op een en hetzelfde moment als zaterdag.

Regiomaandag, 2 juni 2008

Aangenaam. Wij willen hier graag een bushalte

Opeinde - Lachend kijkt de veertienjarige Eeuwk Veenstra naar het foto-overzicht van de gemeenteraad van Smallingerland. Wie de meeste namen bij de juiste foto’s weet te schrijven, wint een ballonvaart over Opeinde. ,,Geen idee wie dat zijn”, zegt Eeuwk. ,,En eerlijk gezegd hoef ik dat ook niet zo nodig te weten.”

Regiomaandag, 2 juni 2008

Lippen in topconditie, toch is úren blazen zwaar

Workum - Nee, bebloede lippen heeft ze niet. Wel zijn ze wat ‘spliterich’. Ook de tanden zijn wat gevoelig. Maar het meest pijnlijke zijn de rug en de schouders. Zes uur achter elkaar op een stoel zitten, valt niet mee, vertelt Hilda Koopmans na afloop van de marathon van brassband Crescendo uit Workum.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2008

Geloof blijft krachtige motor hulpverlening

Hiroshima - Een derde van alle aidspatiënten in de wereld krijgt verzorging in instellingen die banden hebben met de Rooms-Katholieke Kerk. Ook andere geloofsgroepen spelen een belangrijke humanitaire rol. Op een internationale conferentie in Hiroshima hebben vertegenwoordigers van religieuze organisaties die met kinderen werken, hun massale engagement bekrachtigd.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2008

Lintje voor jubilerend organist Hans Krikke

Wolvega - Organist Hans Krikke (63) uit Wolvega is gisteren geridderd in de orde van Oranje Nassau, als bekroning op vijftig jaar organistschap. Dat gebeurde tijdens de kerkdienst van de Protestantse Gemeente i.w. de Ichtus Kerk. Burgemeester Van Klaveren spelde de versierselen op en reikte Krikke de onderscheiding uit.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2008

Pausen gaan niet in discussie

Rome - Een paus gaat niet in discussie, althans niet in het openbaar. Net zo min trouwens als een keizer, koningin of admiraal. Pausen gingen en gaan ervan uit dat hun standpunten bekend zijn en dat er ‘dus’ niet over gediscussieerd hoeft te worden.

Geloof & Kerkmaandag, 2 juni 2008

In de voetsporen van Bonifatius

Dokkum - Zeshonderd mensen waren er gisteren bij de eucharistieviering op Bonifatiusdag in de kapel in Dokkum. 180 pelgrims waren eerder op de dag al in alle vroegte aan hun voettocht naar Dokkum vertrokken, in de voetsporen van Bonifatius. Het organisatiecomité hoopt dat de Bonifatiusdag de komende jaren uitgroeit tot de noordelijke toogdag voor de katholieken.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Alex Grendel, missing link bij kampioen ‘t Nijlân

Leeuwarden - Zeven jaar hikt tennisclub ’t Nijlân tegen promotie naar de landelijke eerste klasse aan. Gistermiddag is het eindelijk zover voor het gemengde team van de Leeuwarder tennisclub. Het wordt een lange zit voor de supporters, die pas na ruim acht uur daadwerkelijk kunnen juichen. Met dank aan Alex Grendel, die het herendubbelspel in de derde set bij een 5-4 en 40-30 voorsprong met een rake ace beslist. Hij bezorgt zijn team in het duel tegen het Apeldoornse Tepci het noodzakelijke vierde punt en daarmee de titel en de voor Fryslân historische promotie.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Amateurclubs wijzen topklasse voorlopig af

Zeist - De clubs uit de hoofdklasse van het amateurvoetbal hebben zaterdag in Zeist het voorstel over de komst van een topklasse verworpen. De voetbalbond KNVB wilde met ingang van het seizoen 2009-2010 drie topklassen instellen boven de huidige zes hoofdklassen. De zestig landelijke afgevaardigden verwierpen dit voorstel tijdens de algemene vergadering amateurvoetbal. Jan van Driel, voorzitter van KNVB District Noord, was teleurgesteld.

Sportmaandag, 2 juni 2008

‘Oh, it’s lonely at the top...’

Afgelopen zaterdag plaatsten de Nederlandse volleybalmannen zich voor het Europees Kampioenschap, dat volgend jaar in Turkije wordt gehouden. In het Sloveense Maribor versloegen de volleyballers van bondscoach Peter Blangé de Letten, waardoor de (gewonnen) wedstrijd van gisteren, tegen Azerbeidzjan, niet meer dan een formaliteit was. Het Nederlands herenvolleybalteam heeft kortom de stijgende lijn te pakken. De dames, die vorige week op een toernooi in Abu Dhabi verliezend finalist waren, doen het al net zo aardig.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Amateurclubs plukken talenten weg bij BVO’s

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden raakt komend seizoen traditiegetrouw weer heel wat spelers kwijt aan de topamateurvoetbalclubs in Fryslân. Ook Veendam ziet steeds meer afvallers richting de Friese amateurvelden gaan. Harkemase Boys neemt Kerst Hofman over van de Leeuwarders terwijl John van Dalen overkomt uit Groningen. De Harkemasters shopten zelfs in Emmen (Danny van Dijk) en Duitsland (Dennis van Driessen).

Sportmaandag, 2 juni 2008

Orca steelt de show met het talentenprogramma

Leeuwarden - Orca was altijd al een zwemclub met pretenties. De prestaties van de Leeuwarder vereniging stonden de laatste jaren echter in de schaduw van het Drachtster DZPC en het Heerenveense HZPC. Het gapende gat is gedicht en dat was twee weken geleden al duidelijk toen Orca de meeste algemene titels (twaalf) won tijdens de Friese zomerkampioenschappen.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Succesvolle rentree voor Jochum Bouma

Dronrijp - Jochum Bouma kwam de afgelopen weken niet in actie vanwege de ziekte van Bell. De afgelopen week trainde hij weer eens en gisteren won hij de eerste klassieker van het seizoen. In Dronrijp was de opslager samen met Auke van der Graaf en Douwe Groenendijk te sterk voor Simon Minnesma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Bart Helmholt is in Joure weer top van de toppers

Joure - De eerste negentienmetersprong van dit seizoen is een feit. Eigenaar van de superjump is regerend Nederlands kampioen Bart Helmholt. Begon het seizoen met enkele bescheiden klasseringen; bij de vierde wedstrijd in Joure toonde Helmholt zich weer de topper die hij is en won de wedstrijd met overtuiging. Tegengas van klassementsleider Henk Schievink kreeg hij niet, want die was afwezig vanwege een vrijgezellenfeest.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Jessica Elsinga is niet het type dat gaat dammen

Joure - Friese toppers Jannick de Jong en Dirk Fabriek trekken alle aandacht in de grasbaanracerij. Op de zaterdagavond is het op de Nutsbaan van Joure bij de specials niet anders en voor eigen publiek laat Wiebe Valkema in de internationale shorttrackklasse zien dat hij nog niet versleten is. In zijn spoor zoekt Jessica Elsinga uit Wolvega tussen de mannen haar weg.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Wind mist in De Knipe trilogie

De Knipe - De zevende editie van de inmiddels vermaarde survival van De Knipe is gewonnen door de dertigjarige Jan Nauta. De oud-Sexbierumer stak daarmee een stokje voor het streven van zijn trainingsmaat Kerst Wind uit Echtenerbrug, die graag driemaal op rij De Knipe in de topklasse TSC (Top Survival Circuit) op zijn naam had willen schrijven.

Sportmaandag, 2 juni 2008

Nicolai verrast met Friese schaaktitel

Leeuwarden - Amir Nicolai is de nieuwe Fries kampioen schaken. De zestienjarige Dokkumer verraste zaterdag zijn directe concurrent Migchiel de Jong in een rechtstreeks gevecht om de titel. ,,Ik dacht: ik probeer gewoon van hem te winnen. Maar ik wist dat het lastig zou worden”, zei de debutant op het Fries kampioenschap. Jippe Kamstra, de derde titelkandidaat, slaagde er niet in Erik Sparenberg te verslaan en naast Nicolai te komen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties