De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van woensdag, 2 juli 2003.

Agendawoensdag, 2 juli 2003

Klassiek

Beiaard Arie Abbenes, stadsbeiaardier van Utrecht en Eindhoven, geeft zaterdag om 20.00 uur een concert op de beiaard van de Martinitoren te Sneek. Het programma dat hij ten gehore brengt heeft als motto Van Spanje naar Latijns-Amerika en terug naar huis met werken van componisten uit Spanje, Brazilië, Paraguay en Argentinië. Verder klinken werken van de Nederlandse componist Wim Franken die zich heeft laten inspireren door Zuid-Amerikaanse ritmes. Het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk is een goede plek om het concert te beluisteren.

Bijschriftwoensdag, 2 juli 2003

Emigreren

Ik hoorde voor de radio dat er meer mensen uit ons land geëmigreerd zijn dan een jaar eerder.

Cultuurwoensdag, 2 juli 2003

Coopmanshûs heeft nieuw bestuur

Franeker – Museum ’t Coopmanshûs in Franeker heeft een nieuw bestuur. Dat heeft de nieuwe directeur, J. Frieswijk, bekend gemaakt. Belangrijkste taak van het nieuwe bestuur is om vaart te zetten achter de nieuwe huisvesting van het museum.

Cultuurwoensdag, 2 juli 2003

De streektalen: het knipmutsenimago afgelegd

‘Wie schrievt 50 joar veur Christus. Gallie is hilndal innömn deur de Romeinn. Hilndal? Bo Nee! Een dörpken met opsternoate Gallieers döt aait nog teagnbörseln’. Het zijn de beginzinnen van Asterix den Galliër , de Twentse vertaling van de Goscinny/Uderzo-strip, die in grote oplagen over de toonbank ging. Voor vertaler Frank Löwik naar eigen zeggen het bewijs dat er ook best flitsende dingen gebeuren op dialectgebied, dingen die een einde maken aan ,,het verstikkende knipmutsenimago dat zo lang om de streektalen hing’’.

Cultuurwoensdag, 2 juli 2003

Kontroversjeel en ferhelderjend

De essaybondel De lêzer is in duvel fan skriuwer, dichter en oersetter Jabik Veenbaas wie by útjefte al kontroversjeel, sa die bliken.

Cultuurwoensdag, 2 juli 2003

Treastrike fersen oer de dea

Tineke Steenmeyer-Wielenga, âld-direktrise fan it Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum en skriuwster en dichteresse Baukje Wytsma hawwe in bondel gearstald dy’t hûndert Frysktalige fersen oer de dea en in neiwurd befettet.

Economiewoensdag, 2 juli 2003

Veel lege kantoren in het Noorden

Groningen – De leegstand van kantoren loopt in het noorden van het land fors op. Volgens vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff is het aanbod van kantoorruimtes met 40 procent toegenomen ten opzichte van eind 2002. Het aanbod komt daarmee uit op een recordniveau.

Expowoensdag, 2 juli 2003

Aldeboarn, Doopsgez. Kerk: expo Anutosh Gudrun, acrylwerk met thema Reflecties, t/m 24 aug.

Hoofdartikelwoensdag, 2 juli 2003

Koop is niet af te dwingen…

De koopsubsidie is geen succes. Van de speciale regeling, die bedoeld is om mensen met een laag inkomen in de gelegenheid te stellen om een huis te kopen, wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Sinds de invoering van de regeling ruim twee jaar geleden zijn er slechts 754 aanvragen ingediend. Er was door het ministerie van VROM rekening gehouden met 20.000 aanvragen per jaar.

Regiowoensdag, 2 juli 2003

Bad Kalverdijkje toch dicht

Leeuwarden – Zwembad Het Kalverdijkje in Leeuwarden gaat toch dicht. Burgemeester en Wethouders achten het onverantwoord het bad nog een winterperiode open te houden. Het dak van het zwembad is zwaar verwaarloosd en kan niet nog een vorstperiode overleven. Per 1 november sluit het zwembad. Er komt een nieuw bad, maar pas in 2007.

Regiowoensdag, 2 juli 2003

Files verwacht bij ringweg

Groningen/Drachten – Automobilisten van Groningen richting Drachten moeten vanaf vrijdag rekening houden met grote vertragingen bij de ringweg-zuid in Groningen. Rijkswaterstaat begint dan met het groot onderhoud aan de weg.

Regiowoensdag, 2 juli 2003

Hoe de herbergier even journalist werd

Burum – ,,Deze herberg is zeker al heel oud hè?’’, vroeg een gast eens aan herbergier Jan Harmers (54) van herberg Het Wapen van Burum in Burum. ,,Ja hoor, al heel oud – voor een eendagsvlieg’’, antwoordde Harmers. Veertien dagen tevoren was de herberg geopend.

Regiowoensdag, 2 juli 2003

Ook voor beetje afval moet worden betaald

Buitenpost – Inwoners van Achtkarspelen moeten vanaf volgend jaar ook betalen voor het brengen van een kleine hoeveelheid afval op de gemeentelijke vuilstort Lutkepost bij Buitenpost.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 juli 2003

Nouwen: de Geest werkt in het hier en nu

Op 21 september 1996 overleed Henri Nouwen, vermaard schrijver van talloze boeken op het gebied van geestelijk leven en christelijke spiritualiteit. Hoe kan het dat zeven jaar na zijn dood die stroom boeken van hem nog niet is opgedroogd? Oudere publicaties van hem worden wereldwijd nog volop herdrukt, en er verschijnen ook ‘nieuwe’ werken. Wat boeit zijn lezers? Wat is er met deze man, die na zijn dood nog meer indruk lijkt te maken dan ervoor?

Geloof & Kerkwoensdag, 2 juli 2003

Een juweeltje in het ‘Friese Venetië’

Fryslân heeft honderden fraaie, monumentale kerkgebouwen, die het waard zijn om in de zomermaanden te bezoeken. In de maanden juli en augustus houden de stichting Alde Fryske Tsjerken en het Friesch Dagblad op zaterdag negen open dagen onder het motto ‘Tsjerke Iepen’. Deze week de hervormde Sint Lebuïnuskerk van Molkwerum.

Geloof & Kerkwoensdag, 2 juli 2003

Samenwerkingspact van theologieopleidingen

Leeuwarden – De Vrije Universiteit te Amsterdam, de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle, de Theologische Universiteit Kampen en de NBI Hogeschool voor Theologie te Utrecht hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Ze willen hun samenwerking in onderwijs, onderzoek en dienstverlening op het terrein van theologie en levensbeschouwing verder ontwikkelen.

Sportwoensdag, 2 juli 2003

Ernst verzuimt Stellwagen te vloeren op NK schaken

Leeuwarden - Sipke Ernst baalde dinsdagavond stevig na zijn partij tegen de pas 16-jarige Daniël Stellwagen. Na een marathonpartij van krap zes uur liet de Fries de verrassende koploper bij het NK schaken toch nog ontsnappen en eindigde het duel in een patstelling. ,,Myn suske hie’t noch winne kind. Ik stie in stik foar mar ik ferknoeide it.’’

Sportwoensdag, 2 juli 2003

Aspirant Leijenaar sterk op WK dammen

Beilen - Bij de wereldkampioenschappen dammen voor Meisjes en Aspiranten is Klaas Hendrik Leijenaar bij de aspiranten op dreef.

Weerwoensdag, 2 juli 2003

Buien

Het is vandaag buiig weer en de temperatuur schommelt rond de 18 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Vannacht ook kans op buien bij 13 of 14 graden. Morgen blijft het buiig met kans op onweer, en opnieuw 18 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties