De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 2 juli 2011.

Cultuurzaterdag, 2 juli 2011

Foppe de Haan model op Dag van het Portret

Nieuweschoot - Voetbalcoach Foppe de Haan is op 9 juli speciale gast op de Dag van het Portret op Landgoed ZoFier in Nieuweschoot. Dat heeft een woordvoerster van Galerie Zofier, dat dit jaar zijn eerste lustrum viert, gisteren gemeld.

Cultuurzaterdag, 2 juli 2011

Informatiecentrum voor hafabra-muziek

Leeuwarden- Muziekverenigingen kunnen in 2012 voor het eerst in drie, vier jaar weer nieuwe muziekstukken op een concours spelen. Dat is het gevolg van een nieuwe samenwerking tussen de grootste Nederlandse muziekbonden en de grootste blaasmuziekevenementen. Ze hebben gezamenlijk het Repertoire Informatie Centrum (RIC) voor blaasmuziek en percussie opgericht.

Economiezaterdag, 2 juli 2011

Seizoen voor aardappelen uit Friese Wâlden geopend

Oldeberkoop - De eerste Wâldgieltsjes van het seizoen zijn vanochtend om tien uur uitgereikt op de streekmarkt in Oldeberkoop. De mascotte van sc Heerenveen, Heero, verrichtte de opening. Dit jaar wordt er gerekend op zo’n tien ton aardappelen van het land, zegt Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht, dat de streekproducten promoot. ,,Vorig jaar was het ongeveer acht ton. Het areaal is een beetje vergroot”, zegt Pilat. De opbrengst is op dit moment echter nog lastig te voorspellen. Teler Jacob Wilman rooit elke week zo’n duizend kilo.

Economiezaterdag, 2 juli 2011

Balkster Paques samen met Shell

Balk - Watertechnologiebedrijf Paques uit Balk zet een samenwerkingsverband met olieconcern Shell om in een fysieke onderneming. Het nieuwe bedrijf Paqell gaat zich vestigen in Leeuwarden. Daar hoopt het te profiteren van de kennis van watercampus Wetsus. De nieuwe bv moet op termijn meer banen opleveren. De werkzaamheden zullen ook vanuit Amsterdam en Balk worden uitgevoerd. De twee bedrijven vormen sinds 1997 een technologiealliantie.

Hoofdartikelzaterdag, 2 juli 2011

Bezuinigen op cultuur is niet onbeschaafd

Er zijn allerlei argumenten aan te voeren tegen de plannen van de regering om te bezuinigen op kunst en cultuur. Voor relatief weinig geld – zeker in vergelijking met de prijs voor de aanleg van een nieuw stukje snelweg – stimuleert de overheid niet alleen de cultuursector, maar via het vliegwieleffect ook de nationale consumptie. Investeringen in kunst- en cultuuruitingen hebben een bewezen effect op horeca, toerisme en detailhandel. Denk maar eens aan wat mensen allemaal spenderen als ze een avondje naar het theater gaan: koffie en borrel in de schouwburg, vooraf een etentje, na afloop nog even de stad in. Onderzoeken tonen aan dat het stoppen met investeren in de kunst- en cultuursector negatief doorwerkt voor de economie.

Regiozaterdag, 2 juli 2011

Herdenking Kneppelfreed moet Friezen vooral verbinden

Met een lezing, veel theater, muziek, een expositie, films en speciale kerkdiensten wordt vanaf 16 september herdacht dat zestig jaar geleden, op Kneppelfreed, taalrellen op het Zaailand uitbraken.

Regiozaterdag, 2 juli 2011

Voor de schippers van de IFKS kan er weer een pilsje van af

De IFKS is zo goed als boven Jan. Begin dit jaar zat de organisatie nog in de rode cijfers, maar dankzij een aantal maatregelen en de komst van een nieuwe hoofdsponsor zijn de geldzorgen voorbij.

Regiozaterdag, 2 juli 2011

Groep vandalen in Burgum opgepakt

Burgum - De politie heeft een onderzoek afgerond naar diverse vernielingen en bedreigingen in Burgum. Met het oppakken van zes inwoners van Burgum in de leeftijd van zestien en zeventien jaar hoopt de politie nu een eind te hebben gemaakt aan de talrijke vernielingen en bedreigingen in het dorp.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 juli 2011

Schwartzburg-orgel klinkt weer als zoals in 1736

Burgwerd - Na een grondige restauratie klinkt het Schwartzburg-orgel uit de kerk van Burgwerd weer zoals het in 1736 klonk. Gisteravond werd het instrument na twee jaar opnieuw in gebruik genomen. Precies 275 jaar en één week nadat het orgel voor het eerst in gebruik is genomen.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 juli 2011

Over seks kun je eerlijk en open zijn

Jongeren hebben behoefte aan openheid en eerlijke antwoorden over seks. Waarom zijn beide zo weinig in de kerk te vinden? Esther Kaper schreef een openhartig boek over haar eigen worsteling.

Sportzaterdag, 2 juli 2011

Postma wint Ronde van Marum

Fokke Postma (Burgum) schreef gisteravond de Ronde van Marum, de vijfde etappe van de Meerdaagse Noordenveld Westerkwartier op zijn naam. Postma ontsnapte in de slotfase met drie medecoureurs en hield op de streep net voldoende over om de winst te pakken. ,,In de laatste twee kilometer zijn we met z’n vieren weggesprongen en we reden goed door”, aldus Postma. Andries Weening werd gekozen tot strijdlustigste renner, maar slaagde er niet in op het podium te komen. Jos Harms (Oude-Pekela) behield de gele leiderstrui. Vanavond is de finale van de zesdaagse in De Wilp.

Sportzaterdag, 2 juli 2011

Djuric niet meer welkom bij A-selectie

De Servische verdediger Igor Djuric van sc Heerenveen heeft van de clubleiding te horen gekregen dat hij niet meer welkom is bij de A-selectie van trainer Ron Jans. ,,Ik heb nadrukkelijk aangegeven dat hij niet past in onze toekomstplannen”, aldus technisch directeur Johan Hansma. Volgens hem staat Djuric de ontwikkeling van jong talent in de weg. De Serviër, die nog een doorlopend contract van twee jaar heeft, mag transfervrij vertrekken uit Fryslân, maar er is tot op heden geen concrete belangstelling.

Sportzaterdag, 2 juli 2011

De Wâlde staat al een halve eeuw voor verbroedering

Oudega - Voetbalclub De Wâlde staat dit weekeinde op feestelijke wijze stil bij het vijftigjarig bestaan. De vereniging uit de dorpen Oudega, Elahuizen en Kolderwolde had deze mijlpaal graag willen combineren met een andere mijlpaal; de promotie van het eerste elftal naar de derde klasse. ,,Dat zou mooi zijn geweest en we hadden de ploeg er ook wel voor. Maar we hebben het zelf laten liggen”, vindt Age Zeldenrust.

Sportzaterdag, 2 juli 2011

Triemstra heeft abonnement op de Masters

Wie de Masters in Heerenveen zegt, zegt Taeke Triemstra. De twee zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo lijkt het. Gisteren won de Sint Jabuurster er al weer voor de zevende keer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties