De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 juli 2010.

Cultuurvrijdag, 2 juli 2010

Voorstudie Minerva in Fryslân gaat niet door

Leeuwarden - De vooropleiding die kunstacademie Minerva in Groningen deze zomer in Leeuwarden zou beginnen, gaat niet door. Voor de opleiding hebben zich slechts zes jongeren aangemeld, terwijl er minimaal twaalf nodig waren om de cursus in Leeuwarden mogelijk te maken. Dat meldt Anneke Ferwerda van kunstencentrum Parnas, waar de opleiding gegeven zou worden en waar geïnteresseerden zich konden opgeven.

Cultuurvrijdag, 2 juli 2010

Zomerexpositie in Bolsward verspreid over drie kerken

Bolsward - De jaarlijkse zomertentoonstelling van Kunst Kerk en Samenleving (KKS) in Bolsward wordt dit jaar gespreid over drie kerken. Het is de bedoeling dat een kunstdrieluik gepresenteerd wordt, met als overkoepelend thema solidariteit. Het is de eerste keer dat er in drie kerken geëxposeerd wordt tijdens de zomertentoonstelling, meldt KKS.

Economievrijdag, 2 juli 2010

Warme weer voelbaar in omzet supermarkten

Dongen - Niet alleen het wereldkampioenschap voetbal, maar ook het zomerse weer stuwen de omzet in de supermarkten omhoog. Nederlanders deden afgelopen week voor 21 miljoen euro extra boodschappen bij de supermarkten ten opzichte van een ‘normale’ week, zo becijferde marktonderzoeker GfK.

Economievrijdag, 2 juli 2010

KvK wint zaak valse facturen

Kamer van Koophandel Nederland heeft een bodemprocedure tegen Kantoor voor Klanten gewonnen. De rechtszaak was aangespannen naar aanleiding van een grootscheepse acquisitiefraude met valse facturen. Volgens Directeur Frans van Steenis is het een overwinning voor de Nederlandse rechtspraak.

Economievrijdag, 2 juli 2010

Digitale gids voor ongemakken ook in Friese taal

Amersfoort - Zorgverzekeraar Agis biedt reizigers met een android-smartphone een digitale EHBO-gids aan via hun website. Het gidsje, inclusief woordenboek, is te downloaden via de site. Wie een blessure oploopt in het buitenland, kan vervolgens via zijn telefoon opzoeken wat de vertaling is van de klacht.

Hoofdartikelvrijdag, 2 juli 2010

De hitte...

Het wordt heet vandaag. Piet Paulusma had het al over een gemiddelde temperatuur van 33 graden. In de stad kan dat op plekken waar vooral steen te vinden is, nog een paar graden hoger uitvallen. Dat is niet alleen onprettig en onhandig, maar het is ook gevaarlijk. Daar zijn we in de zomers van 2003 en 2006 achtergekomen. Naderhand is vastgesteld dat het overlijden van enkele honderden mensen te herleiden was tot die hittegolven. Met name ouderen zijn kwetsbaar, omdat die vaak ten onrechte het idee hebben dat ze genoeg drinken. Als ze dat niet doen en wel in de hitte zitten, liggen uitdroging, maar ook hart- en nierproblemen op de loer.

Regiovrijdag, 2 juli 2010

Een stille middag in Fryslân; bijna iedereen kijkt naar Oranje

Drachten - Fryslân is klaar voor de wedstrijd in de kwartfinale van het WK voetbal, Nederland-Brazilië. Wie niet hoeft, lijkt niet te gaan werken. De ANWB verwacht vandaag een vroege en drukke avondspits. Die begint al om twaalf uur; velen hebben vanmiddag vrij genomen om op tijd thuis te kunnen zijn voor de wedstrijd.

Regiovrijdag, 2 juli 2010

Matige smog en rook- en stookverbod

Leeuwarden - Fryslân maakt zich op voor de warmste dagen van het jaar tot nu toe. De hitte gaat gepaard met waarschuwingen van meerdere autoriteiten: in natuurgebieden gelden rookverboden en de luchtkwaliteit wordt minder (smog). Inspannend werk wordt daarom afgeraden.

Regiovrijdag, 2 juli 2010

Het neerslagtekort loopt in juni verder op

Leeuwarden - Warm, droog en zonnig. Na een vrij koele start van de maand pakte juni in de laatste tien dagen nog zomers uit. De temperaturen gingen richting de tropische grens van dertig graden. Wat opviel is het neerslagtekort, dat steeds verder opgelopen is. In het zuidwesten van de provincie is al sprake van een tekort van bijna 180 millimeter.

Regiovrijdag, 2 juli 2010

Vooral meiden hebben vragen na seks

Leeuwarden - Ondanks alle openheid in de samenleving over seks, zoeken steeds meer Friese jongeren deskundig advies over vrijen en de risico’s daarvan. Als je een concreet probleem hebt, zijn websites of vriendinnen niet afdoende als informatiebron.

Regiovrijdag, 2 juli 2010

Bestaande gemeentegrens niet heilig

Leeuwarden - Bestaande gemeentegrenzen zijn niet heilig en natuurlijke barrières als weg, water en spoor worden betrokken bij het trekken van nieuwe grenzen. Dat zijn twee van de zeven ‘Friese’ criteria voor gemeentelijke herindeling.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 juli 2010

‘Tsjerkepaad zet kerk in het midden van het dorp’

Witmarsum - Ruim 260 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de protestantse Koepelkerk in Witmarsum, waar ooit de doperse kerkhervormer Menno Simons kerkte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties