De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 2 juli 2009.

Cultuurdonderdag, 2 juli 2009

Al vijfduizend bezoekers voor expositie Bolsward

Bolsward - De expositie Nissen venstersen beelden in de Broerekerk in Bolsward heeft tot nu toe al vijfduizend bezoekers getrokken. De tentoonstelling toont foto’s van de Friese kunstenaar Han Reeder. Hij fotografeerde voor de tentoonstelling ongeveer dertig lege nissen in middeleeuwse kerken.

Economiedonderdag, 2 juli 2009

SMST Franeker officieel eigenaar van Roden Staal

Franeker - De aangekondigde overname van het failliete Roden Staal uit Drachten door SMST uit Franeker is gisteren voltooid. Vijfentwintig medewerkers van Roden Staal kunnen mee naar de nieuwe eigenaar. Dit betekent dat 55 banen verloren gaan door het faillissement. Het onderdeel theatertechniek van Roden Staal maakte onlangs een doorstart als zelfstandig bedrijf waarbij twaalf medewerkers hun baan behielden.

Economiedonderdag, 2 juli 2009

Noodfonds rond voor scheeps-cv’s JR Shipping

Harlingen - Rederijbedrijf JR Shipping uit Harlingen heeft samen met de investeerders van haar vloot het eerder aangekondigde noodfonds van ruim acht miljoen euro opgebracht. Daarmee kunnen de verliezen worden opgevangen die nu in de scheeps-cv’s (beleggingsfondsen) ontstaan. Dit meldde JR Shipping gisteren.

Economiedonderdag, 2 juli 2009

Nieuw Fries boerderijenplan

Idzega - Fryslân werkt aan een nieuwe subsidieregeling om oude beeldbepalende boerderijen te behouden. Dat heeft gedeputeerde Konst gisteren laten weten bij de afsluiting van het project It Fryske Boerespul. Het plan wordt ook in andere Nederlandse provincies opgezet.

Hoofdartikeldonderdag, 2 juli 2009

Een mooie dag voor de burger...

Het was gisteren voor de financiën van veel burgers een mooie dag. De vliegbelasting is vervallen, zodat een vakantie met het vliegtuig een stukje goedkoper uitpakt. Ook leuk voor de vakantieganger is dat de sms-tarieven maar liefst met 60 tot 80 procent naar beneden zijn gegaan. Het sturen van een berichtje uit het buitenland wordt zo stukken goedkoper. Een blijvender effect heeft de verlaging van de gastarieven die de energiebedrijven per gisteren hebben doorgevoerd. Klanten worden zo gecompenseerd voor de gedaalde olieprijs van begin dit jaar. Dit kan gezinnen vele tientallen euro’s schelen.

Regiodonderdag, 2 juli 2009

De Mik is lekker ruim, schoon en overzichtelijk

Wommels - Voor jong volwassenen met een autistische stoornis is het moeilijk een zinvolle dagbesteding te vinden. Centrum de Mik in Wommels hoopt daar verandering in aan te brengen. Het centrum werd gisteren officieel geopend.

Regiodonderdag, 2 juli 2009

Op slakkenjacht in weelderige tuinen in Freiahof

Feanwâlden - Op de provinciale tuindag doen leden van tuinclubs van Vrouwen van Nu Bond van Plattelandsvrouwen Fryslân ieder jaar inspiratie op. Gisteren was de organisatie in handen van de afdeling Feanwâlden.

Regiodonderdag, 2 juli 2009

Ferwert betaalt desnoods eigen post

Sneek - De Friese burgemeesters, samen met de korpsleiding en het Openbaar Ministerie het Regionaal College, zijn akkoord met het nieuwe huisvestingsplan van de politie. Dat voorziet in sluiting van in ieder geval bureaus in Leeuwarden en Buitenpost.

Regiodonderdag, 2 juli 2009

‘500 extra werkplekken voor jongeren in bouw’

Leeuwarden - Vijfhonderd extra werkplekken voor jongeren, dat is de inzet van een gezamenlijke aanpak van de dreigende jeugdwerkloosheid in de bouw in Fryslân. Gisteren voerden wethouder Florijn van Leeuwarden en de branche overleg over de manier om de landelijke plannen voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid om te zetten in een Friese aanpak. ,,Dat was heel nuttig. We hebben al een aantal afspraken kunnen maken”, aldus Florijn.

Regiodonderdag, 2 juli 2009

Het oude ambacht moet hip worden voor de jeugd

Joure - De oude ambachten in Fryslân staan onder druk en dreigen te verdwijnen. De overheid, bedrijven en scholen moeten snel meer gaan samenwerken om te voorkomen dat essentiële kennis verloren gaat. Dat zeiden gedeputeerde Adema en vertegenwoordigers van het Gilde Skarsterlân gisteren tijdens een opentafelgesprek in Joure.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 juli 2009

De praktijk van kerkvader Augustinus met de camera volgen

Tussen de vele boeken die er tegenwoordig van Augustinus (354-430) in het Nederlands verschijnen mag er één niet onopgemerkt blijven. Dit keer geen boek van, maar over Augustinus: Augustinus, de zielzorger, van de Bolswarder Frits van der Meer.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 juli 2009

Blad ‘School met de Bijbel’ na vijftig jaar opgeheven

Apeldoorn - Na ruim vijftig jaar verdwijnt het blad De School met de Bijbel. Het blad voor ouders, onderwijsgevenden en bestuurders in het christelijk basis- en voortgezet onderwijs wordt opgeheven vanwege de slechte financiële situatie. Het blad heeft inmiddels een schuld van ,,enkele tienduizenden euro’s” aan de drukker, aldus een informatiebrief aan de abonnees.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 juli 2009

100.000 gratis exemplaren Koran voor Amerikanen

Washington - Een prominente landelijke islamtische dialoogorganisatie in de Verenigde Staten gaat honderdduizend exemplaren van de Koran gratis weggeven aan leiders in heel Amerika. Het moet zorgen voor een beter begrip van het heilige boek van de moslims.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

Wassenaar terug op kaatsvelden

Harlingen Chris Wassenaar keert voor even terug op de kaatsvelden. De ‘Grutte’, die vorig jaar met kaatsen stopte, vervangt komende zondag op de vrije formatiepartij in Harlingen Jan Willem van Beem.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

Akkoord over overgang Vandenbussche

Heerenveen Sportclub Heerenveen en Sparta hebben een akkoord bereikt over de overgang van Brian Vandenbussche.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

De Wagt op proef bij Inverness

Leeuwarden Chris de Wagt is de komende twee weken op proef bij het Schotse Inverness Caledonian Thistle. De 23-jarige verdediger is op zoek naar een nieuwe club. Hij heeft bij Cambuur nog een contract tot de zomer van 2010, maar hij mag vertrekken.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

De Wagt op proef bij Inverness

Leeuwarden Chris de Wagt is de komende twee weken op proef bij het Schotse Inverness Caledonian Thistle. De 23-jarige verdediger is op zoek naar een nieuwe club. Hij heeft bij Cambuur nog een contract tot de zomer van 2010, maar hij mag vertrekken.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

FC Zwolle zonder fans naar Leeuwarden

Leeuwarden FC Zwolle moet het dit seizoen in de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden stellen zonder de steun van de eigen supporters. De tuchtcommissie van de KNVB besloot de club hiermee te straffen voor de ongeregeldheden tijdens de play-offwedstrijd tussen Cambuur en Zwolle op 25 mei.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

Drafsport om het volk in de polder te vermaken

Emmeloord - Voor het eerst dit seizoen werd er gisteren gekoerst op de drafbaan in Emmeloord. Een gedenkwaardig moment, want op de kop af vijftig jaar eerder vond op diezelfde plek de openingsmeeting plaats. ,,Er moest in de polder iets te doen zijn, anders was men bang dat iedereen die hierheen was gekomen er ook snel weer weg zou trekken”, zegt voorzitter Dré de Bruijn over die periode.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

Heerenveen laat zich niet in kaart kijken

Terwolde - In de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen in Terwolde liet sc Heerenveen zich gisteravond (nog) niet in de kaart kijken. Het seizoen is nog jong, de voorbereiding in volle gang en het resultaat van inferieur belang. Het werd dan ook een zoutloos optreden tegen eerstedivisionist Go Ahead Eagles.

Sportdonderdag, 2 juli 2009

Dymphie van Rooijen ljept als eerste vrouw ooit over 16 meter

Vlist - Fierljepster Dymphie van Rooijen uit IJsselstein heeft gisteravond in Vlist als eerste vrouw over de zestien meter gesprongen. Met een afstand van 16.34 meter ljepte ze een nieuw Nederlands record, dat tot gisteren met 15.70 meter op naam stond van Anna Jet Leyenaar uit Sneek. Leyenaar ljepte dat record vorig jaar op 6 augustus op de Watte Abma skânsen in IJlst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties